Galeria jak c'tan chlapie farbą...
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
Re: Galeria jak c'tan chlapie farbą...
Dzięki wielkie. Znalazłem coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=_tP2Kvlg-Ls to jest ta technika tylko, że bez soli :>? Bo u ciebie jakoś to bardziej skomplikowanie wygląda ;]
Boje isę, że płeć piękna mi głowę upierdzieli jak zobaczy znikający lakier
Mnie za to zastanawia, jak zrobiłeś ten ciekawy wzór na land raiderze. To kwestia maskowania czy po prostu prowadzenia aerografu? Poza tym ten drugi pojazd już jest oszałamiający
. Muszę też powiedzieć, że takie prace są niesłychanie motywujące, ja na przykład zbliżyłem się do gładkości przejść jakie prezentujesz na pancerzu tamtego lone wolfa
przy czym ciągle zajmuje mi to bardzo dużo czasu. Zdjęcia w dużej rozdzielczości bardzo pomagają w dostrzeżeniu rozmieszczenia poszczególnych warstw.

Jako specjalistę podpytam raz jeszcze. Mianowicie jeśli malujesz modele WFB (nie 40k) i chcesz uzyskać efekt rdzy na większych powierzchniach np. maszyny, czy stosujesz tą samą zasadę? Czy wtedy nie gryzie się to jakoś specjalnie? Widziałem, że rdzewiejesz czasem zbroje bądź bronie ale zazwyczaj właśnie na kolorze zieleni u Nurgla.
pozdr ;]
pozdr ;]
To co tutaj pokazał Mortimer to właśnie to o co mi chodzi. Bez soli też się da i uzyskujesz inne efekty. Jedyne co bym poprawił na tym filmiku to kontrast między rdzą a zdrapaną farbą.Morsfinek pisze:Dzięki wielkie. Znalazłem coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=_tP2Kvlg-Ls to jest ta technika tylko, że bez soli :>? Bo u ciebie jakoś to bardziej skomplikowanie wygląda ;]
To kwestia maskowania i aerografu a najbardziej to zależy od operatora. Aerograf i pędzel sam nie maluje.Klafuti pisze:Mnie za to zastanawia, jak zrobiłeś ten ciekawy wzór na land raiderze. To kwestia maskowania czy po prostu prowadzenia aerografu? Poza tym ten drugi pojazd już jest oszałamiający. Muszę też powiedzieć, że takie prace są niesłychanie motywujące, ja na przykład zbliżyłem się do gładkości przejść jakie prezentujesz na pancerzu tamtego lone wolfa
przy czym ciągle zajmuje mi to bardzo dużo czasu. Zdjęcia w dużej rozdzielczości bardzo pomagają w dostrzeżeniu rozmieszczenia poszczególnych warstw.
Zrobiłem sobie krzywiki z plasticardu, po prostu ciąłem jakieś finezyjne falki a później przysłaniałem model i malowałem.
Jako ciekawostkę mogę dodać, że wzorki były malowane wyłącznie białą farbą dopiero później dostały zielone filtry z farby.
No tak, dlaczego by nie użyć tej samej techniki? Tylko że, w WFB trudno znaleźć taki model na którym by to można było zastosować, no może poza czołgiem imperialnym. Wiesz, najlepiej mieć na samym starcie plan jak chcesz, żeby model wyglądał. Później dobierasz odpowiednie techniki, żeby zrealizować ten plan. To zdecydowanie pomaga, bo nie masz momentu w którym nagle okazuje się, że nie wiesz co masz zrobić dalej. Kiedyś tak robiłem na żywca i dalej tak robię, ale to owocuje tym, że sporo (a nawet więcej) modeli leży niedokończonych na półce śmierci bo nagle skończył się pomysł.Morsfinek pisze:Jako specjalistę podpytam raz jeszcze. Mianowicie jeśli malujesz modele WFB (nie 40k) i chcesz uzyskać efekt rdzy na większych powierzchniach np. maszyny, czy stosujesz tą samą zasadę? Czy wtedy nie gryzie się to jakoś specjalnie? Widziałem, że rdzewiejesz czasem zbroje bądź bronie ale zazwyczaj właśnie na kolorze zieleni u Nurgla.
pozdr ;]
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Zrób kiedyś fotkę tej "półki śmierci". Założę się, że tam są super pomalowane figsy
.

Standarowa technika maskowania. dokladnie takiej samej uzywa pan z tej firmy.ctan pisze:Morsfinek pisze: To kwestia maskowania i aerografu a najbardziej to zależy od operatora. Aerograf i pędzel sam nie maluje.
Zrobiłem sobie krzywiki z plasticardu, po prostu ciąłem jakieś finezyjne falki a później przysłaniałem model i malowałem.
Jako ciekawostkę mogę dodać, że wzorki były malowane wyłącznie białą farbą dopiero później dostały zielone filtry z farby.
http://www.killerpaint.com/
Maluje w troche wiekszym formacie

mam takie same mniemanie.smiejagreg pisze:Zrób kiedyś fotkę tej "półki śmierci". Założę się, że tam są super pomalowane figsy![]()
.
Mój raczkujący blog:
http://orczekoszary.blogspot.com
eeeeee.... nie ma tam nic ciekawego, jakieś figsy w podkładzie, czasami trochę pomazane farbą... nuda.mati13u pisze:mam takie same mniemanie.smiejagreg pisze:Zrób kiedyś fotkę tej "półki śmierci". Założę się, że tam są super pomalowane figsy![]()
.
wczoraj wydostałem z tej półki śmierci razorbacka grey knightów ale plan się zmienił na white scars bo chciałem sobie coś brudnego zrobić, a na białym widać to najlepiej.

O i to jest poziom do ktorego nas przyzwyczailes. Fajnie uzyskales efakt swiatla przy reflektorach jedno co bym odał to zabrudzenia od wydechu na dachu te kominy to chyba tez sa do tego 

- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Ty lepiej podkładujesz niż ja maluję więc wiesz...eeeeee.... nie ma tam nic ciekawego, jakieś figsy w podkładzie, czasami trochę pomazane farbą... nuda.

- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Kolejny odjaździk
.

znowu na biało..... takie małe zlecenie typu "pomaluj mi jak na pudełku"

Ładne ładne tylko zdjęcia albo jakies blade. Ladniej wygldałoby na ciemnym tle.
Pozatym malowanie jak widze schludne i czyste nie to co ostatni nurgiel i rinos
Pozatym malowanie jak widze schludne i czyste nie to co ostatni nurgiel i rinos

- kudlaty960
- Mudżahedin
No Ctan jak zwykle trzymasz poziom.
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW
TRUE LEGION KRAKÓW
znowu jakieś czołgi niebieskie.... a to jeszcze nie koniec wilków 

w międzyczasie zrobiłem jeszcze wczoraj takiego robala, taki bez szaleństw, na ebay

jeszcze mam taką babeczkę, jeszcze nie skończona, podstawkę chyba będę robił od nowa bo ta mi coś nie pasuje do klimatu niuni...

w międzyczasie zrobiłem jeszcze wczoraj takiego robala, taki bez szaleństw, na ebay

jeszcze mam taką babeczkę, jeszcze nie skończona, podstawkę chyba będę robił od nowa bo ta mi coś nie pasuje do klimatu niuni...

Bez szaleństw - nie przesadzaj robota jak zawsze superctan pisze:w międzyczasie zrobiłem jeszcze wczoraj takiego robala, taki bez szaleństw, na ebay
Mój raczkujący blog:
Nie jest super, bo nie ma takiego "łoo" na pierwszy rzut oka. Nie ma w sobie nic takiego poza tymi światełkami.mati13u pisze:Bez szaleństw - nie przesadzaj robota jak zawsze superctan pisze:w międzyczasie zrobiłem jeszcze wczoraj takiego robala, taki bez szaleństw, na ebay

Robal faktycznie super wyglada. Może tylko przydaloby sie mu wypełnic podstawke ale sam model super. Razorbac troche za czysty jakby wyjechal swierzo z manufaktorium i tylko go posypal snieg
, Troche zadrapan by sie przydalo
. Laseczka do Dark Eldarow fajna, fajna podstawke wedlug mnie mozesz zostawic nie gryzie sie z modelem.

- Brushlicker
- Falubaz