Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Gangrel »

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale jesli szarzujesz na miotacz czymkolwiek i on w reakcji stac i strzelac odpala plomien to wszystko co znajduje sie pod znacznikiem obrywa.
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

@Morsfinek chodzi o to abyś czytał booka, jak raz przeczytasz to będziesz wiedział a to pytanie było mega słabe, widać że nie chce ci się czytać i uczyć na własną rękę, bez tego forum nie zrobisz rozpy ani nie zagrasz bitwy :D lol

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Gangrel pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale jesli szarzujesz na miotacz czymkolwiek i on w reakcji stac i strzelac odpala plomien to wszystko co znajduje sie pod znacznikiem obrywa.
uściślę pytanie.

Na Warpfire Thrower szarżuje jakiś pojedyńczy model.
w pobliżu stoją jakieś jednostki przeciwnika (obojętnie zaangażowne czy niezaangażowane w jakieś walki).

Robię stand&shoota. Przykładam "łezkę" do throwera, kierując ją w stronę szarżującej postaci.

Tylko że jeżeli ustawię ją niedokładnie w jego stronę.
Tzn. nie tak że środek łezki skierowany jest w środek jego podstawki tylko że szarżujący dostanie ewentualnie samą krawędzią łezki.

Sens jest taki że obok stoi duży oddział przeciwnika, który z lekkim fartem mogę solidnie trafić jeśli dam łezkę trochę w bok.

Moje pytanie jest takie:
Czy strzelając w reakcji S&S muszę skierować łezkę dokładnie w szarżujący model lub ew. oddział (czyli linia środka łezki przez środek podstawki modelu) czy też mogę sobie trochę "zwichrować" na bok łezkę, zmniejszając tym samym szansę zachaczenia szarżującego ale dając szansę trafienia oddziału który na mnie nie szarżuje ?

Zasady warpfire:
"The Warpfire Trhower is a move or fire weapon but can pivot on the spot to face the target it intends to shoot. ... The device is fired by placing the flame template with its narrow end touching the Waprfire Thrower barrel and the large end aimed at any target in line of sight. Roll the artillery dice and move the template the number of inches indicated - this is where the warpflame lands. The template can overshoot a target, representing the team firing in too high an arc.
...
The Warpfire thrower can stand & shoot if charged."

Nie znalazłem w erracie ani uściśleniach ani w podręczniku głównym nic co by tego zabraniało.
Wiem, że sytuacja jest raczej rzadko spotykana na stole ale u nas się zdażyła i dlatego pytam czy ktoś zna jakąś zasadę która na to nie pozwala.
Czy też jest to w pełni legalne ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Czy Poison wind mortar może robić S&S ?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Inferno pisze:Czy Poison wind mortar może robić S&S ?
nie

@White Lion,
Sytuacja którą przytoczyłeś jest bardzo podobna do Overguessa z cannona a w takim przypadku musisz strzelać tak by zmaksymalizować szanse trafienia w legalny cel.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

ja wiem że jest podobna.

ale bez wątpienia nie jest to strzał z cannona.

I w moim osobistym odczuciu też powinno się zmaksymalizować szanse trafienia.

Tylko że jeśli ktoś mnie zapyta dlaczego to nie potrafię mu podać zasad na podstawie których tak trzeba.

Na turnieju jak powiem że "to jest podobne do overguessingu działa" to mogę nie spotkać się ze zrozumieniem :)
choć wygląda na to że lepszych argumentów nie ma..
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

White Lion pisze:ja wiem że jest podobna.

ale bez wątpienia nie jest to strzał z cannona.

I w moim osobistym odczuciu też powinno się zmaksymalizować szanse trafienia.

Tylko że jeśli ktoś mnie zapyta dlaczego to nie potrafię mu podać zasad na podstawie których tak trzeba.

Na turnieju jak powiem że "to jest podobne do overguessingu działa" to mogę nie spotkać się ze zrozumieniem :)
choć wygląda na to że lepszych argumentów nie ma..
Zasada fair play ?? I w booku na samym początku jest teks, że to jest hobby, a nie gra w której stosujemy wszystkie "nieczyste" sztuczki które nie są do końca wyjaśnione przez zasady.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Na turnieju to nie problem bo można się utwierdzić w przekonaniu pytając sędziego lub jeśli go nie ma to graczy z topu.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

czy żeby dzwonić w dzwon rzuca się kostkami mocy ?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Nie

Przemek.K
Mudżahedin

Post autor: Przemek.K »

Witam pozostałych szczurzych wodzów przybyłem do was z pytaniem takowym:
jakie macie pomysły na rozpiskę na 1600 bez lordów na parówkę. Gram razem z WOCHem
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Nikt Ci nie poda rozpiski, wstaw coś samemu, to ktoś Ci podpowie co można zmienić. No i musisz też podać rozpiskę WoChu, bo bez tego nikt nie będzie zgadywał na co się nastawiacie.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Przemek.K
Mudżahedin

Post autor: Przemek.K »

w oczekiwaniu na rozpę wochu mój pomysł na 1600 :D
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 52#p926252
jest już rozpiska wochu oraz mój drugi pomysł :mrgreen:
Obrazek

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Czy 13tkę można rzucać na oddział walczący wręcz? Czar nazywa się "Klątwa Rogatego Szczura" (klątwy można rzucać na jednostki związane walką) natomiast w opisie czaru już nie jest to powtórzone. Gramy na zwykłe rulebookowe zasady bez żadnych euraczy itd.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

skoro nie ma w opisie czaru, tak, jak np. przy pladze czy witherze, że możesz rzucać do walki, to nie możesz.
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

ze slejwami wszystko wolno.

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

możesz strzelać do unitów walczących ze slawami, ale czy rzucać 13th? nie jestem pewien.
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

W opisie zasady napisane jest "ranged attacks" a 13th jest atakiem zasięgowym.
Obrazek

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Ktoś z ls zasędziował że 13 można rzucać do combatu

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

czy slavy zadają hity i znikają po przegranym combacie czy po przegranym combacie i nieudanym break teście?

ODPOWIEDZ