Krasie Artura Euro
Krasie Artura Euro
Krytyka i opinie mile widziane
1 Dwarf Lord @ 226.0 Pts
General; Shieldbearers; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Armour [45.0]
Rune of Preservation
Rune of Resistance
Rune of Stone
Runic Talisman [5.0]
Rune of the Furnace
1 Runelord @ 370.0 Pts
Anvil of Doom; Gromril Armour
Runic Talisman [55.0]
Rune of the Furnace
Spelleater Rune
1 Thane @ 171.0 Pts
Great Weapon; Gromril Armour; Shield; Battle Standard
Runic Talisman [50.0]
Master Rune of Challenge
Rune of Brotherhood
Rune of the Furnace
Runic Armour [25.0]
Master Rune of Gromril
30 Warriors @ 315.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
30 Rangers @ 345.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Heavy Armour; Standard; Musician
30 Troll Slayers @ 336.0 Pts
Musician
5 Hammerers @ 128.0 Pts
Runic Banner [50.0]
Master Rune of Grugni
5 Miners @ 55.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour
1 Grudge Thrower @ 170.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [75.0]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating (x2)
1 Grudge Thrower @ 145.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [50.0]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating
1 Cannon @ 130.0 Pts
Engineering Runes [40.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
Models in Army: 116
Total Army Cost: 2391.0
1 Dwarf Lord @ 226.0 Pts
General; Shieldbearers; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Armour [45.0]
Rune of Preservation
Rune of Resistance
Rune of Stone
Runic Talisman [5.0]
Rune of the Furnace
1 Runelord @ 370.0 Pts
Anvil of Doom; Gromril Armour
Runic Talisman [55.0]
Rune of the Furnace
Spelleater Rune
1 Thane @ 171.0 Pts
Great Weapon; Gromril Armour; Shield; Battle Standard
Runic Talisman [50.0]
Master Rune of Challenge
Rune of Brotherhood
Rune of the Furnace
Runic Armour [25.0]
Master Rune of Gromril
30 Warriors @ 315.0 Pts
30 Rangers @ 345.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Heavy Armour; Standard; Musician
30 Troll Slayers @ 336.0 Pts
Musician
5 Hammerers @ 128.0 Pts
Runic Banner [50.0]
Master Rune of Grugni
5 Miners @ 55.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour
1 Grudge Thrower @ 170.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [75.0]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating (x2)
1 Grudge Thrower @ 145.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [50.0]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating
1 Cannon @ 130.0 Pts
Engineering Runes [40.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
Models in Army: 116
Total Army Cost: 2391.0
Niewiele zrozumiałem z tych ang. nazw, ale ok. Ja osobiście wogóle mścicieli nie używam. żeby były mocne, trzeba w nie wrzucić naprawdę dużo pts na runki, a mały znacznik to nie jest jakiś szał za 150 pts... za 2 katapulty możesz 3 działa kupić, a działa miażdżą. poza tym kup kilka balist: niewiele robia, ale za 45 pts. masz załoge z 3 ż wt 6 [tyle ma balista, nie?], służącą do blokowania. Ustawiasz te balist tak, żeby wróg nie mógł dotrzec do działa, a kiedy już stoją ten 1 cal od działa walcząc z załoga balisty, działem walisz kartacza i masakrujesz wroga. dodatkowo 1/2 strzałów z balisty "wejdzie", zabijając "coś". Zamiast 1 runelorda lepiej dac 2 kowali run, chyba, że anvil of doom znaczy "kowadło zagłady", przydaje się do zatrzymywania kawalerii, żebyś mógł w nia strzelać 2 tury zamiast 1. Żadnych organek ani dział ognistych? Przeciez to twoja główna siła uderzeniowa, z którą ani działa, ani mściciele, ani zadne inne machiny, czy nawet większość postaci w twojej armi nie może się liczyć. S5-fajnie, -2 i -3 do arm- genialnie!, jeszcze od dział ogniowych panikę trzeba zdawać-super zajebiście, lepiej być nie może! Ryckami chaosu z wardem 3+ oraz arm 1+ a także wt 4 zaczynam się ich bać, kiedy thorek spowalnia mi po 2-3 oddziały na rundę. Kup rune spowolnienia i cofnij swoje wojsko o 4'' względem lini twoich wojsk, a kawaleria może do ciebie dotrzeć w 4 turze [o ile coś przetrwa 3 rundy strzelania], a piechota może wogóle nie dotrzeć [najlepsze są akcje, kiedy piechota musi się cofnąc, bo wynik na runie spowolnienia jest większy niż na 1/2 ruchu + 1/2 2k6, mniej więcej cos takiego: ruch 4= 2+2k6/2 2+ załużmy 5/2=2+2,5=4,5 cala ruchu. odjac k6 na runie spowolnienia, wypada 5... co robi piechota szarżująca... cofa się, czy co..? Ciekawa akcja może wyjść
Też próbowałem na strażnikach coś ugrać, ale uznałem, ż epo prostu ta jednostka nie ma racjii bytu. Krasnale mają stac i strzelac, a nie dawac free pts dla większości armi, które zgniotą ich w walce wręcz. Nie zabieraj swym maszynom tak cennego strzelania. Krasie stoją i strzelają, a potem mają zabic to, co się doczłapie podziurawione przez dziesiątki kul i bełtów a także kilka błyskawic czy trzęsień ziemii od kowadła zagłady. Niby te 5S rzuty coś zrobią, ale żeby tak było, musisz ich ustawić w 3 szeregach po 10 [a maja wielkie bronie i I2!] i tylko 2 przednie szeregi rzucą. trafienie 5+ trafi 5, z czego 1 zatrzyma sie na ranieniu a kolejny [o ile to nie plestwo, na strate którego może sobi eprzeciwnik pozwolić] nie przebije się przez arm/ward... 2-3 trupy od 20 rzutów. Jesteś pewien, że ci się to opłaca, skoro byle kawaleria w sile 15 zmasakruje te krasnale? Po strzelaniu nie dotrze 15 rucerzy, a może 3... tobie posostanie już tylko ich wykończyć. Za to mozesz wzmocnic górników. Ja krasnale ustawiam w 1 linii tak, aby ważne machiny były 30" od wroga, mniej wazne 29", a wojsko 28". Stoisz i strzelasz, spowalnias zwroga kowadłem. Preciwnik, jesłi ma strzelców , musi nimi dojść 1 turę [o ile nie mają długich łuków], ale 80% twoich jednostek ma ward 5+na strzelanie dzięki runie Grungiego. [dobrze mówię?] Twoje wojsko ustawia się w 1 linie, dzięki czemu kiedy juz dojdzie do nieszczęsnej walki wręcz działa moga strzelac w boki jednostk szarzujących [czesto ustawionych w hordy!= 8-9 trupów od działa w walce wrecz!]. "linia" ma też takie zastosowanie, że kiedy jedna z twoich jednostek zostanie rozbita i ucieka bądź została wyrżnięta, wróg nie może w następnej turze szarżować [czyli np. dotrze w turze 4, wygra w 5 i... w 6 nie będzie miał nic w zasiekg wzroku i będzie musiał zawrócic, żeby móc szarżować... ale 7 tury nie ma!] tak więc przygotuj się na 2-3 tury walki wrecz i 3-4 tury strzelania [pamiętaj, aby jakiś mocny kloc piechoty też cały czas spowalniać, żeby twoje działa w 5 i 6 urze się nie "nudziły" ] Tylko pamiętaj, że jeśli 1 oddział będzie miał 2 szeregi a kolejny obok tych szeregów będzie miał np. 6, to po rozbiciu 2 szeregowego ten 6 bedzie w polu widzenia=wystawiony na szarżę! Tyle jesli chodzi o krytykę oraz podpowiedzi. zeby ci udowodnić, że mam rację, powiem ci, że oddział rycerzy chaosu moż emieć 4A S6 z jeźdźca oraz 3A S5 z konia. jesli dotrze 10, w 1 ture moga wybic koło 30 krasnali! Nietrudno im dac ward 3+, więc takim strzelaniem jak masz niewiele zdziałasz, a strażnicy to dla nich prezent=free points, dodatkowy ruch z pościgu oraz kowal run nie może ich spowalniać w czasie walki wręcz. zamiast tego tana ja bym dał dodatkowego kowala run z wielka runą równowagi i 1 rozproszenia czaru. Prawie nieśmiertelny król krasnali używany do blokowania najpotężniejszych potaci wroga: król krasnoludów na dzierzycielu tarczy z wielką bronią oraz runami: zbroi: kamienia, oporu oraz Wielką Stali. Talizmanów: Wielką Złośliwości. 301 pts. Działo w niego strzela=rani 4+, arm 3+ z przerzutem a potem jeszcze Ward 4+. Jedynie magia może go zabić, ale to juz jest działka kowali i mistrzów run. Powodzenia, napisz nową rozpę bo tej się w najmniejszym stopniu nie boję
Też próbowałem na strażnikach coś ugrać, ale uznałem, ż epo prostu ta jednostka nie ma racjii bytu. Krasnale mają stac i strzelac, a nie dawac free pts dla większości armi, które zgniotą ich w walce wręcz. Nie zabieraj swym maszynom tak cennego strzelania. Krasie stoją i strzelają, a potem mają zabic to, co się doczłapie podziurawione przez dziesiątki kul i bełtów a także kilka błyskawic czy trzęsień ziemii od kowadła zagłady. Niby te 5S rzuty coś zrobią, ale żeby tak było, musisz ich ustawić w 3 szeregach po 10 [a maja wielkie bronie i I2!] i tylko 2 przednie szeregi rzucą. trafienie 5+ trafi 5, z czego 1 zatrzyma sie na ranieniu a kolejny [o ile to nie plestwo, na strate którego może sobi eprzeciwnik pozwolić] nie przebije się przez arm/ward... 2-3 trupy od 20 rzutów. Jesteś pewien, że ci się to opłaca, skoro byle kawaleria w sile 15 zmasakruje te krasnale? Po strzelaniu nie dotrze 15 rucerzy, a może 3... tobie posostanie już tylko ich wykończyć. Za to mozesz wzmocnic górników. Ja krasnale ustawiam w 1 linii tak, aby ważne machiny były 30" od wroga, mniej wazne 29", a wojsko 28". Stoisz i strzelasz, spowalnias zwroga kowadłem. Preciwnik, jesłi ma strzelców , musi nimi dojść 1 turę [o ile nie mają długich łuków], ale 80% twoich jednostek ma ward 5+na strzelanie dzięki runie Grungiego. [dobrze mówię?] Twoje wojsko ustawia się w 1 linie, dzięki czemu kiedy juz dojdzie do nieszczęsnej walki wręcz działa moga strzelac w boki jednostk szarzujących [czesto ustawionych w hordy!= 8-9 trupów od działa w walce wrecz!]. "linia" ma też takie zastosowanie, że kiedy jedna z twoich jednostek zostanie rozbita i ucieka bądź została wyrżnięta, wróg nie może w następnej turze szarżować [czyli np. dotrze w turze 4, wygra w 5 i... w 6 nie będzie miał nic w zasiekg wzroku i będzie musiał zawrócic, żeby móc szarżować... ale 7 tury nie ma!] tak więc przygotuj się na 2-3 tury walki wrecz i 3-4 tury strzelania [pamiętaj, aby jakiś mocny kloc piechoty też cały czas spowalniać, żeby twoje działa w 5 i 6 urze się nie "nudziły" ] Tylko pamiętaj, że jeśli 1 oddział będzie miał 2 szeregi a kolejny obok tych szeregów będzie miał np. 6, to po rozbiciu 2 szeregowego ten 6 bedzie w polu widzenia=wystawiony na szarżę! Tyle jesli chodzi o krytykę oraz podpowiedzi. zeby ci udowodnić, że mam rację, powiem ci, że oddział rycerzy chaosu moż emieć 4A S6 z jeźdźca oraz 3A S5 z konia. jesli dotrze 10, w 1 ture moga wybic koło 30 krasnali! Nietrudno im dac ward 3+, więc takim strzelaniem jak masz niewiele zdziałasz, a strażnicy to dla nich prezent=free points, dodatkowy ruch z pościgu oraz kowal run nie może ich spowalniać w czasie walki wręcz. zamiast tego tana ja bym dał dodatkowego kowala run z wielka runą równowagi i 1 rozproszenia czaru. Prawie nieśmiertelny król krasnali używany do blokowania najpotężniejszych potaci wroga: król krasnoludów na dzierzycielu tarczy z wielką bronią oraz runami: zbroi: kamienia, oporu oraz Wielką Stali. Talizmanów: Wielką Złośliwości. 301 pts. Działo w niego strzela=rani 4+, arm 3+ z przerzutem a potem jeszcze Ward 4+. Jedynie magia może go zabić, ale to juz jest działka kowali i mistrzów run. Powodzenia, napisz nową rozpę bo tej się w najmniejszym stopniu nie boję
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, o 14:11 przez DragoMir, łącznie zmieniany 1 raz.
"Walery: Niech się pan na mnie spuści
Harpagon: A teraz Jakubie, trzeba wychędożyć karocę"
Skąpiec Moliera [Slaaneshyty]
"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."
Król Julian z Madagaskaru
"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."
Post wyzej mnie zabil. Po prostu.
A co do rozpy - poza wymiana 30 hammererow na 30 slayerow, co jest ewidentnie zmiana na gorsze, standard Kudłatego. Choc miedzy bogiem a prawda ciezko wykminic cos odbiegajacego od standardu.
Edit => dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
A co do rozpy - poza wymiana 30 hammererow na 30 slayerow, co jest ewidentnie zmiana na gorsze, standard Kudłatego. Choc miedzy bogiem a prawda ciezko wykminic cos odbiegajacego od standardu.
Edit => dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!
@DragoMir
Nekromancja, bo odkopales zwloki, ktore lezaly nieruszane od ponad miesiaca. I do tego odkopales martwe krasie. Fuj.
Z czescia "merytoryczna" posta nie jestem w stanie dyskutowac, oslabia mnie praktycznie kazde zdanie, ktore napisales, wiec sie poddaje.
Polecam tylko KONIECZNIE zapoznac sie z zasadami "euro" - ten temat ma to w nazwie nie bez powodu.
Nekromancja, bo odkopales zwloki, ktore lezaly nieruszane od ponad miesiaca. I do tego odkopales martwe krasie. Fuj.
Z czescia "merytoryczna" posta nie jestem w stanie dyskutowac, oslabia mnie praktycznie kazde zdanie, ktore napisales, wiec sie poddaje.
Polecam tylko KONIECZNIE zapoznac sie z zasadami "euro" - ten temat ma to w nazwie nie bez powodu.
- General Baga
- Kradziej
DragoMir --->
Zostałeś moim bogiem "klimatu" Ale fakt poczytaj EURO
Zostałeś moim bogiem "klimatu" Ale fakt poczytaj EURO
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót
- Irek_Dwarf
- Chuck Norris
Ja bym najchętniej dał cały post do podpisu ale jest za długi
Ja chciałbym dodać wszystkie jego posty, ale chyba po prostu ograniczę się do linku do wyszukiwarki ustawionej na niego
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
@DragoMir
Lol ten post wywalił mnie w kosmos
Lol ten post wywalił mnie w kosmos
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0
galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906
DwarfsArtur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0
galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
A myślałem, że po rozpisce 8ed ogrów na gnoblarach, yeti, scrapach i gigancie nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć
Kto to sa "Msciciele" i dlaczego moga czymkowiek rzucac?
W zyciu tyle polskich nazw krasi nie czytalem, a gram nimi od... 6 lat? Wiekszosci nawet nie znam.
A juz abstrachujac od wszystkiego, to kolega chyba zasad do konca nie zna, bo uparcie chce walic z kartacza combat... Przyznac musze, ze byloby to niezle
Slowo daje, post warty poczytania... mimo ze wiecej tekstu ma chyba tylko Martin w "Piesni lodu i ognia"... ;]
Pozdrawiam goraco!
W zyciu tyle polskich nazw krasi nie czytalem, a gram nimi od... 6 lat? Wiekszosci nawet nie znam.
A juz abstrachujac od wszystkiego, to kolega chyba zasad do konca nie zna, bo uparcie chce walic z kartacza combat... Przyznac musze, ze byloby to niezle
Slowo daje, post warty poczytania... mimo ze wiecej tekstu ma chyba tylko Martin w "Piesni lodu i ognia"... ;]
Pozdrawiam goraco!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta
A widzisz... zawsze myslalem, ze to po prostu katapulta...krusk pisze:Mściciel = Grudge Thrower
Slicznie dziekowac.
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
- GrimgorIronhide
- Masakrator
A może by ktoś tak wreszcie skończył offtop i skomentował rozpę Artura ?
PS. Ten długi post jest zaje choć zupełnie bez sensu .
PS. Ten długi post jest zaje choć zupełnie bez sensu .
To ,ze rzadko interweniuje i jestem ogolnie wyrozumialy to ... bez zbytniego offtopa prosze
Sorry, myśłałem, że kartacz używa szablonu płomienia, właśnie doczytałem. Ja tam nawet nie wiem, co to jest to "Euro". Jakis turniej, tyle wiem. Możecie podzielic posta na częśći i wrzucić go do swoich podpisów, skoro tylu się was znalazło.Filup pisze:A juz abstrachujac od wszystkiego, to kolega chyba zasad do konca nie zna, bo uparcie chce walic z kartacza combat...
Życzliwa rada: poczytaj trochę forum a nie lej na nim wodę i nie rób z siebie geniusza na papierze. Ja super graczem nie jestem i w wielu kwestiach jestem daleko w tyle. Wolę coś wcześniej poczytać i sam wyciągnąć wnioski a potem ewentualnie pytać i komentować gdy dana kwestia ma minimum 20 stron (nie mam czasu ani siły czytać wszystkiego słowo po słowie ). Bez urazy ale co do Twoich postów to zgadzam się z przedmówcami .
Euro comp, to zbior kilku dodatkowych zasad, teoretycznie wyrownujacych szanse dla wszytkich armii, obowiazujacych na wiekszosci turniejowych scen. W polsce chyba na wszytkich turniejach... Nie ma co sie lamac... po prostu najpierw poczytac, pocwiczyc, i wtedy dopiero doradzac. Kazdy kiedys zaczynal!
Lezka z kartacza strzelalo sie w 7mej edycji. Co nie zmienia samego faktu, ze strzelac w combat nie mozna ani w 8mej, ani w 7mej, ani 6 tej edycji z tego co mi wiadomo... wczesniej nie wiem
pozdrawiam!
Lezka z kartacza strzelalo sie w 7mej edycji. Co nie zmienia samego faktu, ze strzelac w combat nie mozna ani w 8mej, ani w 7mej, ani 6 tej edycji z tego co mi wiadomo... wczesniej nie wiem
pozdrawiam!