Pare noobowskich pytań.

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

Zablokowany
Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Re: Pare noobowskich pytań.

Post autor: Lucyfer »

StachuB pisze:Czy heros/lord na latającym czymś(orzeł, smok, gryf itp) może marszować(lecieć 20") a potem strzelać w tej samej turze?
Zależy jak ma napisane w zasadach ale standardowo nie powinien móc... Choć zdarzają się wyjątki...
Obrazek

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Lucyfer pisze:
StachuB pisze:Czy heros/lord na latającym czymś(orzeł, smok, gryf itp) może marszować(lecieć 20") a potem strzelać w tej samej turze?
Zależy jak ma napisane w zasadach ale standardowo nie powinien móc... Choć zdarzają się wyjątki...
Witam,
A to nie jest tak, że latające jednostki dostają zasadę Skirmish, która zezwala na strzał po marszu? vide Terradony Jaszczurze. Czy to tyczy się wyłącznie oddziałów lataczy?

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Należy rozróżnić latające jednostki od latających pojedyńczych modeli. Jednostki latające mają zawsze, a zasada skirmish dotyczy tylko pojedynczych modeli piechoty :)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Nie, pojedyncze modele nie mają już zasady skirmish, teraz skirmish masz tylko jeśli masz to napisane w zasadach.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

StachuB
Warzywo

Post autor: StachuB »

Czyli nie może?

StachuB
Warzywo

Nie może dobra zjarzyłem to. Paranoja

StachuB
Warzywo

A jakby był w oddziale flyerów?

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Bohater dołączający do skirmishy sam otrzymuje tą zasadę, ale musi być ten sam trootype co oddział.

StachuB
Warzywo

Oke dziękuję

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

dwa głupie pytania, które męczą mnie strasznie:
1. czy 6 z ogrowego lore`a musi mieć line of sight i położyć placek, trzeba na oddział? bo ktoś dzisiaj tak to rozumiał, a ja uważam, że zwłaszcza w drugiej części tego pytania, nie!
2. dodanie +1 do casta/dispela ewentualnie odzyskanie 1wo jest tylko, jeśli czar zostanie zadany, czy tylko rzucony?
ps. no i nadal się gubię z tym dodaniem 1str za każdy szereg szarżujących ogrów... jest, czy tylko na bazowej sile 4?
thx :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Nie wiem co to znaczy 'czar zostanie zadany'. Bonus i leczenie (o ile nie wyrzucisz 1 oczywiście) masz w momencie, kiedy uda ci się rzucić czar, a przeciwnik go nie zdispelluje.
Co do bonusu do siły, to masz go tyle ile masz rank bonus (czyli max +3 za 3 pełne szeregi) i liczy się on tylko do siły impact hitów w szarży. Bonus dodaje się do siły z profilu (broń nie ma znaczenia).

Co do 6, to nie wiem, nigdy nie używałem tego czaru :D Ale podejrzewam, że działa jak pitka, czyli musisz rzucić na oddział, ale nie musi być w line of sight.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Dargor
Chuck Norris

Co do 6, to nie wiem, nigdy nie używałem tego czaru :D Ale podejrzewam, że działa jak pitka, czyli musisz rzucić na oddział, ale nie musi być w line of sight.
Wybacz proszę, ale gdzie jest napisane że trzeba rzucić na oddział? Opis czaru jest "Anywhere within 24" " I nigdzie nie jest napisane że trzeba rzucać na oddział, tak jak Flame storm z domeny ognia.
Swoją drogą RAW'owo to Runemaw nie powinien działać na Pitkę:) Jednak pewnie jest gdzieś to ustalone.

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

6 działa jak pitka więc musi targetować unit przecież jest direct damagem, wydaje mi się ze flame storm też musi iść w oddział przecież jest direct damagem ( nie wiem nigdy nie widziałem jak ktoś rzuca ten czar)

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

w opisie jest wyraźnie, że możesz położyć znacznik GDZIEKOLWIEK nie tylko na oddziałe
swoją drogą nie wiem dlaczego ten czar nie jest "wirem"
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

dokładnie, jak pisze Morog, czytaliśmy. ale nie wiadomo, czego się dokładnie trzymać :) a tak przy okazji ma tylko 18 cali zasięgu ;)
a co do tej szarży ogrów, to gdzie jest napisane o dodatkowej sile za każdy szereg, bo z zapisów z AB nic takiego niestety dla mnie nie wynika ;) ?
@Afro - thx :)
Obrazek

Dargor
Chuck Norris

mati.pl pisze:dokładnie, jak pisze Morog, czytaliśmy. ale nie wiadomo, czego się dokładnie trzymać :) a tak przy okazji ma tylko 18 cali zasięgu ;)
a co do tej szarży ogrów, to gdzie jest napisane o dodatkowej sile za każdy szereg, bo z zapisów z AB nic takiego niestety dla mnie nie wynika ;) ?
@Afro - thx :)
Zasada Bodajże Ogre Charge, z Army Booka.

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

to chyba tylko w rydwanach wiurków jest ta zasada
swoją droga z uderzenia wali chyba każdy ogr a nie pierwszy szereg?
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

tak, ale w ab nie ma nic o dodatkowej sile, przeca piszę :)
a walą te z pierwszego szeregu Moro ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

mati.pl pisze:dokładnie, jak pisze Morog, czytaliśmy. ale nie wiadomo, czego się dokładnie trzymać :) a tak przy okazji ma tylko 18 cali zasięgu ;)
str 32. ogre charge koniec drugiego akapitu
Morog pisze:to chyba tylko w rydwanach wiurków jest ta zasada
swoją droga z uderzenia wali chyba każdy ogr a nie pierwszy szereg?
RB str 71 resolving impact hits początek drugiego akapitu, tylko pierwszy szereg
Morog pisze:w opisie jest wyraźnie, że możesz położyć znacznik GDZIEKOLWIEK nie tylko na oddziałe
swoją drogą nie wiem dlaczego ten czar nie jest "wirem"
w opisie jest wyraźnie napisane, że to direct damage, zgodnie z RB str 31. direct damage musi targetować oddział przeciwnika. Ten spell nie jest wirem z tego samego powodu co pitka.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

dzięki, w polskim ab coś słabo coś odczytuję, mam już angielską wersję i jest, jak mówisz. jeszcze raz thx :)
Obrazek

Zablokowany