Rackham - co się stało z formami?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bloodwar
Wałkarz

Rackham - co się stało z formami?

Post autor: Bloodwar »

Jak wiadomo firma jakiś czas temu wycofała się z rynku (choć nie wiem czemu - bo figurki mieli naprawdę zacne) a mnie ostatnio zainteresowało: co się stało z formami? Firmy modelarskie upadają od czasu do czasu, ale chyba nigdy w historii nikt nie zdecydował się, żeby formy po prostu wyrzucić na złom, bo nawet najsłabsze jakościowo i detalowo formy Matchboxa, Hellera i innych upadłych "gigantów" zawsze odkupywała jakaś firma i robiła z nich przez jakiś czas użytek. Tym bardziej powinno się zrobić uzytek z form Rackhama, bo przecież figurki nie starzeją się jak figurki samolotów, może akurat zebrałaby się grupa fanów, odkupilibyśmy formy i robili sobie z nich armie :-) Ktoś wie może czy ktoś odkupił formy od Rackhama, czy dalej leżą w jakiejś piwnicy? Może w jakimś czasopiśmie branżowym, stronie internetowej było napisane co i jak?
Zakon NMM trzeba tępić, niszczyć, wypalać rozgrzanym do czerwoności żelazem! Oczywiście żelazem pociągniętym metalizerem :-)

wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wenanty »

A [tu jest link] okazało się niepotwierdzoną plotą? Wujek Google zresztą ma dużo na ten temat do powiedzenia, a zapytałem tylko: Rackham molds. Się nie znam na Rackham, tylko próbuję nieść pomoc :)

EDIT: literówki.

Awatar użytkownika
Bloodwar
Wałkarz

No muszę się przyznać nie wiedziałem że z poziomu google się coś takiego znajdzie więc nawet nie próbowałem, dzięki za pomoc! [temat do zamknięcia]
Zakon NMM trzeba tępić, niszczyć, wypalać rozgrzanym do czerwoności żelazem! Oczywiście żelazem pociągniętym metalizerem :-)

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

http://www.ebay.co.uk/sch/m.html?_nkw=r ... caomao1122
A ten oto pan sprzedaje na ebayu metalowe odlewy figurek Rackhama korzystając z faktu, że nie ma go kto podać do sądu. Ale niektórzy klienci narzekają na jakość.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Bloodwar
Wałkarz

Jakość odlewu wykonanego z formy figurki nigdy nie będzie taka jak z oryginalnego molda... Dlatego tak dopytuje się o formy, bo chętnie sam bym porobił figurki na własny uzytek (+ ewentualnie "mała" pomoc Forumowiczom w uzupełnieniu ich kolekcji :-) niż mam przepłacać za "unikalność" już nieprodukowanych "zabytków"
caomao1122 pisze: Item location: 苏州市, China
Aaa, czajna! - i wszytko jasne, Chińczycy wszystko skopiują :-)

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Sorry, ale jeśli myślisz, że znajdziesz oryginalne formy figurek Rackhama przez forum BP, to równie dobrze mógłbyś uwierzyć, że kopiąc w swoim ogródku odkryjesz Atlantydę.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Bloodwar
Wałkarz

Chodziło mi tylko to, czy ktoś wie co się z nimi stało (Wenanty wiedział i chwała mu za to :-) bo w to, że ktoś z Polski sobie kupił te formy i trzyma w ogródku razem z krasnalami to oczwyiście nie wierzę, liczyłem tylko na pomoc opartą o wiedzę źródłową - z jakichś czasopism tematycznych bądź stron internetowych poświęconych tematyce figurkowej (jak choćby właśnie BP :-)

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Formy nie maja tu nic do rzeczy, wazne sa mastery, ktore aktualnie sa w rekach Cyanide Studios i/lub Legacy Miniatures. Ci ostatni wydaja zarowno stare, jak i nowe modele (wyrzezbione za Rackhama, ale niewydane) w zywicy przez CMoN. A troche gumoform mozesz sobie kupic na Ludiku, choc odlewanie z nich figurek byloby wciaz nielegalne, bo nie mialbys praw do tego.

Chinczycy maja formy i sprzedaja bez zezwolenia, bo Rackham u nich odlewal i po upadku zostali z niezaplaconymi fakturami. Cyanide (wlasciciel IP Konfry i AT-43) najwyrazniej nie ma ochoty ciagac ich po sadach, zwlaszcza ze figurki ich nie interesuja. Swoja droga Legacy Miniatures tez ma siedzibe w Chinach.

Ot, i cala historia :)

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Dopiero teraz przeczytałem ten temat... Odnośnie Legacy Miniatures, to chciałbym nadmienić, że posiadają oni jakieś 85 % masterów. Nie produkują tylko i wyłącznie niewydanych figurek, ale sprzedają także modele, które już wcześniej ukazały się na rynku.

Czytałem kiedyś wywiad z jakimś gościem z LM.
Obrazek

ODPOWIEDZ