ThePozbud - Nieporadne machanie pędzlem!

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

ThePozbud - Nieporadne machanie pędzlem!

Post autor: ThePozbud »

Witam wszystkich w tym temacie będę prezentował swoje prace.

Jako, że czekam jeszcze na wszystkie farby i produkty potrzebne mi do rozpoczęcia malowania mojej armii, postanowiłem z nudów zająć się podstawkami. Oto efekt mojej pracy, chciałbym tylko nadmienić, że to pierwsza podstawka zrobiona przeze mnie, także proszę o wyrozumiałość "starych wyjadaczy" :) Jeżeli się Wam spodoba, myślałem nad tym, aby stworzyć tutorial dla początkujących jak wykonać taka podstawkę - chociaż pewnie większości z Was wydaje się to banalne, początkujący mają z tym problem - a przynajmniej ja miałem :D

Dosyć już słów - czas pokazać efekty :)

Obrazek

Obrazek

Boki moją wydawać się nierówne i niechlujne, ale znajduje się na nich jeszcze taśma maskująca ponieważ, nie podobają mi się czarne boki - mam zamiar pomalować je na jakis odcień brązu :)

Mam nadzieje, że w weekend zaprezentuje jej zdjęcia już z właścicielem :)

PS. Sztuczne światło troche przekłamuje kolory, ale pogode i fotografa mamy jakiego mamy :P

Co o tym myślicie? :wink:
Ostatnio zmieniony 22 paź 2013, o 18:23 przez ThePozbud, łącznie zmieniany 1 raz.
'Rise and rise again until lambs become lions.'

wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wenanty »

Fajna. A będzie jeszcze fajniejsza, jak przetrzesz żwirek/piasek suchym pędzlem z jakimś jaśniejszym kolorem (tylko to raczej przed przyklejaniem kępek trawy). Porosty aż proszą o cienie - wyjdzie wtedy ich faktura (rozwodniona czarna farba wystarczy).

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Podstawka taka w sam raz ;)
Jednak mógłbyś ją troszkę bardziej urozmaicić - jakiś więcej trawy czy kamyczków, bo zbyt monotonna ta ziemia. Ale schludnie zrobiona, co najważniejsze.

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

wenanty pisze:Fajna. A będzie jeszcze fajniejsza, jak przetrzesz żwirek/piasek suchym pędzlem z jakimś jaśniejszym kolorem (tylko to raczej przed przyklejaniem kępek trawy). Porosty aż proszą o cienie - wyjdzie wtedy ich faktura (rozwodniona czarna farba wystarczy).
+1
Obrazek

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

wenanty pisze:Fajna. A będzie jeszcze fajniejsza, jak przetrzesz żwirek/piasek suchym pędzlem z jakimś jaśniejszym kolorem (tylko to raczej przed przyklejaniem kępek trawy). Porosty aż proszą o cienie - wyjdzie wtedy ich faktura (rozwodniona czarna farba wystarczy).
Nie chce ich bardziej rozjaśniać, chciałbym utrzymać taki klimat brunatnej gleby :wink: szczerze mówiąc jest to Rinox Hide (dawny Scorched Brown) później drybrush kolejno Mournfang Brown (Bestail Brown) i Tausept Ochre (Snakebite Leather) :)

Potraktować te porosty czymś w rodzaju Wash'a? :)
Rasti pisze:Podstawka taka w sam raz ;)
Jednak mógłbyś ją troszkę bardziej urozmaicić - jakiś więcej trawy czy kamyczków, bo zbyt monotonna ta ziemia. Ale schludnie zrobiona, co najważniejsze.
Mam jeszcze taką zwykłą trawke statyczną oraz porosty w kolorze jasnej zieleni, mówisz że można to jeszcze dodać? Nie chce tam za dużo nawalić, żeby nie wyglądała jak 'sołtys na dożynkach' :P

Aseoks
Chuck Norris

Post autor: Aseoks »

ja jestem ciemny w podstawki chętnie się dowiesz jakim kolorami malowałeś i skąd ta posypka(piasek)

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

Aseoks pisze:ja jestem ciemny w podstawki chętnie się dowiesz jakim kolorami malowałeś i skąd ta posypka(piasek)
Piasek zakupiłem w sklepie ZOOlogicznym - jest to piasek przeznaczony do terrariów,jego zaleta jest taka, że jest płukany i posiada w miarę podobną średnice ziaren.

A co do malowania to pokryłem ją czarnym podkładem w spray'u potem pokryłem ziemie Rinox Hide (dawny Scorched Brown) później drybrush kolejno Mournfang Brown (Bestail Brown) i Tausept Ochre (Snakebite Leather). :D

wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wenanty »

ThePozbud pisze: Nie chce ich bardziej rozjaśniać, chciałbym utrzymać taki klimat brunatnej gleby
Pewnie, Twój wybór. Po prostu kontrasty służą piaskowi na podstawce. No i jaśniejsza podstawka nie zlewa się z modelem - kogo właściwie będziesz na takich podstawkach stawiał?
ThePozbud pisze: Potraktować te porosty czymś w rodzaju Wash'a?
Tak. Wszystko jedno jak nazywasz farbę i technikę - chodzi o dodanie światłocienia, bo te porosty mają bardzo fajną fakturę, ale bez podmalowania nie będzie tego widać.

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

wenanty pisze:kogo właściwie będziesz na takich podstawkach stawiał?
Ogry

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Ogry są na sporych podstawkach - można więc poszaleć. Za równy ten piasek - tak jeżeli chodzi o fakturę, jak i kolor. Jednak drybrusch jaśniejszy w niektórych miejscach mógłby pomóc. Spróbuj też jakieś większe elementy na podstawkach. Przypasować figsa i pod niego coś tam można dołożyć. Jakąś większą skałkę, czy gałąź...

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

Zapowiadałem, że w weekend wrzucę zdjęcia właściciela podstawki - wybaczcie jednak małe opóźnienie wynikające z wykorzystania mnie jako taniej siły roboczej do grabienia liści na działce #-o

Oto jest pierwsza moja figurka, myślę że jest to dość wczesny WiP, tak naprawdę ukończony jest tylko nabrzusznik i jedno podkucie butów, na których dodam jeszcze tylko obicia i otarcia :wink: Cała reszta to póki co kolor bazowy i wash. Teraz zastanawiam się tylko jak bardzo rozjaśnić skórę muszę poeksperymentować z mieszaniem odcieni oraz jak zabrać się za cieniowanie spodni :)

Zapraszam do komentowania i udzielania rad od bardziej doświadczonych malarzy :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

Jeżeli tylko dalej będziesz dokładnie wszystko malował
nie wyjeżdzajac farba na elementy na których tej farby nie ma byc to ładny TT
moze nawet + będzie takze czekam na efekty i polecam cierpliwość bo lepiej dłuzej malować i miec zajebisty model niz krócej i go spieprzyc
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

daj jeszcze leciuteńki drybrush srebrem na napierśniku. Wygląda wtedy na znoszony i wytarty na rogach :wink:

A skórę ogrów malowałbym :
-tallarn
-tallarn z białym (kilka rozjasnień)
-ogryn flesh z glaze medium i wodą (niestety ogy są tak duże że zwykły wash powoduje powstanie zacieków)
Obrazek

Awatar użytkownika
Matysz
Mudżahedin

Post autor: Matysz »

Po 1. kup liquid green stuff i pozalepiaj dziury przy ramionach, moją czwórkę ogrów musiałem ratować tarczami na plecach, żeby zakryć szpary :)

Po 2. metaliki: boltgun metal (leadbelcher) nie pasuje mi do ogrów, dużo lepszy (podobniejszy do tego, co mają ogry od GW) efekt osiągniesz malując tin bitzem, potem rozwodniony leadbelcher (tak, żeby nadal prześwitywał mocno spod niego tin) i mithril silver krawędzie/zadrapania.

Ładna patyna :)

A gdyby jakieś miejsce szczególnie ci nie wyszło, zawsze można dokleić tam bitsa, albo zachlapać je krwią :D
(krew-czerwony wash+jasna czerwona farba, żeby nadal było ciemnawe i płynne, a potem błyszczący lakier)

PS: Co to za kolor na zębach?

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

Matysz pisze:Po 1. kup liquid green stuff i pozalepiaj dziury przy ramionach, moją czwórkę ogrów musiałem ratować tarczami na plecach, żeby zakryć szpary :)
Wszystkie szpary mam zaklejone używam masy ProCreate :wink: ta ciemna linia, którą widać na zdjęciu to nadmiar wash'a który się tam osadził.
Matysz pisze:Ładna patyna :)
Dziękuję :D
Matysz pisze:PS: Co to za kolor na zębach?
To jest Mournfang Brown (chyba dawny Bestial Brown) na to Tauspet Orche z Foundation i mix 1:1 Tausept Orche z Ushabti Bone :)

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

zapomniałbym napisać

Jeden z ładniejszych pierwszych modeli jakie na oczy widziałem
Obrazek

ODPOWIEDZ