Bob's Miniatures update 2018

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Re: BoB Miniatures up 23.08 Fiend, Undead Dragon i Ogrzy fil

Post autor: DawiZharr »

BoB miniatures pisze:Mi nie rozjeżdżają, jest jeszcze pełno miejsca...
przy rozdzielczosci 1366x768 (a to chyba teraz standard w laptopach) rozjezdzaja, przy kazdej mniejszej oczywiscie tez

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Wybaczcie, ja mam 1920x1080, trudno mi stwierdzić czy są ok, jak nadal będą za duże to niech ktoś wyśle mi PW...

Tymczasem kolejny update smoka, żebra:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Te są już ok.
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Na razie wygląda super. :)

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

ciężko ocenić same żebra, fajnie byłoby zobaczyć kręgi :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

JochnyWalker pisze:ciężko ocenić same żebra, fajnie byłoby zobaczyć kręgi :wink:
Na razie są tylko od środka, jak zrobię mostek to pstryknę fotkę od dołu jakoś. I tak jak napisałem na blogu następnym krokiem jest górna część kręgosłupa wraz z kolcami, więc i u góry kręgi się pojawią :)

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

najmniejsze żebra mogą być szczątkowe- lepiej by to się prezentowało.

Albo tak jak u człowieka- wrośnięte rachityczne żeberka :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

będą szczątkowe, mam książeczkę z concept artami wow'a i tam tak jest :)

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Kolejne 2 posty na blogu. Pierwszy to plugi dla kuzynki, za parę dni wstawię fotki pomalowanych:

Obrazek

I w drugim poście update smoka i fienda, z fiendem co prawda mały postęp, ale zbliżam się do pierwszego wypiekania, a zaraz po nim wezmę się w końcu za łeb i grzywę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to przerażająco wielkie skrzydło, już się boję ile na to masy zejdzie ;/

Obrazek

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Jak byś ten czas który przeznaczasz na pstrykanie fotek i wrzucanie na forum poświęcił na rzeźbienie to już by ta figsa była skończona.

Serio BoB - jeszcze trochę a zaczniesz wrzucać update co jednego wymodelowanego zęba XD

Slayer
Chuck Norris

Post autor: Slayer »

BoB nie słuchaj wszyscy są ciekawi każdego momentu rzeźbienia, BWT mówi dobrze rothand :roll: .

Bardzo ciekawe. Robisz je dla kogoś?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Nie słuchaj Rothanda, ja się dużo uczę z tego tutoriala. :)

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Dla klienta wrzucam update'y, bo jest z tego forum, a fienda wrzucam przy okazji, bo i tak robię fotki co parę dni do titan forge, ale jak wam to przeszkadza to wrzucę następne fotki dopiero jak będą skończone ...

Awatar użytkownika
Stormtrooper
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stormtrooper »

Bardzo fajne ciasteczka :D Już w tej fazie smok mi się bardzo podoba ^^

A tak swoją drogą to fajnie jest patrzeć Rothandzie jak te rzeźby powstają krok po kroku, bo sprawia mi to niesamowitą frajdę - obserwowanie procesu tworzenia fienda i smoka. Podejrzewam, że Bob jest osobą która czerpie radość z pracy na każdym jej etapie i tą radością się z nami dzieli, a skoro Ty wolisz umieszczać słownie "planuje zrobić to i to" a potem fotki gotowego detalu/modelu to Twoja sprawa. Nie krytykuj go za to, że dzieli się na forum efektami swojej pracy...
podpis był nieregulaminowy

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Tak - "krok po kroku" to fajna sprawa ale wiemy już jak wygląda kość. Nie musimy obserwować
jak powstaje każda kość z osobna. Tak jak mówiłem wcześniej mam wrażenie że jak Bob zacznie rzeźbić
głowę to będzie update co jednego wklejonego zęba ;)
Następny update jaki bym chciał zobaczyć to skończone kolejne 3 kończyny.... ale ok.
Jak to updaty dla klienta a Wam to sprawia frajdę i dużo się z tego uczycie to już się zamykam :)

Najpierw fajnie by było zobaczyć cały szkielet a kolejna faza to obklejanie bandażami/szmatami i praca nad detalami.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Tak jak mówiłem wcześniej mam wrażenie że jak Bob zacznie rzeźbić głowę to będzie update co jednego wklejonego zęba
I dobrze, ja chcę zobaczyć każdego zęba po kolei. :P

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Stormtrooper pisze:sprawia mi to niesamowitą frajdę - obserwowanie procesu tworzenia fienda i smoka. Podejrzewam, że Bob jest osobą która czerpie radość z pracy na każdym jej etapie i tą radością się z nami dzieli
Dobrze podejrzewasz i cieszę się że sprawia Ci to frajdę :)
Rothand pisze:Tak jak mówiłem wcześniej mam wrażenie że jak Bob zacznie rzeźbić głowę to będzie update co jednego wklejonego zęba ;)
nie, ale zapewne wrzucił bym osobno górną i dolną szczękę wraz z zębami :)
Rothand pisze:Następny update jaki bym chciał zobaczyć to skończone kolejne 3 kończyny.... ale ok.
Nie ma problemu, zapewne taki właśnie będzie następny update, bo wszyscy już widzieli nogę krok po kroku i robić to samo jeszcze 3 razy nie miało by sensu.

A tak abstrahując od moich update'ów, to wiem że jesteś dobrym rzeźbiarzem i bardziej przydała mi by się Twoja opinia odnośnie jakości rzeźby niż odnośnie częstości update'ów. Bo przecież głównie po to je tu wrzucam, żeby otrzymać opinie innych, co im się podoba, a co nie i ewentualnie to skorygować.

BTW: wypiekłem fienda więc w ciągu paru dni pojawi się z wyrzeźbioną głową :)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2012, o 19:31 przez BoB miniatures, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Będziesz poprawiał żebra? Nie bardzo się znam na anatomii (hehe smoka w szczególności xD), ale wydaje mi się, że ładniej by było gdyby żebra się ku końcowy zwężały. Tzn grubsze na początku i cieńsze na końcu. Widzę też, że masz trochę dziwny styl swojej pracy, tzn robisz np. najpierw jedną stopę i od razu dość szczegółowo zamiast w całości na zasadzie od ogółu do szczegółu ;-) No ale to takie tam moje dyrdymały. I tak liczy się efekt końcowy ;-) a zapowiada się całkiem całkiem :wink:

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Żebra wyglądają trszkę jak z gumy... trza by było nadać im troszkę formy. Cała reszta bardzo ładna.
Dobre do tego są gumowe pędzle np coś takiego: http://www.sklep.planetart.pl/gumowypedzelek
albo tu:
http://swiatpasji.pl/sklep/pl/p/pedzle- ... -65mm/7037

A do dokładniejszych rzeczy coś takiego: http://anleda.pl/sklep/category.php?id_category=6

Narzędzia to podstawa... łopatą śrubki nie przykręcisz :)

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Dzięki za komentarze. Kolejny update ;) Od ostatniego minęło trochę czasu, głównie z powodu przygotowywania mojej 18 i powrotu do szkoły :/ Ale udało mi się wygospodarować trochę czasu i jest... Kolejna część tutorialu pt. Fiend :D
Rothand pisze:Żebra wyglądają trszkę jak z gumy... trza by było nadać im troszkę formy. Cała reszta bardzo ładna.
Dobre do tego są gumowe pędzle np coś takiego: http://www.sklep.planetart.pl/gumowypedzelek
albo tu:
http://swiatpasji.pl/sklep/pl/p/pedzle- ... -65mm/7037

A do dokładniejszych rzeczy coś takiego: http://anleda.pl/sklep/category.php?id_category=6
Mam takie jak te ze środkowego linku, tylko mniejsze i twardsze.
Rothand pisze:Narzędzia to podstawa... łopatą śrubki nie przykręcisz :)
Aż mi się przypomina jak pierwszego trolla rzeźbiłem, jeszcze jak grałem w LotR'a, był rzeźbiony nożem do tapet i palcami :D Kiedyś wrzucę fotkę :)

A odnośnie tytułowego updateu, to:

1. Skończyłem plugi dla kuzynki:

Obrazek

Mają niecałem 15mm średnicy...

2. Zrobiłem częściowo głowę fienda, jak napisałem na blogu teraz czas na dolną szczękę, język i rogi.

Obrazek

Obrazek

3. Smok ma na razie skończone dopiero 2 łapy i pół skrzydła, a obiecałem że wrzucę jak będzie miał 4 więc musi jeszcze troszkę poczekać :)

Zapraszam do komentowania i pozdrawiam

ODPOWIEDZ