Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
- Heinrich K.
- Mudżahedin
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
A tak btw jeżeli ustawię podstawkę rydwamową bokiem, prostopadle do działa, to czy przeciwnik może legalnie strzelić na dwa wyniki na kostce artyleryjskiej?
Podstawka ma 50mm a dwa cale to 50,08 mm.Heinrich K. pisze:A tak btw jeżeli ustawię podstawkę rydwamową bokiem, prostopadle do działa, to czy przeciwnik może legalnie strzelić na dwa wyniki na kostce artyleryjskiej?

Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl
- Heinrich K.
- Mudżahedin
Bezcenne 0,08 mm, chyba bede zabieral na bitwe ekierke i katomierz 

Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, o 11:18 przez Heinrich K., łącznie zmieniany 1 raz.
Powiedz przeciwnikowi że ustawiasz prostopadle i tyle.Heinrich K. pisze:Bezcenne 0,08 mm, chyba bede zabieral na bitwe ekierke i kontomierz
A "kontomierz" to jakiś program do mierzenia wydatków na koncie bankowym ?

- Heinrich K.
- Mudżahedin
Eh, nawet nie zwrocilem uwagi ze takiego babola posadzilem. #-o
dzieki juz poprawiam na rownie groteskowo brzmiacy "katomierz"
dzieki juz poprawiam na rownie groteskowo brzmiacy "katomierz"
Dzięki temu cieżej jest go trafić z działa, wchodzi tylko jeden wynik, a nie dwa.Heinrich K. pisze:Bezcenne 0,08 mm, chyba bede zabieral na bitwe ekierke i katomierz
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
- Heinrich K.
- Mudżahedin
Heh i to jest ten moment w ktorym wyciagam katomierz 

Potrzebne odchylenie to 11 stopni by trafiać już na dwa wyniki.
Działo musi stać ponad 88 cm (ok. 35") od smoka by nie było wstanie zrobić takiego kąta (oczywiście pod warunkiem, że podstawka smoka stoi prostopadle - punkt mierzony na środku boku podstawki).
Działo musi stać ponad 88 cm (ok. 35") od smoka by nie było wstanie zrobić takiego kąta (oczywiście pod warunkiem, że podstawka smoka stoi prostopadle - punkt mierzony na środku boku podstawki).

Asassello pisze:Potrzebne odchylenie to 11 stopni by trafiać już na dwa wyniki.

Leżę ! Autentycznie leżę i kwiczę

Tym samym mamy odpowiedź. Jeśli jesteś działem powyżej 35" to trafiasz na jeden wynik. Proste i skuteczne

jakby co to są tylko przybliżone szacunki, choć robiąc zaokrąglenia zawsze brałem negatywny scenariusz, tak, że te 35" starcza na pewno.
Z ciekawostek tego samego typu, to trzeba pamiętać że orły (40x40) prawie zawsze trafiane są na jednym wyniku. Trzeba stać prawie idealnie po przekątnej do działa by łapały się 2 wyniki.
Z ciekawostek tego samego typu, to trzeba pamiętać że orły (40x40) prawie zawsze trafiane są na jednym wyniku. Trzeba stać prawie idealnie po przekątnej do działa by łapały się 2 wyniki.

40x40
takie miały zawsze o mają obecnie, nie szukajcie dziury w całym, z resztą, chyba lepsze takie niż jakieś 50?
takie miały zawsze o mają obecnie, nie szukajcie dziury w całym, z resztą, chyba lepsze takie niż jakieś 50?
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Jakie będą mieć takimi będę grać, ale nie chcę, aby po wyjściu Finecastu okazało się, że rozmiar podstawki się zmieni, a jak już na tym forum pisałem, posiadam 2 boxy Great Eagle: http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod790888 i jest w nich podstawka 50x50. Czemu tak jest i z czego wynika fakt, że "zawsze się grało na 40x40"?
Robiłeś MO czy od kogoś kupiłeś?Azurix pisze:Jakie będą mieć takimi będę grać, ale nie chcę, aby po wyjściu Finecastu okazało się, że rozmiar podstawki się zmieni, a jak już na tym forum pisałem, posiadam 2 boxy Great Eagle: http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod790888 i jest w nich podstawka 50x50. Czemu tak jest i z czego wynika fakt, że "zawsze się grało na 40x40"?
Jak Ty to liczyłeś?Asassello pisze:Potrzebne odchylenie to 11 stopni by trafiać już na dwa wyniki.
Mamy trójkąt prostokątny powstały z przecięcia podstawki prostą prostopadłą i prostą pod kątem a. Przyprostokątna ma 50mm bo to szerokość podstawki, natomiast przeciwprostokątna ma mieć te 50,08mm.
cos(a)=50/50,08
a=arccos(50/50,08)
W wyniku czego otrzymujemy że a=3,238980206 stopni. Stąd już bez liczenia wnioskuję, że
nie ma takiego stołu do battla, żeby taki smoczek mógł jakoś się obronić przed dwoma wynikami na kostce artyleryjskiej.