Rozpiski

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Artorius-Wither
Warzywo

Re: Rozpiski

Post autor: Artorius-Wither »

To moja pierwsza rozpa, więc jej raczej nie będzie jakaś op, ale prosił bym również o rady, szczególnie dotyczące bohatera. Zastanawiam się też nad połączeniem grasantów w hordę.
Core:
-21xwojownicy+dodatkowa broń ręczna/tarcza+chorąży ze sztandarem dającym szał+dowódca+muzyk+nurgle 431 ptk.
-20 Grasantów+wielka broń+nurgle 130 ptk.
-20 grasantów+nurgle wielka broń 130 ptk.
-10xogary 60 ptk.
Special:
-5xRycerze+chorąży+muzyk+sztandar dający szał+nurgle 300ptk.
Rare:
-Bitewny Ołtarz Chaosu 130 ptk
Total:1181

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Po pierwsze zdecydowanie połącz te dwa oddziały maruderów w jeden i daj im mar tzeentcha, albo khorna. Po drugie warriorzy lepsi są z halabardami. Po trzecie masz 2x ten sam sztandar, czego siłą rzeczy nie możesz zrobić. Po czwarte rozbij te psy na dwa oddziały. Po piąte 5 rycerzy to za mało - w tej ilości tylko zabierają punkty. Po szóste warshrine w tej rozpie też szału nie będzie robił (a można dać zamiast niego więcej ryczerzy). A bohaterów potrzebujesz dwóch: maga i wojownika (ten drugi jako sztandarowy). Polecałbym takie złożenie:

Chaos Sorcerer of Tzeentch @ 235 Pts
General; Mark of Tzeentvh; Level 2 Wizard
Golden Eye of Tzeentch [25]
Third Eye of Tzeentch [25]
Dispel Scroll [25]
Disc [20]

Exalted Hero of Tzeentch @ 220 Pts
BSB; Mark of Tzeentch; Shield
Talisman of Preservation [45]
Biting Blade [5]
Disc [20]

Albo zamist tego maga dwóch pieszych, drugolewelowych slaaneshytów, albo nurglitów, w tym jeden ze scrollem.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

DragoMir
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: DragoMir »

szczególnie że 25% x 1500=555 badź mniej! Na bohaterów nie można połowy kosztu wydać! RB czytałeś chociaż? Na 1200 pts 1 heros spokojnie wystarczy, ewentualnie 2 magów 1 lvl z kilkoma itemami albo 2 lvl mag full item + łaski bogów. Ołtarze bojowe w liczbie poniżej 3 i bez postaci z łaska bogów sa własciwie nieopłacalne. Zbyt wielka losowość i tankować 1 się nie da za bardzo. Szał kasuje parowanie, więc po kij ci wojownicy z tarczami nurgla? Albo daj halabardy, albo zostaw tarcze i zrób ich tzeentha [Ward 5+ z parowania!], nurgle w 8 ed. według erraty jest do d**y, -1 ww ci co atakują, co przydaje się w walce z przeciwnikiem o WW 3 bądź 6, ale kiedy ty atakujesz, ta premia nie obowiązuje. Oczywiście -1 do trafienia strzelając w nich jest bardzo przydatne, ale to możesz sobie załatwić postacią nurgla w tym oddziale. grasantów w 1 oddział khorna z cepami bądź wielka bronią albo zostaw nurgla, choć jak jest 40, to do walki i tak dotrze niewielu. 1-szy szereg dodatkowy atak, kiedy to nie jest horda [nie łudź sie, że możesz zrobić w szeregu 10, raczej 8, bo i tak dotrze ok. 20-25, a skoro wielkie bronie maja, to zanim zaatakuja zostanie ich powiedzmy 15, nie więcej raczej], więc khorn da to, ze więcej ataków wypłacą, a nurgl, ze więcej dotrze, ale że @ 3up dobrze stwierdził, ze strzelanie pójdzie w wojowników zamiast grasantów, khorn bardziej mi tu pasuje. 5 rycerzy nawet na 1000 nie mam, na 1000 mam od razu 6, na 1250 juz 7. 5 nie ma racji bytu! 2 zejdzie i przy 6 rycerzach wciąż mam 12 ataków rycerzy i 8 koni, a jak mam 5, to już tylko 9 rycerzy oraz 6 koni z markiem khorna. Naprawdę to się nie opłaca.
@up po kij dysk? lepiej na koniu tego maga, arm bedzie lepszy, a nie będzie poszerzać oddziału.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, o 18:51 przez DragoMir, łącznie zmieniany 1 raz.
"Walery: Niech się pan na mnie spuści
Harpagon: A teraz Jakubie, trzeba wychędożyć karocę"
Skąpiec Moliera [Slaaneshyty]

"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."
Król Julian z Madagaskaru

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

:shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Panie DragoMir nie mam pojęcia, czy grałeś kiedyś w warhammera i szczerze mówiąc nie interesuje mnie to. Ale na miłość boską nie rób wody z mózgu początkującym graczom!!
szczególnie że 25% x 1500=555 badź mniej! Na bohaterów nie można połowy kosztu wydać! RB czytałeś chociaż? Na 1200 p 1 heros spokojnie wystarczy, ewentualnie 2 magów 1 lvl z kilkoma itemamm i albo 2 lvl mag full item + łaski bogów.
Przykro mi, ale kolega Artorius nie napisał na jaki format jest rozpa, więc uznałem, że nie jest na żaden. Tak dokładnie: żaden. Pomyślałem po prostu chłopak nie zna się na grze, więc zrobił rozpę, żeby zobaczyć ile mu wyjdzie punktów. Dzięki temu może się dogadać na jakiś format z kumplami. Co do twojej wspaniałej matematyki to 1500/4=375. Gratuluję =D> Do tego bsb daje się tam gdzie się da. To największe ciacho jakie dała nam 8ed.
Ołtarz ebojowe w liczbie poniżej 3 i bez postaci z łaska bogów sa własciwie nieopłacalne.
Drugi człon wypowiedzi to prawda, a pierwszy to bullshit
Szał kasuje parowanie
Tak to prawda. A przeczytałeś, że mają jeszcze AHW, co samo z siebie wyklucza parry save? Te tarcze mają dawać sejv tylko przed strzelaniem.
nurgle w 8 ed. wed lug erraty jest do d**y
Jest zajebisty - jest naprawdę bardzo cenny w walce z czymś z ws 6 albo 3 i przeciwko armiom ze strzelaniem bs-owym.
choć jak jest 40, to do wali i tak dotrąa 1-szy szereg dodatkowy atak, kiedy to nie jest horda [nie łudź sie, że możesz zrobić w szeregu 10, raczej 8, bo i tak dotrze ok. 20-25, a skoro wielkie bronie maja, to zanim zaatakuja zostanie ich powiedzmy 15, nie więcej raczej
Bullshit! Oni walczą w hordzie prawie zawsze. A do walki dochodzi ich dużo, bo strzelanie skupia się na wojownikach. A jeśli nie to dobrze dla niego, bo 200 punktów uratowało bitwę!
5 rycerzy nawet na 1000 nie mam, na 100 mam od razu 6, na 1250 juz 7. 5 nie ma racji bytu! 2 zejdzie i przy 6 rycerzach wciąż mam 12 ataków rycerzy i 8 koni, a jak mam 5, to już tylko 9 rycerzy oraz 6 koni. Naprawdę to się nie opłaca.
No to akurat wyjątkowo w 100% prawda.
po kij dysk? lepiej na koniu tego maga, arm bedzie lepszy, a nie będzie poszerzać oddziału.
Bullshit! Ci goście nie siedzą w oddziale! Dlatego mają wardy i dyski, że mają latać po polu bitwy być tam gdzie są potrzebni i żyć! Jeden z nich jest bardzo mocnym i trudnym do zabicia kowbojem, którego nie da się odgiąć. Drugi jest bardzo mocnym i trudnym do zabicia magiem, którego prawie nie da się złapać w combat. Trzeba tylko nauczyć się nimi grać!
Wieszkto pisze:
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

A ja z mojej strony chciałbym nadmienić iż to że mniej piszę nie znaczy że mniej czytam i polecam pisanie bez błędów bo będę zmuszony znów kasować posty z błędami bez względu na wartość merytoryczną.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

DragoMir

Shadar pisze:Cytuj:szczególnie że 25% x 1500=555 badź mniej! Na bohaterów nie można połowy kosztu wydać! RB czytałeś chociaż? Na 1200 p 1 heros spokojnie wystarczy, ewentualnie 2 magów 1 lvl z kilkoma itemamm i albo 2 lvl mag full item + łaski bogów. Przykro mi, ale kolega Artorius nie napisał na jaki format jest rozpa, więc uznałem, że nie jest na żaden. Tak dokładnie: żaden. Pomyślałem po prostu chłopak nie zna się na grze, więc zrobił rozpę, żeby zobaczyć ile mu wyjdzie punktów. Dzięki temu może się dogadać na jakiś format z kumplami. Co do twojej wspaniałej matematyki to 1500/4=375. Gratuluję Do tego bsb daje się tam gdzie się da. To największe ciacho jakie dała nam 8ed.
Chodziło o to, że twoje postaci kosztują w supie 555 p. Ewidentnie widać, że kolega robi rozpe na 1250 albo 1500 p, więc podawanie mu postaci, których uzyc nie może ze wsgledu na koszt jest bez sensu. Jak można osobie "początkującej" jak sam ja nazwałeś pokazywac cos nielegalnego? :D Sorka za błędy i chaotyczność, ale sie spieszyłem wtedy.
Shadar pisze:Cytuj:Ołtarze bojowe w liczbie poniżej 3 i bez postaci z łaska bogów sa własciwie nieopłacalne. Drugi człon wypowiedzi to prawda, a pierwszy to bullshit
poza tym, że mocno tankują to niewiele zrobią, a w liczbie ponizej właśnie 3 to "tankowanie" też niezbyt sie udaje, bo nie wbiją wystarczającej ilości ran, aby nie przegrać przez szeregi oraz sztandar, w efekcie uciekają. A jeśli bedzie 1 ołtarz i ucieknie, to jednostka będzie gonić, zamiast walczyc dalej z ołtarzem, który przetrwał.
Shadar pisze:Cytuj:Szał kasuje parowanieTak to prawda. A przeczytałeś, że mają jeszcze AHW, co samo z siebie wyklucza parry save? Te tarcze mają dawać sejv tylko przed strzelaniem.
Ok, nie wiem, co to AHW?
Shadar pisze:Cytuj:nurgle w 8 ed. wed lug erraty jest do d**yJest zajebisty - jest naprawdę bardzo cenny w walce z czymś z ws 6 albo 3 i przeciwko armiom ze strzelaniem bs-owym.
jednakże jest gorszy niz w poprzedniej edycji [przez co spora część wojska przerzuciła się na khorna/tzeentha i musiałem długo przemalowywać-poprawne słowo?] Wystarczy wrzucić nurglową postać do oddziału i problem z głowy.
Shadar pisze:Cytuj:po kij dysk? lepiej na koniu tego maga, arm bedzie lepszy, a nie będzie poszerzać oddziału.Bullshit! Ci goście nie siedzą w oddziale! Dlatego mają wardy i dyski, że mają latać po polu bitwy być tam gdzie są potrzebni i żyć! Jeden z nich jest bardzo mocnym i trudnym do zabicia kowbojem, którego nie da się odgiąć. Drugi jest bardzo mocnym i trudnym do zabicia magiem, którego prawie nie da się złapać w combat. Trzeba tylko nauczyć się nimi grać!
Ok, skoro format na ŻADNE pkt, zgadzam się, też mam dyskowca od 2k pts, który nosi premie oka bogów, jesli jego były oddział zostanie zniszczony. Ale postac podatna na ataki z dział do mnie nie przemawia. Na 1500 pkt dyskowca bym nie dał.

"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Nielegalnego? Ogarnij się proszę. Razem kosztują 455, więc na 2k punktów już spokojnie wchodzą, a jest to o wiele lepszy format. Może niekoniecznie do nauki, ale akurat do tego można grać czymkolwiek. Co do warhsrinów, to dwa i faworka są w zupełności wystarczające by efektywnie zbustować klocek, tylko trzeba wiedzieć jak. No i tu odsyłam do jakiegokolwiek tematu o chosenach, by zrozumieć o co mi chodzi. Co do tankowania, to naprawdę grałeś w tą grę? One nie blokują klocków, tylko je odginają. Blokować mogą coś bez static cr jak monstery, czy rydwany. Do tego są idealne. AHW = additional hand weapon. Można było domyślic się z kontekstu, znajomości zasad i rozpiski Artoriusa. Oj nie idzie Ci to lansowanie się na forum kolego. Mark nurgla jest prawie zawsze lepszym wyborem niż khorne. Jedyne trzy wyjątki to: maruderzy, spawn i klimatyczne rozpiski. Z tego wszystkiego tylko ci pierwsi są widywani na stołach. Za to nurglowe postaci nie występują niemal nigdy. Tzeentch w tej kwestii owni. Dyskowiec z favorkoą jest równie mądry co ten dwój mag z 2 lvl i book of secrets. Jeśli wejdzie do oddziału praktycznie go uwala, jeśli nie wejdzie też. Z kolei magowi najpierw dajesz 2 poziom, a potem dopłacasz 30 punktów żeby mu go zabrać. :lol2: Z kolei utrzymanie dyskowca przy życiu nie jest w cale aż tak trudne. Pamiętaj, ze on lata, górki, domki itp. blokują LoS, a w dodatku ma look outa na 4+ w 3" od kawalerii i warda na 3+. No i działo musi trafić i zranić, a do cc nie strzeli.
Wieszkto pisze:

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

a od siebie dodam, że jak wstawisz postać z Mark of Nurgle do oddziału, to ten oddział nie ma - 1 do trafienia z BS'owego strzelania:)

Dragomirze - rozumiem, że piszesz dziwne rozpiski wyglądające jak kolejne etapy kampanii - ale zacznij to robić czytelnie. Zaczynam się obawiać, że ja walniesz posta składającego się jedynie z emotikona to będzie nie do odszyfrowania. Nie wiem dlaczego, poważnie.

Może pomyśl nad interpunkcją, albo "enterami" między myślami - łatwiej się czyta, serio.

A merytorycznie:
Dyskowy mag tęczy - jeżeli już chcesz na tej domenie grać - jest dobry na KAŻDE punkty na które sie mieści. Złapie co trzeba, zawsze ma zasięg, może zabijać maszyny etc.
BSB - IMO najfajniejszy jest też taki na dysku, byle by miał warda 3+
Maruderzy w liczbie mniejszej niż 35 są zbędne.
I jak już zaczniesz wszystkim tłumaczyć co w tej armii "nie ma racji bytu" to powiedz też proszę na jakiej podstawie tak sądzisz - jeżeli argumentem będzie Twoje ostatnie 65-80 bitew danym oddziałem to spoko

Miłego dnia
Dymitr
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

DragoMir

Dla mnie wasze rozpiski są nieczytelne. jest to jedno z forów, na które te rozpiski wrzuciłem i nie mam czasu ni ochoty pisać na każde forum od nowa, bo "tak się przyjęło". Ja nie ogarniam waszych rozpisek, zanim kilka razy nie przeczytam, a i tak angielskie nazwy mi mylą.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

A co powiecie na Chaos w wersji rosyjskiej EURO :

1. Maruderzy x40 muzyk, khorne, gw - 234pkt
2. Maruderzy x40 muzyk, khorne, gw - 234pkt
3. psy x5 - 30pkt
4. psy x5 - 30pkt
5. psy x5 - 30pkt
6. Warriors x18 muzyk, sztandar, khorne , halberds - 336pkt
7. Warriors x18 muzyk, sztandar (Banner of Eternal Flame) khorne , halberds - 346pkt
8. Knights x6 muzyk, sztandar (Standard of Discipline) khorne - 315pkt
9. Knights x6 muzyk, sztandar (Gleaming Pennant) khorne - 305pkt

Sorceres Lord, 4level, Lore of Death - 365pkt
- Conjoined Homunculus
- Infernal Puppet
- Charmed Shield
- Necrotic Phylacery

Exalted Hero BSB - 199pkt
- halberd
- mark of tzeentch
- talisman of preservation
- ironcurse icon

razem 2399pkt
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

DragoMir, jesteś w błędzie, jeśli sądzisz, że podporządkujesz to forum pod siebie. Wszyscy pomijając Ciebie piszą czytelne rozpiski, w podobnej formie, to Ty jako jedyny piszesz na prawdę chaotyczne i mało czytelne rozpiski. Do tej pory (ponad 2 lata jak jestem na forum) widziałem może z 5-10 takich rozpisek czego z 50% to Twoje... Argumentacja o 3 shrine'ach nie ma miejsca, posiadanie 3 nie ma sensu (ich celem jest rzucenie warda na oddział), to zadanie spełniają 2 shrine'y. Do tego są niezłymi blokerami, ale jeśli chcesz się tym pakować w klocki, bo tak, to źle je wykorzystujesz. Atakowanie klocków 30 chłopa z fcg przez shrine'a nie ma sensu. wklepiesz 2 rany on Tobie nic, masz 3cr on ma 3 szeregi, sztandar, juz przegrywasz combat... Shrine'y dobrze blokując hydre, rydwany, małe oddziały ogrowe, zjadają manglery (chociaż tutaj można się przejechać ;P).

Co do ostatniej rozpiski nie rozumiem połączenia talizmanu i ironcurse icon. czy to z markiem tzeentcha daje warda na 2+ od maszyn? jeśli nie, wywal. masz 2x knightow wiec raczej nie potrzebujesz biting blade, halabarda jest mocniejsza. Pomysl nad krzykiem lub zionięciem dla dyskowca, za takie psy chociazby. Podoba mi sie koncepcja deatha duzego, ale jesli jest tylko on, chyba wolalbym nurgla. glownie ze wzgledu na regene, bagno na bretonie czy chaos dwarfy, katapulte na solistow czy jakas snajperke w bohatera. z 2 strony death oferuje na prawde duzo, takze jak juz wolisz, przemysl to po prostu :)

P.S. Polecam również heaven, który męczę już od kilkunastu-dziestu bitew, na prawdę daje rade!
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

sYsek pisze:Co do ostatniej rozpiski nie rozumiem połączenia talizmanu i ironcurse icon. czy to z markiem tzeentcha daje warda na 2+ od maszyn? jeśli nie, wywal. masz 2x knightow wiec raczej nie potrzebujesz biting blade, halabarda jest mocniejsza. Pomysl nad krzykiem lub zionięciem dla dyskowca, za takie psy chociazby. Podoba mi sie koncepcja deatha duzego, ale jesli jest tylko on, chyba wolalbym nurgla. glownie ze wzgledu na regene, bagno na bretonie czy chaos dwarfy, katapulte na solistow czy jakas snajperke w bohatera. z 2 strony death oferuje na prawde duzo, takze jak juz wolisz, przemysl to po prostu :)

P.S. Polecam również heaven, który męczę już od kilkunastu-dziestu bitew, na prawdę daje rade!
Biting Blade tam nie ma - jest właśnie halabarda.
Pozatym Hero nie jest dyskowcem tylko pieszym BSB do jednych z warriorów. Tak więc Irocurse daje po prostu warda dla oddziału. Zostało mi 6pkt i coś chciałem wziąźć.
BSB jest tu dość przydatny do przerzutów testów frenzy jak już po pierwszej turze psy uwolnią moje oddziały.

Co do Lora to masz rację że warto nad nurglem pomyśleć choć użyteczność w miarę porównywalna z deathem
:)

Zastanawiałbym się jeszcze tylko nad zamianą Houmunculusa na Book of Secrets dla sygnaturki z Shadow i możliwości zamiany miejsc z BSB w przypadku zagrożenia.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

sYsek
Kretozord

zioniecie dla pieszego bsb jest warte swoich pkt ;) przemysl to po prostu, wart jest nawet tylko 1 psow do wywalenia ;P

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

co Wy z tym Nurglem? Strasznie słaby lore:)

Dałbym jednak przy tych khornowych chłopakach Dużego Maga z shadowem, wówczas est bezpiecznie. a ten lore świetnie wspiera klocki przecież!

@Abstrachując od faktu, że 3 ołtarze jest niezwykle trudno wystawić, bo na punkty na ktore możesz je mieć, wolisz 4:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

sYsek
Kretozord

przesadzasz, az tak slaby nie jest. ma kilka interesujacych spelli, chociaz 2x maly mag jest lepiej ;)

Szczur22

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

nie wiem jak mozna na nim grać - przeciez tam nic nie działa. Ani nie wspiera oddziałów ani nie zdobywa punktów.

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

Post autor: rudobrody79 »

nurgla polecam na małe punkty, potrafi przeczesać armie przeciwnika,
chociażby jeden czar niszczy czołg imperium

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

przerażający ten czar - niszczy ten czołg na 42% zapomniałeś dodać:)

sYsek
Kretozord

ej, nie mozna gardzic regenką, w jakimś głupim combacie dla maruderów to ward. tak samo ze wszystkim co nie ma flameingow ( a ma to 1-2 oddzialy). z jednego maga snajpera co prawda to malo, ale potrafi zabic bsb ktory ma 2 woundy. na solistow katapulta swietnie sobie radzi. bagno w kilku paringach tez potrafi namieszac. na chadecje sprawdziło mi się doskonale, a w Warszawie to ostatnio popularny paring. na bretke tez. takze sa przydatne czary. zreszta nie mowie ze to fucking op shit ever, tylko ze jest to lore do rozważenia. sam gram na mało popularnym w wochu heavenie i sobie chwale.

Szczur22

ODPOWIEDZ