Wizard hat mogą brać.Dmtrij pisze:problem rozwiązuje zapis w przedmiocie, który modelom z markiem kHorna zabrania brać w/w.
Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Po zapoznaniu się z AB oraz FAQ jestem przekonany, że musi losować z lore of nurgle.Dmtrij pisze:z innej beczki
to o Book of Secret mówi errata do booka (zmienia cały zapis z AB na powyższy)Treat the bearer as a Level 1 Wizard, who may use
the Lore of Fire, Lore of Shadow or Lore of Death. He may
not attempt to channel. If he ever casts a spell with irresistible
force he must roll D6+1 rather than 2D6 on the Miscast
table
zapis z ABSorcerers with Mark of Chaos always generate spells from the lore appropriate to that mark;
jakie czary może brać bohater z mark of Nurgle, jeśli ma księgę?
Do tej pory grało się że shadow, fire lub death - ja nie jestem co do tego przekonany?
pozdrawiam
Furion
A ja jestem przekonany, że musi brać z księgi. Po analizie tych samych zapisów.
Mark of nurgle daje mu lore nurgla, zamiast zykłych lorów dla chaosu. Ale biorąc książkę, traci możliwość brania swojego lora na rzecz tych z książki. Moim zdaniem opis przedmiotu jest ważniejszy. Równie dobrze można by pozwolić dużemu magowi undivided z książką na branie heavena (abstrahując już od kompletnej absurdalności takiego złożenia).
Mark of nurgle daje mu lore nurgla, zamiast zykłych lorów dla chaosu. Ale biorąc książkę, traci możliwość brania swojego lora na rzecz tych z książki. Moim zdaniem opis przedmiotu jest ważniejszy. Równie dobrze można by pozwolić dużemu magowi undivided z książką na branie heavena (abstrahując już od kompletnej absurdalności takiego złożenia).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Zwykły mag ma W AB warriorów identyczny zapis jak ksiązką. Że jest 3 lvl sorcererem i może korzystać z heaven death shadow i fire.
a osobna zasada mówi, ze jak weźmie mark to musi brać czary z markowego lore'u.
Jeszcze głupsze rozwiązanie powstanie jak pójdziemy drogą Kuby - mag z shadowem na dysku
a osobna zasada mówi, ze jak weźmie mark to musi brać czary z markowego lore'u.
Jeszcze głupsze rozwiązanie powstanie jak pójdziemy drogą Kuby - mag z shadowem na dysku
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Jeszcze zanim wysłałeś swojego posta, temat był już na liście sędziowskiejJankiel pisze:A ja jestem przekonany, że musi brać z księgi. Po analizie tych samych zapisów.
Klimaciarz się odezwał Jak kogoś to razi, to niech nie daje zmarkowanym herosom book of secretsDmtrij pisze: Jeszcze głupsze rozwiązanie powstanie jak pójdziemy drogą Kuby - mag z shadowem na dysku
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
AB do wochu, strona 106Shino pisze:gdzie jest napisane, ze sorcerer == wizard?
Furion pisze:Nie, mantla nie można rzucać do walki. Jeżeli naprawiamy stare czary to albo wszystkie albo żadne. Vaul's Unmaking co by daleko nie szukać.kudłaty pisze:Mantle jeszcze jakoś bo to augment niemalże, ale czary zadające obrażenia w combat po prostu nie są tam rzucane jeśli NIE MAJĄ wyraźnie napisane inaczej.
pozdrawiam
Furion
Pewnie pożałuję ale... czemu by tego nie zrobić? W sensie naprawić wszystkie? Nie zje to chyba aż tak wiele czasu a będzie po prostu rozsądniejsze niż odgórne generalne narzucenie - widać to po tym, ze FAQ korygują stare czary, ale sporą cześć pozostawiają "zdrowemu rozsądkowi" tak jak ten nieszczęsny mantle. Zresztą bray scream który targetuje friendly unit (shamana) tez podchodzi bardziej augment nawet mmimo tego że zadaje obrażenia. Niszczarka jako hex tez imo pasuje
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
1. Podręczniki są stare, relatywnie niedługo wyjdą nowe.-Qc- pisze: Pewnie pożałuję ale... czemu by tego nie zrobić? W sensie naprawić wszystkie? Nie zje to chyba aż tak wiele czasu a będzie po prostu rozsądniejsze niż odgórne generalne narzucenie - widać to po tym, ze FAQ korygują stare czary, ale sporą cześć pozostawiają "zdrowemu rozsądkowi" tak jak ten nieszczęsny mantle. Zresztą bray scream który targetuje friendly unit (shamana) tez podchodzi bardziej augment nawet mmimo tego że zadaje obrażenia. Niszczarka jako hex tez imo pasuje
2. Niewskazane jest robić różnice między uściśleniami a etc faq tam, gdzie nie jest to konieczne
pozdrawiam
Furion
Bestii to chyba ostatni 7edycyjny wiec jeszcze troche zanim wyjdzie nowy
Aczkolwiek na obrone LS musze powiedziec ze AB skavenow jest chyba starsze niz bestii, a wszelkie restrykcje sa tam dokladnie rozpisane, jesli czar moze byc rzucony do walki to jest to wyraznie zaznaczone w opisie czaru. Moze po prostu autor Bestii nie chcial aby te wasze czary dalo cie do cc rzucac
Aczkolwiek na obrone LS musze powiedziec ze AB skavenow jest chyba starsze niz bestii, a wszelkie restrykcje sa tam dokladnie rozpisane, jesli czar moze byc rzucony do walki to jest to wyraznie zaznaczone w opisie czaru. Moze po prostu autor Bestii nie chcial aby te wasze czary dalo cie do cc rzucac
Z tego co ja pamiętam to AB do Skavenów był ostatnim w 7ed i ewidentnie po nim widać, że był już pisany pod 8ed.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
szeszej pisze:Bestii to chyba ostatni 7edycyjny wiec jeszcze troche zanim wyjdzie nowy
Pewnie nie chciał - i dlatego traiotr kin i devolve do stały faq, że owszem działają w combat mimo że w opisie tego brak. A mantle o którym mówie działa dokąłdnie tak jak +3A+3s z beasta poza tym że współczynniki rosna losowo. Ergo - to że wszystkich tych czarów nie mozna rzucac w combat to raczej brak intensywnego mailowania do GW o konkretny czar
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
1. w oddział
2. nie
2. nie
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki