Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Ukalez »

Klops pisze:Ja tam podziwiam Furiona i jego walkę z LS
Skoro jest w LS to ciężko mówić o walce z LS :wink:
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Jankiel pisze:Jeśli już jesteśmy tacy dokładni, to podaj mi fragment regulaminu, który mówi, jak mamy się zachowywać na LS i co brać pod uwagę przy rozstrzyganiu wątpliwości.

Moim zdaniem taki był cel tego zapisu w rulebooku.
Bez urazy, ale:
Poniższe uściślenia przepisów do gry Warhammer Fantasy Battles mają jedynie charakter informacyjny, nie zastępują ani nie zmieniają zasad opublikowanych przez firmę Games Workshop.
Jesli jest napisane wprost, jak wykazal Furion, to nie mozesz zmieniac zasad sugerujac sie RAI. Jesli wejdziesz na grzaski grunt "moim zdaniem taki byl cel" to moze sie zrobic nieciekawie.
Czym innym sa uscislenia, czym innym zasady turniejowe czy euro comp - mozecie przeglosowac, jesli chcecie, ze LŚ zaleca stosowanie dodatkowej restrykcji kategorycznie zabraniajacej powtarzania sie czarow poza sygnaturkami (i to pewnie przejdzie przy obecnej LŚ), ale nie uznawanie wordingu "bo imho taki byl cel" podwaza sens istnienia LŚ.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Jankiel - dlatego napisałem imho :), nie mam nic do nikogo z LS, będę grał cokolwiek uściślicie, ale po to jest ten temat chyba, żeby pisać co nam się w pracy LS nie podoba. ;)
Klops pisze:Ja tam podziwiam Furiona i jego walkę z LS
Furion the Flagellant

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Klops, każdy z nas ma swoje małe wojny wewnątrz LS. I to ja, i to Kudłaty, i to Shino, i to Jankiel o coś tam walczymy. Każdy z nas inaczej widzi tę grę, ma inne podejście. Nie ma czego tu podziwiać, to jedynie próba dogadania się pięciu indywidualności. Za to nas kochacie :D

Kudłaty pilnuje, aby burdelu nie było 8)
Shino ciśnie TK :mrgreen:
Jankiel chce, aby ta gra była dla ludzi =D>
Furion bawi się w "poczytaj mi zasady, Jurku" :lol2:
a ja na siłę, to wszystko próbuję opisać jednym wzorem ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Poniższe uściślenia przepisów do gry Warhammer Fantasy Battles mają jedynie charakter informacyjny, nie zastępują ani nie zmieniają zasad opublikowanych przez firmę Games Workshop.
Wiesz, że można ten zapis od kopa zmienić? Teraz Furion to redaguje i może wymyślić preambułę taką, jaka tylko mu się podoba. Ty myślisz, że skąd się wziął ten zapis? LL go tam umieściła?
to nie mozesz zmieniac zasad sugerujac sie RAI. Jesli wejdziesz na grzaski grunt "moim zdaniem taki byl cel" to moze sie zrobic nieciekawie.
Wtedy dopiero jest ciekawie. Przeczytać zasady byle dureń potrafi.
jesli chcecie, ze LŚ zaleca stosowanie dodatkowej restrykcji kategorycznie zabraniajacej powtarzania sie czarow poza sygnaturkami (i to pewnie przejdzie przy obecnej LŚ)
Jest bardzo zabawne, jak zaczynacie się nagle rzucać o zapis, który był w uściśleniach od samego początku i nie budził niczyich (poza Furionem ;) ) wątpliwości.

Sorry chłopaki, jak komuś się nie podoba sposób, w jaki podchodzę do tematu, to niech po prostu na mnie nie głosuje. Każdy wiedział (albo przynajmniej mógł się dowiedzieć) kogo wybiera :mrgreen:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jankiel pisze:Jest bardzo zabawne, jak zaczynacie się nagle rzucać o zapis, który był w uściśleniach od samego początku i nie budził niczyich (poza Furionem ) wątpliwości.
Ja od zawsze wiedziałem, że tam jest ;) :P

Uważam, że uściślenia powinny być tym, co właśnie pisze na ich wstępie. Od zmian zasad był Balancing Patch. Ale to już wszyscy wiedzą, więc nie ma co tematu drążyć.

Sprawa nie jest z resztą aż tak istotna. Tak czy siak granie na 2x tym samym lorze to słaba opcja, tak samo jak rzucanie dwóch czarów na 21+ w jednej fazie magii to abstrakcja.

pozdrawiam
Furion

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

A na ile wychodzi baniszment ?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Klops pisze:A na ile wychodzi baniszment ?
True that.

#Krasnal#
Mudżahedin

Post autor: #Krasnal# »

Można mieć save na 0+ ?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

można, ale jest traktowany jak 1+
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Dmtrij pisze:można, ale jest traktowany jak 1+
Chyba, że oberwiesz z plague of rust, wtedy 0+ zamienia się w 1+ ;)

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Czar "bray-scream' z lore of wild, wording:

"Choose a friendly character within 12", which can be the shaman himself. The model immiediatly makes a breath weapon attack, resolved at strenght 3, with no armour save allowed"

Słyszałem, że jest interpretacja (Klops lidder kudłaty) że to direct damage, czyli nie można rzucać go do combatu. Pytanie tylko - czemu to direct damage? przecież do DD z tego co pamiętam jest przymus by targetem był enemy unit?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Nikt z nas nie powiedział, że to dd. Czar nie ma w opisie, że może być rzucany do walki, ergo nie może być. Simple as that.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

W sumie to RAWowo true. Czyli de facto brakuje tego w FAQu do bestii, pozostałe czary z tego lore zostąły zerratowane tak, że działaja na ludków w combacie.

Ale tzn że mantle of ghorok (+d6 ataków +d6 siły) też nie mozna rzucac w combat? Rawowo ok ale de facto czary które sa oczywistymi augmentami zamieniacie w niegrywalne popierdki ; /

EDIT:

jest tylko jeden mały problem: to nie bedzie w FAQ. o ile ludzie pytali czy devolve czy traitor kin mozna rzucac w combat i mozna, to o mantle'a i screamy raczej nikt nie zapyta - bo pewnie tylko u nas ktoś by psozedł w keirunku takiego RAWu. Więc co - organizować eurpoejska akcję wysyłania pytan do GW czy może jednak liczyc że LS u nas rozluźni troche swoje podejscie?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Mantle jeszcze jakoś bo to augment niemalże, ale czary zadające obrażenia w combat po prostu nie są tam rzucane jeśli NIE MAJĄ wyraźnie napisane inaczej.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

traitor kin i devolve dostąły FAQa że mogą, mantle nie dostanie go na 100% (Anglicy musieli by zadawać takie pytania a tam brak takich motywacji jak u nas) bray scream jest taki pół na pół - targetem nie jest enemy unit więc bezpośrednio obrażeń nie zadaje - ale to naciagane wiem ; p

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

kudłaty pisze:Mantle jeszcze jakoś bo to augment niemalże, ale czary zadające obrażenia w combat po prostu nie są tam rzucane jeśli NIE MAJĄ wyraźnie napisane inaczej.
Nie, mantla nie można rzucać do walki. Jeżeli naprawiamy stare czary to albo wszystkie albo żadne. Vaul's Unmaking co by daleko nie szukać.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

z innej beczki
Treat the bearer as a Level 1 Wizard, who may use
the Lore of Fire, Lore of Shadow or Lore of Death. He may
not attempt to channel. If he ever casts a spell with irresistible
force he must roll D6+1 rather than 2D6 on the Miscast
table
to o Book of Secret mówi errata do booka (zmienia cały zapis z AB na powyższy)
Sorcerers with Mark of Chaos always generate spells from the lore appropriate to that mark;
zapis z AB

jakie czary może brać bohater z mark of Nurgle, jeśli ma księgę?
Do tej pory grało się że shadow, fire lub death - ja nie jestem co do tego przekonany?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Podobnie ma się sprawa z wizard hat. Można olać zupełnie opis przedmiotu i uściślić, że zawsze się wybiera czary wg piętna. Problemem tylko byłby czarodziej Khorne'a - nie ma domeny ;)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

problem rozwiązuje zapis w przedmiocie, który modelom z markiem kHorna zabrania brać w/w.
Analogicznie, mag bez marka może ciągnąć z shadow/fire/death?

Zablokowany