tworzenie gry komputerowej - prośba o pomoc

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
_reszka
Chuck Norris

tworzenie gry komputerowej - prośba o pomoc

Post autor: _reszka »

Co chcę zrobić (przykład od czapy, ale zawiera 100% mechaniki której potrzebuję) i na ile skomplikowany jest to proces (graficznie dysponuję 100% elementów).

Gra wieloosobowa (do 6 osób)
mapa Polski podzielona na województwa - nie zmienia się w trakcie, zmieniać się mogą jedynie kolory województw (też ręcznie).
Gracze mogą robić tylko 1 rzecz - łapać elementy znajdujące się z boku planszy (powiedzmy drogi i mosty) i ustawiać na planszy, oraz łapać elementy znajdujące się na planszy i odkładać z boku.

Inteligencja najbardziej debilnej ubieranki.

tyle, że te 6 osób powinno mieć możliwość jednocześnie tę lalkę ubierać i rozbierać.

o co proszę: o jakąkolwiek pomoc, nawet w zakresie wskazania forum gdzie mógłbym zadać to pytanie.

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Co znaczy "6 osób powinno mieć możliwość jednocześnie ubierać i rozbierać" ? Chodzi mi o to czy ten multiplayer ma być zrobiony jakoś online tak że może się okazać że element jest jednocześnie przesuwany przez kilku gracz, czy poprostu nie szczęśliwe sformułowanie "jednocześnie" ale tak naprawde to taka jakby turówka?
W jakim programie chcesz to zrobić? Bo sama mechanika przeciągania w większość edytorów do programowania obiektowego jest dziecinie prosta

_reszka
Chuck Norris

"jednocześnie" w tym przypadku oznacza, że ja nakładam skarpetki, a w momencie gdy "opuszczę" obiekt, ktoś inny może go podnieść. Tyle że dostęp do skarpetek mają wszyscy. Ale po kolei. /więc pewnie jest tak łatwiej/. Czyli tak jakby turówka /jedno działanie na raz z 1 obiektem/.

Nie że ciągniemy jedne skarpetki w 2 różne strony.

a w jakim programie chcę to zrobić? - nie mam pojęcia, nie jestem informatykiem. Wiem tylko, że nie powinno być to trudne i po kilku godzinach samouczka ten poziom osiągnę z kolegą. Prośba o pomoc miała na celu również próbę wyłudzenia najprostszego programu do multiplayera.

Efekty graficzne gry - zerowe.

wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wenanty »

Najpierw określ na jaką to ma być platformę i jak ma ten multi działać. Przeglądarki normalnych kompów? Smartfony/tablety? Konsole ( :wink: )? Gra na serwerze czy hostowane przez jedno urządzenie, z innymi łączącymi się klientami np. po BT/wifi? Bo bez takich odpowiedzi nikt ci software'u nie wskaże, bo do każdego wyboru są inne.

_reszka
Chuck Norris

oj, czepiacie się:)

siedzimy z kolegami w 6 różnych miastach przed laptopami zawindowsowanymi. Mamy zewnętrzny serwer jakby co, gdzie postawić to cudo się da. Gra najchętniej przez przeglądarkę. Ale nie musi - ma być jak najprościej.

Ja wiem, że zachowuję się jak imbecyl, ale w międzyczasie przejrzałem kilka tutoriali dla początkujących - zaczynają się od "jak zrobić, żeby postać się poruszała" - nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale dla mnie to już jest bardziej zaawansowane niż potrzebuję.

Ja po prostu chcę zagrać w chińczyka z kolegami z Katowic i Szczecina, będziemy przesuwali swoje 4 pionki po planszy, nie potrzebujemy nawet symulatora rzutów kostką.

ODPOWIEDZ