Nowy sezon ligowy 2012/2013, DMP

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: Nowy sezon ligowy 2012/2013, DMP

Post autor: swieta_barbara »

Mozna sprobowac opcji Jankielowej. Dobry pomysl w sumie.
Anyways i tak dodalbym zapis o max 2 druzynowkach i/lub parowkach liczonych do rankingu ogolnego (zarowno lokale, jak i mastery).
Plus jesli kudlaty ma dobry pomysl na zmiane algorytmu to chetnie bym zobaczyl razem z objasnieniem jakis alternatywny system (najlepiej w kontrze).
Moze stale punkty w zaleznosci od miejsca? :mrgreen:

Single:
30 za 1
29 za 2
28 za 3
...
15 za 15 i wszystkie ponizej

Parowka/druzynowka:
30 za 1
25 za 2
20 za 3
15 za 4 i pozostale

Zawsze to jedno zero mniej ^^

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Ostro przemyślałem ten temat i uważam że powinniśmy podzielić ranking ligi na 2.
1.Mastery i turnieje lokalne (wyłania najlepszego gracza w Polsce w danym sezonie).
2.Ranking Klubów turnieje drużynowe + parówki + co tylko chcecie (wyłania najlepszy klub w sezonie)

Podział Masterów
I- singiel
II - singiel
III- Klubowy
IV singiel
V singiel
VI klubowy - DMP
VII singiel
VIII singiel
IX klubowy
X Sinigiel
XI Singiel
XII klubowy

8-singli 4 klubowe
Wiadomo to można ustawić jak tam chcemy, chodzi o to żeby zrzeszać jak najwięcej osób, bo klub jest fajny bo jest masa ludzi itp.
Jestem pewien że obłożymy każdy z tych turniejów bo jak już porobimy mocne kluby to na pewno każdy z nich co 3 miesiące może wysłać 1-2 reprezentację po całej Polsce.
Pytanie po co mieszać z 2 rankingami, Jeśli chcecie wyłonić najlepszego z najlepszych graczy to tylko single to pokażą można zrobić dalej 10 turnieji z czego 4 mastery tak samo klubowo bo tam liczy się klub a nie gracze z nazwisk.

Nie bójcie się o frekwencję nie ma nas mało ! dobrze to podzielić a otworzą się nowe wspaniałe możliwości kto powiedział że każdy musi być na każdym masterze.

Ostro wymęczony jestem dzisiaj, jeśli jest to napisane nie czytelnie przepraszam, mam nadzieję że przemyślicie moją propozycję.
Moje hasło wyborcze to Łukasz Fiutek kandydat z jajami !

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Muszę przyznać, że jest to bardzo ciekawa propozycja.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Gdyby DMP było lokalem odbywającym się cyklicznie w okolicach sierpnia to wówczas mielibyśmy bardzo komfortową sytuację, gdy pomiędzy ostatnim masterem a zakończeniem ligi byłby czas przynajmniej 3 tygodni na głosowania w sprawie masterów i tym podobne sprawy, a ew. organizator najbliższego mastera miałby co najmniej 3 tygodnie na jego organizację.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Furion pisze:Dlaczego chcemy mieć sezon sierpień - sierpień?
Nie lepiej zrobić sezon luty - luty?

Plusy:
- sesja w martwym terminie masterowym
- martwy sezon masterowy w okresie ciężkich warunków pogodowych
- koniec ligii lepiej dopasowany pod ETC.

pozdrawiam
Furion
- sesja zaczyna sie akurat dokladnie w terminie Bazyliszka
- jak Asassello juz mowil, ETC nie gra tu zadnego znaczenia - przy systemie selekcjonerskim, ktory zagoscil u nas zapewne na dlugi czas

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

swieta_barbara pisze:- sesja zaczyna sie akurat dokladnie w terminie Bazyliszka
kończy*
w tym roku nawet było tak, ze 20 lutego już się zaczął semestr (dzięki Euro)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Niewazne - chcialem tylko zaznaczyc, ze argument Jurka byl inwalida.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Ale tutaj wszystko się koncentruje na założeniu, że DMP jest w sierpniu. A jak jakiś klub dostanie organizację DMP i będzie mu pasował dajmy na to lipiec albo kwiecień czy listopad ?? Naturalnym dla mnie jest kończenie sezonu wraz z rokiem kalendarzowym.

Na tak:
- święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie turniejów raczej nikt nie organizuje w okresie od świąt do Sylwestra (a jak już to naprawdę sporadyczne przypadki w skali całego kraju)
- potem zaczynają się ferie, sesje itd. trwające do lutego, więc siłą rzeczy jak to się określa - sezon martwy

Pomysł z przesunięciem końca ligi nie jest nowy, ale często upadał, bo wiązał się zwykle ze skróceniem sezonu, cięciem masterów a na to nikt nie idzie. Teraz myślę, że mamy okazję by to naprostować. W czerwcu mamy EURO 2012 w Polsce (te piłkarskie), więc raczej o masterze zapomnijmy. W maju raczej ciężko będzie o mastera, bo nie ma kandydatur i czasu mało. Sierpień to ETC/DMP. Czyli jest miejsce na mastera w lipcu, ale realnie pierwszy master pewnie ma szansę być we wrześniu. Skrócenie w takim wypadku odpada raczej, bo zostałyby nam jakieś 4 mastery. Dużo lepsze wg. mnie byłoby wydłużenie sezonu, nawet dodanie dodatkowych masterów (czy nawet zdublowanie paru jeśli odbywają się w tradycyjnych terminach). Do tego jeśli więcej masterów, to też dodać parę więcej turniejów liczonych do ligi, by ktoś nie nabił sobie wymaganej liczby jeszcze w 2012 roku :)

Co do punktacji, to system 100/300 jest o tyle dobry, że powoduje iż każde kolejne miejsce jest inaczej wyceniane - nie ma takich samych punktów za różne miejsca i po to było rozszerzenie skali, aby zrobić większy rozrzut punktowy. Co do parówek i drużynówek, to zamiast ograniczać ich liczbę liczoną do rankingu wolałbym system Kudłatego, czyli liczenie punktów dla całej drużyny wg. "wirtualnego miejsca" ostatniej osoby w parze/drużynie, czyli dla parówek: 1 miejsce - punkty jak za 2gie, 2 - punkty jak za 4te itd., w drużynówkach np. na 5 osób: 1sze - punkty jak za 5te, 2gie - punkty jak za 10te itd. Przy dobrze obsadzonych turniejach daje to też duże punkty, ale nie rozdaje też masowo MAXów.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Już od dawna wałkujemy ten temat więc najlepiej wstrzymajmy się do końca głosowania.

Jest kilka ośrodków które w zeszłym roku nie dostały promocji na Mastera (Włocławek, Sopot, Szczecin)

Jest to idealna okazja dla nich by się wykazać: Lipiec, Wrzesień, Październik, Listopad. A na początku grudnia głosowanie (kandydatury zbierane przez cały Listopad) trwające max 2 tyg.
Później mamy okres świąteczno Sylwestrowy w którym to organizatorzy mogą się dogadać kto robi pierwszego Mastera w Marcu (przy założeniu że Bazyliszek przechodzi i odbywa się w Lutym).

A dalej to już z górki.

ODPOWIEDZ