Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Morrok »

szeszej pisze:Tylko postać przekazuje MR jednostce, Piec/Dzwon nie jest postacią. MR idzie z Pieca/Dzwonu na jeźdźca, a dopiero potem na oddział.
Q. If the rider is killed, what happens to the Bell/Furnace? (p43
& p48)
A. It continues to function normally inside its unit. The only
difference is that all ranged attacks against it will hit the
Bell/Furnace – no need to randomise.

Oddział uzyskuje MR2 dzięki Seerowi/Priestowi, a co się dzieje, gdy rider ginie masz w cytacie. Chcesz RAW, to będzie RAW.

Poza tym na ostudzenie zapału- musze sprawdzić relikwię bretońską, Lammasu, inne potworki, które nie są charaktreami, ale dają MR żeby do końca potwierdzić.
Problem polega na tym, że w 7 edycji wystarczyło mieć dowolny model z MR w oddziale aby go używać. Troszkę się zmieniło od tamtego czasu.

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Ale Greey seer nie ma MR wiec to nie może zależeć od niego, dzwon ma MR a jest to model unique.
Więc skąd pomysł że to GS dostaje MR i daje oddziałowi ??

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Morrok pisze: Problem polega na tym, że w 7 edycji wystarczyło mieć dowolny model z MR w oddziale aby go używać. Troszkę się zmieniło od tamtego czasu.
Exactly ;)
Solo SS pisze:Ale Greey seer nie ma MR wiec to nie może zależeć od niego, dzwon ma MR a jest to model unique.
Więc skąd pomysł że to GS dostaje MR i daje oddziałowi ??
Bo MR masz na modelu, a Grey Seer i Dzwon / Plague Priest i Piec stanowią jeden model (AB Skav str. 42).

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

Po ostatnich kilku bitwach pojawiło się kilka wydawało by sie banalnych pytan.
1. Czy abomka moze gonic uciekajaca jednostke i czy po wycieciu przeciwnika "do nogi" moze wykonac manewr ktory w polskim podreczniku z tego co pamietam nazywa sie "najezdzaniem". Jesli tak to czy rzuca sie normalnie 2d6 czy tak jak przy ruchu abomki 3d6 ?
2. Czy zasada dajaca weapon teamom warda 4+ jesli znajduja sie blisko jednostki macierzystej dziala jak look out sir ? czyli jesli zdam warda gina modele z jednostki ?
3. Czy np. dwarficki canon moze strzelac do abomki ktora jest w walce z jego jednostka ? mowa o sytuacji w ktorej nie ma mozliwosci "zachaczyc" kula o oddzial krasnoludzki. I druga wersja powyzszej sytuacji. Czy moze strzelac do np. asasina ktory nie jest w walce ale w wyniku ostrzalu zostaje trafiona abomka ktora walczy z krasnoludami.
4. Czy jednostka strzelajaca do pojedynczych postaci dostaje -1 do BS ?
5. Czy asasin kory pojawia sie na krancu stolu wraz z gutter runners moze oposcic jednostke gr zaraz po pojawieniu sie czy dopiero w nastepnej fazie ruchu ? I jesli nie moze to czy uzywajac warpstone stars moze strzelac do innej jednostki niz gr ?
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

1. Może gonić, może zrobić overruna, śmiga na 3D6 cali.
2. Nie ginie model z jednostki, po prostu bliskość oddziału daje ochronę.
3. Nie wolno strzelać do modeli związanych walką (wyjątek - skaveńscy slavi), więc bezpośredni strzał jest zakazany. Strzał z działa w assassina... Jeśli da się poprowadzić linię tak, żeby nie zahaczyła abomki, to może. Jak nie, to jest to szara strefa zasad. Jeśli assassin stoi np. 10 cali od abomki, a przeciwnik deklaruje strzał na 2 cale przed assasina, to jest to overguess z intencją trafienia innego celu. Statystycznie strzela się na 12 cali od tylnej krawędzi podstawki pojedyńczego modeli, wtedy jest największa szansa go trafić. Kwestia dogadania się z przeciwnikiem.
4. Mówisz o herosie? To z tego co pamiętam tak.
5. Może opuścić, nie ma żadnego problemu. A jak zostanie w oddziale, to całość musi strzelać w jeden cel (chyba że broń specjalna wyraźnie pozwala na wybranie innego celu).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

ad. 3 Ogólnie próbowanie strzelać w coś co jest w walce jest chamskie (tzw. worst play), więc jak gracie w domu to wytłumacz to swojemu przeciwnikowi ;)
ad. 4 Nie ma, w poprzedniej edycji byl -1 :)

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

ad. 3 Ogólnie próbowanie strzelać w coś co jest w walce jest chamskie (tzw. worst play), więc jak gracie w domu to wytłumacz to swojemu przeciwnikowi ;)
To był całkowity przypadek : ) celował w asasina ale ze musial celowac na 4 cale od niego bo 5 cali nizej stal jego oddzaial kula przeleciala pozniej sie jeszcze odbila i trafila w abomke ktora byla w walce.
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Pytanie: Czy abomka ma taką samą podstawkę co hellcanon? Bo chyba jest ona troszkę mniejsza?
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Morsfinek pisze:Pytanie: Czy abomka ma taką samą podstawkę co hellcanon? Bo chyba jest ona troszkę mniejsza?
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 84#p920384
4. nie spamuj tym samy pytaniem
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Przemek.K
Mudżahedin

Post autor: Przemek.K »

Witam wszystkich.
Jestem po grze z Lizakami którą niestety przegrałem i tu właśnie pytanie :
1. Jakie są sposoby na granie z Jaszczurami
2. jak można sobie poradzic z kasacją 6 u slanna ta umiejetnośc zablokowała mojego seera w dwóch fazach magii pod rząd.
Dopiero zaczynam grac skavenami więc z góry dzięki za pomoc :D
Obrazek

Zgrzyt Dupogryz
Wałkarz

Post autor: Zgrzyt Dupogryz »

Jak działa Miotacz Spacz-Ognia? Wiem jak położyć i przesunąć szablon, potem automatyczne trafienie, i w Księdze Armii jest podane Siła 5 (to rozumiem siła trafienia) potem obrażenia K3 (czyli jak rana zadana to trafiony dostaje K3 ran?).
Czy Miotacz to płonące ataki - niby spacz-ogień, ale podane tylko, że jest spaczeniową bronią, więc nie wiem czy może służyć do zdjęcia regeneracji.
Podłączam się też do pytania o Lizaki - mnie interesuje, jak utłuc te wielki jaszczury -stegadony bodajże. Czy trafienie z latarki takiego to trafienie też załogi? Albo co się stanie jak takiego przykryję szablonem z miotacza? Obrywają też skinki z załogi?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Zgrzyt Dupogryz pisze:otem obrażenia K3 (czyli jak rana zadana to trafiony dostaje K3 ran?).
jeśli coś ma więcej niż 1W to zamiast 1 traci k3. przy np zwyklej piechocie multiplikacja nic nie zmienia. str.73 rulebooka
Zgrzyt Dupogryz pisze: Czy trafienie z latarki takiego to trafienie też załogi?
dostaje wszystko, lącznie z herosem jeśli siedzi na triceratopsie.
Zgrzyt Dupogryz pisze:Albo co się stanie jak takiego przykryję szablonem z miotacza?
to samo, dostaje każda część modelu.
na te pytania można znaleźć odpowiedzi w rulebooku str105.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Tez jestem w miarę świeży jesli chodzi o gre w wfb ale po kilku bitwach z lizakami mogę powiedzieć co następuje:
Ogolnie z tego co sie zdazylem zorientowac lizardmeni to armia ktora ma bardzo dobra obrone przed magia. Kasowanie 6 to praktucznie zerowa szansa na rzucenie czaru 13 ale jednoczesnie nie musimy sie obawiac miscastow (wiem ze to marne pocieszenie). Wybor power scrola powoduje, ze szansa rzucenia czarow wzrasta dwu krotnie. Niestety jest to opcja jedno razowa ale zawsze cos. Przydatny na lizaki jest storm banner ktorym mocno oslabiamy jego strzelanie a i salamandry nie zawsze odpala. Obowiazkowy jest doom rocket ktorym staramy sie zredukowac liczbe jakiegos licznego klocka.

Jesli chodzi o stegadona to trzeba do niego strzelac z canona. Ewentualnie probowac pocharatac Gutter Runersami i pozniej dobic. Kumpel ktory gra lizakami mowil mi ze na turnieju zaszarzowal kiedys dwoma stegadonami abomke ktora zjadla je na sniadanie wiec moze to jakis sposob :) W tej chwili jestem na etapie testowania asasina z warpstone stars lub weaping blade i potion of streinght... o efektach powiadomie w najblizszym czasie : )

Morsfinek
Wodzirej

Drobne pytanie - czy inżynierowie mogą rzucać 13tkę?
Obrazek

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

tak ale tylko 3 kościami :D na wynikach 6,6,1; 2,5,6 ; 5,3,6 ; 4,5,4 itp :D
Jak nie możesz wylosować czaru to jak możesz go rzucić ? chyba że książką rzucisz w kogoś albo zrzucisz ją na ziemię ;)

Morsfinek
Wodzirej

grając grey seerem też nie możesz tego czaru losować i co z tego? Ehhh jak ja czasem lubię to forum człowiek zada pytanie i jest milion zdań ale zero treści (oczywiście z kilkoma wyjątkami gdzie otrzymałem bardzo konkretną i rzeczową odpowiedź). Nie mam AB przy sobie teraz a jutro gram bitwę....

Solo nabijanie postów coś daje na tym forum?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Nie. Czar ten nie należy do żadnego lore'a, mogą go więc znać tylko Grey Seer i Vermin Lord (którzy mają zaznaczone w opisie, że mogą zamieniać czary na 13.)
Queek.

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

czy jak zginie grey seer do dzwon też się ściąga ze stołu?

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Nie ;) po śmierci seera można również dzwonić, dalej mamy unbreakable etc.
Queek.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Hmm mam pytanie o stand and shoot tym weapon teamem co pluje templatką ogniową.

Szarżuję np. pojedynczym bohaterem na to coś bohaterem, a w pobliżu (za i trochę z boku) mam jakiś stojący oddział.
Czy w rekacji stand and shoot mogą strzelić do bohatera pod takim kątem aby prawdopodobnie trafić jeśli nie bohatera to przynajmniej oddział który nie szarżuje?

nie udało mi się znaleźć żadnych zasad bezpośrednio temu zabraniających.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

ODPOWIEDZ