Alternatywne Figurki do Imperium
Moderator: #helion#
- Martin von Carstein
- Kradziej
Re: Alternatywne Figurki do Imperium
Hmmm... czy idealnie pasują ci rycerze (nie liczę rozmiaru, a patrzę na obecne figurki zakładając iż staroedycyjne trudniej kupić)... do Imperium obecnego... nie licząc braku lub prymitywności ladrów końskich w stosunku do tych z Imperium (mowa o obecnych)... raczej tak w sumie. GW są o wiele, wiele prymitywniejsze (modele, na rysunkach jak w U&H wszystko cacy) niż Kopijnicy, Żandarmi z epoki Landsknechtów - ich zbroje często (zamożność) posiadały piękne, wręcz genialne rzeźbienia, grawerunki, czego jeszcze w XV wieku trudno było uświadczyć (chociaż ladry perrych posiadają takie zaczątki)... Ale malowaniem można dużo ulepszyć.
W kategorii rycerzy warto się przyjrzeć renesansowym rycerzom foudry -
http://wargamesfoundry.com/historical_r ... ce/french/
http://alejka.pl/miniatura-hiszpanski-r ... xvi-w.html
Dzieło sztuki.
Ty tam kolekcjonujesz Middenheim to tam wszystkie figurki średniowieczne będą pasować (w mej wizji).
Ja myślę po Averlandzku.
________________________________________________________________________________
Artwork od Fireforge Games (tych od Krzyżaków 28mm). Prawdopodobnie za jakiś (dłuższy) czas wypuszczą właśnie takich panów. W sam raz na GS lub pancernych halabardników.
W kategorii rycerzy warto się przyjrzeć renesansowym rycerzom foudry -
http://wargamesfoundry.com/historical_r ... ce/french/
http://alejka.pl/miniatura-hiszpanski-r ... xvi-w.html
Dzieło sztuki.
Ty tam kolekcjonujesz Middenheim to tam wszystkie figurki średniowieczne będą pasować (w mej wizji).
Ja myślę po Averlandzku.
________________________________________________________________________________
Artwork od Fireforge Games (tych od Krzyżaków 28mm). Prawdopodobnie za jakiś (dłuższy) czas wypuszczą właśnie takich panów. W sam raz na GS lub pancernych halabardników.
- Brushlicker
- Falubaz
czy wie ktoś z was panowie jak te figurki krzyżaków maja się do warhammerowych? są większe mniejsze ? jak ta skala 28mm w wykonaniu fireforge wygląda? zawsze chciałem zrobić sobie bretkę na krzyżaków a nie chciało mi się babrać w konwersje - teraz może byc miło.
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
- Martin von Carstein
- Kradziej
http://psychosispc-themadhouseworkshop. ... s-kit.html
Też zamierzam sobie złożyć Zakon do gry Bretonią, korzystając z figurek Fireforge.
Też zamierzam sobie złożyć Zakon do gry Bretonią, korzystając z figurek Fireforge.
czyli jednak są małe - szkoda...
Emp/DoCh
- Martin von Carstein
- Kradziej
Figurki Perrych i Fireforge są robione dokładnie na 28mm. Warlord Games też robi (chyba) 30mm.
GW nie trzyma się skali, która oscyluje wokół 30-31mm. O proporcjach nawet nie wspominam bo ich nie ma.
Jeżeli złożę kiedyś tą Bretonię to będę bazował tylko na figurkach od Fireforge i Perrych. Będą pasować wymiarowo, pomijając iż cena o wiele lepsza. Rzeźbienie zasadniczo też.
Bizim, przewiń o jedną, dwie, trzy strony tego tematu. Po poście w którym dałem obrazki z kawalerią z różnych firm napisałem post z linkiem, który przenosi do tematu porównawczego.
GW nie trzyma się skali, która oscyluje wokół 30-31mm. O proporcjach nawet nie wspominam bo ich nie ma.
Jeżeli złożę kiedyś tą Bretonię to będę bazował tylko na figurkach od Fireforge i Perrych. Będą pasować wymiarowo, pomijając iż cena o wiele lepsza. Rzeźbienie zasadniczo też.
Bizim, przewiń o jedną, dwie, trzy strony tego tematu. Po poście w którym dałem obrazki z kawalerią z różnych firm napisałem post z linkiem, który przenosi do tematu porównawczego.
Dzięki.
Kurcze myślałem, że różnice będą dużo większe... 100 zł za 40 ludzików... Kusi jak nie wiem do zrobienia sobie jeszcze z 80 halabard jako detki tylko co ja wtedy z tymi wszystkimi łucznikami zrobię.
Ale chyba sobie chociaż jednego boxa sprawię jak będę mieć parę groszy...
Kurcze myślałem, że różnice będą dużo większe... 100 zł za 40 ludzików... Kusi jak nie wiem do zrobienia sobie jeszcze z 80 halabard jako detki tylko co ja wtedy z tymi wszystkimi łucznikami zrobię.
Ale chyba sobie chociaż jednego boxa sprawię jak będę mieć parę groszy...
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Ja doradzam zabawę z GS - laleczki są osobno, rąsie osobno. Czyli trochę cięcia, drutu i można śmiało pakować w tylne szeregi tych eks-łuczników.
Szkoda, że nam się nie trafił ten sam rzeźbiarz co robił Bretońców. Ich figurki mają już kilka lat, a i tak jako całość prezentują wysoki poziom. Nasza bidna piechota liniowa z 6/7 ed wymięka, rycerze też... A taki czempion KotR ma na łapie sokoła ślicznie wyrzeźbionego. Gdybym teraz zaczynał zbierać to bez wahania wybrałbym po primo Bretońców.
A może to zasługa świetnego, wielobarwnego malowania?
Szkoda, że nam się nie trafił ten sam rzeźbiarz co robił Bretońców. Ich figurki mają już kilka lat, a i tak jako całość prezentują wysoki poziom. Nasza bidna piechota liniowa z 6/7 ed wymięka, rycerze też... A taki czempion KotR ma na łapie sokoła ślicznie wyrzeźbionego. Gdybym teraz zaczynał zbierać to bez wahania wybrałbym po primo Bretońców.
A może to zasługa świetnego, wielobarwnego malowania?
Aż kurczę szkoda mi, że mam już te 80 halabard zrobionych. Ale dobra dodatkowe 20 halabard i 20 łuków też u mnie znajdzie zajęcie, w przypadku łuczników wymienię po prostu starych chyba 5 edycyjnych bretończyków z łukiem służących imperium.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Doszli do mnie Doppelsoldnersi od Artizana:
Świetne rzeźbienie. Niby widziałem te zdjęcia ze strony Artizana, ale ni jak nie oddają one tego co zauważyłem - twarze, oczy, nosy, zbroje i co najważniejsze - strój. Doskonale uformowane rękawy, wyraźne, łatwe do rozpoznania. Aż chce się oglądać figurki.
Są też wady. Oczywiście z powtarzalności wzorów (łącznie 12 różnych postaci) zdawałem sobie sprawę. To da się bez problemu przeżyć, można obejść. Jednak tego iż niektóre figsy mają drobne wady fabryczne (głównie chodzi o miecze)... moje zamówienie przyszło szybko, w małej paczce. Większość figurek znajdowało się we woreczkach foliowych. Ok, dwa miecze się ułamały, ale są. Jednak część była w blitzach Artizana. Fajnie, wszystko musi być sehr gut - myśli sobie człowiek - otwiera, ogląda figurki... i widzi u niektórych wady fabryczne. No cóż, ja to przeżyję, ale teraz na metalowe figurki będę bardziej baczył.
Przynajmniej regiment Wielkich Mieczy ma teraz swoją miłą wagę.
Świetne rzeźbienie. Niby widziałem te zdjęcia ze strony Artizana, ale ni jak nie oddają one tego co zauważyłem - twarze, oczy, nosy, zbroje i co najważniejsze - strój. Doskonale uformowane rękawy, wyraźne, łatwe do rozpoznania. Aż chce się oglądać figurki.
Są też wady. Oczywiście z powtarzalności wzorów (łącznie 12 różnych postaci) zdawałem sobie sprawę. To da się bez problemu przeżyć, można obejść. Jednak tego iż niektóre figsy mają drobne wady fabryczne (głównie chodzi o miecze)... moje zamówienie przyszło szybko, w małej paczce. Większość figurek znajdowało się we woreczkach foliowych. Ok, dwa miecze się ułamały, ale są. Jednak część była w blitzach Artizana. Fajnie, wszystko musi być sehr gut - myśli sobie człowiek - otwiera, ogląda figurki... i widzi u niektórych wady fabryczne. No cóż, ja to przeżyję, ale teraz na metalowe figurki będę bardziej baczył.
Przynajmniej regiment Wielkich Mieczy ma teraz swoją miłą wagę.
Pytanie nadal aktualne? Chyba już to gdzieś wrzucałem, tak ze trzy razyBizim pisze:A jest gdzieś porównanie figurek perrych z warhammerowymi? Chodzi mi o tego boxa z łucznikami/halabardnikami z wojny dwóch róż.
Szukałem ale nie mogłem takiego czegoś znaleźć. :/
Łucznicy Perrego wraz z ziomkami GW.
Halabardnik Perrego i dwóch żołdaków GW.
Na deser pikinier z Artizana w towarzystwie plastikowych kolegów z GW.
Recenzję Martina von Carsteina modeli Artizana potwierdzam. Wzory są fajne, tanie, całkiem szczegółowe, ale niestety trochę niedorobione w produkcji, trzeba się namachać skalpelem i pilnikiem.
Moi gwardziści Artizana.
Vae victis!
Dzięki już nie aktualne.
Kurde gwardziści są ekstra...
Swoją drogą planuje jakoś pod koniec kwietnia sprawić sobie (o ile będą w wargamerze) ciężką kawalerię perrych.
Wydają się idealni na Reiksguardów, tak aby wyróżniali się nie tylko koloroami ale i lepszym wyglądem jak na elitę przystało.
Kurde gwardziści są ekstra...
Swoją drogą planuje jakoś pod koniec kwietnia sprawić sobie (o ile będą w wargamerze) ciężką kawalerię perrych.
Wydają się idealni na Reiksguardów, tak aby wyróżniali się nie tylko koloroami ale i lepszym wyglądem jak na elitę przystało.
- Brushlicker
- Falubaz
- Don_Silvarro
- Chuck Norris
Dystrybucję figurek Gamezone przejął Cool Mini Or Not.
Ludki tego producenta są nadal bez problemu dostępne np. w Maelstromie czy Waylandzie.
Ludki tego producenta są nadal bez problemu dostępne np. w Maelstromie czy Waylandzie.
- Brushlicker
- Falubaz
- Martin von Carstein
- Kradziej
Pamiętaj Bizim iż tylko połowa koni w paczce ma ladry (to dasz do drugiego szeregu najwyżej). Co nie zmienia faktu iż się świetni.
Serio?Martin von Carstein pisze:Pamiętaj Bizim iż tylko połowa koni w paczce ma ladry (to dasz do drugiego szeregu najwyżej). Co nie zmienia faktu iż się świetni.
No to dzięki za info. Czyli sugerujesz, że reszta koników potrzebuje pistoletów (są może w tym zestawie?) i będą robić za rajtarów?
- Martin von Carstein
- Kradziej
Możesz i tak zrobić. Ja - o ile koniecznie potrzebne są ci te ladry fizyczne na każdym modelu (nasza konnica ma ladry w standardzie więc o wprowadzeniu kogoś w błąd wyglądem figurek - kuni - mym zdaniem nie ma mowy) to zalecam wziąć i zrobić płachtę z gs.
Pistoletów z pewnością nie ma w tym zestawie od Perrych, za wczesna epoka na Kirasjerów.
Ladrów w zestawie jest tak z 3-6 sztuk, jak wczoraj patrzyłem na ramki w internecie.
Pistoletów z pewnością nie ma w tym zestawie od Perrych, za wczesna epoka na Kirasjerów.
Ladrów w zestawie jest tak z 3-6 sztuk, jak wczoraj patrzyłem na ramki w internecie.