Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Re: Początkujący generał

Post autor: Lazur »

Co do odginania to przypomina to szachy. Osłaniasz się przed zagrażającymi Ci klockami a w tym czasie urywasz ile tylko możesz punktów.
Obrazek

Terk
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Terk »

W takim razie widzę, że sporo slaveów jeszcze moi przeciwnicy muszą zjeść, żebym zaczął sensownie grać w tą grę. Przy najbliższych grach spróbuję włożyć trochę giant ratów do rozpiski i poodginać co nieco. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Panowie przedmiot zwany "warp scroll" jest "one use only" czy nie?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

tak, jest
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Gibon

Post autor: Gibon »

z PL AB "skraplacz szpacz-energii" moge wziąć tylko dla jednego elektryka?

kufel007
Mudżahedin

Post autor: kufel007 »

taaa jak wszystkie przedmioty magiczne
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Gibon

Post autor: Gibon »

Do odginania lepiej używać Giant Ratów czy Rat Ogrów, w jakich ilościach i po ile ich wystawiać?
Czy moge używać Night Runnersów jako Gutter, myśle, że nikt się na mnie za to nie obrazi na turnieju :mrgreen:?

kufel007
Mudżahedin

Post autor: kufel007 »

A czym oni się różnią? Porób im płaszczyki i powinno być git ;)
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

Gallanomen pisze: Czy moge używać Night Runnersów jako Gutter, myśle, że nikt się na mnie za to nie obrazi na turnieju :mrgreen:?
tylko na naprawdę skrajnie surowo ocenianym pod kątem hobbystyki masterze może ktoś się przyczepić, że masz nightrunnerów zrobionych na gutterów...
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

Jakie macie sposoby na armie Lizardmenow ? Gralem z gadami juz 5 razy i ani razu nie bylem nawet bliski zwyciestwa. Raz udalo mi sie prawie zremisowac ale kolega gral niestandardowa dla siebie domena magii i nieco eksperymentalna rozpiska. Brak 13 (likwidacja 6 na kosciach przy kastowaniu) i 2 stegadony ktorych nie mam czym ugryzc (raz udalo mi sie jednego sciagnac canonem ale to za malo) cos co nie daje mi spac po nocach :wink: Nie posiadam jeszcze abominacji ktora mogl by pomoc ale przy najblizszej bitwie sproboje zagrac na proxach i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czy podstawka abomki i doomwhela jest wielkosci podstawiki smokow ?
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Wymiary podstawek są na stronie GW. Doom Wheel ma rydwanową (50x100mm), natomiast Abominacja jest szersza 60x100mm.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Gangrel pisze: i 2 stegadony ktorych nie mam czym ugryzc (raz udalo mi sie jednego sciagnac canonem ale to za malo)
Akurat Stegadony to male zmartwienie, ancienty mają I1 i duże podstawki więc są idealnym celem dla brass orba. Latara z S 8-10 też rozwiązuje problem, można też zapolować na poranionego stedzia assasynem z Potionem tak samo na cowboyów.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

AvE Wszystkim
Mam pytanie. Co się lepiej sprawdza 30 standardowych monków czy stormy z jakimś magicznym bannerem(jeśli tak to jakim). Chodzi mi oto, która jednostka jest skuteczniejsza, bo 2 na raz do rozpy nie włożę.
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Zdecydowanie monki, stormvermini to odrobine lepsza wersja clanratow do pchania dzwonu i wlozenia im storm banera. Ale moze niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni gracze a co do Monkow dobrze ich wystawic z banerem na przerzutu hitow i woundow.
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Hi,

Grałem dziś szczurami vs O&G i przyznam, że jestem strasznie zawiedziony. Miałem.:

2x 1lvl mag inżynier
1 x BSB
2x40 slavów
1x20 szturmowców ze storm banerem
1x38 monków (w środku siedział bsb oraz inżynier) z plague banerem
1x warp lighting cannona

przeciwnik walnął mi raz w fazie magii vortexa słoneczko czy jak to się tam nazywa i poszło 18 monków + 15 slavów. Kolejna tura to ten sam czar tym razem wzmocniony = poszło do piachu 20 slavów oraz 10 szturmowców. W tej turze moje działko poszło do piachu i zostałem zjedzony. Ni wiem czy miałem złą rozpiskę, czy niefarta ale grało się bardzo słabo.

Coś tu trzeba dodać zamienić? dodam, że graliśmy na 1k
Obrazek

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Nie wiem o jaki czar chodzi ale ja w grach domowych na małe punkty z kumplami umawiam się, ze gramy bez lordow i bez 6 czarow. Pytanie czy ten vortex to 6 czar. . . nawet jesli nie magia na takie małe punkty mozna wygrac bitwe w 2 tury. Na wieksze punkty to juz sie bardziej balansuje. Ja lubie grac na zabawkach takich jak miotacz ognia czy mortar. Powinienes tez pomyslec nad doom rocketem. Dajesz rakiete inzynierowi z 0 lvlem i za 45 punktow masz kolesia ktorym z odrobina szczescia zdejmiesz cały klocek wrogiej piechoty. Wracajac do magii tez po pierwszych bitwach byłem zawiedziony. Chyba nawet w tym temacie mozna znalezc moje nazekania na temat magii #-o ale nie martw sie jak wejdzie ci pare razy czar 13 albo zaraza ktora rozejdzie sie po oddzialach wroga polubisz ta faze : )

Jeszcze zapomnialem dodac ze stormvermins nadaja sie raczej do pchania dzwonu i to tez nie zawsze. Lepiej brac clanrats w cc maja takiego samego save a do tego warda na 6 a za zaoszczedzone punkty mozesz kupic maszynke

Awatar użytkownika
Raqq
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Raqq »

Ten vortex to zapewnie curse of da bad moon - 6 z goblińskiego lora (pod plackiem testuje się losowo - siłę, inicjatywę albo toughness albo ginie). Taki urok O&G - goblin szaman kosztuje grosze (chyba 55 za 1 lvl) a takim słoneczkiem czy wrzuconymi poisonami może dużo zamieszać.

Gram szczurami od niedawna (mam też O&G więc znam temat od obu stron) ale z tego co zauważyłem to 20 szturmów to jest nic - trzeba założyć że orkowie przyłożą siłą 4 albo i 5 i szczurki się zwiną, ja wystawiam praktycznie każdy klocek szczurów od razu 40. Wtedy jest szansa że zawsze będą stać na 9 czy 10 i są w stanie wytrzymać nawet bardzo silne jednostki. Nie jestem też pewien co do sprawdzalności storm bannera na takie punkty (co orkowie wystawią? 1 katapultę? klocek goblinów z krótkimi łukami?). Celnie położony doom rocket, strzał z latarki czy nawet brass orb (orkowie mają inicjatywę 2 więc ładnie zejdą, choć to tylko mały placek) pewnie zrobi dużo więcej. Moździerz też powinien fajnie kosić i jest bardzo tani i mobilny. Może mały team zwiadowców (np gutter runnersi)?

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Ten vortex to zapewnie curse of da bad moon - 6 z goblińskiego lora (pod plackiem testuje się losowo - siłę, inicjatywę albo toughness albo ginie).
Z tego co sie orientuje ten czar na dodatek pozostaje w grze... no takie testowanie strasznie boli wielkie szczurze klocki gdzie masz do przetestowania 30+ modeli, czego bys nie testowal nie jest kolorowo

Świński
Wodzirej

Post autor: Świński »

Ja się zastanawiam czy by nie zrobić z moich szczurków klan pure pestilens. Slavów i clanratów udekorować ładnie zielenią szturmówki wywalić a za nich powstawiać jakieś dodatkowe dziadostwo.

Co do wcześniejszej rozpiski to hmmm.... 38 monków nad nimi się bardzo zastanawiałem czy nie zbyt dużo.

Zgrzyt Dupogryz
Wałkarz

Post autor: Zgrzyt Dupogryz »

38 monków ustaw z hordzie (po 10 w szeregu) i daj proporzec zarazy (a, dałeś). Wtedy to wydajna jednostka, widziałem w akcji. Te z czwartego szeregu są na zastępstwo.
Zgrzyt

ODPOWIEDZ