8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
tylko test Ld jest na 2D6
wytrzymałość, siła inicjatywa to zwykłe D6, czyli jak jednostka ma 40 modeli to 40x rzucasz D6 i postępujesz zgodne z instrukcją czaru
wytrzymałość, siła inicjatywa to zwykłe D6, czyli jak jednostka ma 40 modeli to 40x rzucasz D6 i postępujesz zgodne z instrukcją czaru
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Powiedzmy że model ma 5 wytrzymałości i ma on zdać test wytrzymałości na ile zdaje?

Armia: SKAVENI
okon pisze:pot lał sie litrami , moje dupsko płoneło razem z jajami na szczęście mam długą parówę która nie zdążyła się sfaiczyć do końca więc zwycięstwo wydarłem![]()
Na 1 zdaje, na 2 zdaje, na 3 też mu się czasami uda, na 4 się stara i jakoś zdaje i na 5 resztkami sił i silnej woli zdaje!Deska pisze:Powiedzmy że model ma 5 wytrzymałości i ma on zdać test wytrzymałości na ile zdaje?
Pytanie:
Mamy 5 mournfangów w tym champion w unitcie. Strzelam tam 6 hitów z banishmenta. Gracz OK rozdysponowuje: 4 hity w oddział, 2 w championa. Dostaje 4 woundy (2 w oddział i 2 w championa) a nie schodzi mu żaden model. Legalne?
IMO nie. Zasada rozdysponowywania hitów obowiązuje jedynie w przypadku charakterów. Oto co str. 97 RuleBooka o tym mówi:
"If there are fewer than five rank-and-file models left in the unit (or the character is of a different troop type" there is a chance that any characters in the unit could be hit - the controlling player decides who is hit, but must allocate one hit on each model before he can add a second hit on a model; he must allocate two hits on each model before he can allocate a third"
* pogrubienie moje
Dodam, że ten akapit znajduje się w sekcji Characters a nie Command Group.
Maryś tak gra, Młody i Crus wczoraj mnie zapewniali że na ETC też tak będzie ale ja tam nie widzę do tego podstaw i nie chcę się wykłócać za tydzień z jakimś szwabem mówiąc mu "bo tak gramy w Polsce" a nie potrafiąc tego podeprzeć zasadami. Więc jak to jest? Legalne czy nie? A jeśli tak to czemu?
Mamy 5 mournfangów w tym champion w unitcie. Strzelam tam 6 hitów z banishmenta. Gracz OK rozdysponowuje: 4 hity w oddział, 2 w championa. Dostaje 4 woundy (2 w oddział i 2 w championa) a nie schodzi mu żaden model. Legalne?
IMO nie. Zasada rozdysponowywania hitów obowiązuje jedynie w przypadku charakterów. Oto co str. 97 RuleBooka o tym mówi:
"If there are fewer than five rank-and-file models left in the unit (or the character is of a different troop type" there is a chance that any characters in the unit could be hit - the controlling player decides who is hit, but must allocate one hit on each model before he can add a second hit on a model; he must allocate two hits on each model before he can allocate a third"
* pogrubienie moje
Maryś tak gra, Młody i Crus wczoraj mnie zapewniali że na ETC też tak będzie ale ja tam nie widzę do tego podstaw i nie chcę się wykłócać za tydzień z jakimś szwabem mówiąc mu "bo tak gramy w Polsce" a nie potrafiąc tego podeprzeć zasadami. Więc jak to jest? Legalne czy nie? A jeśli tak to czemu?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
@Deska
przeczytaj rozdział na początku RB o testach charakterystyk, jest tam napisane.
czy regeneracja liczy się jako Ward Save na potrzeby The other trickter's shard. wydaje mi się, że nie - opis ward save i regeneration special rule nie wskazują na to ale może macie inne zdanie
w tych wampirach z Mortisem tych regenek jest trochę
przeczytaj rozdział na początku RB o testach charakterystyk, jest tam napisane.
czy regeneracja liczy się jako Ward Save na potrzeby The other trickter's shard. wydaje mi się, że nie - opis ward save i regeneration special rule nie wskazują na to ale może macie inne zdanie

w tych wampirach z Mortisem tych regenek jest trochę
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Wiem, ze na "Imiennych" się nie gra, ale chciałem się zapytać, czy Tetto'Eko musi spełnić Casting Value czarów pomimo IFki za dowolny dublet, czy jak ma dublet, to czar automatycznie zostaje rzucony niezależnie od tego, czy w normalnych okolicznościach by nie wyszedł?
Jakby co, przytoczę Rulling:"All spells from the Lore of Heaves will be cast with Irresistable Force on any succesful casting roll that includes a double."
Jakby co, przytoczę Rulling:"All spells from the Lore of Heaves will be cast with Irresistable Force on any succesful casting roll that includes a double."
debek tez mi to pokazywal jakis czas temu.Karli pisze:Pytanie:
* pogrubienie moje
Moim zdaniem cos w tym jest. Ale jakos nie blo dotad czasu wrzucic tego na forum ls.
Cytat mówi jasno - czar musi wyjść.Azurix pisze:"All spells from the Lore of Heaves will be cast with Irresistable Force on any succesful casting roll that includes a double."
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Nie mam opanowanego aż tak angielskiego, aby zagłębiać się w semantykę, RAW, czy inne rullingi, dlatego zapytałem, ponieważ gdy ostatni raz zobaczyłem Tetto'Eko na stole to IFka była niezależnie od Casting Value. Np. jeśli dobrze pamiętam Duża Kometa z 3 kości.
Oczywiscie, ze nielegalne.Shino pisze:Karli pisze:Pytanie:
Champion zawsze ginie ostatni. Gracz ogrów nie ma tu nic do rozdzielania.
Rozdzielanie hitów dotyczy tylko unitów, w których bohater nie ma lookouta, gdyż jest mniej niż 5 rankandfile lub ma inny troop type niż oddział.

Akurat te argumenty są bzdurne. Przecież jak masz 4 rank and file plus championa i walniesz w niego z armaty to też champion ginie ostatni? Ginie pierwszy! Lookout dotyczy tak samo champa jak i bohaterów.Dębek pisze: Oczywiscie, ze nielegalne.
Champion zawsze ginie ostatni. Gracz ogrów nie ma tu nic do rozdzielania.
Rozdzielanie hitów dotyczy tylko unitów, w których bohater nie ma lookouta, gdyż jest mniej niż 5 rankandfile lub ma inny troop type niż oddział.
Natomiast rozdzielanie hitów z broni BS-owiej zawsze mi śmiedziało, i pisałem na ten temat tutaj:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=922592#p922592
Na co Shino odpowiedział że looz, więc zacząłem tak grać. I wszyscy tak grają więc pewnie trzeba by wsadzić w uściślenia że jest inaczej, a do tej pory nie mam zamiaru sie wychylać.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Po prostu niektórzy traktują Championa jak Character pod każdym względem. A w rzeczywistości Champion ma przywileje Charactera chyba tylko w przypadku Lookout Sir'a, Pojedynków i wymuszonej deklaracji ataków bezpośrednio w niego, ale możliwe, że coś pominąłem. W zapisie o rozdzielaniu Hitów poniżej 5 modeli w oddziale, tak samo jak w przypadku Make Way'a, nie ma wzmianki o Championie, tylko wyraźnie o Characterze.
Mi się wydaje, ze large targety nigdy nie mają covera, przynajmniej tak mi kiedyś mówił Marys.pingu pisze:Sytuacja:
Stoi hellblaster wys. (1) strzela w sfinksa wys. (3+2 za wzgórze) na lini strzału stoi czołg wys(3).
Pytanie:
Czy czołg daje covera sfinksowi?
Więc jak to jest?
Edit; podczepiam się do pytania o przerzucanie regenek z The Other Trickets Sharda.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!
Pytanie jeżeli bije w dzwon i na kostkach wypada mi 9 w tabeli dzqonu jest napisane: Sam dzwon a nie Grey Seer niezwłocznie rzuca czar Gejzer Ognia (Zaklęty Czar,Poziom Mocy 5) to znaczy że czar się udaje z mocą 5 i przeciwnik może go rozproszyć na 5+? Czy musze go rzucić za moje wygenerowane kostki mocy na 5+ ?
I druga sytuacja kupuje sobie na mojego Plague Priesta czar Spacz Zwój (Zaklęty Czar,Poziom Mocy 5) tak samo to działa jak opisałem wcześniej.
Z góry dzięki
I druga sytuacja kupuje sobie na mojego Plague Priesta czar Spacz Zwój (Zaklęty Czar,Poziom Mocy 5) tak samo to działa jak opisałem wcześniej.
Z góry dzięki

Armia: SKAVENI
okon pisze:pot lał sie litrami , moje dupsko płoneło razem z jajami na szczęście mam długą parówę która nie zdążyła się sfaiczyć do końca więc zwycięstwo wydarłem![]()
1. na SLoS nie mają nigdy, na VLoS już mogą miećWojtuśŚ pisze:
[1]Mi się wydaje, ze large targety nigdy nie mają covera, przynajmniej tak mi kiedyś mówił Marys.
[2]Edit; podczepiam się do pytania o przerzucanie regenek z The Other Trickets Sharda.
2. shard nakazuje przerzucać udane wardy, a regenka nie jest wardem
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Rule Book IoB na stronie 72:"Large Targets cannot claim cover modifiers for obstacles."WojtuśŚ pisze:Mi się wydaje, ze large targety nigdy nie mają covera, przynajmniej tak mi kiedyś mówił Marys.pingu pisze:Sytuacja:
Stoi hellblaster wys. (1) strzela w sfinksa wys. (3+2 za wzgórze) na lini strzału stoi czołg wys(3).
Pytanie:
Czy czołg daje covera sfinksowi?
Więc jak to jest?
Za obstacle nie mają, ale za lasy, inne oddziały, obeliski i inne formy terenu już mogą mieć.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()