Gotrek i jego biżuteria

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Tomash pisze: Do którego ucha Gotrek ma łańcuch zaczepiony w nosie? Mam wszystkie wydane po polsku książki z serii o Gotreku i Felixie oraz staroedycyjne figurki Gotreka i Felixa - odpowiedziałem więc, zgodnie ze swoją wiedzą, że do ucha lewego ów łańcuch prowadzi. Oficjalną odpowiedzią, zaproponowaną przez autora pytania, było ucho prawe - podobno tak było napisane w jakimś opowiadaniu, zanim Gotrek i Felix dorobili się własnego cyklu powieściowego.
Jeźdźcy Wilków - opowiadanie z tomu o tym samym tytule, autorstwa Williama Kinga (twórcy Gotreka), pierwsze opowiadanie o krasnoludzkim herosie:

"A więc to tak? - oznajmił Gotrek wkraczając do izby i potrząsając głową, by otrzepać śnieg z potężnej kopy ufarbowanych na pomarańczowo włosów. Zadzwonił łańcuch, biegnący od jego nosa do prawego ucha."
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Kruti pisze:biegnący od jego nosa do prawego ucha."
Tak, znam Jeźdźców Wilków (jeno tego "prawego ucha" nie zapamiętałem) - a potem jest tekst o zapiszczeniu jak elf i nauczka dla traperów (jako jedna z niewielu w cyklu, nie kończąca się rzeźnią!), którzy chcieli zgwałcić i zabić Felixa.

Przejrzałem w jeden kwadrans pozostałe tomy, ale nie znalazłem innego tekstu precyzującego o które ucho chodzi.

Dowcip polega na tym, że na wszystkich artworkach na okładkach książek ma on łańcuch do lewego ucha. Dwie pierwsze figurki Gotreka (statyczna, z zaciśniętą lewą dłonią, oraz dynamiczna, z łbem jakiegoś zielonego trzymanym za ucho) takoż miały łancuch do lewego ucha. Dopiero najnowsza, trzecia z kolei figurka Gotreka (tzw. Display Scale, skala około 35mm) ma łańcuch do prawego ucha. Wypadałoby zapytać samego W. Kinga - wypełniłem właśnie formularz "pytaniowy" na jego oficjalnej stronie :)

Wydzielamy? :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Tomash pisze:
Wydzielamy? :)
?
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Czy wydzielić posty dot. łańcucha Gotreka do innego tematu? Bo tak jakby trochę zaśmiecały temat o GT.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Tomash pisze:Czy wydzielić posty dot. łańcucha Gotreka do innego tematu? Bo tak jakby trochę zaśmiecały temat o GT.
Wydziel - faktycznie to nie miejsce
Obrazek

Awatar użytkownika
Kadrinazi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Kadrinazi »

William King już nie pisze o Gotreku, teraz partaczy o nim niejaki Nathan Long :(

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Aż taki kiepski jest Orcslayer?
Z tego co słyszałem W. King po prostu zrobił sobie przerwę i zajął się swoimi ambitniejszymi od Black Library książkami ;)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Takie "bagi" powstaja jak rzezbisz figurke patrzac na rysunek.
rysowac mozesz odwrotnie do ksiazki, od negatywu itp

Moze sa 2aj, a Twory czekaja na moment kulminacyjny:
W koncu jeden bohater, szczegolnie zabojca-samobojca z tylu walk calo-z takimi potworami...

Moze byc to tez spisek Tanguola probujacego zdyskredytowac Gotreka jako:
babe co sie nie potrafi zdecydowac z ktorej strony miec lancuch

Plotki nosza inna opowiesc:
grupka goblinow probujac uwicznic "dokonania" Gotreka , nie potrafila zdecydowac sie z ktorej strony przywiesic na pomniku sznurek.

Pewien handlarz z kislevu widzial kiedys Gotreka "myjacego sie" ??? w rzece wraz z grupka troli. Niestety ten naoczny swiadek nie przezyl, bylo to zbyt traumatyczne przezycie jak na jego slabe serce.

jest tez wiecej plotek, niektore mowia o orgii na pustkowiach chaosu wraz z bogiem slaanesha, inne ze Gotrek z Feliksem wzieli slub i za obraczke posluzyl lancuch z nosa, kilka plotek o tym ze gotrak zamienil sie w ogra a Feliks zs osla i mieli problemy z pewna smoczyca inny ze nie zyja.

Kto ich tam wie

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Nie uwierzycie (ja sam nie mogę uwierzyć) - dostałem odpowiedź od samego autora! :D
Hi Tomasz and thanks for the question,

Answer from Bill is below. Hope it helps!

All the best

Angela
Bill's Chief Minion

=========================
Hi Tomasz,

I hate to admit this but I have forgotten. I know I wrote it down
somewhere but I cant find the computer file. I would go with what it
says in Wolf Riders unless you can find some other piece of text that
contradicts this- so right ear is my answer.

All the best,

Bill King
:)

Awatar użytkownika
Kadrinazi
Chuck Norris
Kontakt:

:) Fajna odpowiedź...
A co do Orcslayera - beznadzieja, błąd fluffowy na błędzie, sama intryga niczym wymyślona przez pięciolatka - zdecydowanie odradzam :(

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Tomash pisze:Nie uwierzycie (ja sam nie mogę uwierzyć) - dostałem odpowiedź od samego autora! :D
Kto by pomyślał, że odpowie ;) Grunt, że po mojej myśli :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kadrinazi
Chuck Norris
Kontakt:

Przepraszam, że reanimuje stary temat, ale wieści nie są dobre.
Nathan Long popełnił następny tom przygód Gotreka. Czy udało mu się napisać coś gorszego od Orcslayera?
http://www.blacklibrary.com/product.asp ... &type=Book

Awatar użytkownika
Wraq
Wałkarz

Post autor: Wraq »

Za niedługo nie będzie czego zabijać :)

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Są jeszcze Lizardmeni i Ogry...:)

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

a bił już Khemri? bił Chaos Dwarfy? spotkał się z Mengilem?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Czekam na Zabójcę Grafomanów ;)

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Nilgar »

Na Svaroga! A ja miałem do lewego, bo myślałem, że Gotrek tak miał (tak to chyba wyglądało na rycinach w Fantastyce, bo tam po raz pierwszy spotkałem się z Pogromcą Trolli) :evil:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
OstryTM
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: OstryTM »

a takie pytanko mam czy wyszedł Orcslayer po polsku?? a jeżeli nie to czy wyjdzie?? a jeżeli tak to kiedy?? :)

Lesthad
Mudżahedin

Post autor: Lesthad »

orcslayer jest lipny , wlasnie czytam i tak jakos mi sie nie podoba :p , nie wiem czy jest wersja po polsku , ja mam po ang.

Awatar użytkownika
Kadrinazi
Chuck Norris
Kontakt:

Thorm pisze:a takie pytanko mam czy wyszedł Orcslayer po polsku?? a jeżeli nie to czy wyjdzie?? a jeżeli tak to kiedy?? :)
Może lepiej niech nie wychodzi - już po angielsku jest beznadziejny :?

ODPOWIEDZ