Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Martin von Carstein »

To już drugi raz ugadujecie się tutaj o kupnie/sprzedaży czegokolwiek, pierwszą wymianę zignorowałem, przenieście się na PM-ki albo do "Giełdy..." bo z tematu śmietnik robicie
zwłaszcza tyczy się Panów:
@Wychwa
@Martin
@PiotrB
Moja wina. Starałem się tylko odpowiedzieć na pytanie dotyczące opłacalności szeregowych figurek-ludzików od GW (gdy ktoś tam się spytał o figurki Warlord Games), po to więc przeprowadziłem test. Oczywiście większość dyskusji związanych ze sprzedażą odbyła się na PW.

Awatar użytkownika
krilan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: krilan »

Grałem ostatnio moją pierwszą bitwę nowym imperium na 3000 pkt. przeciwko bretonii.
Niestety przegrana 15:5, ale już wiem co było źle, rozpa zła na takie duże punkty i nie za dobrze się rozstawiłem.
W czasie gry wynikł spór miedz mną a przeciwnikiem o pancerz jazdy na demigryfach:
Dałem im halabardy i przez to znajomy uważał że według zapisu w podręczniku głównym mają 2+ as w walce
gdyż nie mogą używać tarczy. graliśmy tak całą bitwę.
Czy demisie z halabardami mają as 2+ czy 1+ (jako że to halabarda kawaleryjska i na figsach jeźdźcy trzymają je w jednej ręce a w drugiej tarcze)?
Niestety nigdzie nie ma zasad odnośnie halabardy kawaleryjskiej a przy opisie demigryfów w podręczniku jest opcja lancy lub halabardy. Nie ma zapisu że mogą wymienić lance i tarcze na halabardę, tylko samą lancę.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Nie ma czegoś takiego jak halabarda kawaleryjska w zasadach. Po prostu GW tak nazwało halabardy na demigryfach.

Ale są to najnormalniejsze halabardy. Czyli w strzelaniu mają 1+, a w cc muszą używać broni specjalnej czyli mają 2+.

Demigryfy nie są osamotnione w takim genialnym rozwiązaniu (dwuręczna broń i tarcza) w naszym booku, wystarczy spojrzeć na halabardników i to, że mogą brać tarcze. :P
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

tilt112
Mudżahedin

Post autor: tilt112 »

Twoj przeciwnik mial racje.
Noszac halabarde masz as 1+ tylko od ostrzalu. Podczas walki wrecz twoj as spada do 2+.
Jesli grales kiedys z chaosem to podobnie maja chaos knighty

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Chaos najci? Przecież oni mają albo jednoręczną broń dającą +1S, albo lancę...

tilt112
Mudżahedin

Post autor: tilt112 »

Chyba mi sie pomylilo z warriorsami ;p

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Czy poisony działają na maszyny?
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Poison zadaje autowounda na 6 wszystkiemu.

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Macias pisze:Czy poisony działają na maszyny?
Dlatego wszyscy strzelacze z poisonami są doskonałymi niszczycielami maszyn.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Pytanko, ołtarz ma unbreakable? Poki co zanim nie wyjdzie polski kodeks do imperium opieram sie na army builderze, a tak nie ma wzmianki... ???

edit: znalazlem juz ze ma stubborn :)

gruby100004
Wałkarz

Post autor: gruby100004 »

Nie mogłem tego znaleźć w temacie i wyszukiwarce, a nurtuje mnie od pewnego czasu pytanie: czy istnieje możliwość, by żołnierze Imperium otrzymali frenzy? Chodzi mi głównie o wykorzystanie go razem z zasadami jednostek pomocniczych i głównych.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Altar ma tylko stuborna i jeszcze za 10 pkt można mu wykupić terror ;]

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

gruby100004 pisze:Nie mogłem tego znaleźć w temacie i wyszukiwarce, a nurtuje mnie od pewnego czasu pytanie: czy istnieje możliwość, by żołnierze Imperium otrzymali frenzy? Chodzi mi głównie o wykorzystanie go razem z zasadami jednostek pomocniczych i głównych.
Też nad tym myślałem i jedyne co przychodzi mi do głowy to frenzy z mieczyka dla bohatera. Wtedy detki chyba też powinny kulać na berzerk rage (tj zdaj ld albo szarżujesz).

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Bizim pisze:
gruby100004 pisze:Nie mogłem tego znaleźć w temacie i wyszukiwarce, a nurtuje mnie od pewnego czasu pytanie: czy istnieje możliwość, by żołnierze Imperium otrzymali frenzy? Chodzi mi głównie o wykorzystanie go razem z zasadami jednostek pomocniczych i głównych.
Też nad tym myślałem i jedyne co przychodzi mi do głowy to frenzy z mieczyka dla bohatera. Wtedy detki chyba też powinny kulać na berzerk rage (tj zdaj ld albo szarżujesz).
Frenzy ma tylko właściciel miecza, więc nie przekazuje jej oddziałowi.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

No tak, dlatego wspomniałem, że detka dostaje berzerk rage, bo ta część zasady frenzy przechodzi na oddział..

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Altar of Khaine
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Chyba nie może przejść tylko część zasady. Poza tym nie jest tak, że bohater z frenzy wyszarżowuje z oddziału po nie zdanym teście?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Jeśli w unicie jest chociaż 1 model z frenzy to cały oddział testuje ld czy może szarżować.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

A sztandar dający szał?
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Kordelas pisze:A sztandar dający szał?
Niestety ani w rb, ani w naszym ab nie ma tekiego szandaru.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

ODPOWIEDZ