Początkujący.... (Pytania/Pomoc)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: Początkujący....

Post autor: QQrydza »

Asassello pisze:
Jeśli potrzebujesz informacji o samej armii, zasadach i taktykach to zapraszam do działu HE na tym forum.
Jest tam odpowiedni temat, na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

A.
Jest tam tez Andrzej - którego nie ma na żadnym angielskim forum. Choc po prawdzie to jest w podforum każdej armii... ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

-Qc- pisze:
Asassello pisze:
Jeśli potrzebujesz informacji o samej armii, zasadach i taktykach to zapraszam do działu HE na tym forum.
Jest tam odpowiedni temat, na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

A.
Jest tam tez Andrzej - którego nie ma na żadnym angielskim forum. Choc po prawdzie to jest w podforum każdej armii... ; )
W Brecie jest wytępiony :D
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Manegok
Warzywo

Post autor: Manegok »

Witam!
Piszę z pewnym pytaniem. Ostatnio postanowiłem wrócić do Warhammera (jestem bardzo początkujący), zasad chce się nauczyć z posiadanego zestawy Bitwa o Przełęcz Czaszki a po ogarnięciu zasad, chce zacząć grać posiadanym przeze mnie batalionem Lizardów, których mam zamiar zbierać. I tutaj nasuwa się moje pytanie - czy Lizardmeni to odpowiednia armia na początek? Wiem, że mają mocną magie, ale jak jest u nich z walką w zwarciu (ten element najbardziej mnie interesuje)?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Te zasady już nie są aktualne. Przełęcz Czaszki to 7edycja. Obecnie mamy ósmą z starterem Wyspa Krwi. Chyba, że przepakowali Przełęcze Czaszki.

Manegok
Warzywo

Nawet podstawowe zasady dotyczące walki? Mam na myśli np. rzuty na ochronę pancerza itp. A jak z tymi Lizardmenami? Armia jest jak dla mnie bardzo klimatyczna i strasznie mi się podoba, ale chciałbym mieć mocną walkę wręcz, a nie wiem jak z tym u Lizaków.

Edit:
Ten batalion lizardów otrzymałem dość dawno, kiedy jeszcze była 7 edycja, więc czy figurki z niego są dalej aktualne?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Manegok pisze:Nawet podstawowe zasady dotyczące walki? Mam na myśli np. rzuty na ochronę pancerza itp.
Niektóre tak
Manegok pisze: Edit:
Ten batalion lizardów otrzymałem dość dawno, kiedy jeszcze była 7 edycja, więc czy figurki z niego są dalej aktualne?
Figsy są dalej aktualne.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Manegok
Warzywo

Ok, i ostatnie pytanie na temat Lizardmenów - na czym najbardziej opiera się ta armia? Magia, walka wręcz, walka na dystans?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Magia i strzelanie (skinki i salamandry). Walka wręcz też nie jest zła, bo saurusy na coldone (bohaterowie) potrafią nieźle przywalić
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Manegok
Warzywo

A czy jest jakaś armia, która opiera się bardziej na walce na dystans i walce wręcz? Wydaje mi się to ciekawsze niż używanie czarów.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Dwarfy. Nie mają magii, mają irytująco mocne strzelanie, a jak będziesz chciał powalczyć to też bezproblemowo. :?

Manegok
Warzywo

A jakaś armia nie człowieko-podobna? Chyba jednak zostanę przy Lizardach. I w co lepiej zaopatrzyć sie na początek, armybooka czy książkę z zasadami do 8 edycji?

Awatar użytkownika
MatthewKorona
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MatthewKorona »

Obie tak samo ważne. Bez jednej nie stworzysz armii, bez drugiej nie pograsz, chyba że Cię ktoś nauczy.
W każdym razie, kupuj obie.
Impossible is nothing.

Manegok
Warzywo

A więc zaopatrze się w obie książki. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jak masz możliwość pożyczenia od znajomych dużej książki i poczytania fluffu to praktyczniej jest poszukać i kupić małą wersję

duża książka jest super wydana i ble ble takie tam, ale ze sobą jej nie będziesz nosić.
mała książka z zasadami z zestawu IoB jest w sam raz :) duża to 180 zeta stojące na półce
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Ja noszę dużą. :P I nie kosztowała mnie 180 zł, tylko 100. Wystarczy dobrze poszukać.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

tęsknisz za szkołą podstawową i ciężkim plecakiem? :)
co do ceny to okazje chodzą po allegro, ktoś był desperatem i sprzedał za tyle, zdarza się, ale to nie standardowa cena jak chcę kupić tu i teraz, ktoś kto chce zacząć nie będzie czekał pół roku, aż okazja się pojawi tylko pójdzie i kupi tu czy tam podręcznik

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Lubię ten tom. Wygląda imponująco, a ciężar mi nie przeszkadza.

Awatar użytkownika
krusk
Chuck Norris

Post autor: krusk »

Duża książka ma tą zaletę, że jest świetnym narzędziem "perswazji"(i bronią alternatywną)
Infernal Puppet pisze:Skavenom udaje się 100%, nieudane projekty to sabotaże konkurencji więc się nie liczą :wink: .

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Naviedzony pisze:Ja noszę dużą. :P I nie kosztowała mnie 180 zł, tylko 100. Wystarczy dobrze poszukać.
Kurcze, a ja dałem ponad 400 Pln...:/

misha
Wielki Nieczysty Spamer

jak kupiłeś kolekcjonerską wersję z torbą i akcesoriami to co się dziwisz :)

ODPOWIEDZ