8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Bercik »

Nie może strzelać nawet po zwykłym ruchu

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Post autor: Mistrz Miecza Hoetha »

bercik pisze:Nie może strzelać nawet po zwykłym ruchu
Dlaczego?
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Przeczytałeś opis zwykłego działa w RB? Jeśli tak to potem przeczytaj opis piekielnego. Dowiesz się czemu :)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

w sumie to powinien przeczytac opis klopy nie dziala, ale na jedno wychodzi ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Przeczytałem i nie znalazłem nic, na której stronie jest to napisane?
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

Na 109 ostatni akapit

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Wielkie dzięki znalazłem, ale działo jest potworem a nie machiną wojenną to jak to w końcu jest?
Naviedzony

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

strzela jak stone thrower, podlega tym zasadom
dodatkowo FAQ strona GW
Q. Can the Hellcannon move and fire? (p66)
A. No.
przyzwyczaj się, zasady trzeba łączyć i zaglądać w różne miejsca Ab + RB + FAQ + (uściślenia sędziowskie czasami), a nie tylko 1 stronę przeczytać :)
niektóre potwory mogące strzelać mają napisane dodatkowe uwagi, że mogą po zwykłym ruchu albo coś tu nic nie ma a jest dodatkowo oficjalne FAQ
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Dziękuje wszystkim za cierpliwość i odpowiedzi.
Naviedzony

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

1. Czy jeśli coś walczy z salamandrami - np. pojedyńczy bohater - i styka się tylko z jedną salamandrą (np. z boku) to ilu poganiaczy może w niego bić? Wszyscy z oddziału - czyli np. 12 czy tylko Ci do od jednej salamandry?

2. Jeśli w oddziale składającym się z modeli o więcej niż 1W (np pegazy) zostanie champion i zwykły, to czy po otrzymaniu 2 ran ze strzelania, można jedną wziąć na czempiona, a drugą na rank-and-file troopsa, żeby nie zciągnąć żadnego modelu? Podobno tak sie gra powołując się na zapis z działu shooting at characters, podczas gdy:
RB str 45: "You are not allowed to spread the wounds throughout the unit to avoid suffering casualties"
RB str 93: "Champion cannot normally by targeted by enemy shooting attack - he can only be removed as a casualty if there is are no other rank-and-file members of his unit left"

3. Jak rozlicza się LOS oddziałów ze snajperem. W momencie strzału oddziału, czy w momencie strzału snajpera? Czyli jeśli oddziałowi ze snajperem zasłania coś widok, tak, że snajper miałby -2 to hit za hard cover, ale najpierw strzelimy oddziałem i zabijemy przeszkodę, to czy snajper nadal strzela na -2? Pytam, bo w RB jest napisane, że cały oddział strzela na raz, z kolei w opisie zasady snajper że model z tą zasadą nie strzela razem z oddziałem i może wybrać inny cel itp.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

2) przy braku 5 r&f modeli rozdzielanie hitow jest normalne pomiedzy championa i reszte oddzialu.

Wiec ie woundy a hity tak rozdzielasz

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

grey seer padł, dzwon stoi dalej w sztormszczurach. chce rzucić zerówkę z deatha w dzwon, ale ten nie ma ld w statystykach. jak się ten czar rozlicza?

Maciek P.
Falubaz

Shino pisze:2) przy braku 5 r&f modeli rozdzielanie hitow jest normalne pomiedzy championa i reszte oddzialu.

No właśnie ciekawi mnie dlaczego? Przecież nigdzie tego nie ma. Znalazłem, że można rozdzielać tylko w characters (sekcja Characters RB str. 99) No bo skoro bierzemy sobie zasady characters dla czempionów, to dlaczego nie inne? Np. make way?

Oczywiście dla mnie to dobrze, bo np. Mournfangi z wbitymi 4 ranami mogą nie stracić żadnego modelu, ale wole sie upewnić, bo to brzmi trochę głupio.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

esgaroth pisze:grey seer padł, dzwon stoi dalej w sztormszczurach. chce rzucić zerówkę z deatha w dzwon, ale ten nie ma ld w statystykach. jak się ten czar rozlicza?
najwyższa w unicie
Jak nie ma stormów to ld 0

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Maciek Paraszczak pisze:
Shino pisze:2) przy braku 5 r&f modeli rozdzielanie hitow jest normalne pomiedzy championa i reszte oddzialu.

No właśnie ciekawi mnie dlaczego? Przecież nigdzie tego nie ma. Znalazłem, że można rozdzielać tylko w characters (sekcja Characters RB str. 99) No bo skoro bierzemy sobie zasady characters dla czempionów, to dlaczego nie inne? Np. make way?

Oczywiście dla mnie to dobrze, bo np. Mournfangi z wbitymi 4 ranami mogą nie stracić żadnego modelu, ale wole sie upewnić, bo to brzmi trochę głupio.
Bo jest zaznaczone, że tylko herosi mogą robić make way.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

No a wg RB rodzielanie hitow z shootingu jest miedzy herosami, a oddzialem, a nie miedzy championem a oddzialem (s 99 i s 93).
Na jakiej podstawie mialoby byc inaczej? Gdzie to jest w RB?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

str 99 może?
if there are fewer that five rank and file (...) the controlling player decides who is hit, but must allocate one hit on each model before he can add a second
champion tez dostanie

Maciek P.
Falubaz

misha pisze:str 99 może?
if there are fewer that five rank and file (...) the controlling player decides who is hit, but must allocate one hit on each model before he can add a second
champion tez dostanie
Haha......no właśnie tam gdzie są kropki wyciąłeś dla wygody - tak jak wszyscy - "there is a chance that any characters in the unit can be hit". Ciekawi mnie dlaczego to zostało tak fajnie rozciągnięte na championów, z pogwałceniem zasady "You are not allowed to spread the wounds throughout the unit to avoid suffering casualties" ?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Maciek Paraszczak pisze: 2. Jeśli w oddziale składającym się z modeli o więcej niż 1W (np pegazy) zostanie champion i zwykły, to czy po otrzymaniu 2 ran ze strzelania, można jedną wziąć na czempiona, a drugą na rank-and-file troopsa, żeby nie zciągnąć żadnego modelu? Podobno tak sie gra powołując się na zapis z działu shooting at characters, podczas gdy:
RB str 45: "You are not allowed to spread the wounds throughout the unit to avoid suffering casualties"
RB str 93: "Champion cannot normally by targeted by enemy shooting attack - he can only be removed as a casualty if there is are no other rank-and-file members of his unit left"
ha !
Duży Punkt dla Maćka :)

Oczywiście że masz rację że nie można wziąźć rany na czempiona i zasady strzelania w bohaterów tu nie mają zastosowania.
Błędne odpowiedzi udzielone przez parę osób wynikają z tego że niezbyt często zdaża się taka sytuacja aby opłacało się przyjąć rany od strzelania na czempiona więc nikt się w to do tej pory nie wczytywał tylko wszyscy przyjęli, że skoro czempion ma LoS to pozostałe zasady bohaterów też się go dotyczą.

Na szczęście (lub nieszczęscie dla ciebie) w części strzelania w czempionów jest wyraźnie zazaczone, że nie można.
Dodatkowo nie ma w opisie czempiona ani jednego słowa które mogło by sugerować zastosowanie zasady bohaterów o mniej niż 5 r&f models.

ad.3. co do timingu tego to mamy:
1. Nominate a unit
2. Choose a target / check that the shooter can see the target
zaznaczone też mamy że cała jednostska musi strzelać do jednego celu.

Przy zasadzie snajper nie ma napisane nic o tym aby model ze snajperką strzelał w innym momencie niż cała jednostka.
Tak więc IMO:
- RAW to strzela w tym samym momencie co Unit wybrany w punkcie 1 timingu, a więc wspólna linia widzenia.
- bez RAW traktujemy model jako oddzielny Unit na potrzeby strzelania.

Obawiam się że turniejowo bardziej RAW przystoi :(

ad.1. musisz zacytować zasady salki albo powiedz że ma podręcznikowe M&H.
Jeśli podręcznikowe to tylko ci mogą bić których salki się stykają z przeciwnikiem.
"...In close combat, the handlers can direct their attacks against any enemy in base contact with their monster..."
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Maciek Paraszczak pisze: Haha......no właśnie tam gdzie są kropki wyciąłeś dla wygody - tak jak wszyscy - "there is a chance that any characters in the unit can be hit". Ciekawi mnie dlaczego to zostało tak fajnie rozciągnięte na championów, z pogwałceniem zasady "You are not allowed to spread the wounds throughout the unit to avoid suffering casualties" ?
nie dla wygody, po co pisac cos co nie ma sensu :) kwestia byla czy champion przy mniejszej R&F ilosci dostanie hity z shootingu, dostanie bo tak sa rozdzielane, jakby tam bylo 3 R&F champion i character to kazdy model dostaje hita jesli jest ich wystarczajaco i lub taka wola kontrolujacego gracza jak mniej hitów niż modeli
hity a rany to 2 różne kwestie

Zablokowany