Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Karli »

Flagejusie znów będą musieli poczekać edycję albo dwie żeby wyjść z szafy ;p Jeśli ktoś będzie chciał brać piechotę w specialach to na pewno będą to GS a nie flagi. Szkoda, takie fajne modele flagejów porobiłem...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Karli, a co ja mam powiedzieć?! Ja ledwo flagusi pomalowałem. Zagrali maks 15 bitew.

30 sztuk - mieszanka 5 i 6 ed, w tym jeden zrobiony z 40k psionica...
Jak sobie pomyślę, że po dopłacie zaledwie 3 pkt, miałbym wojownika chaosu...

Gdyby kapłan mógłby się do nich dołączyć, to bym nie oponował, ale cóż.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Blaesus pisze:Karli, a co ja mam powiedzieć?! Ja ledwo flagusi pomalowałem. Zagrali maks 15 bitew.

30 sztuk - mieszanka 5 i 6 ed, w tym jeden zrobiony z 40k psionica...
Jak sobie pomyślę, że po dopłacie zaledwie 3 pkt, miałbym wojownika chaosu...

Gdyby kapłan mógłby się do nich dołączyć, to bym nie oponował, ale cóż.

Możesz ich zawsze gonić Altarem. ;)

Ale tak bardziej serio to zgadzam się z Karlim.

Edit
Jak rozumiem zapis przy prieście, że daje całej jednostce hate oznacza, że zarówno mounty jak i jeźdźcy mają przerzuty?

Bo kiedyś coś mi wpadło do głowy, że niby hate się nie przenosi na mounta ale nie mogę tego zakazu znaleźć. Znalazłem tylko, że zasady się nie przenoszą z jeźdźca na mounta i vice versa ale priestowy hate chyba daje całej jednostce czyli zarówno mountom jak i jeźdźcom hate.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

kowaljl
Chuck Norris

Post autor: kowaljl »

Mialem zadac to samo pytanie, własnie wpadlem na pomysl dodania na koniu Kaplana do oddziału Demigryfow.:):):)

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Bizim pisze:

Edit
Jak rozumiem zapis przy prieście, że daje całej jednostce hate oznacza, że zarówno mounty jak i jeźdźcy mają przerzuty?

Bo kiedyś coś mi wpadło do głowy, że niby hate się nie przenosi na mounta ale nie mogę tego zakazu znaleźć. Znalazłem tylko, że zasady się nie przenoszą z jeźdźca na mounta i vice versa ale priestowy hate chyba daje całej jednostce czyli zarówno mountom jak i jeźdźcom hate.
Hate nie działa na demigryfy. Tylko jeźdzcy mają przerzut.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Siena pisze: Hate nie działa na demigryfy. Tylko jeźdzcy mają przerzut.
A jakiś cytacik? :)

Chodzi mi o to, gdzie jest napisane, że gdy jednostka dostaje hate z zasady brzmiącej "all friendly empire units have hatred special rule" to odnosi się tylko do jeźdźców?
Bo to, że hate nie przenosi się z jeźdźca na mounta to już znalazłem (w zasadach kawalerii) tak jak pisałem.

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Bizim pisze: A jakiś cytacik? :)

Chodzi mi o to, gdzie jest napisane, że gdy jednostka dostaje hate z zasady brzmiącej "all friendly empire units have hatred special rule" to odnosi się tylko do jeźdźców?
Bo to, że hate nie przenosi się z jeźdźca na mounta to już znalazłem (w zasadach kawalerii) tak jak pisałem.
No, a konie rycerzy mają hate :D

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Więc nie ma takiego zapisu - ale zapewne będą uściślenia szanownego LS. Tak samo było z DE - tam jest wyraźnie napisane ,że nawet wierzchowce (w tym smok!) miały Hate - i długo tak się grało - potem zostało to zmienione. Tak więc na razie Demigryfy MAJĄ HATE - ale sądzę ,że szybko się to zmieni :D
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

PiotrB pisze:Więc nie ma takiego zapisu - ale zapewne będą uściślenia szanownego LS. Tak samo było z DE - tam jest wyraźnie napisane ,że nawet wierzchowce (w tym smok!) miały Hate - i długo tak się grało - potem zostało to zmienione. Tak więc na razie Demigryfy MAJĄ HATE - ale sądzę ,że szybko się to zmieni :D
A to nie jest czasem tak, że w DE tylko elfy miały hate i się to "przenosiło" na wierzchowce?

W przypadku imperium jest trochę inaczej bo tutaj, żaden model nie ma sam hate, a dostaje go cały unit. Stąd moje pytanie, czy jak dostaje cały unit to czy działa to też na wierzchowce.

Jak się gra jeśli chodzi o inne zasady specjalne? Np rzucę Birone, to wtedy wierzchowce też mają ASF? Bo zapis birony jest podobny do hate z priesta (unit dostaje bla bla bla).

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

z Bironą nie wiem ... Z Hatem jest tak ,że jak pisze ,że cały UNIT to wierzchowce też - przykład charioty Beastmenów - tam świnie mają Hate i gra gitara:)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

kowaljl
Chuck Norris

Post autor: kowaljl »

Mhmm no to ksiadz w oddzial demigryfow ma racje bytu. Chyba ze faktycznie to uscisla.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

nie ma co uściślać. Z DE było tak, że jeźdzcy mieli hate a konie nie, lecz w poprzedniej edycji hate się przenosił z jeźdzca na wierzchowce natomiast w 8ed się nie przenosi. Dlatego konie DE nie maja hatered. Natomiast hate z priesta rozdaje dla całego oddziału, bez wyróżnienia czy dla jeźdzców czy dla wierzchowców. Zatem demigryfy hate mają.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

tilt112
Mudżahedin

Post autor: tilt112 »

szkoda Flagusi :(
Przeca byli wyposrodkowani. NIe wiem czemu ich tak potraktowali :( :( :( hehehe

Ale wiecie co wam powiem. Wszystko fajnie. Nie podoba mi sie tylko jedna rzecz... I wierze ze gw po prostu zapomnialo dopisac jednego waznego slowa.
Ze bryczka daje Warda +4 na Priesta :D

jesli sie łudze to niech ktos predko pierdolnie mi liscia w ryja :D

Awatar użytkownika
Ghoul
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Ghoul »

Przepraszam że zadam głupie pytanie.

Co nowy gracz powinien kupić na początek? Wiem że niby battalion(i ofc rulebook) ale na warlordzie znalazłem coś takiego.

http://www.warlordgames.com/5336/new-pi ... rter-army/

Słyszałem że to bardzo ciekawa propozycja. Widziałem również u niektórych z was figurki tej firmy. Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

tilt112 pisze:szkoda Flagusi :(
Przeca byli wyposrodkowani. NIe wiem czemu ich tak potraktowali :( :( :( hehehe

Ale wiecie co wam powiem. Wszystko fajnie. Nie podoba mi sie tylko jedna rzecz... I wierze ze gw po prostu zapomnialo dopisac jednego waznego slowa.
Ze bryczka daje Warda +4 na Priesta :D

jesli sie łudze to niech ktos predko pierdolnie mi liscia w ryja :D
Proszę bardzo :mrgreen: Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Tragiczny wybór. Po co ci na początek 24 Rajtarów? Na co ci w tej edycji 48 muszkietów (stosunek pikinierów do muszkieterów 1:3, w tychże paczkach, więc trzeba się bawić w modelarza i ciąć, doklejać etc). Pikinierzy to też nie taki "musisz mieć". Widzę iż jeszcze kolejnych 10 muszkieterów w pudle...
Przyznaję jednak iż cena jest świetna i sam chętnie bym kupił tenże zestaw (bo lubię figurki z Pike & Shotte), gdybym miał wolny kapitał. Może we wakacje.
Chcesz dużo tanich figurek to kup Perrych i tutaj prędzej coś wymodelujesz (40 figurek, w tym połowa to halabardnicy. Za 100 zł). Co na początek? Wystarczy obejrzeć rozpiski, aby wysnuć pewne wnioski "co kupić na start". Wszystkie mają u siebie halabardy i działa, więc to kup. Reszta... AB jest młody, dopiero testowany, z tego co czytam wydaje się iż jest więcej opcji do wyboru niż wcześniej. Nie pogardzisz figurką maga, kapitana ze sztandarem, może i demigryfami.

Awatar użytkownika
Ghoul
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Ghoul »

No z tego co sie dowiedziałem na temat 8 edycji to tak:

Kaptain z Gryfem
zwykły kaptain
wtich hunterzy? (urzekli mnie wygladem i zdejmowaniem magów. :))
40 Greatswordów
2xdetachment 10xhangunnerów?
30-40 Swordmen?
Hurricane i Luminark
Coś takiego?

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Oj oj oj, ja bym patrzył na to inaczej.

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz grać armią kawaleryjską czy może piechotną ze wsparciem kawalerii?
Skoro zaczynasz to pewnie obu na początek nie kupisz.

Kawaleryjska będzie przypominać trochę bretonie. Tylko w imperium jest więcej możliwości zboostowania i zróżnicowania jednostek oraz brak zasady lancy.

Armia piechotna to po prostu kloce piechoty idące do wroga, po bokach jakaś kawaleria, z tyłu armaty. Rzekłbym taka fluffowa armia imperialna.

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

Ghoul pisze:Przepraszam że zadam głupie pytanie.

Co nowy gracz powinien kupić na początek? Wiem że niby battalion(i ofc rulebook) ale na warlordzie znalazłem coś takiego.

http://www.warlordgames.com/5336/new-pi ... rter-army/

Słyszałem że to bardzo ciekawa propozycja. Widziałem również u niektórych z was figurki tej firmy. Co o tym myślicie?

Moim zdaniem, jak ktoś planuje grać w WHB dłużej to proponuję oryginalne figurki.
Wyda się początkowo więcej ale jest to mimo wszystko opłacalna inwestycja. Na masterach nieoryginalne figurki to proxy
i przynajmniej teoretycznie nimi tam nie zagrasz. W Warszawie powstał oficjalny sklep GW, na turniejach przez nich organizowanych ( o ile takie będą) jak i w samym sklepie na pewno nimi nie zagrasz. Na pozostałych turniejach unikniesz pytań w stylu "co to właściwie jest?" Wreszcie jak Ci się znudzi to oryginalne figurki bez problemu sprzedasz.
Co do początku zbierania to myślę, że batalion jest dobrym startem.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

bzdura - kupuj co tańsze, Figurki Gw mają absurdalne ceny względem jakości jaką prezentują. Jest dużo lepszych figurek na rynku za pół ceny. Jak ładnie zrobisz armie z klimatem nawet nie na figurkach GW to na większości masterów Cię przyjmą ...
Obrazek

ODPOWIEDZ