Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania co do 8ed VC

Post autor: misha »

mam inne zdanie :) ale cóż, bez FAQ to rozmowa jest jałowa, LS uściśli albo i nie
na 4+ można sobie rzucić co jest ważniejsze w tym głupim zdaniu czy, że next turn (player? game? nie sprecyzowane) czy że trwa do następnej fazy magii VC.

Inaczej tego zapisu o trwaniu czaru nie powinno być w ogóle. I byłoby dobrze, a tak wzkasuje do kiedy czar trwa.
Możemy sobie gdybać :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Chciałem się upewnić jak się liczy Vampire on Hellsteed jeśli chodzi o Troop Type i wielkość podstawki? Jest to zwykła Kawaleria mająca Lookouta w BK z podstawką 25x50mm?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Azurix pisze:Chciałem się upewnić jak się liczy Vampire on Hellsteed jeśli chodzi o Troop Type i wielkość podstawki? Jest to zwykła Kawaleria mająca Lookouta w BK z podstawką 25x50mm?
tak graja na turniejach. War Beast -> w booku, wielkosc kawaleryjska. Jest look out sir.

Edit:
War beast jako sam hellsteed.
Z wampirem to bedzie model i wielkosc kawaleryjska. Ale nie jest to explicite napisane w abooku. W kazdym razie hellsteedy na turniejach wystepuja w kawaleri i tez tej wielkosci

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Podstawka nie ma nic do rzeczy, liczy się troop type.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ale jak mam sobie zrobić model to muszę wiedzieć na jakiej podstawce.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

@Azurix
mannfred von carstein na koszmarze ze skrzydelkami :P

a Infernal raczej odnosił się do tego
War Beast -> w booku, wielkosc kawaleryjska. Jest look out sir.
i prawdę rzekł

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Infernal Puppet pisze:Podstawka nie ma nic do rzeczy, liczy się troop type.
Witam,
To teraz takie Nobowskie pytanie... Wampir na Hellsteedzie może być stompowany? (Warb beast dostają ze stompów)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Nie może być, bo jego troop type to Cav.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, o 14:39 przez Macias, łącznie zmieniany 1 raz.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

Macias pisze:Nie może być, bo jego troop type to MC.
Dargor pisze:
Witam,
To teraz takie Nobowskie pytanie... Wampir na Hellsteedzie może być stompowany? (Warb beast dostają ze stompów)

hohohohola!

wampir na hellstedziu nie jest MontrusCavalary...(tym jest chyba KFC czy duże Mourfangi) vampir na hellstedziu jest zwykła kawalerią, może dołączać się pomimo lotu do oddziałów kawalierów(BK&BK) oraz ma od nich look out'a...i jak kawa nie dostaje stompów, podstawka ma do rzeczy...są wyjątki ale jest generalnie przypisane że piechotka jest na 25x25/20x20 kawaleria na 25x50, montrualna kawa na rydwanówkach, monstery od 50x50 do większych, a mostrualna piechota 40x40

z czego wynika że skoro jest na podstawce 25x50 to jest kawalerią(bo ma profil wierzchowca i jeźdźca) :)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Bojek pisze:
Macias pisze:Nie może być, bo jego troop type to MC.
Dargor pisze:
Witam,

hohohohola!

wampir na hellstedziu nie jest MontrusCavalary...(tym jest chyba KFC czy duże Mourfangi) vampir na hellstedziu jest zwykła kawalerią, może dołączać się pomimo lotu do oddziałów kawalierów(BK&BK) oraz ma od nich look out'a...i jak kawa nie dostaje stompów, podstawka ma do rzeczy...są wyjątki ale jest generalnie przypisane że piechotka jest na 25x25/20x20 kawaleria na 25x50, montrualna kawa na rydwanówkach, monstery od 50x50 do większych, a mostrualna piechota 40x40

z czego wynika że skoro jest na podstawce 25x50 to jest kawalerią(bo ma profil wierzchowca i jeźdźca) :)
Tak, tak. Co innego myślałem, co innego napisałem. Mój błąd. Już poprawione.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Dziękuję.

Nie liczyłem na to tak czy siak, jednak zaintrygowało mnie to jak przeczytałem że Hellsteed ma typ bestii.:)

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Post autor: Robert.P »

Jakie macie w tej edycji fajne itemki,i jaki jest teraz kloc do bicia ?
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

przeczytaj kilka rozpisek w dziale i AB to się dowiesz :)

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Sądzę, że najfajniejsze itemki teraz dla nas to np. dragonhelm, dispell scroll, ogre blade, luckstone i talisman of preservation. Ja najczęściej tych używam ;D

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

pałka za 75 punkciaków jest spoko ;) czasem fajnie mieć małego terrogejka w klocku...lipa że trzeba go w jakieś śmiecowe kombaty pchać aby coś utłukł...

Awatar użytkownika
Madimiel
Mudżahedin

Post autor: Madimiel »

Tym bardziej że można go jeszcze dopakować powerkiem -1 Ld w 6"

Book of Arkhan : dodatkowa popychaczka fajna jest :wink:

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Gra ktoś z was na Hexwraithach? Spłacają się?
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Są sytuacyjni. Jeśli przeciwnik ma magiczne pociski lub coś templatkowego z magicznymi atakami, to szybko giną i dużo punktów oddają przeciwnikowi, ale jeśli nie trafisz na żadną z tych rzeczy, to wtedy przeciwnik nie jest w stanie ich ubić, jeśli ich sam nie poświęcisz, a naprawdę irytują przeciwnika. Niestety ciężko mi wymienić armię, która nie miała by dostępu do jakiejś z tych 2 rzeczy, więc wystawianie ich na turnieju to po prostu loteria.

P.S.: Próbował ktoś z was zastąpić Mortis jakimś innym modelem/konwersją? Jeśli tak, to jakim?

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

@Azurix
z CC moze by coś dało się skonwertować, ale po co? nie kumam :) model jest tak specyficzny, że raczej żadna konkurencyjna firma nie zrobi nic odpowiadającego, chcesz to rób sam, ale imo lepiej kupić oryginał i nie bawić się x miesięcy w konwertowanie samemu jak się nie jest rzeźbiarzem.

150 zeta to nie taka cena z kosmosu, a jak ci się model nie podoba to niestety to raczej nic nie poradzimy

@Xier
3x10 Hexów to może ujdzie, ale małe 1x5 to szkoda ptk, są łatwym celem dla zwykłego pocisku S4, od Close Combatu da się jakoś wymigać, są mobilni, ale magia boli
pograj nawet proxami/podstawkami i sam oceń, może ci podpasują

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

3x10 Hexów? :?

Toż to 900pkt, za które można mieć ze 2 oddziały Black Knightów, lub Mortis i sporą ilość Horrorów. Właściwie wydając tyle punktów na te eteryki nie mamy nic innego poza Core'ami i Postaciami. Na prawdę coś takiego się opłaca?

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ