kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: Gucio »

A scroll zadziala tez na przeciwnika jesli np. Cometa go uderzy?

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

Według mnie nie powinien działać, bo w chwili rzucenia czaru nie targetujesz konkretnej jednostki. To samo będzie się tyczyć np. słoneczka i innych vortexów

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

@Shino a czy to gdzieś jest w jakich uściśleniach? I ponawiam pytanie czy wtedy działa tez na przeciwnika...

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Wendigo pisze:@Shino a czy to gdzieś jest w jakich uściśleniach?
Tak po prostu wynika z zapisu czaru i przedmiotu.
I ponawiam pytanie czy wtedy działa tez na przeciwnika...
Hehe dobre... tak, działa.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Wielkie dzięki. Właśnie w moich rozpiskach będzie się pojawiał jeden tani przedmiot więcej :D

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

bercik pisze:To samo będzie się tyczyć np. słoneczka i innych vortexów
Na słoneczko nie ma przecież warda.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

No ale wiadomo o co chodzi :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

odnośnie pojedynków pytań kilka

1. jeżeli postać odmawia pojedynku wycofuję ją do drugiego rzędu, czy z tego drugiego rzędu może czarować, wykonywać ataki wspierające ?

2. czy postać która odmówiła pojedynku w drugiej turze cc wraca na swoje miejsce w pierwszym szeregu czy już do końca cc zostaje w drugim rzędzie

3. jak mam jeden szereg długi na 10 modeli i w nim bohatera czy mogę odmówić pojedynku mimo że nie mam drugiego szeregu, czy wycofuję np postać na skraj tak aby się nie stykał z walczącymi

4. czy jeżeli mam takie ustawienie w walce moje :mrgreen: przeciwnik :oops: kierunek w którym ustawiona jest jednostka :arrow:

:arrow: :arrow: :arrow:
:mrgreen: :oops: :mrgreen:
Czy mi i przeciwnikowi przysługuje premia za atak na tyły więc premię się znoszą, czy premię mam ja?

5. na str 13 podręcznika pisze że mogę się zbliżyć do jednostki przeciwnika bliżej niż 1" w przypadku szarży czy to oznacza że mogę przejść koło przeciwnika np na styk aby zrobić szarże w inną jego jednostkę, i czy już jak domknę szarżę mogę się znajdować mniej niż 1" od innej jednostki przeciwnika ?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

1. Wraca na koniec fazy walki, nie moze atakowac

2. Wraca

3. Możesz

4. Znoszą się

5. Możesz
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Ad. 4 Premie się nie znoszą, obaj dostajecie po +2 do wyniku walki.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

aktualnie nie mam dostepu do RB jednak wydaje mi sie, ze:
Andrzej pisze: 2. Wraca
w RB jest tylko zasada, ze heros musi sie znalezc w pierwszym szeregu jesli znajduje sie tam miejsce dla niego. jest to ogolna zasada herosow.
przy pojedynkach nie ma informacji, ze po odrzuceniu w kolejnej turze wraca na swoje miejsce.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

https://picasaweb.google.com/lh/photo/L ... directlink

taka sytuacja (nie potrafię wrzucić tego gifa tak co by sie na stronie pokazał)

zielone moje, czerwone przeciwnik, przekreślone kwadraciki - trupy

najpierw ataki wykonuje jego jednostka D, pozniej moja E, następnie jego C i A a na końcu moja jednostka B atakuje najpierw A a następnie C w wyniku czego niszczy jednostkę C

jak w tym wypadku policzyć punkty do wyniku walki, dalej jako jedna walka? czy po zniszczeniu jednostki C pozostają dwie walki i każda ma swoje punkty za to co zabiła na przeciwniku ?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Morsereg, SiersciucH
The retiring character slinks off to the back ranks and is not allowed to atack that round (...)
to chyba wyjaśnia, jednak jest napisane, po tej rundzie i rozliczeniu CC, postać powinna wrócić do front ranku

@SiersciucH
ładny rysunek, nie tak ładny jak użytkownika kkarol ale daje radę :)
rozliczasz 1 walkę jako multicombat,
strona 61 mały RB, multiple combats "no more foes"

a żeby wrzucić na forum bezpośrednio musisz podać kod bezpośredni do obrazka, z picasy chyba sie nie da tego zrobić możesz korzystać z photobucket albo innego imagehack
Ostatnio zmieniony 3 cze 2012, o 10:15 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

misha pisze:@Morsereg, SiersciucH
The retiring character slinks off to the back ranks and is not allowed to atack that round (...)
to chyba wyjaśnia, jednak jest napisane, po tej rundzie i rozliczeniu CC, postać powinna wrócić do front ranku
tak tu sie zgadzam, tez to w sumie napisalem. wiec nie bardzo wiem czemu akurat do mnie to mowisz ;)
nigdzie jednak nie ma informacji, ze musi powrocic na to samo miejsce.

natomiast co do wklejania obrazkow na forum to musisz: skopiowac adres URL (prawy przycisk myszy na obrazku -> wlasciwosci -> zaznaczasz adres i kopiujesz go) a nastepnie wpisac go pomiedzy [img.][/img.] (bez kropek)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2012, o 10:19 przez Morsereg, łącznie zmieniany 1 raz.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:

misha
Wielki Nieczysty Spamer

to prawda, ale to wyzywający mówi która postać jest odsuwana do tylnego szeregu albo championa
jak chcesz ubić maga to nie wysyłasz go do tylnego szeregu, nie racjonalne by to było

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

misha pisze:to prawda, ale to wyzywający mówi która postać jest odsuwana do tylnego szeregu albo championa
jak chcesz ubić maga to nie wysyłasz go do tylnego szeregu, nie racjonalne by to było
championa nie mozna cofnac do tylnego szeregu.
a mag moze byc jedynym herosem w oddziale i to wlasnie jego trzeba w tym momencie cofnac (np. walka z wochem ktory musi rzucic wyzwanie do pojedynku). jesli zas jednostka jest odpowiednio dluga i w pierwszym szeregu znajduje sie miejsce dla niego, to ten juz wcale nie musi wracac do walki.
DragoMir pisze:

misha
Wielki Nieczysty Spamer

fakt :) champion zostaje w miejscu

kkarol
Wałkarz

Post autor: kkarol »

witam
pytanie co do włóczni która dodaje dodatkowy walczący szereg - czyli przy pierwszym szeregu walczącym i drugim wspierającym mam trzeci za włócznię ?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

kkarol pisze:witam
pytanie co do włóczni która dodaje dodatkowy walczący szereg - czyli przy pierwszym szeregu walczącym i drugim wspierającym mam trzeci za włócznię ?
tak jak w podręczniku. Nie doszukuj się tam drugiego dna.

kkarol
Wałkarz

Post autor: kkarol »

czyli z włócznią będą mogły walczyć 3 szeregi jeśli nie sa hordą ? tak?

Zablokowany