Pytania wszelakie ... ;)

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Artorius-Wither
Warzywo

Re: Pytania wszelakie ... ;)

Post autor: Artorius-Wither »

Już postanowione kupuję tak jak powiedziałem, tylko jeszcze kilka pytanek:
1. Ołtarz musi być na podstawce, czy może jeździć w stylu np. landa z 40k? Są w ogóle jakieś ograniczenia lub nakazy co do jego wyglądu?
2. jakich farb potrzebuje do dość ładnego pomalowania moich figurek? Bo z doświadczenia wiem, że na pudełkach nie ma pełnego spisu? Jakiej farby użyć, aby pomalować wojowników na ciemny czerwony, mephitson red, czy red gore(barwy khorna :twisted: ?
3. Jakiego doradzacie bohatera(głównie chodzi mi o wygląd)
4. Jakie są ceny w sklepie gw w złotych tarasach, zawyżone jak na ich stronie, czy normlane( takie jak np. na cytadeli)? Opłaca się tam iśc, ponieważ z okazjii euro będę miał przyjemnośc odwiedzić naszą stolicę i nie wiem, czy jest sens nastawiać się na kupowanie tam?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ceny w sklepie GW są jak na stronie internetowej producenta, nie opłaca się tam kupować zwłaszcza po ostatniej podwyżce cen :) znajdziesz tańsze sklepy na pewno jak cytadela bard czy arena
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Artorius-Wither pisze: 4. Jakie są ceny w sklepie gw w złotych tarasach, zawyżone jak na ich stronie, czy normlane( takie jak np. na cytadeli)? Opłaca się tam iśc, ponieważ z okazjii euro będę miał przyjemnośc odwiedzić naszą stolicę i nie wiem, czy jest sens nastawiać się na kupowanie tam?
Chyba nawet w Rzeszowie kupisz taniej niż w sklepie GW.

Awatar użytkownika
Egrim
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Egrim »

Witam
Kilka szybkich pytan potencjalnie glupich

1. hellcannon zalicza sie do monsterow czH to oznacza ze ma thunderstompa?

2. Jako monster podlega regule monsters and handlers? Czyli zaloga nie moze byc targetowana w walce wrecz?

3. Jeze podlegaja zasadzie monsters and handlers, czy to znaczy ze zaloga moze zostac trafiona przy strzalaniu na 5+, czy moze zapis z army booka zostaje zniwelowany zasada monsters and handlers i handlersi chaos dwarfy sa nie tykalne?

4. Bohater na daemonic mouncie zalicza sie do monstrues cavalry. Czy model na dysku tez sie do tego zalicza? Dysk posiada podstawke 50x50 wiec w teorii powinien.

5. Czy oddzialy moga ruszyc sie w bok? czy musza reforma robic

Z goru dzieki za pomoc
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

1. Tak
2a. Tak
2b. Nie
3. Przy jakimkolwiek trafieniu i zranieniu (tak ranimi na T heleny i nawet używamy jej sejva) w helenę (krasie nigdy żadnych hitów nie otrzymują) randomizuje się kto obrywa: 1-4 helena, 5-6 krasnolud (jeden dla ścisłości, bo pozostali już nie obrywają).
4. Nie. Zasady bohaterów i mountów mówią, że jeśli gość jeździ na war beast'cie to jest cavalry, a jeśli na monstous beast'cie to jest monstous cavlry. Dysk jest war beast.
5. Ja zawsze robiłem reforma.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

5. Mogą, o 1/2 ruchu zaokrąglając w górę
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Można maszerować w bok?
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Andrzej
Pan Spamu

Hahaha :D

Nie
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Egrim
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Egrim »

W walce wrecz zaloga moze byc targetowana? Zle sformulowalem pytanie i odpowiedz brzmi dwuznacznie.

Ze strzelaniem w hellcannona: jak stzelaja przykladowo kusznicy i wejdzie 7 woundow to na kazdy wound rzucam na 5+ dostaje zaloga i jak wejdzie wiecej niz 3 to gina wszystkie dwarfy a nadmiar woundow sie marnuje nie idzie w dzialo.

A daemonic mount liczy sie jako monstrues cavalry?

>>>edit<<<

chyba skumalem z hellcannonem :p

Nnie zaleznie strzelanie czy walka w recz bije sie hellcannona i dopiero po nie udanym sejwie rzuca sie kto dostaje

Ave. Postaraj się troszkę bardziej pisząc posty bo na tym forum wywalam te z bykami standardowo bez czytania... A poprawiłem już trzy i nie mam zamiaru sobie psuć humoru dalszymi... :roll:

Andrzej
Pan Spamu

Egrim pisze: Ze strzelaniem w hellcannona: jak stzelaja przykladowo kusznicy i wejdzie 7 woundow to na kazdy wound rzucam na 5+ dostaje zaloga i jak wejdzie wiecej niz 3 to gina wszystkie dwarfy a nadmiar woundow sie marnuje nie idzie w dzialo.
Nie idzie w działo

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Ostatnio chyba dałem się zwałować, kolega od helfów twierdził, że mimo to, że swordmasterzy mają great weapony i tak korzystają z zasady szybkość asuryana czy jakoś podobnie, znaczy, że uderzają jako pierwsze. Ale nie miałem jak sprawdzić w AB od Helfów, u siebie na pdfie zajrzałem i jest jasno napisane, że uderzają po inicjatywie. Czy tak samo jest w przypadku np. Łajt Lajonów?

Żebym wiedział na przyszłość to podeśle mu linka ;)
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Wszystkie oddziały HE biją pierwsze. Mimo posiadania dwuraków ponadto jeśli mają równą lub większą inicjatywę niż Ty mają rerolle To Hit
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

skaventail
Wałkarz

Post autor: skaventail »

wszystkie ze zdolnością Speed of Asuryan :) czyli orły, konie, smoki, gryfy niebardzo

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Mam takie pytanie, trolle maja cos takiego ze jak zregeneruja chyba polowe ran czy jakos tak, rzucaja na oko bogow. Teraz pytanie, czy to dziala w kazdej rundzie combatu? Czy te blogoslawienstwa sie kumuluja w przypadku trolli?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

jak zregenrują 2 w dowolnej fazie, wówczas mutuja. nie wydaje mi sie zeby się to mogło stackowac, ale nie mam ksiązki pod reką
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, o 08:17 przez Dymitr, łącznie zmieniany 1 raz.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

Post autor: rudobrody79 »

proponuję przytoczyć tekst z angielskiego ABooka, ponieważ w polskim napisane jest,że tylko w jednej fazie : w fazie walki wręcz a w ang.że w fazie strzelania też :!:

nie ma wpisu,że wyniki się nie kumulują a co nie jest zabronione, jest dozwolone

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Magnus pisze:Mam takie pytanie, trolle maja cos takiego ze jak zregeneruja chyba polowe ran czy jakos tak, rzucaja na oko bogow. Teraz pytanie, czy to dziala w kazdej rundzie combatu? Czy te blogoslawienstwa sie kumuluja w przypadku trolli?
Jeśli wyregenerujesz minimum 2 woundy w fazie strzelania dostajesz jeden rzut na oko, tak samo w fazie magii i tak samo w fazie walki. W każdej po jednym rzucie na koniec fazy. I proszę panowie pomagacze weźcie angielskiego booka do ręki i nie piszcie chłopakowi głupot.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Grolshek pisze:
Magnus pisze:Mam takie pytanie, trolle maja cos takiego ze jak zregeneruja chyba polowe ran czy jakos tak, rzucaja na oko bogow. Teraz pytanie, czy to dziala w kazdej rundzie combatu? Czy te blogoslawienstwa sie kumuluja w przypadku trolli?
Jeśli wyregenerujesz minimum 2 woundy w fazie strzelania dostajesz jeden rzut na oko, tak samo w fazie magii i tak samo w fazie walki. W każdej po jednym rzucie na koniec fazy. I proszę panowie pomagacze weźcie angielskiego booka do ręki i nie piszcie chłopakowi głupot.
To dotyczy również fazy ruchu ;)

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Durin pisze:Wszystkie oddziały HE biją pierwsze. Mimo posiadania dwuraków ponadto jeśli mają równą lub większą inicjatywę niż Ty mają rerolle To Hit

Nie to, żebym wytykał, ale:
HE AB:
"Mistrzowie Miecza: (...) Mistrzowie Miecza atakują w porządku inicjatywy (...)"

Chyba, że mam lipny podręcznik ;)
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

HE FAQ:
Q. The Speed of Asuryan special rule states that “all High Elves
have the special rule Always Strike First, regardless of the weapon
they are wielding.” How does this interact with a great weapons
Always Strike Last? (p43)
A. The army book will take precedence in this situation. For
example, a Sword Master would strike first with his great
weapon. If his Initiative value is equal to or higher than his
opponent’s, he will also benefit from a re-roll to hit.

ODPOWIEDZ