kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: LuciusII »

Laik pisze:powtórzę pytanie:

czy bohater w oddziale z frenzy może sam wyszarżować z oddziału (w ten sposób unikając testu, wynikającego z frenzy, dla oddziału)?
Wyszarżować może dopiero po udanym teście Ld oddziału na powstrzymanie się od szarży - było już to wałkowane przez Liddera.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

można by to było przytoczyć?

nie mam przy sobie booka ale ciekaw jestem co tam jest napisane o tym w którym momencie decyduje się o szarżach i frenzy...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

pewnie opcja szukaj :)
oddział ma frenzy, więc powinien szarżować cały, chyba, że się powstrzyma, więc możesz zrobić szarżę hero który ni ma frenzy.

i wydaje się to być zgodne, możesz mieć 1 szarżę tylko z oddziału
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

bohater może wyszarżować, wtedy oddział stoi.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Furion pisze:bohater może wyszarżować, wtedy oddział stoi.
Mógłbyś proszę wyjaśnić swój tok rozumowania?
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Furion pisze:bohater może wyszarżować, wtedy oddział stoi.

właśnie o to chodzi - bohater wyszarżowując uniemożliwia szarżę oddziałowi (czyli nie ma testu).
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie. Jesli oddzial mialby ie szarzowac ( a wiec jesli bohater mialby sam wyszarzowac) to oddzial musi zrobic test ld.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

jak rozumiem testu frenzy nie wykonuje się kiedy szarża jest niemożliwa?
(poza zasięgiem, coś zasłania itp...)

z czego wynika kolejność szarż? (dlaczego najpierw muszę sprawdzić frenzy a nie mogę deklarować dobrowolnych szarż?)

panterq
Masakrator

Szarża musi być możliwa do zadeklarowania, czyli oddział musi widzieć cel, mieć zasięg czyli Movement x 2 + 12 cali, itd. Jeśli ten warunek nie jest spełniony, test LD nie jest potrzebny.
Co do kolejności szarż - frenzy w fazie deklaracji szarż zaczyna działać jeszcze przed właściwymi deklaracjami, i działa albo do zadeklarowania szarży, albo do zdania testu LD. Według mnie nie pozwala to bohaterowi odłączyć się od oddziału zanim frenzy nie zostanie "okiełznane" dzięki testowi LD, gdyż wymusza szarżę całym oddziałem.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Czy jeśli przed wrogim oddziałem stoi mój, to mogę deklarować strzał z działa, który ma możliwość zahaczenia w mój oddział? np jeśli cały mój oddział przesłania 45 arc działa?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

panterq
Masakrator

Nie rozumiem fragmentu o przesłanianiu?
Ogólnie zapis w rulebooku mówi wyraźnie, że działo nie może zadeklarować strzału, który może trafić w twój oddział, lub w oddział przeciwnika, który bierze udział w walce wręcz.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

wracając do frenzy - gdzie w podręczniku jest fragment o kolejności szarż?

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Laik pisze:[1]z czego wynika kolejność szarż? ([2]dlaczego najpierw muszę sprawdzić frenzy a nie mogę deklarować dobrowolnych szarż?)
[1] Z RB p.16 - deklaracja - reakcia przechodzisz do kolejnej jednostki.
[2] sprawdzić możesz kiedy chcesz, jednak jeśli jednostka podlegająca zasadzie frenzy i jest w zasięgu szarży to musi ją zadeklarować w Charge sub-phase (chyba że się opanuje i ewentualnie wtedy wyszarżuje z niej postać) - decyduje o tym gracz którego jest tura, a czy to zrobi w pierwszej kolejności czy później zależy od niego, byle by to zrobił w tej turze.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

[2] ale nie kiedy szarża jest niemożliwa prawda?

niemożliwa może być m.in. przez to że wyszarżował z niej bohater, o kolejności decydowałby gracz którego jest tura...

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Szarża jest niemożliwa wtedy gdy zachodzi przypadek z Can I charge? RB p.16
panterq pisze:Co do kolejności szarż - frenzy w fazie deklaracji szarż zaczyna działać jeszcze przed właściwymi deklaracjami, i działa albo do zadeklarowania szarży, albo do zdania testu LD. Według mnie nie pozwala to bohaterowi odłączyć się od oddziału zanim frenzy nie zostanie "okiełznane" dzięki testowi LD, gdyż wymusza szarżę całym oddziałem.
Reasumując powyższe w Charge sub-phase w momencie gdy przejdziesz do jednostki podległej frenzy (będącej w zasięgu szarży) musisz:
1. deklarować szarżę
2. usiłować się powstrzymać oddziałem i wtedy:
a) gdy nie zdasz szarżujesz oddziałem na najbliższą widzianą jednostkę lub,
b) powstrzymujesz się oddziałem i nic nie robisz w charging sub-phase lub,
c) powstrzymujesz się oddziałem i możesz zadeklarować szarżę postacią będącą częścią oddziału.
Złapałeś?

panterq
Masakrator

Laik pisze:wracając do frenzy - gdzie w podręczniku jest fragment o kolejności szarż?
1 początek fazy szarż
2 sprawdzenie czy dany oddział ma możliwość przeprowadzenia legalnej szarży
2a Jeśli oddział z frenzy może zadeklarować szarżę, deklaruje ją automatycznie albo zdaje test LD żeby się powstrzymać
3 "Dobrowolne" deklaracje szarż

Skoro bohater znajduje się w oddziale, przez co podlega zasadom frenzy, to cały oddział musi zaszarżować jednocześnie, bo zasada działa na cały oddział. W końcu stado np. berserkerów Khorna, widząc jak ktoś z ich szeregów samotnie zaczyna szarżować na przeciwnika, nie wyciąga popcornu i piwa, tylko szarżuje razem z nim.
- Niles Valera, Agitator

wertex
Chuck Norris

Post autor: wertex »

Ok. Jest taka sytuacja. W fazie gracza wampirów jego lord na koniu doszarżował w oddział włóczników (S). Czy teraz, mój mag, który nie jest w oddziale, ale walczy w combacie może przyjąć wyzwanie od lorda? Kolega powiedział, że nie, ponieważ on nie szarżował na niego, tylko na oddział. Jak to jest ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1df ... 66e39.html
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jesli sie styka podstawka z dowolnym modelem wroga to moze przyjac challenge

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Shino pisze:jesli sie styka podstawka z dowolnym modelem wroga to moze przyjac challenge
w booku jest ze jednostka moze przyjac, rzucic challange NIE bedac w kontakcie BTB z wrogiem, trzeba tylko aby oddzial w ktorym jest ten co rzuca/przyjmuje byl w kontakcie z wrogiem rzucajacym/ przyjmujacym.
Cytat "Accepting a challenge -> If your opponent has issued a challenge, you can now accept it with one of your characters or champions whose unit is in base contact with the unit containing the issuer of the challenge. Note that character does not have to be in base contact with an enemy to accept or issue a challenge, just part of a unit that is."

w poprzednich edycjach bylo ze musi byc w btb z wrogiem by mogl uczestniczyc.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Laik pisze:powtórzę pytanie:

czy bohater w oddziale z frenzy może sam wyszarżować z oddziału (w ten sposób unikając testu, wynikającego z frenzy, dla oddziału)?

i drugie:

oddział z bohaterem dostaje buffa z kociołka, bohater wyszarżowuje z oddziału - korzysta z bonusu?
2.
uscislenia sedziowskie strona 10 ->

Czary Remains in Play a wchodzenie/wychodzenie do oddziałów.
Czary te są „przyklejone” do pierwotnego celu czaru i rozszerzają swój efekt, jeśli cel ten dołącza do innych modeli – jednak przy rozłączaniu zawsze pozostają na pierwotnej ofierze. Jeśli czar został rzucony na oddział złożony z samych bohaterów, którzy następnie opuszczają oddział - czar zostaje na tym spośród bohaterów, który pozostaje jako ostatni w oddziale (nie może się już odłączyd).

Hex/Augument a wchodzenie/wychodzenie do oddziałów.
Jeśli bohater opuszcza oddział, efekty z tego rodzaju czarów traktowane są dokładnie tak, jak czary Remains in Play

Zablokowany