to ls ma szanse jeszcze jesli sie ogarnie przed wyborami nowej ls (czyli mniej wiecej do babic)To już nowa LS.
Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Shino pisze:[
do uscislen dodamy, ze od podstawki. Jak rozumiem kudlacz ma tu takie samo zdanie jak i ja. Z tego co pamietam Barb tez mial dokladnie takie zdanie wiec nie bedzie to zbyt burzliwa dyskusja
eh... a taki ładny model z Gamezone'a już pod kolesia z wyrmlancą miałem 2" lanca ah
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
-
- Falubaz
Sytuacja z Babic, pytam zeby sie upewnic?
Lanca Bretońska z pegazistą stojącym z boku oddziału (w oddziale). Część pierwszego szeregu stoi na górce (ale nie sam pegazista). Pytanie - Czy można celować z działa/katapulty w pegazistę?
Pozdro
Suchy
Lanca Bretońska z pegazistą stojącym z boku oddziału (w oddziale). Część pierwszego szeregu stoi na górce (ale nie sam pegazista). Pytanie - Czy można celować z działa/katapulty w pegazistę?
Pozdro
Suchy
-
- Falubaz
Czyli z Canona nie można. A ze indirect z klopy to wiedziałem. Aj ty Moroku szczwany! Zasędziwałeś że można
Znaczy według rulebooka takie zagranie jest legalne. Jeśli tylko zadeklarujesz strzał w widoczne miejsce przed niewidocznym pegazistą.
"nominate a point within the war machine's line of sight and that is not outside the cannon's maximum range. Your target does not have to be an enemy model; it can be point on the ground if you wish."
Ale za takie zagranie to chyba zasługuje na WP o ile się orientuje.
"nominate a point within the war machine's line of sight and that is not outside the cannon's maximum range. Your target does not have to be an enemy model; it can be point on the ground if you wish."
Ale za takie zagranie to chyba zasługuje na WP o ile się orientuje.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Nie pozwala. Poczytajcie cala sekcje strzelania z machin a znajdziecie zakaz strzelania tak by trafic w niewidoczny cel.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Kudłaty mówi o overguessingu, a to podpada pod WP, ale w jakimś stopniu jest dozowlony. IMO pozwolić mógł, a potem powinien wlepić karniaki
Zasada Steadfast mówi że jesteśmy Stubborn jeśli mamy więcej szeregów niż przeciwnik. Czy liczymy od pierwszego szeregu, czy od drugiego?
Np 5 Warriorsów bije się z 3 Treekinami, mają Steadfast?
Mam trzy klocki obok siebie, między nimi jest może po 20mm odstępu. Czy środkowy oddział może wyokonać wirtualny pivot i zaszarżować wrogi oddział stojący np tuż przed oddziałem po lewej? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć zasady to potwierdzające?
Dragon Slayer bije płonącą runą po Treekinach, trafia wszystkim, zadaje 6 ran, zabija 2. Co by było gdyby zadał np 7 ran tymi 3 atakami, zraniłby trzegiego czy rana by przepadła? Co jeśli zada 7 ran dwoma atakami? Jest szansa zabić więcej modeli niż się trafiło?
Mam trzy klocki obok siebie, między nimi jest może po 20mm odstępu. Czy środkowy oddział może wyokonać wirtualny pivot i zaszarżować wrogi oddział stojący np tuż przed oddziałem po lewej? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć zasady to potwierdzające?
Dragon Slayer bije płonącą runą po Treekinach, trafia wszystkim, zadaje 6 ran, zabija 2. Co by było gdyby zadał np 7 ran tymi 3 atakami, zraniłby trzegiego czy rana by przepadła? Co jeśli zada 7 ran dwoma atakami? Jest szansa zabić więcej modeli niż się trafiło?
Każdy szereg się liczy.Robo pisze:Zasada Steadfast mówi że jesteśmy Stubborn jeśli mamy więcej szeregów niż przeciwnik. Czy liczymy od pierwszego szeregu, czy od drugiego?
To niemożliwe.Robo pisze:Mam trzy klocki obok siebie, między nimi jest może po 20mm odstępu.
Nie.Robo pisze:Czy środkowy oddział może wyokonać wirtualny pivot i zaszarżować wrogi oddział stojący np tuż przed oddziałem po lewej?
Jak chcesz 2/3 atakami spowodować 7 ran?Robo pisze:Dragon Slayer bije płonącą runą po Treekinach, trafia wszystkim, zadaje 6 ran, zabija 2. Co by było gdyby zadał np 7 ran tymi 3 atakami, zraniłby trzegiego czy rana by przepadła? Co jeśli zada 7 ran dwoma atakami? Jest szansa zabić więcej modeli niż się trafiło?
- White Lion
- Kretozord
- zarówno 5 warriorów ma szerego jak i 3 treekiny. Treekiny są MI i im szereg liczy się już od 3 modeli.Robo pisze:Zasada Steadfast mówi że jesteśmy Stubborn jeśli mamy więcej szeregów niż przeciwnik. Czy liczymy od pierwszego szeregu, czy od drugiego?
Ale np. w sytuacji gdy np 5 warriorsów bije się z 2 treekinami to dopóki nikt z brodaczy nie zginie to mają steadfast (chyba że stoją w lesie lub wodzie)
- w 8ed w żadnym momencie gry (z wyjątkiem szarży i walki) oddziały nie mogą stać bliżej siebie niż 1cal.Robo pisze:Mam trzy klocki obok siebie, między nimi jest może po 20mm odstępu. Czy środkowy oddział może wyokonać wirtualny pivot i zaszarżować wrogi oddział stojący np tuż przed oddziałem po lewej? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć zasady to potwierdzające?
Jeżeli cokolwiek by to miało spowodować to oddziały są odsuwane od siebie o 1 cal (zresztą taka sama odległość musi być zachowana od impasów).
Tak więc zgodnie z tymi zasadami nie mogą stać 20mm od siebie.
Stojąc cal od siebie ale będąc dużymi klockami nie mogą zrobić wirtualnego pivota aby w coś zaszarżować. Jedyne co mogą w trakcie ruchu i manewrów szarżowych to złamać zasadę 1 cala i zbliżyć się do innych oddziałów ale jeśli mimo tego nie są w stanie dotknąć choć rogiem przeciwnika to niestety szarża spalona (a jeśli widać to od razu to nawet niemożliwa).
Wirtualne pivoty są tylko dozwolone przy odsuwaniu się od krawkędzi stołu + uściślenie sędziowskie:
"Wirtualne pivoty FAQ GW wskazuje, że wirtualne pivoty powinny być dozwolone nie tylko przy krawędzi stołu. Jednak w wypadku wirtualnych pivotów (wszystkie przypadki za wyjątkiem styku z krawędzią stołu), również sam manewr pivot/wheel (a nie tylko cały ruch) musi skończyć się w legalnej pozycji 1” od innych modeli/terenów impassable (itp.)."
- hmm podejżewam że chodzi ci o przypadek gdy masz płonące ataki i runę zadającą k6 ran ?Robo pisze:Dragon Slayer bije płonącą runą po Treekinach, trafia wszystkim, zadaje 6 ran, zabija 2. Co by było gdyby zadał np 7 ran tymi 3 atakami, zraniłby trzegiego czy rana by przepadła? Co jeśli zadda 7 ran dwoma atakami? Jest szansa zabić więcej modeli niż się trafiło?
Jeżeli tak to z każdego ataku możesz zadać maksymalnie tyle ran ile ma w profilu Treekin.
Tzn. jeżeli zadasz atakiem 1-3 to zranisz lub zabijesz jednego treekina. Jeżeli zadasz np 12 ran (k6=6 x2) to i tak zabijasz jednego treekina a reszta ran przepada.
Nie ma też znaczenia czy jeden z Treekinów z którym się stykasz jest już ranny czy nie. Chyba że zadkeklarujesz że konkretnie w niego bijesz (bo np. jest czempionem). Jeżeli np. Kin ma 2 rany a ty rąbniesz za np. 4rany to zabijesz jednego całego treekina a 4ta rana przepadnie.
Czyli finalnie odpowiadając na twoje pytanie - nie, nie ma szansy zabić więcej modeli niż się trafiło.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, o 14:10 przez White Lion, łącznie zmieniany 1 raz.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1