8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Macias »

Nie mogą się łączyć, bo bohaterowie nie mogą dołączać do oddziału lataczy.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Pegaz to nie oddział lataczy. Oddział lataczy to unit który ma więcej niż 1 model. Pegaz to Monstrous Cavalry. Pegaz nie może dołączyć do Harpii. Wampir do Batów itp.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Paraszczak pisze:Pegaz to nie oddział lataczy. Oddział lataczy to unit który ma więcej niż 1 model.
Czyli według Ciebie bretoński lord na pegazie może dołączyć do pojedynczego pegaza (jeśli pozostałe zostały np. wystrzelane)?
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Paraszczak pisze:Pegaz to nie oddział lataczy. Oddział lataczy to unit który ma więcej niż 1 model. Pegaz to Monstrous Cavalry. Pegaz nie może dołączyć do Harpii. Wampir do Batów itp.
Skoro wiesz to po co pytasz? :roll:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Mój Błąd. Single model to już Unit. Str. 5 RB.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Dębek pisze:Cyt. z booka do brety.

Paladin (lord analogicznie, tyle, że inne sa koszta punktowe):
"May have a morning star (+2 pts). If he has the Knight's Vow or the Grail Vow, he may choose a lance (+4 pts). If he has the Questing Vow, he may choose great weapon (+4 pts)."

Mam BSBka z questing vow. Według Eurocompa może brać dowolny sprzęt, tak jak zwykły heros.
Czy w swietle zacyowanego fragmentu istnieją przeciwskazania by kupić mu morningstara i 2raka i zgodnie z RB używać tych broni zamiennie, w zależnosci od sytuacji, wybierając jedną z nich na początku poszczególnych combatów.

pozdr.
traktujesz bsb tak jakby bsb nie byl pod wzgledem sprzetu.

Wiec skor zwykly quest moze to bsb tez.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Wiem, wiem Shino
Chodziło mi bardziej o kupowanie dwóch specjal combat weaponów. W wiekszosci starych booków jest: to, to albo to.
Tak np. mają WE i ogry.
W 8 ed np. do empire jest zapis, że bohater może wybrać jeną broń z listy.
U brecie jest tak jak napisałem, więc wpadłem na pomysl bsbka, który gdy to konieczne brałby lepszego save kosztem lepszej siły i na odwrót.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Pytanie tylko czy aby na pewno może. :-k
Trzeba pamiętać, że to mega stary book i może to było regulowane jakoś w RB do 6ed...?
W sumie wg tego co zacytowałeś to można ale... no właśnie ;)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Było tak regulowane, ze wszyscy w repie na ETC na tajne rozpy dla zmyły kupowali 2raki, flaile i speary lordom, by przeciwnik nie wiedział czy i jaką mają magiczną broń. :mrgreen: (kosiara czy flail of skulls dla przykładu).
Morningstara i lancę pamiętam gracze bretońscy, w tym ja, brali na 6 i 7 ed. Nie było żadnych przeciwskazań.
Chodziło mi bardziej o kontekst nowych bookow, ze teraz w kazdym jest wybór jednej broni z listy.
Zresztą wydaje mi sie, ze takie sa uroki starych 6 ed. booków. Cos tam jest kożystne, a cos nie.
Np. działanie wyrmlancy, pisane w zupelnie innych realiach, no ale IMO trzeb a do tego podchodzić RAWowo, bo inaczej zrobi sie burdel.
Puki co mam fajnego BSBka:
1+/2+ z rerolem, 2+ ward na ogień, 2rak, morningstar i gaundlet of duel za 135 pointów.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

No i bajera.
Wiem, że tak było, pamiętam, pamiętam ;) Fajne kminienie było wtedy... - co on ma? Co on ma??? 8)
Właśnie stare booki tak odstające od nowych koncepcyjnie mają w sobie jakąś perełkę do wykorzystania i zarazem niespodziankę o której twórcy przecież nie mieli pojęcia, że będzie do wyszperania i użycia. Cóż, urok starszych booków.
Ostatnio zmieniony 6 lip 2012, o 21:23 przez bigpasiak, łącznie zmieniany 1 raz.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Jak trafia demolition rocket w lorda na smoku dostaje dół i góra czy losuje?
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

to jest jedno calowy template, żadnych specjalnych zasad z rozdzielaniem, dostają obaj, tak jak przy templacie z cannona czy templacie ogniowym

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Jak strzela Działo w Lorda na Monsterze, to nie rzuca się, kto oberwie? Gdzie taki zapis jest, w RB?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

A gdzie jest napisane że się rzuca? :P Rzut na 1-4 i 5-6 obowiązywał w 7. edycji.

Obecnie - linia trafienia działa to template, obowiązują zasady template'ów, czyli dostaje wszystko, i "góra" i "dół".
Queek.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Ehh, faktycznie ;/
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Tylko przy katapultach rozlosowuje się dużego hita.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

birona na rydwan=że sam rydwan ma 1 atak dodatkowy? Tzn. wywala d6+1 impactów albo d6+2 jesli posiada ostrza?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

and its Attacks increased by 1 (...)
moim zdaniem impakty to nie wartość z profilu ataków jednostki i jest to osobno opisane na str 86 przy Chariot'ach. Ataki ma załoga + ciągnące go zwierzaki, więc tu bym szukał efektu czaru a nie +1 do impaktów.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

sensowne, jakby było 0 to tak, ale jest krecha czyli nie ma, ok :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Pytanie odnosnie strzelania z trebkow itp.
Generalnie zaczelo sie od tego ze Karlee pokazal mi ze template jest troche mniejszy niz 3" i w zwiazku z czym generalnie powinno wejsc pod niego wiecej modeli.
I teraz mam pytanie bo moj znajomy mial ostatnio watpliowsci co do tego ile tych modeli tam wejdzie. Mi maksymalnie wychodzi 20 modeli - 20mmx20mm i 16 - 25mmx25mm, przy zalozeniu ze modele stoja sobie po 5 w szeregu itp. Moj znajomy twierdzi jednak ze tak nie jest bo to niby matematycznie mozliwe ale fizycznie nie bo ponoc trzeba dzielic mm na pol itp, oraz nie da sie fizycznie polozyc tej templatki idealnie gdy poprosi mnie o jej ulozenie w tym wybranym punkcie.
Teraz pytanie jak mam to rozpatrywac. W domu sobie z ciekawosci ulozylem podstawki na kolku o srednicy 3" i wyszlo mi za 2 czy 3 razem jak napisalem. Zakladam tez ze przy strzelaniu z trebkow nie musze klasc dokladnie templatki przy hicie skoro wiem ile modeli dostanie przy idelanym trafieniu a deklaruje w ten idealny pkt zeby nie tracic czasu na stanie i prze 30min ukladanie templaty nad modelami. Czy sie moze myle?
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Zablokowany