8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Duderson »

Tak jak misha napisał. W tej edycji miscast jest powiązany z IF, zaznaczyli więc, że w przypadku tego przedmiotu wchodzi osobno.
Poćwicz angielski.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

misha pisze:to nie tłumacz przez google translatora :)
google translator jest ok :)!

Misha a co myslisz o combat reform i zmianie stykających się z herosem b2b modeli, w ramach tej reformy ?

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

hej,

- czy można wyteleportować bohatera z jednostki unbreakable? (skiterleap na skavenskiego inżyniera stojącego w jednostce z dzwonem)
- warplightning cannon na końcu bounca ma jeszcze 3" tamplatke, w rulebooku jest napisane ze gdy cannon strzela w monstrous infantry i nie zabije pierwszego to bounce nie przechodzi w dalsze szeregi, w takim przypadku: czy kladzie się templatke na końcu bounca, czy na modelu na którym zatrzymała się "kula", czy może wcale nie ma templatki bo kula nie doleciała do końca bounca
- strzelając z cannona imperialnego w dzwon, obrywa seer i dzwon czy jednak rozlosowuje się na 6+ w seera bo w armybooku do skavenow jest tak napisane i zmienia to zasadę z rulebooku o jeźdźcach i monsterach trafianych templatką
- czy można rzucić druga kometę tym samym magiem gdy pierwsza już "leci"?
- czy można w combacie zrobić reform tak aby się obrócić bokiem do walczącej jednostki (np. przygotowując się na szarże z boku ustawiamy się przodem w tym kierunku)?
- czy forbidden rod (one use only, d6 power dicow za d3 rany na magu) jest jakoś ograniczone przez zasady euro comp score jeżeli chodzi o ilość przywołanych kostek?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

1. nie, oddziału z dzwonem nie można opuścić
2. Strzały z WLC nie zatrzymują się na MI, MC, MB ani na monsterach
3. jest to template, więc dostaje i dzwon i seer
4. tak
5. nie
6. jest ograniczony, możesz wygenerować max 2 PD na turę, więc jeśli nic nie wychanelowałeś i nie masz nic innego co zabiera kostkę to z tego przedmiotu możesz otrzymać 2 PD
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Leoh pisze:Misha a co myslisz o combat reform i zmianie stykających się z herosem b2b modeli, w ramach tej reformy ?
Nie ogarniam tej reformy. Jak tak czytam RB i FAQ do Combat Reformy to mi wychodzi, że samotny Smok se może zmieniać miejsca jak chce byleby:

a) nie zmienił liczby wrogów
b) pozostał w tym samym "facingu" z oddziałem w kontakcie.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Paraszczak pisze:
Leoh pisze:Misha a co myslisz o combat reform i zmianie stykających się z herosem b2b modeli, w ramach tej reformy ?
Nie ogarniam tej reformy. Jak tak czytam RB i FAQ do Combat Reformy to mi wychodzi, że samotny Smok se może zmieniać miejsca jak chce byleby:

a) nie zmienił liczby wrogów
b) pozostał w tym samym "facingu" z oddziałem w kontakcie.
Jest to opisane w uściśleniach. Nie może zmieniać miejsca jak chce.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

A w przypadku Hordy i bohatera w oddziale? Mogę po combat reformie literalnie nic nie zmienić, tylko przesunąć herosa z jednego końca na drugi? Unikając tym samym np ataków wrogiego bohatera?

Albo Mag w kusznikach po Combat Reformie i challenge'u z championem ZAWSZE ucieknie od Smoka bo w subsequentach będzie pojedynku odmawiał, a wg. uściśleń Smok się dostawić nie może?

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Paraszczak pisze:A w przypadku Hordy i bohatera w oddziale? Mogę po combat reformie literalnie nic nie zmienić, tylko przesunąć herosa z jednego końca na drugi? Unikając tym samym np ataków wrogiego bohatera?

Albo Mag w kusznikach po Combat Reformie i challenge'u z championem ZAWSZE ucieknie od Smoka bo w subsequentach będzie pojedynku odmawiał, a wg. uściśleń Smok się dostawić nie może?
Tak -jak grasz z ogarniętym przeciwnikiem mag zawsze może uciec od smoka jeśli jest w oddziale z championem. Smok nie może zmienić swojego miejsca... wróć stronę ,dwie wcześniej i poczytaj:)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

PiotrB pisze: Tak -jak grasz z ogarniętym przeciwnikiem mag zawsze może uciec od smoka jeśli jest w oddziale z championem. Smok nie może zmienić swojego miejsca... wróć stronę ,dwie wcześniej i poczytaj:)
Moglby ktos podrzucic ten fragment uscislen o ktorym mowice ? bo cos nie moge tego wyszukac tam.

A Paraszczak gdzie ma wrocic i co poczytac? coś chyba nie ogarniam tego dialogu :)

Edit:
Pojedyncze modele a Combat Reform
Pojedyncze modele mogą tylko zmienid facing za pomocą combat reform. Nie można ich przesuwad na boki za pomocą tego manewru. Jeżeli model ma nie kwadratową podstawkę i chce zmienid facing, to musi zachowad nowy środek jak najbliżej jego środka przed Combat Reform.
W ogloszeniu turnieju DMP na temat uscislen jest blad i link do starszej wersji uscislen w ktorej tego zapisu nie ma.

tak czy siak to dalej nie mowi ze bohaterami w oddziale nie moge mieszac jak mi sie podoba podczas combat reformy ... wiec chyba tak pozostaje mi grac.

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

dzieki :)
Macias pisze:
esgaroth pisze:- czy można w combacie zrobić reform tak aby się obrócić bokiem do walczącej jednostki (np. przygotowując się na szarże z boku ustawiamy się przodem w tym kierunku)?
5. nie
rozumiem że nie dlatego ze wyłączam modele z walki wręcz z frontu mojej jednostki a dołączam do walki modele z boku, a gdybym chciał taką reformę zrobić monsterem, czyli obrócić się bokiem do walczącego (nie wyłączam ani przez chwile mojego pojedynczego modelu z walki wręcz)?

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

esgaroth pisze:dzieki :)
Macias pisze:
esgaroth pisze:- czy można w combacie zrobić reform tak aby się obrócić bokiem do walczącej jednostki (np. przygotowując się na szarże z boku ustawiamy się przodem w tym kierunku)?
5. nie
rozumiem że nie dlatego ze wyłączam modele z walki wręcz z frontu mojej jednostki a dołączam do walki modele z boku, a gdybym chciał taką reformę zrobić monsterem, czyli obrócić się bokiem do walczącego (nie wyłączam ani przez chwile mojego pojedynczego modelu z walki wręcz)?
Uscislenia strona 11:
Reform po walce wręcz
Nie można reformowad oddziałów w walce tak, by po reformie stykały się ze sobą bokami lub tyłami.
+ z tego co pamietam jest w dziale combat reform zdanie na temat monsterow (ostatnie zdanie w calym podrozdziale), nie mam teraz booka

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Po prostu nie możesz się do przeciwnika obrócić bokiem ani tyłem. Ponadto jeżeli walczysz z dwóch różnych stron (np. od boku i od przodu) to wogóle nie możesz robić combat reform.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

ok dzięks :)

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Leoh pisze:Przegladajac Faq GW 1.5 natrafilem na :
Q: Must a character be moved to the front rank of a unit as soon as
a space becomes available? (p100)
A: Yes.
Czy to czasami nie kłóci sie z naszymi uscisleniami polskimi? :
Ruch bohaterów w oddziałach
Po każdym manewrze „reform” bohaterowie muszą znajdowad się w pierwszym szeregu, jeśli jest to możliwe. Jeśli bohater znajduje się w drugim szeregu oddziału i zwalnia się miejsce w pierwszym szeregu, przemieszcza się on automatycznie na wolne miejsce na początku swojej fazy ruchu.
Czy tez moze w ten sposob wlasnie zostalo to uscislone ?
Potrzebuje jeszcze wiedziec co z tym problemem i ktore z tych moge egzekwowac u przeciwnikow, wbrew pozorom nie jest to niespotykana sytuacja. Maciek P. swoimi ogrowymi herosami uwielbia walic z 2go szeregu (zabierajac greedy fistem poziomy magi, lub trzymajac tam crown of command).

jakis sedzia cos moze powiedziec ?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Leoh pisze:
Leoh pisze:Przegladajac Faq GW 1.5 natrafilem na :
Q: Must a character be moved to the front rank of a unit as soon as
a space becomes available? (p100)
A: Yes.
Czy to czasami nie kłóci sie z naszymi uscisleniami polskimi? :
Ruch bohaterów w oddziałach
Po każdym manewrze „reform” bohaterowie muszą znajdowad się w pierwszym szeregu, jeśli jest to możliwe. Jeśli bohater znajduje się w drugim szeregu oddziału i zwalnia się miejsce w pierwszym szeregu, przemieszcza się on automatycznie na wolne miejsce na początku swojej fazy ruchu.
Czy tez moze w ten sposob wlasnie zostalo to uscislone ?
Potrzebuje jeszcze wiedziec co z tym problemem i ktore z tych moge egzekwowac u przeciwnikow, wbrew pozorom nie jest to niespotykana sytuacja. Maciek P. swoimi ogrowymi herosami uwielbia walic z 2go szeregu (zabierajac greedy fistem poziomy magi, lub trzymajac tam crown of command).

jakis sedzia cos moze powiedziec ?
Zostanie to zmienione na zgodne z FAQ.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Leoh pisze:Maciek P. swoimi ogrowymi herosami uwielbia walic z 2go szeregu (zabierajac greedy fistem poziomy magi, lub trzymajac tam crown of command).
No ba :) Tak się gra jak zasady mówią, jak się zasady zmieniają, to się gra inaczej.

To jeszcze pytanko:

Vampire Lord z Red Fury styka się po kancie z czempionem - czyli może bić tylko w niego. To rodzi następujące pytania:

1. Czy jak nie był w challengu, to może z Red Fury wygenerować więcej niż 1 dodatkowy atak (champion ma 1W i może wbić tylko 1 ranę)
2. Czy jak był challengu, to czy rany z overkilla generują dodatkowe ataki z Red Fury? (w końcu zadał 1 unsaved wound, reszta to overkill)
3. Czy jak nie będąc w challengu zabije championa bazowymi atakami, to dodatkowe może wsadzić w oddział skoro wszystkie ataki są z tą samą inicjatywą a zaczynajać bić stykał się tylko z championem?

Nota bene - w uściśleniach trzeba też zmienić zapis o Power Dice który nijak nie ma się do aktualnie granych zasad i jest nielogiczny (wg. zapisu z uściśleń nie grając na EURO można użyć np. 50 kości magii byle w 1 momencie nie było wiecej niż 12 na raz w ręce)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

bez challenga 1 rana 1 dodatkowy atak
w challengu ile ran tyle atakow, co ty kombinujesz? zapis mowi o ranach i mozna overkillowac do woli, wszysko to dodatkowe ataki z red fury :) nie wiem skad ten pomysl
skoro sa z taka sama inicjatywa, to jak chcesz celowac w oddzial skoro bijesz tylko w championa
Nota bene - w uściśleniach trzeba też zmienić zapis o Power Dice który nijak nie ma się do aktualnie granych zasad i jest nielogiczny (wg. zapisu z uściśleń nie grając na EURO można użyć np. 50 kości magii byle w 1 momencie nie było wiecej niż 12 na raz w ręce)
co chcesz zmieniac?
w uscislenaich redagowanych przez Furiona nie ma nic o Power Dice
a chyba nie myslisz ze uscislenia musza byc cale jak EURO. Na czystej magii mozesz z Deatha dorabiac sobie ile chcesz kostek, byle nie przekroczyc 12 na moment fazy
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Maciek P. pisze: 3. Czy jak nie będąc w challengu zabije championa bazowymi atakami, to dodatkowe może wsadzić w oddział skoro wszystkie ataki są z tą samą inicjatywą a zaczynajać bić stykał się tylko z championem?
nawet nie o czempiona chodzi ale tez o bohatera.
przyklad: zadaje magowi ogrowemu 5 ran zabijajac go, mam dodatkowe 5 atakow i czy moge wyprowadzic je w oddzial z ktorym sie przed smiercia maga nie stykalem?

Wydaje sie ze tak, Mag znika a ja stykam sie z oddzialem. Nie mam od razu 10 atakow tylko 5 ktore alokuje w maga/czempiona, po procesie zadawania ran, mam nowe ataki ale i nowy b2b.

inna interpretacja wydaje mi sie "exploitem" zasad :)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »