The Empires strikes back!

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

The Empires strikes back!

Post autor: PiotrB »

Czy nadchodzi trudny czas OPEN prawdy dla imperium?
Poprzednie euro się skończyło - jakie będzie nowe? Czy będą jakieś ograniczenia dla imperium?

Niestety nie znam odpowiedzi na te pytania ale chciałbym się przymierzyć do formatu Silesiana moim Imperium...

2800 Pts - Empire Roster

Total Roster Cost: 2800

Arch Lector (1#, 228 pts)
1 Arch Lector, 128 pts = (base cost 100 + Warhorse 18 + Barding 6 + Heavy Armour 4)
1 Biting Blade, 10 pts
1 Enchanted Shield, 5 pts
1 Talisman of Preservation, 45 pts
1 Van Horstman's Speculum, 40 pts

Wizard Lord (1#, 243 pts) LIGHT
1 Battle Wizard Lord, 218 pts = (base cost 165 + Warhorse 18 + Level 4 Upgrade 35)
1 Dispel Scroll, 25 pts

Captain of the Empire (2#, 188 pts)
1 Captain of the Empire (Battle Standard Bearer), 93 pts = (base cost 60 + Full Plate Armor 6 + Shield 2 + Battle Standard Bearer 25)
1 Imperial Pegasus, 45 pts
1 Sword of Striking, 15 pts
1 Dragonhelm, 10 pts
1 Dawnstone, 25 pts

Captain of the Empire (2#, 121 pts)
1 Captain of the Empire, 66 pts = (base cost 60 + Full Plate Armor 6)
1 Charmed Shield, 5 pts
1 Dragonbane Gem, 5 pts

Knightly Orders (5#, 120 pts)
5 Knightly Orders, 120 pts = 5 * 22 (base cost 22) + Musician Mus 10

Knightly Orders (12#, 345 pts)
11 Knights of the Inner Circle, 295 pts = 11 * 25 (base cost 22 + Knights of the Inner Circle 3) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
1 Preceptor, 35 pts = (base cost 32 + Knights of the Inner Circle 3)
1 Standard of Discipline, 15 pts

War Engines (2#, 250 pts)
1 Steam Tank, 250 pts

1 Steam Tank, 250 pts

Celestial Hurricanum (3#, 130 pts)
1 Celestial Hurricanum, 130 pts

War Engines (4#, 120 pts)
1 Great Cannon, 120 pts

1 Great Cannon, 120 pts

1 Great Cannon, 120 pts

Demigryph Knights (5#, 325 pts)
5 Inner Circle Knights, 310 pts = 5 * 58 (base cost 58) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
1 Banner of Swiftness, 15 pts

Validation Report:
Edition: 8th Edition; Army Subtype: Empire Army; Game Type: Normal Game; Special Rules: Forbid Special Characters, Forbid Regiments of Renown, Allow Forge World
Roster satisfies all enforced validation rules

Composition Report:
Points of Lords: 471 (0 - 700)
Points of Heroes: 309 (0 - 700)
Points of Core: 705 (700 - Unlimited)
Points of Special: 685 (0 - 1400)
Points of Rare: 630 (0 - 700)

Created with Army Builder® - Try it for free at http://www.wolflair.com

Czy w 2 x Steam Tank faktycznie jest potrzebny? Przecież za 242 pkt mamy oddział 4 x Demisie z muzykiem... 3 x armata i 2 x staemtank to nie przegięcie? Nie za mało Demisów?
Dużo pytań mam do Was :) Zapraszam do dyskusji :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 15:31 przez PiotrB, łącznie zmieniany 1 raz.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Standardowe że az boli imo - masz wszystkie fajne zabawki jakie mozesz mieć choc rozważyłbym maga z heavenem zamaist lectora
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

lubię standardy .... mam olać arch lectora? Br...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

emmmm a co w tej rozpisce ma walczyć bo jakoś poza 2 czołgami nic nie widzę...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Przemcio pisze:emmmm a co w tej rozpisce ma walczyć bo jakoś poza 2 czołgami nic nie widzę...
Tak na prawdę to bez znaczenia - Piotr tradycyjnie sieje dezinformację a na Silesiana i tak pojedzie z DE, bo to pałergejmer jest :mrgreen:
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

całujcie psa w nos :mrgreen: ... Jak to nie mam czym walczyć? Mam 5 demisiów z bsb i dużą cavę z lectrorem i dwa czołgi :)... do tego pegaza i 3x5 knightów

Co konkretnie byś zmienił?

Właśnie ,że nie chcę jechać z DE bo wszyscy znajomi już mi to przepowiedzieli i nabijają się ,że zrobię to najmniejszej linii oporu...faktem jest ,że Silesian jest stworzony dla De :)...
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

no te 5 demiśków to naprawdę mordercy wpadną w jakąś hordę i polegną... to samo 5 kawy.... a ten wagon też rewelka z jednym atakiem...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Albo napisz konkretnie co byś zmienił albo daruj sobie takie teksty...
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Chodziło Przemasowi o to, że 5-tka demiśków nie robi z dupy III pory roku średniowiecza...
Jeden schodzi z działa, latary, klopy, helki (niepotrzebne skreślić) i czwórka kompletnie nic nie robi tracąc raz po raz woundy. Light jest dobry przy defensie z kontrą na Euro i to tyle jeśli chodzi o magię... zbyt dużo zresztą nie rzucisz mając jednego sukmana i w dodatku z 2 lvl... nie przebijesz się zwyczajnie w magii... BSB nie pociągnie demiśków... chyba, że to jakiś mega koksiaż którego mają tylko dowieźć...
Zastanów się nad balansem magii i kombatu bo tego pierwszego mocno tutaj brakuje. Choćby dwie zerówki z beasta potrafią tutaj trochę namieszać tylko nie pamiętam czy w nowym booku magusy imperialini moga brać beasta...
a 3-5 dział nie zrobi młócki jeśli do Ciebie będą szły duże hordy, jedna trzyma demiśki, druga mieli tanki, a trzecia rozkręca Tobie kawalerię. Nie masz czym tych hord wystrzelać, pocisnąć z magii, odgiąć... a jak obadasz co mogą zmieścić "plewne" bestie to robi się cieniutko... tym bardziej z Twoją antymagią, której również nie zarejestrowałem.

... myślę, że o to chodziło Przemciowi tylko z braku cierpliwości nie bardzo mógł się wyartykułować ;)

A ja myślę, że w tej rozpie nie ma co zmieniać tylk owywalić całą i zastanowić się nad nową biorąc to co powyżej koledzy pisali...
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

hm... no ciekawe - grając na euro rozpą różniąca się o 1 czołg i 1 działo i 5 knightów miałem raczej bardzo dobre wyniki - na dmp zrobiłem 71 pkt ,potem byłem 2 na lokalu - generalnie nigdy maski nie dostałem :)

Zgadzam się ,że trochę brakuje comabtu ale nie tyle co piszecie - nawet 4 demisiów z bsb mieli horde z siłą 5...sprawdzone :roll:
Magia Light doskonale się sama bilansuje ...a maga mam 4 levelowego :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Piotrze zmień tą Imperatorową (z ortami) z tytułu bo to niepoważnie wygląda :mrgreen:

A żeby nie było, że tylko bezczelnie spamuję Ci w temacie - na Silesianie będzie B&G a Ty masz raptem 5 fortitude points jeśli dobrze liczę. Nie boisz się?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

PiotrB pisze:hm... no ciekawe - grając na euro rozpą różniąca się o 1 czołg i 1 działo i 5 knightów miałem raczej bardzo dobre wyniki - na dmp zrobiłem 71 pkt ,potem byłem 2 na lokalu - generalnie nigdy maski nie dostałem :)

Zgadzam się ,że trochę brakuje comabtu ale nie tyle co piszecie - nawet 4 demisiów z bsb mieli horde z siłą 5...sprawdzone :roll:
Magia Light doskonale się sama bilansuje ...a maga mam 4 levelowego :)
Na euro bardzo dużo ograniczeń Cię chroniło... w Kozłowie tak nie będzie ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

poprawione - dwa lokale przede mną to zobaczę co to umie :)... Jak się pojawiło Imperium na kawalerii to wszyscy też tak pieprzyli ,że hordy piechoty nie przemieli ,że demisie są za słabe etc... okazało się to nie prawdą. Przypominam kurna ,że to ja mam 3 działa ,2 czołgi i jeśli przeciwnik zacznie strzelać mi po demisiach ze swojej artylerii to może znaczyć ,że już straciłem swoja i tak czy inaczej przegrałem albo jest głupi i nie wie co robi :)....

Na pewno na Open Imperium jest słabsze niż na Euro - ale zobaczymy...
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Działa nie mielą piechoty, po za kurczakami nic nie walczy, maszynami można się zająć w inny sposób :wink:
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Z resztą... maszyny nie muszą widzieć Twoich maszyn by mielić po Twoich oddziałach...
O armiach na shadow/death nie wspominając.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

pokaż mi hordę piechoty która rozkręca 2 czołgi (poza Wl i Chosenami )... zmienię też trochę rozpę -wywalę jedna piątkę kavy i wzmocnie IC...

Ja bym chciał zwrócić uwagę Wam na jedną rzecz:

Composition Report:
Points of Heroes: 309 (0 - 700)
Points of Core: 705 (700 - Unlimited)

Ja nie za bardzo mam co wyrzucić... co najwyżej mogę zrezygnować z jednego Herosa na pegazie - ale 120 pkt wiele nie zmieni... Mogę też wywalić czołg i dać koleją 5 demisiów...
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Cokolwiek z siłą 6, zboostowane magią, siła 5 też daje rade, nie da się opisać bo każdy ma inne zdanie. Najważniejsze żeby Tobie się dobrze grało i było skuteczne :wink:
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

2800 Pts - Empire Roster

Total Roster Cost: 2800

Arch Lector (1#, 228 pts)
1 Arch Lector, 128 pts = (base cost 100 + Warhorse 18 + Barding 6 + Heavy Armour 4)
1 Biting Blade, 10 pts
1 Enchanted Shield, 5 pts
1 Talisman of Preservation, 45 pts
1 Van Horstman's Speculum, 40 pts

Wizard Lord (1#, 243 pts)
1 Battle Wizard Lord, 218 pts = (base cost 165 + Warhorse 18 + Level 4 Upgrade 35)
1 Dispel Scroll, 25 pts

Captain of the Empire (2#, 188 pts)
1 Captain of the Empire (Battle Standard Bearer), 93 pts = (base cost 60 + Full Plate Armor 6 + Shield 2 + Battle Standard Bearer 25)
1 Sword of Striking, 15 pts
1 Dragonhelm, 10 pts
1 Dawnstone, 25 pts

Captain of the Empire (2#, 126 pts)
1 Captain of the Empire, 66 pts = (base cost 60 + Full Plate Armor 6)
1 Warrior Bane, 5 pts
1 Charmed Shield, 5 pts
1 Dragonbane Gem, 5 pts

Knightly Orders (5#, 110 pts)
5 Knightly Orders, 110 pts = 5 * 22

Knightly Orders (17#, 470 pts)
16 Knights of the Inner Circle, 420 pts = 16 * 25 (base cost 22 + Knights of the Inner Circle 3) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
1 Preceptor, 35 pts = (base cost 32 + Knights of the Inner Circle 3)
1 Standard of Discipline, 15 pts

1 Steam Tank, 250 pts

1 Steam Tank, 250 pts

Celestial Hurricanum (3#, 130 pts)
1 Celestial Hurricanum, 130 pts

1 Great Cannon, 120 pts

1 Great Cannon, 120 pts

1 Great Cannon, 120 pts

Demigryph Knights (5#, 325 pts)
5 Inner Circle Knights, 310 pts = 5 * 58 (base cost 58) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
1 Banner of Swiftness, 15 pts

Validation Report:
Edition: 8th Edition; Army Subtype: Empire Army; Game Type: Normal Game; Special Rules: Forbid Special Characters, Forbid Regiments of Renown, Allow Forge World
Roster satisfies all enforced validation rules

Composition Report:
Points of Heroes: 314 (0 - 700)
Points of Core: 700 (700 - Unlimited)

Created with Army Builder® - Try it for free at http://www.wolflair.com

Poprawiłem główny oddział kavy - nie powiecie mi teraz chyba że 17 IC z lectorem nie przemieli piechoty :)...

2 Czołgi to jest 20 wondów z T6 AS+1 - jeśli coś jest wstanie to zabić to jest wstanie zabić wszystko. Czołgi szarżując zadają średnio - 2d6 + 6d3 -19 hitów z siłą 6 -potem co drugą turę 12 hitów ... czołgu się każdy boi - do czołgu każdy strzela - czołg jest płachtą na byka :) ...
Doprawdy nigdy nie grałem nowy imperium na open - nie wiem czy ktokolwiek grał- jest wiele armii przegiętych i ja zdaje sobie z tego sprawę:)...
Obrazek

Catafractus
Mudżahedin

Post autor: Catafractus »

Piotr, a jaki masz pomysł na HE - St zablokują/odegną orły, na domiar złego mogą jeszcze łatwo pognębić np. shadowem.
Inny problem - spam tanich eteryków - wyszarżowuje takie coś z oddziału i trzyma czołg(i), demisie do u... śmierci i pół armii stoi zablokowane. Imp. jest fajne, ale na open w niektórych wariantach ma cholernie ciężko.

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Lord mag dostanie snajperę i będziesz mógł sobie zanucić tak:

http://www.youtube.com/watch?v=oak0tSPz ... re=related
Obrazek

ODPOWIEDZ