8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: misha »

zajrzyj w uściślenia, tu ktoś je zresztą cytował, uściślenie imo jednoznaczne w tym temacie
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Enchanted blades z lore of Metal, dodają jednostce między innymi AP.
Jak zostanie rzucone na Kuszników DE, którzy mają już AP, czy zgodnie z opisem w BRB "the effect's of multiple special abilities are cumulative" i maja AP -2, czy jest jakaś inna nadrzędna zasada?

Prosił bym o podanie źródła, z nr story, lub miejsca gdzie można odpowiedź zanieść, to by było naj naj.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Kanadian pisze:Enchanted blades z lore of Metal, dodają jednostce między innymi AP.
Jak zostanie rzucone na Kuszników DE, którzy mają już AP, czy zgodnie z opisem w BRB "the effect's of multiple special abilities are cumulative" i maja AP -2, czy jest jakaś inna nadrzędna zasada?

Prosił bym o podanie źródła, z nr story, lub miejsca gdzie można odpowiedź zanieść, to by było naj naj.
Kumuluje się. Tak jak napisałeś. Zgodnie z podręcznikiem.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

o_0!

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Furion,
zastanów sie jeszcze raz nad odpowiedzią.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Czy regeneracja się kumuluje (np. Strigoi z seed of rebirth ma regenkę na 4+)? Bo nigdzie nie mogę znaleźć, że się nie kumuluje.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

nie kumuluje sie
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Dlaczego?

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Po doczytaniu, i rozmyśleniu (dyskusji w innym temacie) wychodzi na to że Furion ma racje.

W odróżnieniu od np. banerów które dają AP modelowi (model jak ma AP to tyczy się to tylko CC, BRB str 67 - opis AP), czar daje AP atakom, a jeśli owe ataki już mają ap, to zgodnie z str. 66 specjalne zasady się kumulują, chyba że jest napisane inaczej, jak np ma miejsce z MR. Z regenką jest tak samo, chyba że jest napisane inaczej.... ja nie mogłem znaleźć by było napisane inaczej (co nie odznacza że niema gdzieś takiego zapisu).

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

bless pisze:Furion,
zastanów sie jeszcze raz nad odpowiedzią.
strona 66: unless otherwise noted, the effects of multiple special rules are cumulative.
W przypadku Armour Piercing sprawa jest prosta - masz 2 razy armour piercing, to obniżasz mu pancerz o 2.
Macias pisze:Czy regeneracja się kumuluje (np. Strigoi z seed of rebirth ma regenkę na 4+)? Bo nigdzie nie mogę znaleźć, że się nie kumuluje.
IMO tak.

1. Na stronie 44 mamy wyraźnie zaznaczone, że ward save się nie stackują.
2. strona 66 mówi że zasady specjalne się stackują
3. strona 74 mówi że "model with regeneration is permitted to take special regenerate saving throw".

Więc skoro AP się stackuje, to regenka też.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Furion Ty coś dziś piłeś? :shock: Może to ktoś trzeźwy potwierdzić?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Klops pisze:
kubencjusz pisze:
If during the Charge sub-phase, a unit that includes one or more Frenzied models could declare a charge, then is must do so unless Ld test is passed.
"
Czytamy ze zrozumieniem
jeśli masz frenzy i jesteś w zasięgu szarży ,jeżeli nie zdasz szarżujesz do najbliższego
nie ma tam żadnych opcji
jestem nieprzekonany :)

Dla mnie tu jest napisane ze jak moge szarzowac to szarazuje, a jak nie zrobie tego, to test LD(a jak nie zdam to szarzuje na najblizszego).

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

misha pisze:zajrzyj w uściślenia, tu ktoś je zresztą cytował, uściślenie imo jednoznaczne w tym temacie
No właśnie zajrzałem i stąd pytanie co jest ważniejsze: "brak dopisku, że można rzucać w combat" czy opis czaru "można rzucać na siebie bez podanej sytuacj" (ergo zakładam, że zawsze, bo nie jest napisane że w jakiejś sytuacji nie mogę tego zrobić; RAW).

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Post autor: Lucyfer »

Czyli ta regena się kumuluje czy nie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie. Tak samo jak magic resistance 1 i magic resistance 2 nie daje ci razem magic resistance 3.

AP też się nie kumuluje - strona 2 erraty do rulebooka

Przypominam się z pytaniem o kolejność hitów z tą samą inicjatywą/ze strzelania. Bo głupio by było to uściślać, jeżeli już zostało uściślone
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze:Nie. Tak samo jak magic resistance 1 i magic resistance 2 nie daje ci razem magic resistance 3.

D'oh! Racja.

AP, regenka jak i inne zasady specjalne się nie kumulują. Rotfl.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Leoh
jak piszesz :) masz frenzy i chcesz szarżować to deklarujesz i robisz dalsze kroki, nie chcesz szarżować to musisz zdać Ld, nie zdasz to jest szarża do najbliższego wroga

pewnie Klops o tym samym pisał tylko w innym języku :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

misha pisze:@Leoh
jak piszesz :) masz frenzy i chcesz szarżować to deklarujesz i robisz dalsze kroki, nie chcesz szarżować to musisz zdać Ld, nie zdasz to jest szarża do najbliższego wroga

pewnie Klops o tym samym pisał tylko w innym języku :)
w sumie jak teraz o tym napisałeś to jak go czytam jeszcze raz, to tez mi się wydaje ze to myślał :)

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

czy banner of eternal flame działa też na impacty i stompy?

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Furion pisze:
Jankiel pisze:Nie. Tak samo jak magic resistance 1 i magic resistance 2 nie daje ci razem magic resistance 3.

D'oh! Racja.

AP, regenka jak i inne zasady specjalne się nie kumulują. Rotfl.
Ktoś pisze:Generalnie czytanie rulebooka (errat) jest wskazane, ZWŁASZCZA przed wypowiadaniem się w tym temacie.

Zablokowany