rozpiski elfów VIII ed.
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: rozpiski elfów VIII ed.
trochę to naciągane, ale w sumie co nie zabronione to dozwolone; idąc dalej można tak dołączyć rydwan z postacią?
Pierwsze podejście do He, na razie na małe pkt.
Masta Czcibor Blasta - High Elves Army
1 Archmage @ 245.0 Pts
General; Magic Level 3; Lore of Light
Silver Wand [10.0]
Gem of Courage [10.0]
19+1 First Archers @ 255.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
23 White Lions @ 450.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Standard of Balance [45.0]
1 Guardian @ [27.0] Pts
Heavy Armour
Amulet of Light [15.0]
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Total Army Cost: 1000.0
Da radę?
Zastanaiwam się co lepsze na łuki SoD czy BoTF?
Pozdro Cz.
Masta Czcibor Blasta - High Elves Army
1 Archmage @ 245.0 Pts
General; Magic Level 3; Lore of Light
Silver Wand [10.0]
Gem of Courage [10.0]
19+1 First Archers @ 255.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
23 White Lions @ 450.0 Pts
Standard of Balance [45.0]
1 Guardian @ [27.0] Pts
Heavy Armour
Amulet of Light [15.0]
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Total Army Cost: 1000.0
Da radę?
Zastanaiwam się co lepsze na łuki SoD czy BoTF?
Pozdro Cz.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Cóż, na małe punkty HE nie są zbyt potężną armią, ale dość często gram na ten format, więc mogę się podzielić spostrzeżeniami. Co do Łuczników, to nie wiem, czy nie podzielił bym ich na dwie 10-11 (w zależności, czy któraś ma mieć szmatę) bo ich raczej do walki nie pcham, jeśli nie jest to oddział bliski 30 modeli oraz nie posiadam dla nich wsparcia z magii. No a jak już robisz Death Star z WL/SM to zrezygnował bym z drogiego 3lvl Arcymaga i dał Maga z Loremaster Cloakiem i może Silver Wand/Gem of Courage, bo jak dostaniesz Stopę Gorka, albo inne upierdliwe czary, to gra się nagle kończy bo twój jedyny oddział do walki topnieje. No i warto ich mieć jak najwięcej, a ten sztandar jest z lekka drogawy, więc nie wiem, czy nie wolał bym 30 WL z magicznymi atakami oraz takim sztandarem za 5pkt dającym jednorazowy przerzut liderki. Warto też mieć 2 Orły. Oczywiście to co mówię to nie turniejowy powergaming, ale elementy które dostrzegłem podczas bitew, głównie z WoChem, Skavenami i O&G.
1. masz troche drogiego maga jak na te pkt, jak wybuchnie to 1/4 armii w piach...
2. imo na małe pkt. light jest słaby, po co ci 10 ws i 10 I jak dojdzie tylko 3 WL do walki
3. mało WL zaraz zginą (składasz ich identycznie jak ja, ten baner jest ekstra)
4. Po co ci dyscyplina jak 1/2 armii masz ITP?
2. imo na małe pkt. light jest słaby, po co ci 10 ws i 10 I jak dojdzie tylko 3 WL do walki
3. mało WL zaraz zginą (składasz ich identycznie jak ja, ten baner jest ekstra)
4. Po co ci dyscyplina jak 1/2 armii masz ITP?
-
- Wałkarz
1 Archmage @ 340.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of High Magic
Annulian Crystal [40.0]
Ring of Fury [40.0]
1 Mage @ 165.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Shadow
Seerstaff of Saphery [30.0]
1 Noble @ 166.0 Pts
Dragon Armour; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]
10 Spear Elves @ 95.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
24 Archers @ 300.0 Pts
Longbow; Standard; Musician
1 Captain @ [10.0] Pts
27 White Lions @ 450.0 Pts
1 Guardian @ [12.0] Pts
Heavy Armour
1 Guardian @ [12.0] Pts
Heavy Armour
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Repeater Bolt Thrower @ 100.0 Pts
Models in Army: 116
Total Army Cost: 2496.0
zagrałem tym dwa razy, mega wygar na dystans, mega wygar w combacie
oddział niespełna 40 SO spadł w jedną ture magii/strzelania, natomiast choseni mimo warda stopnieli o 3/4(z 16 zrobiło sie 4 )
mega podoba mi się kmina z obnizaniem To oraz rerolami trafień z shootingu
General; Magic Level 4; Lore of High Magic
Annulian Crystal [40.0]
Ring of Fury [40.0]
1 Mage @ 165.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Shadow
Seerstaff of Saphery [30.0]
1 Noble @ 166.0 Pts
Dragon Armour; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]
10 Spear Elves @ 95.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
24 Archers @ 300.0 Pts
Longbow; Standard; Musician
1 Captain @ [10.0] Pts
1 Guardian @ [12.0] Pts
Heavy Armour
1 Guardian @ [12.0] Pts
Heavy Armour
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 116
Total Army Cost: 2496.0
zagrałem tym dwa razy, mega wygar na dystans, mega wygar w combacie
oddział niespełna 40 SO spadł w jedną ture magii/strzelania, natomiast choseni mimo warda stopnieli o 3/4(z 16 zrobiło sie 4 )
mega podoba mi się kmina z obnizaniem To oraz rerolami trafień z shootingu
Niby standard, ale jednak trochę świeżości Ja bym może anala na niszczarke wymienił, ale ja to ja:P Shadow ma trochę wysokiego casta, więc czasem "ryzyk fizyk" z tym czarowaniem (dlatego nie lubie grać na magii). Generalnie fajny pomysł:)
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.
- Heinrich K.
- Mudżahedin
Cześć,
Po roku przerwy postanowiłem wrócić do młotka i kminie sobie coś takiego:
2500 euro
Prince - Smok; 4+ Ws; re-roll 2+ Sv; Słomka; Szard,
Mage - lvl 2 Death Magic; Niszczara,
Noble - Orzeł; 2+ Sv; re-roll; lanca; sztandar,
10 łuków; muzyk,
10 łuków; muzyk,
25 łuków; muzyk; sztandar; czemp,
10 włóczni; muzyk,
24 Lwy; muzyk; guardian; ToLoec,
24 Lwy; muzyk; guardian; TAoL,
2 x Orzeł.
Smok musi być dostałem figurkę od kolegi piękny metalowy gad super się prezentuje.
Strategie na Magie jest prosta snajperka z 4 kości, a jak mam więcej kości to poprawiam drugą. Niszczara moim zdaniem lepsza od zabierania kostki jak ktoś będzie dobrze rzucał czary to ta jedna kostka więcej przyda mi się jak Cyrankiewiczowi grzebień.
Nobel na orle ma być tam gdzie jest potrzebny myślę tylko czy nie dać mu 4+Ws na pierwszą ranę, co do reszty:
Core nie chciałem wydawać na Core nic więcej niż niezbędne minimum
Lwów więcej się nie mieści, Orły mam tylko 2.
Co sądzicie da rade coś tym ugrać czy kminić dalej ?
Pozdrawiam,
H.K
Po roku przerwy postanowiłem wrócić do młotka i kminie sobie coś takiego:
2500 euro
Prince - Smok; 4+ Ws; re-roll 2+ Sv; Słomka; Szard,
Mage - lvl 2 Death Magic; Niszczara,
Noble - Orzeł; 2+ Sv; re-roll; lanca; sztandar,
10 łuków; muzyk,
10 łuków; muzyk,
25 łuków; muzyk; sztandar; czemp,
10 włóczni; muzyk,
24 Lwy; muzyk; guardian; ToLoec,
24 Lwy; muzyk; guardian; TAoL,
2 x Orzeł.
Smok musi być dostałem figurkę od kolegi piękny metalowy gad super się prezentuje.
Strategie na Magie jest prosta snajperka z 4 kości, a jak mam więcej kości to poprawiam drugą. Niszczara moim zdaniem lepsza od zabierania kostki jak ktoś będzie dobrze rzucał czary to ta jedna kostka więcej przyda mi się jak Cyrankiewiczowi grzebień.
Nobel na orle ma być tam gdzie jest potrzebny myślę tylko czy nie dać mu 4+Ws na pierwszą ranę, co do reszty:
Core nie chciałem wydawać na Core nic więcej niż niezbędne minimum
Lwów więcej się nie mieści, Orły mam tylko 2.
Co sądzicie da rade coś tym ugrać czy kminić dalej ?
Pozdrawiam,
H.K
Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, o 21:22 przez Heinrich K., łącznie zmieniany 1 raz.
standardowy standard na smoku nic leprzego nie zlozysz. Gra na smoku daje duzo wiecej frajdy niz na arcy choc wyniki napewno troche slabsze osiaga...
Jedynie do lora mozna sie przyczepic, zasieg sniperek jest dosc maly wiec nie szalalbym tak bardzo z tym sniperem, mozna lepiej wykorzystac tego maga co nie zmienia fakty ze on i tak raczej do dispella jest wiec coskanie czarow z 4 kosci na nim moze byc samobojstwem...
co dales BSB? 2+ z rerollem mozna zlozyc na kilka sposoboiw ale tylko jeden jest optymalny
Jedynie do lora mozna sie przyczepic, zasieg sniperek jest dosc maly wiec nie szalalbym tak bardzo z tym sniperem, mozna lepiej wykorzystac tego maga co nie zmienia fakty ze on i tak raczej do dispella jest wiec coskanie czarow z 4 kosci na nim moze byc samobojstwem...
co dales BSB? 2+ z rerollem mozna zlozyc na kilka sposoboiw ale tylko jeden jest optymalny
Spoko. Zamiast death dja light. Przynjamniej wykorzystasz 10 kości a nie 8, do tego rzucasz z 5 a nie z 4, bo w takim przypadku wątpie aby cokolwiek Ci weszło z death przy jednym magu.
A light dobrze boostuje smoka oraz WL jeśli cos się rpzebije, czasem się to udaje
Ogólnie ja zostawiam chyba narazie smoka w spokoju, czas na zmiany, gram na Arcym i rydwanch, dziś 20:0 na ograch
Aczkolwiek grałem parę bitew i nawet ze dwa jakieś lokale na niemalże identycznym złożeniu. Nie jest to takie fajne jak się wydaje. Wolałbym BSB na piechocie, gołego (za to więcej WL wchodzi, masz 104 pkt na nich kolejne), a jak chcesz jakiś sprzęt na nim to proponuje: radiant i wtedy death ma już szansę powodzenia, bo masz 3 czary, 2 pewne snajpery z LD9 a nie 8, ewentualnie nigdy nie wypróbowany i sytuacyjny pendant na krasnoludy i ich kowadło, trochę będzie łatwiej z nimi bo ogólnie smok ma z nimi przesrane. Od biedy reaver bow.
Po wielu grach bsbekiem na orle stwierdzam, ze jest do kitu, nie ma takiego kopa jak trzeba i tak, ze zdecydowaną większością armi siedzi za górką czyli nie jest gdzie potrzeba. Oddaje miliony pkt za ubicie go.
A light dobrze boostuje smoka oraz WL jeśli cos się rpzebije, czasem się to udaje
Ogólnie ja zostawiam chyba narazie smoka w spokoju, czas na zmiany, gram na Arcym i rydwanch, dziś 20:0 na ograch
Aczkolwiek grałem parę bitew i nawet ze dwa jakieś lokale na niemalże identycznym złożeniu. Nie jest to takie fajne jak się wydaje. Wolałbym BSB na piechocie, gołego (za to więcej WL wchodzi, masz 104 pkt na nich kolejne), a jak chcesz jakiś sprzęt na nim to proponuje: radiant i wtedy death ma już szansę powodzenia, bo masz 3 czary, 2 pewne snajpery z LD9 a nie 8, ewentualnie nigdy nie wypróbowany i sytuacyjny pendant na krasnoludy i ich kowadło, trochę będzie łatwiej z nimi bo ogólnie smok ma z nimi przesrane. Od biedy reaver bow.
Po wielu grach bsbekiem na orle stwierdzam, ze jest do kitu, nie ma takiego kopa jak trzeba i tak, ze zdecydowaną większością armi siedzi za górką czyli nie jest gdzie potrzeba. Oddaje miliony pkt za ubicie go.