kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: Bizim »

kkarol pisze:to po co tam jest napisane - Ataki wspierające wykonywane są "przez" modele z pierwszego szeregu - zagmatwali trochę albo gdzieś jest błąd w tłumaczeniu - albo w moim rozumowaniu #-o

Ooo dzięki chłopaki. :)
Czyli płaszczyk ulryka dający -1 do hita w b2b działa również na supportingi. :D

Hmm, a można wiedzieć skąd jest ten cytat odnośnie supporitingów? Bo w angielskim RB mam trochę inaczej brzmiące zdanie na ten temat:
"a model can make a supporting attack if it is directly behind a friendly model that is itself fighting an enemy in base contact, "
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Że niby jak? B2B to B2B i tyle. Nie ma opcji, żeby działało to na supportingi.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Znaczy według tego wcześniejszego cytatu wychodziło, że supportingi zwiększają ilość ataków modeli b2b z wrogiem. W wersji angielskiej nie ma o tym mowy (co zacytowałem) dlatego jestem ciekaw skąd pochodzi tamten cytat (stawiam na błąd w tłumaczeniu).

Bo według tego cytatu co dałem to niestety płaszcz nie działa na supportingi. :/

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Bizim prosze nie ciągnij głupiego tematu, kolega pytał dostał odpowiedź jak nie skuma to jego sprawa, jaśniej się nie da,
a pytanie było o zdanie wykluczające supporting attack kiedy model sam jest w B2B
to zdanie jest również w angielskiej wersji i może nie jest precyzyjnie przetłumaczone, pierwszy rysunek na str 49 i akapit dół str 48
zresztą dobrze wiemy jak polskie tłumaczenia wychodzą w praniu :) może tu jest podobnie
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Znaczy po prostu chciałem w tym znaleźć korzyść dla siebie. :mrgreen:

Ale już znalazłem o co w tym chodzi

angielski rulebook
"supporting attacks are made against models in base contact with the front rank model that is being fought 'through'."
polski rulebook
"Ataki wspirające wykonywane są "przez" modele z pierwszego szeregu, które są w kontakcie z podstawkami wroga."

Słowo "przez" jest tutaj mylące. Czyli szmatka ulryka nie działa na supportingi, wszystko rozwiązane.
:(

kkarol
Wałkarz

Post autor: kkarol »

kolejne pytanko dotyczące pościgu - taki przykład:
jednostka A ściga jednostkę B
A wyrzucili na kostce 10
B wyrzucili na kostce 6
czyli jednostce A udało się złapać jednostkę B - cała jednostka B jest zniszczona
lecz jednostka A musi się przesunąć na ilość cali ile wyrzuciła na kostce - ale na czyjej kostce?
po co jednostka A ma latać te 10 cali jak B wyrzucili 6 - i na tym dystansie zostali wybici.
czy faktycznie przesuwam ją o 10 ?

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

tak. gonisz ją na 10 cali i tam ustawiasz. Jeśli masz na gonienie więcej niż on na uciekanie to nie istotne o ile, i tak stawiasz swoich tyle ile masz na SWOICH kościach
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

kkarol pisze:kolejne pytanko dotyczące pościgu - taki przykład:
jednostka A ściga jednostkę B
A wyrzucili na kostce 10
B wyrzucili na kostce 6
czyli jednostce A udało się złapać jednostkę B - cała jednostka B jest zniszczona
lecz jednostka A musi się przesunąć na ilość cali ile wyrzuciła na kostce - ale na czyjej kostce?
po co jednostka A ma latać te 10 cali jak B wyrzucili 6 - i na tym dystansie zostali wybici.
czy faktycznie przesuwam ją o 10 ?
Po pierwsze jednostka ginie tam, gdzie byl combat.
A jednostkę przesuwasz w tym przypadku o 10".

strony 56, 57.

kkarol
Wałkarz

dziękuję :)

Andrzej
Pan Spamu

Tak mnie teraz zastanowiła jedna kwestia. Jak działa mr w połączeniu z pedantem? :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Warunkiem działania pendanta jest wyrzucenie mniej od siły. IMO nie łączy się to z MR. MR działał by z kolei na hity bez siłowe, typu spirit leech.

pozdrawiam
Furion

Andrzej
Pan Spamu

Też mi się tak wydaje, ale nie jest to takie oczywiste.

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

czy zakrzywienie czasu birony tj +1 atak działa także na kunie w jednostce kawaleri ?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Tak. Atak dostaje model.

Andrzej
Pan Spamu

2. tak, jest bezpieczny

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

3 nie wiem, ale Baska zadaje 2d6+2 woundow - liderka. Wiec jest los na jednej kostce.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Ad 1 krzyk, ej ale to są woundy a nie hity, look out sir jest od hit'a z tego co kojarzę :) to jest liczba automatycznych ran, jak chcesz robić tu LoS
Ad2 jak Andrzej, model musi żyć i mieć ten miecz na koniec 6 tury
Ad3
FAQ
Q. When are the effects of Pestilent Mucus resolved? (p94)
A. At the end of the Close Combat phase.
zatem skoro są na koniec to po rozliczeniu combatu, imo skoro nie ma demona to nie ma testu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

kkarol
Wałkarz

kolejne pytanie - czy ataki wspierające będą wyglądały następująco? te zaznaczone na różowo
Obrazek

tylko że z tych seledynowych atakuje 3 z przedniego szeregu czerwonych a 2 niebieskich

Andrzej
Pan Spamu

tak

kkarol
Wałkarz

w Rb napisane jest: Jeśli modele z pierwszego szeregu stykają się z dwoma lub więcej przeciwnikami o różnej charakterystyce, atakujący gracz może wybrać, który model zostanie zaatakowany przez atak wspierający."
Czy w przypadku jeśli atakuje oddział seledynowy to atak wspierający może być przeprowadzony tylko na czerwonych lub niebieskich?
a jeśli wróg ma taka samą charakterystykę?
a co jeśli seledynowi się bronią a nie atakują?

Zablokowany