Czolgi, rydwany, geometria pivotu - casus z Euro.

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Czolgi, rydwany, geometria pivotu - casus z Euro.

Post autor: Shino »

lepsze nastawienie i koncentracja i bylo do odrobienia z grekami, naprawde gdyby blyo wiadomo ze gramy o 1 miejsce mozna bylo to zrobic.. ja juz nic nie chce, tylko nie piszczie ciagle ze to i tak juz nie bylo by mozliwe, jak by BYLO
problem w tym, ze wlosi tez sobie odpuscili jak wiedzieli, ze juz i tak maja zwyciestwo w kieszeni wiec to nie jest takie jednostronne. O ile pamietam wiecej do stracenia mieliscie wy bo mogli was przegonic niemcy lub dunczycy
. W wolnej chwili przedstawi argumenty geometryczno praktyczne, być może błędne, ale nimi się kierował.
Na tym forum dodam tylko, że patrząc na lekko zaokrąglony kancik podstawki do której dochodził strzępek lasu problemu w ogóle nie było – czołg śmigał jak żywy
Wiesz wolalbym w strone samej podstawki owego czolgu ine wchodzic, bo optycznie byla za mala a w takim przypadku powinno byc na jego niekorzysc. ;)

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Jedy Knight pisze:.... Czy prostokąt obracając się wokół własnej osi może się oderwać od okręgu nie dotykając go?...
Nie :)
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

b_sk pisze:
Jedy Knight pisze:.... Czy prostokąt obracając się wokół własnej osi może się oderwać od okręgu nie dotykając go?...
Nie :)
A kwadrat?

A coś takiego?

.O
T
Ostatnio zmieniony 17 sie 2007, o 17:18 przez Jedy Knight, łącznie zmieniany 1 raz.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
szafa
Niszczyciel Ligi
Kontakt:

Post autor: szafa »

Kwadrat jest przypadkiem szczegolnym prostokata, wiec wszystkie prawa tyczace sie prostokata tycza sie i kwadratu.

Nie, chyba ze mowimy o dotykaniu naroznikiem.
"Ktokolwiek ośmieli się podnieść rękę na Stowarzyszenie Bazyliszek,
niech ma świadomość, że Stowarzyszenie mu tę rękę odrąbie..."

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

szafa pisze:Kwadrat jest przypadkiem szczegolnym prostokata, wiec wszystkie prawa tyczace sie prostokata tycza sie i kwadratu.

No przecie, że narożnikiem się stykał.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Jedy Knight pisze:A kwadrat?
Też nie. Kwadrat kręcąc się dookoła własnej osi tworzy koło o promieniu równym połowie długości jego przekątnej i jakiekolwiek ciało, które znajduje się bliżej jego środka niż połowa długości przekątnej zablokuje jego obrót. A połowa długości przekątnej jest w rogach kwadratu i w żadnym innym miejscu.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Jedy Knight pisze:
szafa pisze:Kwadrat jest przypadkiem szczegolnym prostokata, wiec wszystkie prawa tyczace sie prostokata tycza sie i kwadratu.

Wątpie żeby Pasiak dojechał do narożnika, mi się wydawało ze las jest w styku z przodu czołgu.
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Młody pisze:
Jedy Knight pisze:

Wątpie żeby Pasiak dojechał tam narożnikiem, mi się wydawało ze las jest w styku z przodu czołgu.
Mój drogi, dżentelmeni nie spierają sie co do faktów.
Jak te gówna stały będę mógł odtworzyć do końca życia - mniej więcej tak jak to

.O.
T

Prawie na kąt prosty. Prawie!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jedy Knight pisze:
Młody pisze:
Jedy Knight pisze: No przecie, że narożnikiem się stykał.
Wątpie żeby Pasiak dojechał tam narożnikiem, mi się wydawało ze las jest w styku z przodu czołgu.
Mój drogi, dżentelmeni nie spierają sie co do faktów.
Jak te gówna stały będę mógł odtworzyć do końca życia - mniej więcej tak jak to

.O.
T

Prawie na kąt prosty. Prawie!
owszem, za pierwszym razem tak staly, potem pasiak zablokowal tak:
O
T
i wloch skoro juz moze sie obracac sie obrocil... chyba nawet byles z druga wizyta przy stole

tak dla uscislenia gralem na stole obok :twisted:

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Słuchanie tych pierdół o okręgach i prostokątach jest żałosna ... ja byłem wkurwiony w niedziele, ale w poniedziałek już mi przeszło, mamy sobotę a cisnienie nie zeszło jeszcze z tylu osób... Decycja JJ była zła no ale h* z tym. Dlaczego była zła? Bo JJ zasędziował wbrew regółóm i tego nic nie może usprawiedliwić. Sędzia słuzy do tego aby w 100% trzymać się zasad nawet jezeli są głupie lub się z nimi nie zgadza. Tłumaczenie ze i tak bysmy nie wyprzedzili włochów jest tłumaczeniem żałosnym czego tłumaczyc nie trzeba ale zrobię to. W chwili podejmowania tej decyzji nie było to takie oczywiste jak teraz.
gentelman agreement... jak następnym razem fontana bedzie mi wkręcał takie wały i to jeszcze armią, która znam na wylot to dostanie gentelman's hit S10, a jak jeszcze znowu każe mi biegać i szukać kodexu jego armi to dorzucę do tego D6 woundów.
Włosi śmieją sie teraz, że wygrali turniej i z nami dzięki polskiemu sedziemu, a my się kłucimy między soba. ale żaLLLL....

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Ile w Tobie agresji i nienawisci (; Tylko bys wszystkich bil

Tak dlugo jak dlugo nie jest sprecyzowane jak wykonuje sie pivot, nie mozna mowic ze JJ zadzialal wbrew zasada. Bo jak ktos ironicznie zauwazyl, pivot mozna interpretowac jako podniesienie figurki, obrocenie o stosowny kat, postawienie figurki - wtedy z lasem sie nie stykala, true?
Wg Twojej interpretacji zawodu sedziego, JJ zachowal sie wzorowo - nie nadinterpretowal zasady pivotu, bo dopowiedzenie ze figurke przemieszczamy nieodrywajac od stolu to interpretacja logiczna, a sedzia powinien trzymac sie zasad glupich nawet jesli z nimi sie nie zgadza!

Ale zgadzam sie w jednej rzeczy - tydzien minal, moznaby sobie dac spokoj. Bo zapowiada sie ze do przyszlego euro beda na forum smuty zwiazane z "przegrana turnieju"

PS. reguly przez u otwarte (;

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

TruePunk pisze: Bo jak ktos ironicznie zauwazyl, pivot mozna interpretowac jako podniesienie figurki, obrocenie o stosowny kat, postawienie figurki - wtedy z lasem sie nie stykala, true?

Gdyby nie wzmianka o ironii (zakładając że twórca tego pomysłu faktycznie ironizował) powiedział bym:

- Co za bzdury!!

Regimenty tez przestawia się podnosząc je do góry i ustawiając w miejscu docelowym? Od dzisiaj olewam wszystkie tereny.

Aż głowa boli.

Podstawki po coś są. I na pewno nie po to żeby ładnie wyglądały.

Co nie zmienia faktu, że gdyby chodziło o jakieś milimetrowe zetknięcie podstawki ST z lasem podczas pivotu (rogiem - czy tez bardziej obrazowo - rożkiem) to nie miał bym nic przeciwko obróceniu tanka.

Jeśli zaś cały przód ST stykał by się z lasem (w sytuacji zaistniałej na EURO jest tyle sprzecznych info że się na ten temat nie wypowiadam) to "Sorry Gregory" - czołg się nie ruszy.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2007, o 10:07 przez Christos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Robson pisze:Słuchanie tych pierdół o okręgach i prostokątach jest żałosna ... ja byłem wkurwiony w niedziele, ale w poniedziałek już mi przeszło, mamy sobotę a cisnienie nie zeszło jeszcze z tylu osób... Decycja JJ była zła no ale h* z tym. Dlaczego była zła? Bo JJ zasędziował wbrew regółóm i tego nic nie może usprawiedliwić. Sędzia słuzy do tego aby w 100% trzymać się zasad nawet jezeli są głupie lub się z nimi nie zgadza..

Proste, żołnierskie słowa. Proste żołnierskie rozumowanie.
Lubię tak rozmawiać, autentycznie.
Ad meritum.
Prawie tydzień minął, a ja ciągle ślepy kur nie widzę, że podjąłem złą decyzję.
Pierdoły o okręgach i prostokątach mają się tu jak najbardziej do rzeczy.
Ni ch nie uważam bym zasędziował wbrew regułom, albo w ramach z dupy wziętej umowy dżentelmenów* pozwolił ST hasać po lesie., co mi kura imputują jakieś Barby.
Gdyby sytuacja była taka;

O
T

Moja decyzja byłaby jednoznaczna. Stoi.

..O
T

(kąt prosty)

Moja decyzja też byłaby jednoznaczna, choć inna. Jedzie.

Sytuacja była pomiędzy, bardzo zbliżona do drugiego przypadku, ale nie do końca.

Kompensatę Paszkowi wypłaciłem – zagrał na to, niejasne czy tak było – 2 tury z czterech pozostałych do końca tur bydlę stoi, WE może przez ten czas wprowadzić nowy plan.
Drugie podejście do tego stołu – to już tylko czy armata na górce widzi cel za LT.
Podobno kiedyś Paszek w Polsce grywał, może pamięta – „Z górki za górką widać.”
Jak nie – niech mu Barb sędziuje. Chyba się Paszek znowu zdziwi jacy to sędziowie głupi w Polsce są.

Wasze argumenty, że jestem złym sędzią, lub że się pomyliłem w tej sytuacji – nie imponują mi. Póki co – są to twierdzenia tyleż gromkie co gołosłowne.
Macie rok czasu na przygotowanie kolejnych bezproblemowych zasadowo sztuczek z górnikami i Hellcannonami.
Tak się zdobywa szacuneczek.
Na Śląsku.

@Maciek Paraszczak – Nie pamiętam o co mnie pytałeś, ani co Ci odpowiedziałem.
Pamiętam za to bardzo dokładnie co chciałem ci odpowiedzieć.
Jak sędziuję – już się nie przekonamy.
Do zobaczenia przy stole. (Mam nadzieję.)

Final, final, total, total EOT.
Pa, pa.

*Umowa dżentelmenów, jest wtedy jak się dwóch dżentelmenów umawia.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

O
T

..O
T

(kąt prosty)
ja slyszalem, że las stał tak jak na pierwszym przykładzie, no ale moze ktos mnie oszukał :P

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Robson pisze:
O
T

..O
T

(kąt prosty)
ja slyszalem, że las stał tak jak na pierwszym przykładzie, no ale moze ktos mnie oszukał :P
nikt cie nie oszukal !!
nie chce juz ciagnac tego tematu, ale Jacku, zapewniam cie ze tak jak opisales stal za 1szym razem, potem pasiak podstawil las centralnie przed tanka, i koles skoro juz mu pozwoliles se go obrocil !! (nie wiem czy byles wtedy drugi raz u Pasiaka, jest to moja niewiadoma, ale tego ze stal czolg tak:
O
T
to jestem absolutnie pewien !!, chyba ze mi sie przywidzialo.. ale stalem ze 2 metry od calej sytuacji, wiec watpie, ale kto wie.. moze zludzenie optyczne)

EDIT:
a nawet gdyby stal o tak jak na rysunku nizej.. a tak NAPEWNO nie stal, stal glebiej przy lesie.. to i tak, jak pokazalem czolg przy obrocie wadzi o las, o obrocie w kazda strone !!, jedyna watpliwosc to jak rozpatrujemy sam obrot.. ale to IMO jest intuicyjne, dlatego Jacku ja tylko prosze cie o jedno, o przyznanie sie do blednej decyzji, IMO jestes zbyt powazna postacia zeby chwytac sie jakichs argumentow ze las stal tak czy siak, jak w kazdym przypadku i tak czolg nie MOGL sie obrocic...
zalaczony przyklad geometryczny.. :
Obrazek
Dębek pisze:Przepraszam, czy moderator tego forum nie może czegoś zrobić w sprawie dyskusji, która się tu odbywa. Euro to już historia i nie ma sensu by w nieskończoność to rozstrząsać. Jeszcze raz serdecznie wam gratuluję świetnego występu i ugruntowania wysokiej pozycji Polski w WFB na arenie międzynarodowej, ale prosze skończcie już bo od czytania na temat tego czołgu i lasu już mnie boli głowa.
mi sie juz tez pisac nie chce.. ale skor Jacek zaczyna nagle sie tlumaczyc, ze jego deyczja wcale nie byla bledna, to pragne udowodnic ze byla bledna, i czekam na przyznanie tego: tak moja decyzja byla bledna.. nie chodzi o nic innego, tylko o zwykla sprawiedliwosc dziejowa, tu nie chodzi o to ze czesc osob uwaza ze Jacek postapil dobrze, czesc ze nie i bedzie wieczna dyskusja, tutaj nie ma 'szarego' sprawa jest 'czarno' 'biala', Jacek postapil zle, koniec kropka, z mojej strony definitywny EOT

pzdr !!
Ostatnio zmieniony 18 sie 2007, o 11:52 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Przepraszam, czy moderator tego forum nie może czegoś zrobić w sprawie dyskusji, która się tu odbywa. Euro to już historia i nie ma sensu by w nieskończoność to rozstrząsać. Jeszcze raz serdecznie wam gratuluję świetnego występu i ugruntowania wysokiej pozycji Polski w WFB na arenie międzynarodowej, ale prosze skończcie już bo od czytania na temat tego czołgu i lasu już mnie boli głowa.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

thurion pisze:
Robson pisze:
O
T

..O
T

(kąt prosty)
nikt cie nie oszukal !!
nie chce juz ciagnac tego tematu, ale Jacku, zapewniam cie ze tak jak opisales stal za 1szym razem, potem pasiak podstawil las centralnie przed tanka, i koles skoro juz mu pozwoliles se go obrocil !! (nie wiem czy byles wtedy drugi raz u Pasiaka, jest to moja niewiadoma, ale tego ze stal czolg tak:
O
T
to jestem absolutnie pewien !!, chyba ze mi sie przywidzialo.. ale stalem ze 2 metry od calej sytuacji, wiec watpie, ale kto wie.. moze zludzenie optyczne)

Przepraszam za niedotrzymywanie słowa i odzywanie się - wyjaśniam.

Jak widzę popełniłem inny błąd - o który mnie nie oskarżaliście.
Zawarliśmy układ z Paszkiem i Włochem, Paszek układ "klepnął"; (skinął głową)* 2 tury z 4 warzywo.

Czołg stał na 100% tak jak to opisuję.

I teraz Paszek powiedział po polsku coś na co nie powiedziałem ani słowa, tylko się skrzywiłem**, bo naprawdę nie chciałem mieć z tym stołem do czynienia.

Stoi dwie tury "CHYBA, ŻE LAS PRZESUNĘ".

Jak rozumiem, Paszek las dosunął, a Włoch to wpuścił, po czym czogł stanął tak jak to potem widziałeś.

O
T

No to już kra sorry winnetou.

Nie zostałem do tego wezwany.
Może i dobrze. Bo teraz Włoch by protestował, że przecież powiedziałem, że może odjechać, więc dlatego głupi treesinging wpuścił...
Sędziowanie w językach obcych to jednak trudna sprawa...

Zostałem wezwany do armaty strzalającej z górki...
Ponad czołgiem któy już stał luzem.

*Naprawdę się zgodził.
**Naprawdę nie chciałem analizować implikacji tych słów. A powinienem był to wyjaśnić od ręki. Po angielsku. :(

Nic więcej w tej sprawie nie wiem.

Kuba
Wałkarz

Post autor: Kuba »

Szmajson pisze:Uważam blokowanie lasem czołgu jak najbardziej okej. Po to leśne lefy moga przesówać lasy by ustawić, czy zblokować przeciwnika.. a że czołg nie jeździ teraz do tyłu i aby skęcić musi robić pivota.. to już jego "minus
Czy ktoś mógłby podać źródło tej zasady - podręcznik i strona???

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Kuba

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

podrecznik do empire, opis dzialania czolgu, fragment o tym ze nie moze wjechac do lasu.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Na temat czołg vs. las była dyskusja przed Euro na forum Kwestii Zasad:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=91109#91109
(od tego posta w dół)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

ODPOWIEDZ