Witam
Od wczoraj jestem posiadaczem gry Endless Space, klasycznego 4x czyli eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate.
Gra wraca korzeniami do klasyki gatunku czyli Master of Orion. Mamy 8 cywilizacji + możliwości stworzenia własnych z gotowych perków. Wszystko dzieje sie w czasie tur, jedynie walka ma inny wyraz bo wygląda jak interaktywna prezentacj/animacja.
Grałem tylko 4h ale powiem że ciężko było mi odejść od gry. To co od razu spodobało mi się to losowość tworzonych galaktyk oraz zmiany na technologiach pod różne rasy. Piękna grafika w postaci ładnie animowanych walk oraz planet.
Poziomy trudności faktycznie są różne bo np. na easy relacje z innymi nacjami są nieagresywne... a na normal już jest problem. Pojawia się więcej piratów. Ciekawostką jest że każda napotkana nacja jest z nami w relacji Zimnej Wojny a nie Pokoju. Wszystkie opcje dyplomatyczne trzeba wypracować na drzewku technologi które jest ogrome.
Duzym plusem jest możliwość projektowania własnych statków kosmicznych i zarządzanie ich uzbrojeniem. Wygląd ograniczony jest dla każdej nacji ale pojawiają sie info o skin_pack'ach więc pewnie dojdzie do zmian.
Endless Space czyli 4x w 2012
Moderator: Zaklinacz Kostek
- MomoTheKiller
- Chuck Norris
Endless Space czyli 4x w 2012
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
- MomoTheKiller
- Chuck Norris
Jest na prawde ciekawie... trochę brakuje opcji w porównaniu do MoO ale to nie czyni gry łatwiejszej.
Trudno wylosować dobre planety a i expansja jest czasochłonna - średnio 20-50 tur zabiera kolonizacja
Nie jest to CIV oczywiscie możliwości ataku przez wroga są ograniczone bo układy mają po kilka pasów dostępu lubv tylko wormhole ale w ciągu 2-3 tur może się dużo stać. Szczególnie jak myślimy że dajemy rade.
Poniżej filmik z prezentacji:
http://www.youtube.com/watch?v=xl_tijVBWBA wersja alfa - obecna wersja już po kilku łatkach.
Trudno wylosować dobre planety a i expansja jest czasochłonna - średnio 20-50 tur zabiera kolonizacja
Nie jest to CIV oczywiscie możliwości ataku przez wroga są ograniczone bo układy mają po kilka pasów dostępu lubv tylko wormhole ale w ciągu 2-3 tur może się dużo stać. Szczególnie jak myślimy że dajemy rade.
Poniżej filmik z prezentacji:
http://www.youtube.com/watch?v=xl_tijVBWBA wersja alfa - obecna wersja już po kilku łatkach.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Nie widzę multiplayera w tej grze. Turówki są mega słabe na multiplayer.
Cała gra wygląda spoko - 8.0 na gamespot o czymś znaczy. Może się kiedyś skuszę.
pozdrawiam
Furion
Cała gra wygląda spoko - 8.0 na gamespot o czymś znaczy. Może się kiedyś skuszę.
pozdrawiam
Furion
- MomoTheKiller
- Chuck Norris
no ja od 22 do 2 w nocy grałem - Kochanie jeszcze 1 tura i ide spać. Strasznie wciąga.
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Jakby kogoś interesowało to Endless Space będzie wydany w październiku w wersji pudełkowej przez Techland
Lest we forget: