Gdy klej zaleje

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sajgonka
Plankton

Gdy klej zaleje

Post autor: Sajgonka »

Witam. Nie znalazłam tej kwestii w innych tematach a mam taki problem

Mianowicie, mam figurkę która została zalana klejem [hawk z wood elfów] skrobanie go nie wchodzi w rachubębo poniszczępiórka, czy ktoś ma pomysł bądźsprawdzone już warianty jak pozbyćsięcyjanoakrylowego kleju z powierzchni metalowej figurki [oczywiście nie niszcząć jej]?

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc i jet to pilne...

Jeśli temat ten był gdzieś poruszany to proszę o linka =D

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Post autor: MuK »

rachubębo poniszczępiórka
pozbyćsięcyjanoakrylowego
:shock:

Jeśli to metal to proponuje Nitro, nie sprawdzałem, ale Nitro jest dobry na wszystko. Wiem, że zmywaczy Wamoda dzieje się z cyjanoakrylem coś dziwnego mianowicie łatwiej odpada, ale figsa musi w nim leżeć minimum tydzień.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Są specjalnie rozklejacze do klejów cyjanoakrylowych - zamieniają zaschnięty klej w żel, który łatwo usunąć z figurki.

Uwaga - tylko do figurek metalowych, plastik taki rozklejacz wyżera.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

Post autor: Krzechu »

Jak najbardziej nadaje się do tego rozcieńczalnik uniwersalny (oczywiście nie na plastiki). Te specjalne rozklejacze też pewnie działają (aczkolwiek tego nie sprawdzałem), ale za tę samą cenę dostajesz duuużo więcej rozcieńczalnika.

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

wczoraj pozbawialem jeźdzca do Imperium z Super glue. Najpierw wyladował na tydzien w docie, ale nic to nie dalo. I postanowiłem go ugotowac (bo z rąk super glue schodzi najlepiej pod ciepłą wodą). Efekt byl zaskakujący. Klej stał się biały, a więc doskonale widoczny, a pozatym schodził calymi platami. Wiem, że metoda jest raczej prostacka, ale w moim przypadku się sprawdzila :wink:

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

jak długo poleży w nitro, to chyba zrobi się żelowaty, coś takiego doświadczyłem kiedyś

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

zamocz w nitro, lub poszukaj mojego posta pisalem kiedys o wypaisonym rozpuszczalniku ktory usunie Ci ten klej w 60 sekund max....

Awatar użytkownika
Sajgonka
Plankton

Post autor: Sajgonka »

Wielkie dzięki za cenne porady =D

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

ARBAL pisze:zamocz w nitro, lub poszukaj mojego posta pisalem kiedys o wypaisonym rozpuszczalniku ktory usunie Ci ten klej w 60 sekund max....
cyklohexanon?

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Kerim, nie mam pojecia co to dokładnie jest ale działa genialnie....

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

cyklohexanon śmierdzi tak, że nitro wysiada, rozpuszcza strupy na łapach tak, że leci świeża krew, i nie wytrąca się z organizmu.

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

Post autor: skejwen »

nitro nie smierdzi - wrecz przeciwnie :>

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

No to moje coś śmierdzi mega mocno i rozpuszcza rękawiczki lateksowe na rekach bardzoooooooo szybko

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

co do klejów cyjano-akrylowych to najlepsza jest woda nie jestem chemikiem wiec nie wiem ale po polaniu kleju woda (tego jeszcze płynnego ) klej szybko twardnieje robi sie biały a przy tym kruchy jak ktoś już wspomniał to najlepiej wygotować zaschnięty model z klejem (ale metalowy plastik sie zdeformuje ) a potem zdrapać np igłą ja zdrapuje szydłem :D :D na plastiku też można delikatnie zdrapać :D
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
lsobota
Warzywo

Post autor: lsobota »

Kleje cyjanoakrylowe rozpuścić można zmywaczem do cyjanoakrylu. Można go dostać w niektórych sklepach modelarskich za ok. 15 pln. Ja osobiście polecam wizyte w np. Tesco albo kiosku gdzie taki sam specyfik można kupić za 2,49 pln (jest to zmywacz producenta Super Glue). Także moczenie zalanej powierzchni w cleanluxie (zmywacz do sidoluxu) nie tyle rozpuszcza cyjanoakryl co sprawia, że staje się bardzo kruchy i łatwo odchodzi od plastiku (nie testowałemna figurkach tylko na modelach samolotów)

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

jak se zalejesz metalową/ plastikową figurkę, to leć szybko pod kran i zalej duża iloscia wody, zrobi się glut taki i będzie łatwo schodziło :)

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

No właśnie mam podobny problem, jakiś czas temu kupiłem figurki, zacząłem je czyścić z wcześniejszej farby no i pojawił się problem, w zagłębieniach, np w miejscu gdzie są oczy, łuski ze zbroi jest czarna maź, mniemam, że to klej i podkład na nim, chociaż podkład nie schodzi z tych miejsc.

Nie mam pojęcia co to za klej ale diabelstwo nie chce schodzić. Myślicie, że nitro pomoże na to? No i czytam tutaj że ma długo leżeć, ile znaczy długo? tydzień?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Hmm... spróbuj :P może jak dasz do nitro to może zejdzie, a jak nie to poszukaj w sklepach modelarskich , rozpuszczalników do klejów cyjanoakryljowych , tak jak wspomniał Tomash :)

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Najlepszy jest zmywacz do paznokci pomoczyć w nim kilka minut aż zrobi się z kleju taki biały glut i wtedy ładnie szczoteczka wyszorować a z dziurek igłą wydłubać. Tylko trzeba to robić szybko bo po pewnym czasie znowu twardnieje. I nie stosować na plastiki tylko na metale. Sposób bardzo tani jak się ma jakąś kobietę w domu.

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

Dzięki ;) Wypróbuje patent, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Obrazek
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ