Squig hopperski a szarza z domku

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Squig hopperski a szarza z domku

Post autor: r0m »

witam na ostatnim turnieju miałem taka sytuacje: 8 hoppersow stoi w domuku. dy przychodzi ich czas chca wyjsc z domku i wbic sie w bok lancy. a wiec czy moge to zrobić ponieważ w podręczniku napisane jest iż nie można szarżowac z domku, lecz suigi nie deklaruja szarzy tylko po prostu wychodza i sie wbijaja. mozliwa szarza czy nie mozliwa? :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

wg mnie nie maja realnie prawa sie tam znalesc - compulsory movment a wchodzenie do domku = error.

ale gadaj z shinem, on ostatnio mi wkrecal ze maja wiec napewno i na taka sytuacje ma jakas odpowiedz ;]

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

moga wejs. Jednak Nie moga zaszarzowac wychodzac z domku podobnie jak nie moga wracajac zza planszy. Tak wiec hopki moga wejsc lecz nie moga wyszarzowac z domku.

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

kurde szkoda(nigdy wiecej hopkami do domku nie wejde!) :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Shino a na czym opierasz swe slowa?

Normalnie nie mozna deklaarowac szarzy z domku. Tak samo jak normalnie nie mozna deklarowac szarzy przez las. Hopperow ani jedno ani drugie nie dotyczy.. bo oni tylko radosnie ida.

To z krawedzia stolu to kompromis zawarty w uscisleniach i jedyna sytuacja gdy hoppersi nie moga zaszarzowac. Reszta to nadinterpretacja

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Oddzial wychodzacy z domku jest traktowany jak oddzial wracajacy zza stołu. A wracajac na pole bitwy nawet hopersi nie mogą wpasc we wroga.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

oj. mea maxima culpa, pisalem bez spojrzenia w rulebook

ODPOWIEDZ