Rozpiski
Moderator: JarekK
Re: Rozpiski
@ Eldritch
Psy ratują dupę tej armii od siódmej edycji i nic w tej kwestii się tu jak dla mnie nie zmieniło. One niekiedy wygrywają bitwy, a poza tym to zawsze dodatkowe wystawienie. Co do fastów to powoli zacząłem dochodzić do tego, że flaile mogę sobie odpuścić, lub dać za nie LA, ale od kiedy przekonałem się do toporków (dzięki Khuman), to już się ich nie pozbędę. GW na exalcie stąd, że zostały mi punkty, a ten punkt siły może się kiedyś, na coś przydać. Co do małego maga, to nie wiem. Potestuję (nigdy na małym dyskowcu jeszcze nie grałem) to zobaczę.
@ crovaxus
Wydaje mi się, że gw jest ciut bardziej uniwersalne, ale nie kłócę się. Zobaczę w obu konfiguracjach, ale wszystko niestety zależy tu od paringu.
Psy ratują dupę tej armii od siódmej edycji i nic w tej kwestii się tu jak dla mnie nie zmieniło. One niekiedy wygrywają bitwy, a poza tym to zawsze dodatkowe wystawienie. Co do fastów to powoli zacząłem dochodzić do tego, że flaile mogę sobie odpuścić, lub dać za nie LA, ale od kiedy przekonałem się do toporków (dzięki Khuman), to już się ich nie pozbędę. GW na exalcie stąd, że zostały mi punkty, a ten punkt siły może się kiedyś, na coś przydać. Co do małego maga, to nie wiem. Potestuję (nigdy na małym dyskowcu jeszcze nie grałem) to zobaczę.
@ crovaxus
Wydaje mi się, że gw jest ciut bardziej uniwersalne, ale nie kłócę się. Zobaczę w obu konfiguracjach, ale wszystko niestety zależy tu od paringu.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
- rudobrody79
- Falubaz
kilka moich spostrzeżeń
dobrze jest mieć 5 psów w celu przytrzymania hellcannon, żeby nie uciekła 3k6 w stronę wroga !!!
5 fastów z flailami dobrze się sprawdza, często pomagały mi w zniszczeniu imperialnej jazdy razem z innymi jednostkami, w jednej szarży wchodząc z boku czy z tyłu.
jesli nie potrzebujesz inicjatywy 4 na marudach pieszych, to puść ich z GW. osobiście wolę z cepami - biją przed ludzmi, przez to mogą wiele więcej.
jeśli chodzi o warshrine, to muszę powiedzieć, że dostałem szarżę latacza-bsb, przegrałem walkę i test złamania też. bsb mój stał daleko i straciłem ołtarz.
dobrze jest mieć 5 psów w celu przytrzymania hellcannon, żeby nie uciekła 3k6 w stronę wroga !!!
5 fastów z flailami dobrze się sprawdza, często pomagały mi w zniszczeniu imperialnej jazdy razem z innymi jednostkami, w jednej szarży wchodząc z boku czy z tyłu.
jesli nie potrzebujesz inicjatywy 4 na marudach pieszych, to puść ich z GW. osobiście wolę z cepami - biją przed ludzmi, przez to mogą wiele więcej.
jeśli chodzi o warshrine, to muszę powiedzieć, że dostałem szarżę latacza-bsb, przegrałem walkę i test złamania też. bsb mój stał daleko i straciłem ołtarz.
Grałem kiedyś na flialach i są spoko, ale teraz testuję gw na piechocie, a toporki na faście są po prostu lepsze.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
fasty imho to slaanesh i to wszystko. popierdala i odgina niemilosiernie. psy maja kilka wad. po pierwsze i najwazniejsze, nie sa fastem! nie zapychaja core'ów, gina i uciekaja od wszystkiego, nie zbieraja sie same po flee. sa walniejsze i gorsze... no ale po 30 pkt. co do maruderow, ciagle mam mieszane uczucia. bo to wyglada tak. dasz khorne'a to nie zdadza frendzy i wyjada w jakas pierdole. albo gorzej, w hydre o_O. dasz im slaanesha to sa stabilniejsi, jednak kosztem atakow (rzadko 10, czesciej 4-6). Jeśli maja flaile i slaanesha to trzeba im pomoc w 2 rundzie kombatu jakims shrine na bok, czyms co doda statica, sila 3 kardzi. jak dasz gw to traca bardzo duzo potencjalu wynikajacego z 4in. jak przeciwnik ma lighta to w ogole ws10 in 10 i z flailami kroja!! zreszta ich ws4 do niskich nie nalezy. najwieksza zaleta gw jest to, ze moga przyjmowac conieco i tam stac. 40 zmielic trwa 2 kombaty (w 3 zazwyczaj juz sie lamiesz), a wyplacaja duzo. z drugiej strony wszystko z zasadami asl karci. stompy bola niemilosiernie, a in4 pozwala zdjac 6-12 ran co daje spora przewage.
także ostatecznie wszystko zależy od Twojego widzimisie i stylu gry. grasz agresywnie - khorn'e, grasz stabilnie - slaanesh. miedzy gw/flaile nie umiem wybrac, gram i tak i tak, a ostatnio w ogole bez maruderkow
także ostatecznie wszystko zależy od Twojego widzimisie i stylu gry. grasz agresywnie - khorn'e, grasz stabilnie - slaanesh. miedzy gw/flaile nie umiem wybrac, gram i tak i tak, a ostatnio w ogole bez maruderkow
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
ostatnio pogrywam sobie taką rozpą i daje sobie dobrze rade ze wszystkim....no z ogrami są problemy jak są 2x mournfangi jedynie co byście ewentualnie zmienili w tym jeszcze..
jedyne co mi przychodzi na myśl to ew zamiana warriorów slaanesha na nurglowców ucinając jednego w oddziale. jednak to -1 do strzelania do nich czasem mi dupe ratuje, jak w przypadku chosenów. również myslę nad zdjęciem marków ze shrinów i wrzucić pieski by były jakies odginaczki szybkie w rozpie
1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 420.0 Pts
Mark of Tzeentch; General; Magic Level 4; Chaos Armour, Disc of Tzeentch
Bloodcurdling Roar [20.0]
Infernal Puppet [35.0]
Charmed Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Biting Blade [5.0]
1 Exalted Hero of Tzeentch @ 220.0 Pts
Mark of Tzeentch; Chaos Armour; Shield; Battle Standard
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Stream of Corruption [20.0]
Gold Sigil Sword [15.0]
23 Chaos Warriors of Slaanesh @ 431.0 Pts
Mark of Slaanesh; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Shield;
Standard; Musician; Champion
17 Chosen of Nurgle @ 448.0 Pts
Mark of Nurgle; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Standard;
Musician; Champion (Favour of the Gods [5.0], Warrior Bane [5.0])
Banner of Rage [35.0]
1 Chaos Chariot of Khorne @ 150.0 Pts
1 Chaos Warshrine of Tzeentch @ 150.0 Pts
Models in Army: 65
Total Army Cost: 2400.0
jedyne co mi przychodzi na myśl to ew zamiana warriorów slaanesha na nurglowców ucinając jednego w oddziale. jednak to -1 do strzelania do nich czasem mi dupe ratuje, jak w przypadku chosenów. również myslę nad zdjęciem marków ze shrinów i wrzucić pieski by były jakies odginaczki szybkie w rozpie
1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 420.0 Pts
Mark of Tzeentch; General; Magic Level 4; Chaos Armour, Disc of Tzeentch
Bloodcurdling Roar [20.0]
Infernal Puppet [35.0]
Charmed Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Biting Blade [5.0]
1 Exalted Hero of Tzeentch @ 220.0 Pts
Mark of Tzeentch; Chaos Armour; Shield; Battle Standard
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Stream of Corruption [20.0]
Gold Sigil Sword [15.0]
17 Chosen of Nurgle @ 448.0 Pts
Mark of Nurgle; Option Qualifier; Halberd; Chaos Armour; Standard;
Musician; Champion (Favour of the Gods [5.0], Warrior Bane [5.0])
Banner of Rage [35.0]
1 Chaos Chariot of Khorne @ 150.0 Pts
Models in Army: 65
Total Army Cost: 2400.0
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
wystawiłem na ostatnim turnieju helke to w 1 grze wybuchła mi przy 1 strzale, w drugiej grze goniła skinki bo nie zdała 3x z rzędu rampage i uciekła za stół, a w 3 grze zabiła w walce lorda na smoku (smok przeżył) a tak to nic nie trafiała. jakoś nie czuje sie do niej przekonany
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
Jezus Maria nigdy więcej hellcanonów. Grałem z moim kumplem wczoraj na funowe rozpiski WoCH vs SK, on wystawił dwie latarki i katape a ja dwie helki. W ciągu całej gry jego trzy maszyny nie zrobiły NIC i w dodatku rozsypały się same. W pierwszej turze moja helka miała oczywiści missfire co po wyrzuceniu 1 skutkowało wybuchem i wbiciu 2 ran drugiej helce. Ta która przeżyła przez całą grę zabiła może z 10 jakiś marnych szczurków po czym w ostatniej turze też wybuchła.
Po tej grze doszedłem do wniosku że NIGDY więcej nie wystawie w wochu czegoś co strzela.
Z drugiej jednak strony wpakowałem do 5 khornowych knightów Lorda maga na wierzchowcu z SV +0 i wardem na +4 ze śmiecią. Sprawdził się całkiem dobrze. Pomimo czarowania wygrał pojedynek i grało się tym całkiem przyjemnie.
Fajnie gra się magiem który ma 4T i 3A z S4 oraz z sv+4. Dzisiaj kupiłem sobie HE i ten T3 i 1A z S3 wydaje się troszkę ... nie zrozumiały dla mnie
pozdro.
Po tej grze doszedłem do wniosku że NIGDY więcej nie wystawie w wochu czegoś co strzela.
Z drugiej jednak strony wpakowałem do 5 khornowych knightów Lorda maga na wierzchowcu z SV +0 i wardem na +4 ze śmiecią. Sprawdził się całkiem dobrze. Pomimo czarowania wygrał pojedynek i grało się tym całkiem przyjemnie.
Fajnie gra się magiem który ma 4T i 3A z S4 oraz z sv+4. Dzisiaj kupiłem sobie HE i ten T3 i 1A z S3 wydaje się troszkę ... nie zrozumiały dla mnie
pozdro.
nie porównuj szeroko pojętego "haj geja" do naszych maszyn do zabijania gdzie nawet czarodziej nosi chaos armour XDDD
oj tam oj tam geje.... wiesz co? Ja cały mój chaos będę malował na khornowe kolory i niech mi nawet odbierają na turniejach punkty za wyzywig czy jakoś tak. Do tego mam taki chytry plan pomalowania moich HE również na khornowe kolory już widzę takich White Lionsów w barwie mroku i krwi. Może i większość z tych HE to szlachta, ale moi to będą szlachcice krwawych elfów i jak ktoś mi ich wtedy pedałami nazwie to zabije
jak się spotkamy na turnieju i będziesz HE to rzuce Ci rękawice i nazwe gejami a co do pomysłu z malowaniem to chętnie zobaczę jak wyjdzie. bardzo ciekawy i oryginalny pomysł to będzie.
może spotkamy się na DMŚ, ale tam na 90% będę wochem
a żeby offtopa nie robić to zapytam o wasze rozpiski. Mianowicie chodzi mi o marudy konne. Ja wystawiam je zawsze slanesha + flaile. Czy wy macie jakąś ciekawszą opcje? Dawałem im toporki ale one są bezużyteczne. Ani nie zabijesz za dużo w oddziane ani maszyny nie uszkodzisz bo ranisz praktycznie zawsze na 6+
a żeby offtopa nie robić to zapytam o wasze rozpiski. Mianowicie chodzi mi o marudy konne. Ja wystawiam je zawsze slanesha + flaile. Czy wy macie jakąś ciekawszą opcje? Dawałem im toporki ale one są bezużyteczne. Ani nie zabijesz za dużo w oddziane ani maszyny nie uszkodzisz bo ranisz praktycznie zawsze na 6+
Nie do końca oryginalny. Widziałem już ze dwie armie HE pomalowane na krwawo czerwony, ale tak czy inaczej wyglądają w tedy o wiele lepiej niż w standardowym zestawie biel-błękit. Swoją droga zabierają nam punkty za wysiwyg kiedy mamy armie nie pomalowaną w kolory odpowiadające markom?crovaxus pisze:jak się spotkamy na turnieju i będziesz HE to rzuce Ci rękawice i nazwe gejami a co do pomysłu z malowaniem to chętnie zobaczę jak wyjdzie. bardzo ciekawy i oryginalny pomysł to będzie.
Toporki są przezajebiste.Urtrax pisze:może spotkamy się na DMŚ, ale tam na 90% będę wochem
- swieta_barbara
- habydysz
Mam nadzieje, ze pamietasz zeby trafiac nimi na krotki/dlugi zasieg? Ja wlasnie przez te zasade sie ich pozbylem, ciezko zrobic tak, zeby wszyscy 5 byli w 3 calach, a na dlugim to juz tylko szostki.Shadar pisze:Toporki są przezajebiste.
właśnie ze względu na te ich zasięgi wszystkie wole wsadzić 2x psy by coś odgiąć nimi. Maruderzy konni u mnie się w ogóle nie sprawdzili.
Zasięg ich niestety morduje. Dosłownie. W aktualnej rozpie i tak zabrakło mi na nie punktów, więc służą za odginaczki.
imo fajnie się sprawdzają. Za niecałe 100 pkt mogą koło górki namieszać. Wiem że z gutterrunerami się nie równają ale opcja slanesh + flaile jest tania i całkiem dobra.
A co to pkt za malowanie to nie wiem ale słyszałem że jak był koleś który wystawił różowe night gobliny stracił ten pkt na turniju ;p
A co to pkt za malowanie to nie wiem ale słyszałem że jak był koleś który wystawił różowe night gobliny stracił ten pkt na turniju ;p
dobra ale za 100 pkt masz 3 oddziały po 5 piesków którę imo zrobią więcej niż 5 marud slanesha z flailami...jak dla mnie to są nie opłacalni po prostu
jesli grasz z CZYMKOLWIEK co strzela np. HE to zjedza ich nawet zwykłe fasty. A konnych maruderów nie, ponieważ najpierw vanguard 12 cali a potem jeszcze ruch i jesteś poza zasięgiem widzenia łuków a po wbiciu się jakimś łucznikom w bok zjadasz ich. Zrobisz to pieskami?