Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Re: Skaveńskie Q&A
po przegranym combacie i nieudanym break teście
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
jeszcze jedno głupie pytanie: plague monki są zawsze w specialach, nie liczą się do corów gdy jest furmanka?
Liczą się do core tylko, jeśli wystawi się ich specjalnego, imiennego lorda.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- White Lion
- Kretozord
Czy Dzwon może robić make way i rzucać albo przyjmować chalenge podczas szarż od boku, gdy się nie styka z przeciwnikiem ?
jedyne co znalazłem w zasadach to fragment erraty:
Q.What types of movement within their own unit can the Screaming Bell/Plague Furnace execute during a game?
For example, can it move within the ranks to reach a fighting position? (p43 & p48)
A. When the unit reforms, the Bell/Furnace is immediately moved to the centre of the front rank.
If this is impossible (it is engaged in combat and in base contact with an enemy model, for example) then the unit may not reform.
Z powyższego można by wnioskować że make way nie może robić bo może tylko poruszać w ramach reformów i to tylko w celu ustawienia na środku frontu oddziału.
Z tymże odpowiedź jest trochę niejednoznacznie napisana więc nie jestem pewny.
p.s. i co z przyjmowanie chalenge. Czy w takim przypadku nawet jeśli nie może się ruszyć:
- seer przyjmuje ale się nie przesuwa,
- przyjmuje i się przesuwa blokując cały bok oddziału,
- nie może przyjąć
?
jedyne co znalazłem w zasadach to fragment erraty:
Q.What types of movement within their own unit can the Screaming Bell/Plague Furnace execute during a game?
For example, can it move within the ranks to reach a fighting position? (p43 & p48)
A. When the unit reforms, the Bell/Furnace is immediately moved to the centre of the front rank.
If this is impossible (it is engaged in combat and in base contact with an enemy model, for example) then the unit may not reform.
Z powyższego można by wnioskować że make way nie może robić bo może tylko poruszać w ramach reformów i to tylko w celu ustawienia na środku frontu oddziału.
Z tymże odpowiedź jest trochę niejednoznacznie napisana więc nie jestem pewny.
p.s. i co z przyjmowanie chalenge. Czy w takim przypadku nawet jeśli nie może się ruszyć:
- seer przyjmuje ale się nie przesuwa,
- przyjmuje i się przesuwa blokując cały bok oddziału,
- nie może przyjąć
?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Dzwon nie może wykonać ŻADNYCH ruchów wewnątrz jednostki OPRÓCZ ustawienia się na jej środku po refomie. Challenge od boku działa normalnie, przecież nie muszą się stykać i są tylko traktowane jako stykające się według normalnych zasad challege.
- White Lion
- Kretozord
ok tzn że przyjmuje normalnie ale nie wpływa to na ilość modeli z atakującego oddziału które biją bo boku oddziału ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
- White Lion
- Kretozord
Chciałbym się upewnić:
Slaves
RB Expendable:
All Skaven, except other Skavenslaves, automaticly pass Panic tests caused by Skavenslaves.
Also, Skaven can voluntarily target ranged attacks at enemy units engaged in close combat with Skavenslaves (but no other friendly troops).
As combatants are constatly in motion, all succesful hits must be randomised between the fighting units (1-3 firend, 4-6 foe).
If there are multiple units, further randomise to determine which one is struck.
FAQ:
Page 36 – Expendable
Change the first sentence to “All Skaven, except other Skavenslaves, automatically pass Panic tests caused by friendly Skavenslaves.”
FAQ:
Page 36 – Expendable
Delete the last two sentences.
Finalne brzmienie zasady Expendable:
All Skaven, except other Skavenslaves, automatically pass Panic tests caused by friendly Skavenslaves.
Also, Skaven can voluntarily target ranged attacks at enemy units engaged in close combat with Skavenslaves (but no other friendly troops).
Slaves
RB Expendable:
All Skaven, except other Skavenslaves, automaticly pass Panic tests caused by Skavenslaves.
As combatants are constatly in motion, all succesful hits must be randomised between the fighting units (1-3 firend, 4-6 foe).
If there are multiple units, further randomise to determine which one is struck.
FAQ:
Page 36 – Expendable
Change the first sentence to “All Skaven, except other Skavenslaves, automatically pass Panic tests caused by friendly Skavenslaves.”
FAQ:
Page 36 – Expendable
Delete the last two sentences.
Finalne brzmienie zasady Expendable:
All Skaven, except other Skavenslaves, automatically pass Panic tests caused by friendly Skavenslaves.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
3x TAK Nic się nie zmieniło od prawie dwóch lat.
Magia jest ranged attack nie w wyniku umowy, a uściśleń sędziowskich.
Damn, Afro ninja
Magia jest ranged attack nie w wyniku umowy, a uściśleń sędziowskich.
Damn, Afro ninja
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- White Lion
- Kretozord
danke..
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Witam.
Zaczynam dopiero przygodę ze Skavenami, dlatego proszę wybaczyć zapewne oczywiste pytanie.
Mam problem z zasadą W Liczbie Siła, tj. podliczaniu premii za szeregi.
Mianowicie czy premię dostaje się za każdy szereg, licząc od drugiego (do max 10LD), czy jak twierdzi znajomy liczą się tylko 3 szeregi (tzn max 3 szeregi)?
Zaczynam dopiero przygodę ze Skavenami, dlatego proszę wybaczyć zapewne oczywiste pytanie.
Mam problem z zasadą W Liczbie Siła, tj. podliczaniu premii za szeregi.
Mianowicie czy premię dostaje się za każdy szereg, licząc od drugiego (do max 10LD), czy jak twierdzi znajomy liczą się tylko 3 szeregi (tzn max 3 szeregi)?
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Twój znajomy ma rację. max +3 ld za szeregi można uzyskać.
Jak działa atak 1-2 abominacji na modele wieloczęściowe (wording to coś w rodzaju "each model in base contact takes an automatic hit...")? Wszystkie części są trafione (imho), rozlosowujesz jak przy strzelaniu, która część jest trafiona (imho nie, bo to atak nie ma napisane, że hit jest rozlosowywany jak przy strzelaniu tak jak mamy przy efekcie 5-6).
-
- Wałkarz
Czy u Skavów tylko Wódz może być BSB? Elektryka chciałem dać (tańszy:-)), ale ArmyBuilder nie ma takiej opcji. Elektryk może być generałem, ale targać szmatę to już nie?
Zgrzyt
Zgrzyt
na turnieju zasędziowano mi, że jest losowany atak jak w strzelaniu. Ja uważam tak jak Ty, ale sędzia uznał wtedy inaczej...szeszej pisze:Jak działa atak 1-2 abominacji na modele wieloczęściowe (wording to coś w rodzaju "each model in base contact takes an automatic hit...")? Wszystkie części są trafione (imho), rozlosowujesz jak przy strzelaniu, która część jest trafiona (imho nie, bo to atak nie ma napisane, że hit jest rozlosowywany jak przy strzelaniu tak jak mamy przy efekcie 5-6).
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..