Pare noobowskich pytań.

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

Zablokowany
StachuB
Warzywo

Re: Pare noobowskich pytań.

Post autor: StachuB »

Magiczny atak(np driad i innych takich, magiczne bronie, czary)zdejmuje każdego ward save czy tylko jak przy opisie konkretnego talizmanu itp(tego co daje ten konkretny ward save) jest napisane, że tak sie dzieje(np. "nie może być zastosowany przeciwko atakom magicznym")?

I drugie takie bardziej konkretne:

Blessing of the lady u bretonni jest takim właśnie, niezdejmowalnym wardem(jeżeli takowe istnieją)?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Bronie i ataki magiczne nie zdejmują warda, chyba że w opisie broni lub warda jest napisane inaczej.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

StachuB
Warzywo

Dziękuję. Nie wiesz nic o Blessing of the Lady?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Wiem, nie zdejmujesz go ani magicznymi atakami ani magicznymi brońmi, chyba, że w opisie broni jest napisane, że zdejmuje warda.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

StachuB
Warzywo

Dziękuje

Awatar użytkownika
Chemol
Wałkarz

Post autor: Chemol »

Według Army Buildera mogę każdego manatersa w jednym regimencie wyposarzyć w inną broń; czy mogę tak zrobić w realu??
DIVE OR DIE

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

tak, choć nie mam pojęcia jak wtedy się rozstrzyga jakie wyposażenie miał model który zginął
Imperialna moc!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

zdejmujesz z tylnego szeregu, lub z końca linii tak jak inne modele, jest wpis w Army Booku
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

Morog pisze:w opisie jest wyraźnie, że możesz położyć znacznik GDZIEKOLWIEK nie tylko na oddziałe
swoją drogą nie wiem dlaczego ten czar nie jest "wirem"
mati.pl pisze:dokładnie, jak pisze Morog, czytaliśmy. ale nie wiadomo, czego się dokładnie trzymać :) a tak przy okazji ma tylko 18 cali zasięgu ;)
a co do tej szarży ogrów, to gdzie jest napisane o dodatkowej sile za każdy szereg, bo z zapisów z AB nic takiego niestety dla mnie nie wynika ;) ?
@Afro - thx :)
Chciałbym wrócić do tego tematu bo uważam że powyższe wypowiedzi wprowadzają w błąd
Sorka że dopiero teraz ale mam remont i nie mogłem znaleść głównego podręcznika.
Otóż według opisu pitki w książce: "place anywhere template within 24" co oznacza że powinno się go tak samo rzucać jak 6 z ogrzej magi. Wiem że żeby rzucić ten czar należy targetować dany unit (przecież wtedy nie działałby runebanner na tego typu czary). O ile pamiętam jakoś rok temu wyszły uściślenia dotyczące direct damagów (template) wyrażnie nakazujące rzucać czar na określony oddział, a nie w określone miejsce na planszy. Tyle ode mnie.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

czytamy FAQ 1.5 poza samym rulebook'iem
Q: Do ranged direct damage spells that use a template have to
target an enemy unit? (p31)
A: Yes, the template must be placed over the target enemy unit.
6 z Great Maw to direct damage ktory ma template
odnośnie samego kładzenia template
również to samo FAQ
Q: When targeting a unit with a small or large round template,
must the whole template be within the maximum range of the spell?
(p31)
A: No, the hole in the centre of the template must be within
range.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

wracając do ludojadów

czyli np w sytuacji gdy chce stworzyć oddział tylko walczący wręcz to AHW jest sens dawać tylko pierwszemu szeregowi? a kolejnym bez niczego( bo ten dodatkowy atak i tak jest bezużyteczny),bo w tej sytuacji i tak ściągamy te z tyłu? a to zawsze parę punktów więcej?
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

tak, możesz tak zrobić
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: ThePozbud »

Nie wiem czy to dobry dział, ale wydaje mi się ze pasuje tutaj moje pytanie. :roll:

Otóż co myślicie o Ograch na TAKICH (klik) podstawkach?

Wiem, że ogólnie średnio pasują do klimatu Ogrów, ale nie chce umieszcać na nich całej armii a powiedzmy 1 oddział ewentualnie jakiś bohaterów :) Waszym zdaniem daje rade czy totalne "passé"? :D
'Rise and rise again until lambs become lions.'

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

Lepsze byłyby martwe dziki :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Jeśli tobie się podobają to bierz, ludzie z BP nie będą grać twoją armią. :)

Pozdro Cz.
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Prawda jest taka, że jeżeli już to 1) cała armia i 2) zrób lesne ogry konwersje itd itp. Wtedy nikt sie nie przyczepi a jescze dostaniesz brawa za pomysł ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Niedługo będę grał ważną grę ze skavenami. Mogę wybrać dowolny format w przedziale 1200-2999, również z opcją bez lordów. Niestety nie mam prawie żadnego doświadczenia z tą armią.

Jaki format proponujecie wybrać?
Co brać, a na co szczególnie uważać?
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Xen
Chuck Norris

Post autor: Xen »

Weź jak najmniejszy format i zrób turbo kloc IG i MF :D Szczury Ci nic nie zrobią :D
Only the strongest will survive
Lead me to heaven, when we die
I am the shadow on the wall
I'll be the one to save us all

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Xen pisze: Weź jak najmniejszy format i zrób turbo kloc IG i MF Szczury Ci nic nie zrobią
Nie zmieści się duży kloc IG, 5 MF, BSB i Generał.
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Więc wybierz taki format na który się zmieści wszystko co chcesz tj turbo klocek, mourny, generał i bsb + działo ;)
Wisła Kraków.

Zablokowany