Kolejny zielony chce sie przylaczyc sie do wspolnej dyskusji. Swoja przygode z Mlotkiem zaczalem stosunkowo niedawno, bo pod koniec 2006. Orki inspiruja mnie od czasu Warcrafta 2 (1995 chyba), wiec kiedy z wyborem rasy nie mialem najmniejszego problemu - na poczatku mialem zbierac tylko zeby malowac, ale kupilem rulebooka i army booka - przez dlugi czas nie moglem sie oderwac od lektury - "ktos kto wymyslil te gre musial byc geniuszem" myslalem i nadal tak sadze. Jedyne czego zaluje to to, ze tak pozno zaczalem. Sorki jesli wstep troche za dlugi, ale pomyslalem ze grzecznie bedzie pare slow o sobie pierwszego dnia. A teraz do rzeczy.
Od poczatku roku tworze rozne rozpiski. Moim celem jest uniwersalna, ktora bedzie dobra na kazda armie na GT w Nottingham, co osiagnac nie jest latwo - przynajmniej dla takiego zoltodzioba jak ja. Oto wiec do czego doszedlem do tej pory. Bardzo prosze o jak najwiecej opini i rad. Wiem ze niektore informacje zawarte w ponizszej liscie sa niepotrzebne, ale chyba nie zaszkadza - porzadek po prostu lubie

CRIMSON HORDE - 2000 pts
LORDS AND HEROES
------------------------
Skarsnik and Gobbla - Light armour, Skarsnik's Prodder (205 pts)
Black Orc Big Boss - Heavy armour, Shield, Ironback Boar (126 pts)
Orc Shaman Level 2 - The Horn of Urgok (140 pts)
Night Goblin Shaman Level 2 - Nibbla's 'Itty Ring, Dispel Scroll (130 pts)
CORE UNITS
---------------
20 Orc Boyz (M,SB) - Light armour, Shield (130 pts)
28 Night Goblins (M,SB) - Spear, Shield, 2 Fanatics (166 pts)
5 Forest Goblin Spider Riders - Spear, Short bow, Shield (70 pts)
SPECIAL UNITS
------------------
19 Black Orcs (M,SB) - Heavy armour, Shield, Mork's Spirit Totem (334 pts)
9 Orc Boar Boyz (M,SB) - Spear, Light armour, Shield (219 pts)
4 Goblin Spear Chukka (140 pts)
RARE UNITS
--------------
3 Trolls (120 pts)
1 Giant (205 pts)
Wiem, ze te rozpiske bede jeszcze dlugo meczyl zanim dojde do optimum. Na razie jednak spisuje sie niezle. Dwa razy pobilem drugiego wicemistrza WFS Polski sprzed paru lat i raz zremisowalem z nim. Dzis rano rozbilem moja horda Imperium - SV. Moge powiedziec, ze na razie jestem zadowolony, ale wiem, ze jeszcze troche pracy mnie z nia czeka.
Na przykald nie wiem czy nie powinnienem trolli wywalic i dac nap. doom divera albo w fasty zainwestowac. Prosze o rady.
No wiec tak. Zaczniemy z gory, czyli herosi.
Skarsnik - chyba kazdy sie ze mna zgodzi ze to niczego sobie postac specjalna:
- przede wszystkim bardzo tani jak na special character - 205 pts
- bound spell lvl 5 - w tej rozpizce pewne mam 4 strzaly, bo kawaleria z zalozenia ma dzalac na flance
- Sneaky Schemes - super zasada; wystarczy ze zadziala tylko na jedna jednostke wroga i juz mu troche psuje jego plany - najlepiej jak zadziala na kawalerie albo maszyny
- Gobbla z Killing Blow i Strength 6 - bez komentarza
- 6 woundow - to dwa razy wiecej niz najwieksi orkowscy twardziele (nawet Grimgor i Gorbad maja tylko 3)
- Leadership 8 - wedlug mnie niespotykanie odwazny jak na Night Gobbosa
- 8 atakow w sumie - a to tylko goblin przeciez!!
- i raz jeszcze to wsio za marne 205 pts - moim zdaniem naprawde warto!
Black Orc Big Boss:
- wsadzam go na zelaznego dzika, dzieki czemu nie place za zwyklego dzika i mam jescio D3 impact hitow ekstra (do tej pry zawsze wyrzucalem 1

- quell animosity, wiec mam pewnosc ze moi boar boyzi zawsze ida do przodu, i o to przeciez chodzi
- darmowy great weapon i LD 8, wiec nie potrzebuja generala
Orc Shaman Level 2 i Night Goblin Shaman Level 2 - moim zdaniem swietne magiczne uniwersalne (a o tym przeciez rzecz) combo:
- dwoch magow, ktorzy rzucaja po jednym czarze na turze i wykorzystuja do tego 3 kosci kazdy.
- 2 bound spelle (jeden lvl 3, drugi lvl 5) przyprawiaja przeciwnikowi dodatkowych zmartwien - w pierwszej turze sa czesto niezla niespodzianka + bound spell Skarsnika lvl 5 daje mi naprawde bardzo duze przebicie w fazie magii
- Jesli walcze przeciwko czemus innemu niz Wood Elves to czesto warto chyba wystawic jednego lub obydwu shamanow gdzies w lesie
- dispel scroll - tak w razie czego jak przeciwnik wyrzuci 3 koscmi np. 15.
Cory.
Boyzi:
- nic specjalnego, glownie po to zeby brac na siebie ostrzal, dac skarsnikowi +1 do jego magicznych blastow no i jak Gork da - dojsc do close combata
Night Gobbosy:
- razem ze skarnikiem beda mialy Unit strength 31 wiec potrzeba zdjac 8 zeby musieli brac panic testa.
- +1 do blasta skarsnika
- razem ze skarsnikiem sa ciezcy do zlamania w walce - daja mu dodatkowo rank bonus, outnumber i banner (dodatkowe +5 do CR)
Spider Riders:
- glownie dlatego ze trzeba miec 3 cory

- ale i dlatego ze moga robic za dobra przeszkadzajke i maj short bowy wiec cos tam zdjac moze im sie tez uda, no i przez laski sobie bezkarnie niezauwazone moga przechodzic i szybko dostac sie na tyl wroga i stanowic zagrozenie dla maszyn
Specjale.
Black Orki:
- +1 do blasta Skarsnika
- bo to mocne chlopaki sa i jak juz dojda do walki to moga duzo zdzialac, ktos przeciez musi walczyc
- niosa moj morkowski banner, ktory daje mi ekstra dispel dicy
Boar Boyzi:
- to moja flankujaca jednostka, ktora jak na flankujaca jednostke jest dosyc ciezka do zbicia; jej zadaniem jest zajsc na tyl wroga i ciosac wszystko co napotka - w przypadku grania przeciwko ofensywnej armii moze wejsc szybciej juz w drugiej turze z flanki.
4 Spear Chukki - uwazam, ze sa to super maszyny:
- bardzo tanie
- mozna wziac 2 na jeden special slot
- nie ma ryzyka ze misfiruja
- 4 strzaly z spear chukk to naprawde duzo - prawie zawsze sie zwroca i narobia naprawde niezlego bigosu - paniki, zdejmuja large targety bardzo latwo, wiec przeciwnk bedzie sie nimi chowal, no zabojczy na zakuta w pancerz kawalerie
Rary.
Trole - to jedyna jednostka, ktorej nie jestem pewien, takze w przyszlosci moze zniknac z mojej listy:
- zawsze lubilem klimat trolli - bardzo fajne figurki, szczegolnie te nowe.
- najwazniejsze zeby wreszcie doszly do walki - najlepiej na slabsze jednostki albo wspomagajac ktorys z kloskow.
- regeneration save, ktory za kazdym razem ratuje mi zycie - swietna zasada
- fear
Gigant:
- flankujaca jednostka, ktora przez pierwsze dwie tury stara sie chowac za drzewkami, a potem wkracza do akcji (niestety ciagle sie ucze sztuki obslugiwania tego grubaska)
- torche losowa jednostka, no i nie ma AS

- terror

- bardzo dobrze radzi sobie sam w CC - LD 10, Stubborn
Teraz troche o mojej strategii. Spear chukki staram sie trzymac standardowo posrodku mojego deployment zone jesli jest tam gorka, jesli nie ma wystawiam je w koncowej fazie dostosowujac sie do wystawienia przeciwnika. 3 klocki: night gobbosy, orki i black orki przy sobie po srodku lub blisko srodka. Trolle zawsze blisko Black orkow i night gobbosow, najczesciej z boku moich 3 klockow. Spidersy jak moga to w lesie albo na przeciw lasu. Boar boyzi na flance, wystawiam ich w koncowej fazie i staram sie przewidziec, ktora z flank powinni zajac bez problemu. Gigant na ogol na przeciwnej flance do Boar boyzow, priorytetowo jednak za laskiem albo innym czyms co go zaslania. Skarsnika i Orc Shamana w pierwszej turze daje do Black Orkow, Night goblinowego do lasu albo gdzies tam

To chyba tyle. Qrde ale sie rozpisalem. Ciekawe czy komus sie bedzie chcialo czytac moje wypociny. Mam nadzieje, ze znajdzie sie paru zielonoskorych braci i napisze co mysli o moim sposobie myslenia i rozpizce. Raz jeszcze prosze o krytyke.
Postanowilem pisac na tym wlasnie forum, bo uwazam, ze jest naprawde wporzo. Przeczytalem wiekszosc postow na forum O&G - podoba mi sie sposob w jaki wypowiadaja sie ludzie na tym forum i uwazam, ze kazdy z nas moze sie od siebie na takim forum co nieco nauczyc.
Pozdrawiam.