kilka pytań początkującego 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 3
I jeszcze jedno pytanie:
Bohater wyszarżowuje z oddziału - rekajcą przeciwnika jest stand-and-shoot. Na turnieju wmówiono mi że poniważ S&S robimy na początku, to muszę strzelać w oddział który nie szarżuje, a nie w bohatera, bo on na początku jest w oddziale. Imho to piramidalna bzdura, ale nie chciałem sie kłucić bo po pierwsze sytuacja i tak była napięta, a poza tym to by była nie pierwsza i nie ostatnia bzdura w WFB
A jak to jest naprawdę?
Bohater wyszarżowuje z oddziału - rekajcą przeciwnika jest stand-and-shoot. Na turnieju wmówiono mi że poniważ S&S robimy na początku, to muszę strzelać w oddział który nie szarżuje, a nie w bohatera, bo on na początku jest w oddziale. Imho to piramidalna bzdura, ale nie chciałem sie kłucić bo po pierwsze sytuacja i tak była napięta, a poza tym to by była nie pierwsza i nie ostatnia bzdura w WFB
A jak to jest naprawdę?
Rulebook, strona 71:
Finally, as Impact Hits are close combat attacks (albeit of an unusual type)...
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Rulebook str 71:
Oczywiście celować do oddziałów które sa w CC zwykle nie można, ale np. jeśli oddział bohater będący w challengu hity od strzelania w wyniku np. misifire Ratling Guna, to dostanie, czy nie ?
This hits are distributes exactly as they were shooting attacks
Oczywiście celować do oddziałów które sa w CC zwykle nie można, ale np. jeśli oddział bohater będący w challengu hity od strzelania w wyniku np. misifire Ratling Guna, to dostanie, czy nie ?
Musisz wybrać najlepszyQuaki pisze:Na 6
A ode mnie, bo nie ma booka pod ręką - czy muszę zdawać save'a na najlepszym posiadanym wardzie, czy mogę wybrać "gorszy"?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Tu jest tylko mowa, że hity są rozdzielane jak przy strzelaniu, co w żaden sposób nie wyklucza faktu, że impakty są atakami w close combat. Strona 102 w Rulebooku (Fighting a challenge) mówi, że modele w challenge'u nie mogą być zaatakowane przez żadny inny model w rundzie, w której trwa challenge.Maciek P. pisze:Rulebook str 71:
This hits are distributes exactly as they were shooting attacks
W kwestii hitów od strzelania (a nie 'distributed as shooting'), według mnie dostają normalnie, bo nie są to ataki typu 'close combat'.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Chyba parę stron temu Furion pisał, że wchodzą w bohatera, bo są rozdzielane jak shooting, ale też jestem za leniwy na użycie "szukaj"Maciek P. pisze:Zapis że impakty są rozpatrywane przed challengem jest już od 6 edycji, i zawsze było tak, że impakty wchodziły w oddział, a jak bohater stał sam to w bohatera, bo to nie są ataki (których w model w challengu nie można kierować) tylko autohity które są dystybuowane jak shooting. Fajnie by było usłyszeć jakiegos sędziego na ten temat
Zwłaszcza, że wyszukiwarka zatrzymuje się na lutym i trzeba szukać ręcznieszeszej pisze:jestem za leniwy na użycie "szukaj"
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
- Paraszczak
- Falubaz
Czy Czarodziej będący w 2 szeregu oddziału Piechoty ( we Front Ranku nie ma miejsca, bo jest FCG i 2 innych bohaterów) ma Hard Cover od strzałów Snajperów?
Przeklikałem chyba z 50 storn i nic nie znalazłem. Fajnie by było zobaczyć odpowiedź któregoś z sędziówszeszej pisze:Chyba parę stron temu Furion pisał, że wchodzą w bohatera, bo są rozdzielane jak shooting, ale też jestem za leniwy na użycie "szukaj"Maciek P. pisze:Zapis że impakty są rozpatrywane przed challengem jest już od 6 edycji, i zawsze było tak, że impakty wchodziły w oddział, a jak bohater stał sam to w bohatera, bo to nie są ataki (których w model w challengu nie można kierować) tylko autohity które są dystybuowane jak shooting. Fajnie by było usłyszeć jakiegos sędziego na ten temat
A czy modele strzelające z 2 szeregu mają -2 to hit, bo przed nimi stoi 1 szereg? Los mierzy się do i od oddziału a to co jest w środku nie ma znaczenia.Paraszczak pisze:Czy Czarodziej będący w 2 szeregu oddziału Piechoty ( we Front Ranku nie ma miejsca, bo jest FCG i 2 innych bohaterów) ma Hard Cover od strzałów Snajperów?
Czy przerzuty "to wound" z hagtree fetish (arcane beastmeński) działają na woundowanie z feedback scrolla ?
Hagtree wybieramy na początku fazy magi, nie pisze że własnej więc zakładam że w turze przeciwnika również. Pytanie więc czy rany na 5+ z feedbacka to woundowanie.
Hagtree wybieramy na początku fazy magi, nie pisze że własnej więc zakładam że w turze przeciwnika również. Pytanie więc czy rany na 5+ z feedbacka to woundowanie.
Pozwala
hity dostaje heros. jednak dostaje mozliwosc zrobienia LoS! na 4+Maciek P. pisze: Bohater wyszarżowuje z oddziału - rekajcą przeciwnika jest stand-and-shoot. Na turnieju wmówiono mi że poniważ S&S robimy na początku, to muszę strzelać w oddział który nie szarżuje, a nie w bohatera, bo on na początku jest w oddziale. Imho to piramidalna bzdura, ale nie chciałem sie kłucić bo po pierwsze sytuacja i tak była napięta, a poza tym to by była nie pierwsza i nie ostatnia bzdura w WFB
A jak to jest naprawdę?
porownanie troche nie trafione. to tak jak oddzial z lasu nie ma minusow a jednak oddzial strzelajacy do lasu minusy juz ma.Maciek P. pisze: A czy modele strzelające z 2 szeregu mają -2 to hit, bo przed nimi stoi 1 szereg? Los mierzy się do i od oddziału a to co jest w środku nie ma znaczenia.
do tego uzywajac zasady sniper mierzysz zasieg do konkretnego modelu w ktory strzelasz - w koncu go snipujesz. a nie do oddzialu w ktorym sie znajduje. nawet z losem nie zgadles bo tez musisz widziec swoj cel a nie kawalek oddzialu w ktorym cel sie znajduje.
jesli zas chodzi o impacty w pojedynek to panterq ma racje. bedac w challengu bija sie tylko pojedynkujace sie osoby. hity z zewnatrz nie dzialaja. impacty w tym momencie sa hitami z zewnatrz ktore tylko sa rozdzielane jak shooting (czyli przy liczbie modeli 5+ ida w oddzial, przy mniejszej rozdziela sie po rowno w oddzial i herosow).
nie sa to jednak strzaly mimo, ze sa tak rozdzielane. sa to normalne ataki w CC.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
modele stojace w 2gim szeregu uzywaja losa modelu stojacego przed nimi bo inaczej z reguly by nie widzialy celu lub mialy hard cover.Maciek P. pisze: A czy modele strzelające z 2 szeregu mają -2 to hit, bo przed nimi stoi 1 szereg? Los mierzy się do i od oddziału a to co jest w środku nie ma znaczenia.
powtórzę pytanie:
czy bohater w oddziale z frenzy może sam wyszarżować z oddziału (w ten sposób unikając testu, wynikającego z frenzy, dla oddziału)?
i drugie:
oddział z bohaterem dostaje buffa z kociołka, bohater wyszarżowuje z oddziału - korzysta z bonusu?
czy bohater w oddziale z frenzy może sam wyszarżować z oddziału (w ten sposób unikając testu, wynikającego z frenzy, dla oddziału)?
i drugie:
oddział z bohaterem dostaje buffa z kociołka, bohater wyszarżowuje z oddziału - korzysta z bonusu?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.