8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: esgaroth »

czy można szarżować na dwie jednostki naraz? gdy maksymalizując ilość modeli wprowadzanych do walki wręcz stykam się z kolejną jednostką?
(np. szarżuje szerokimi ogrami na dwa treemany stojące 1" od siebie, gdy chce stykać się trzema ogrami 40mm z treemanem 50mm to zahaczam już o kolejnego treemana bo wystaje ogrem na 30mm a treeman jest 1"=~25mm)

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

No to maksymalizujesz i masz 2, bo 3 doprowadziłby do kontaktu z przeciwnikiem na którego nie szarżowałeś, a tego nie możesz zrobić. Możesz 2 na 1 albo 3(lub więcej) na 2 jeśli na obu zadeklarujesz, tak myslę.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

A czego tyczy się akapit w Rule Booku:"Szarża na więcej niż 1 jednostkę"?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Nie pamiętam czy było to w podręczniku, czy faqu a może w uściśleniach, ale w takiej sytaucji MUSISZ dostawić się do jednego treemana bez maksymalizacji. Nie możesz szarżować na 2, nawet jeśli się nie będziesz maksymalizował do jednego.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ponawiam pytanie. Jest w Rule Booku akapit o nazwie:"Szarża na więcej niż jedną jednostkę", w którym napisane jest o szarżowaniu jednocześnie 1 oddziałem na 2 inne, mniej więcej w takiej sytuacji jak tutaj została opisana. Jeśli nie ma ona tutaj zastosowania, to gdzie właściwie ta zasada ma zastosowanie?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Zaszarżować na 2 jednostki naraz możesz wtedy i tylko wtedy gdy nie ma innej możliwości dostawienia się. W praktyce jest to niespotykane. Jeśli nie możesz się normalnie dostawić, to zostaje opcja dojechania kantem do wroga, który się dostawia do Ciebie. Także, aby móc zaszarżować 2 jednostki naraz to te jednostki muszą być poblokowane z prawie wszystkich stron, dlatego tak jak mówiłem jest to bardzo rzadka sytuacja.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Thain pisze:Nie pamiętam czy było to w podręczniku, czy faqu a może w uściśleniach, ale w takiej sytaucji MUSISZ dostawić się do jednego treemana bez maksymalizacji. Nie możesz szarżować na 2, nawet jeśli się nie będziesz maksymalizował do jednego.
Generalnie czytanie rulebooka jest wskazane, ZWŁASZCZA przed wypowiadaniem się w tym temacie.

Jedyny przypadek w których szarżujesz na 2 oddziały na raz, to wtedy kiedy te dwa oddziały stoją idealnie w linii, a twoja jednostka nie jest w stanie dokręcić tak, żeby go nie zahaczać.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Jak miałem taką sytuację na turnieju, to powiedzieli mi, że szarżuję nadal na 1 jednostkę, gdyż nie trzeba zachowywać 1" Apart w szarży.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Azurix pisze:Jak miałem taką sytuację na turnieju, to powiedzieli mi, że szarżuję nadal na 1 jednostkę, gdyż nie trzeba zachowywać 1" Apart w szarży.
Źle Ci powiedzieli.

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

Model z włócznią i tarczą może parować?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Luciu pisze:Model z włócznią i tarczą może parować?
Nie

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

przecież włócznia to special weapon, a parry działa tylko na hand-weapon :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

Furion pisze:
Thain pisze:Nie pamiętam czy było to w podręczniku, czy faqu a może w uściśleniach, ale w takiej sytaucji MUSISZ dostawić się do jednego treemana bez maksymalizacji. Nie możesz szarżować na 2, nawet jeśli się nie będziesz maksymalizował do jednego.
Generalnie czytanie rulebooka jest wskazane, ZWŁASZCZA przed wypowiadaniem się w tym temacie.

Jedyny przypadek w których szarżujesz na 2 oddziały na raz, to wtedy kiedy te dwa oddziały stoją idealnie w linii, a twoja jednostka nie jest w stanie dokręcić tak, żeby go nie zahaczać.

pozdrawiam
Furion
jeżeli dobrze zrozumiałem: ważniejsze jest uniknięcie szarży na dwa oddziały (jeżeli mam możliwość wykręcenia, mam zasięg szarzy duży, brak przeszkód po bokach treemanów itp) od maksymalizacji modeli do walki wręcz?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

tak
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Pamięta ktoś czy było (i gdzie) wyjaśnione, w jakiej kolejności rozpatrywane są hity ze strzelania/w walce wręcz z tą samą inicjatywą na potrzeby np jednorazowych/wyczerpujących się wardów?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Oddział ma dwie opcje - albo po bożemu wywheelować a zaszarżowac dośc "normalnie", albo zrobic takiego wheela by po dotknięciu podstawki niemozliwy był close the door (powiedzmy że ze wzgledu na obelisk) tylko trzeba by było dosunac przeciwnika

Czy trzeba zastosowac wersję numer jeden czy mozna wymusić dostawienie szarzowanej jednostki do frontu szarżujacego unitu jak w wersji numer dwa

Przepraszam jeżeli jest niejasne, na stole to było oczywiste ;)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

2 pytania:
1) trwa pojedynek bohatera solo z bohaterem w oddziale. W bohatera solo szarżuje banshee. Czy może krzyknąć w pojedynek?
2) ta sama sytuacja, ale zamiast Banshee jest rydwan. Co z impaktami.

Odp. na pytanie 2 znalazłem w Euro Faqu, ale może u nas jest w tej kwestii inaczej?
Proszę o odwołania do faqów/errat/zapisów BRB.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

-Qc- pisze:Oddział ma dwie opcje - albo po bożemu wywheelować a zaszarżowac dośc "normalnie", albo zrobic takiego wheela by po dotknięciu podstawki niemozliwy był close the door (powiedzmy że ze wzgledu na obelisk) tylko trzeba by było dosunac przeciwnika

Czy trzeba zastosowac wersję numer jeden czy mozna wymusić dostawienie szarzowanej jednostki do frontu szarżujacego unitu jak w wersji numer dwa

Przepraszam jeżeli jest niejasne, na stole to było oczywiste ;)
O ile to możliwe, to robisz sam close the door. Close the door przeciwnika jest dopiero w drugiej kolejności.

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Się przypomnę, bo zniknęło w odmętach dziejów (nie odpuszczę Wam :) ):
wokrze pisze:
...Czary niesklasyfikowane używają własnych ograniczeo podczas wybierania celu, ale nie mogą byd rzucane do walki, jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone w ich opisie.
Prośba klaryfikację co ma pierwszeństwo:
a) zapis że czar może być rzucony przez maga na siebie (bez podania okoliczności),
b) czy to że ten mag jest w CC, więc nie może tego rzucić do CC?

Zablokowany