proszę, rozwiń myśl.Semi pisze:tak, ale nie wyplaca impactow ani stompa
8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Hmm co do tych stompów to załóżmy że szarżowały mournfangi. Skoro nie one stąpują to czy jeździec, który gdyby był na piechotę mógłby stąpować może wykonać stompy ?
Tak, rulebook uznaje, że modele walczące w domku są w base to base contact, przy czym to gracz przeciwko któremu walczysz określa, które modele się stykają. Jeśli w oddziale jest bohater, przeciwnik może np. wybrać, że twój ogr styka się z bohaterem zamiast zwykłym rank and file.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
w poprzedniej edycji skavenow bylo tak, ze gracz szczurow mogl sobie sam wycofac herosa do tylu? w tej edycji zasady 'lead from the back' juz nie ma? i to przeciwnik wybiera jakiego herosa mu do tylu wrzucic, tak?
czy jesli skaven odrzuci challenga to mozna mu wycofac championa do tylu?
chodzi mi glowni o slowa z erraty:
'page 33 - verminous valour:
(...) a skaven character or champion is placed in the back rank (...)'
czyli wynika z tego, ze ta zasada 'nadpisuje' zasade z AB gdzie jest napisane, ze championa sie nie wycofuje.
co daje w sumie ladne pole do popisu by wyniszczyc szczurzych herosow w momencie kiedy nie przyjma challenge'a.
czy jesli skaven odrzuci challenga to mozna mu wycofac championa do tylu?
czyli wynika z tego, ze ta zasada 'nadpisuje' zasade z AB gdzie jest napisane, ze championa sie nie wycofuje.
co daje w sumie ladne pole do popisu by wyniszczyc szczurzych herosow w momencie kiedy nie przyjma challenge'a.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Musisz maksymalizować ilość walczących modeli. Jak to zrobisz - to już zależy od ciebie. Przy szarży w bok jednostki z trzema szeregami (zakładając że modele zarówno twoje i przeciwnika są na podstawkach 20x20) pięć modeli z twojej jednostki powinno się stykać z przeciwnikiem.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Jaką podstawkę turniejowo-masterowo powinien mieć Cascet of souls? Mam model robiony przez siebie ma wymiary zbliżone do oryginalnego 6x7.5 cm. Czy jako warmachine np: wystarczy podstawka 40x40 czy może duża okrągła podstawka?
Czy są jakieś wytyczne ogólne? czy np: jeżeli mam katapultę z mantica to jak wystawię ją na 40x40 to się nikt czepiać nie będzie? Katapulta TK w finecast ma podstawkę rydwanową 50x100.
Czy są jakieś wytyczne ogólne? czy np: jeżeli mam katapultę z mantica to jak wystawię ją na 40x40 to się nikt czepiać nie będzie? Katapulta TK w finecast ma podstawkę rydwanową 50x100.
Tak jak każda maszyna, podstawka Casceta musi być co najmniej taka, która opisuje jego rzut.
piwotowanie abomki i innych randomów było chyba omawiane i jest zdaje się w uściśleniach
mam pytanie do sędziów
jak jest z sędziowaniem 2'krotnego rzucenia tego samego czaru z Cursed Book'a? opis przedmiotu
w następnej turze znów wypada mi Doom and Darkness, mogę nawet chcieć na ten sam oddział rzucić
to nie jest bound spell, po prostu czar wchodzi z bazowym casting value, nie ma tu ograniczenia, że nie mogę tego samego czaru rzucić 2x
pytam, żeby nie było, że mogłoby to powodować jakieś spory przy stole a w dziale VC mało odwiedzających
mam pytanie do sędziów
jak jest z sędziowaniem 2'krotnego rzucenia tego samego czaru z Cursed Book'a? opis przedmiotu
rzucam kostką D6 i wypada mi Doom and Darkness (RIP)At the beginning of the bearer’s Magic phase, the bearer may choose to sacrifice D3 power dice from the pool. If he does so roll a D6 on the following chart. Assuming there is a viable target for the indicated spell, that spell is automatically cast at its minimum casting value, requiring no power dice. A dispel attempt can be made as normal. If you do not have the requisite number of a dice to sacrifice, then you lose what dice you have and the book has no effect this turn.
w następnej turze znów wypada mi Doom and Darkness, mogę nawet chcieć na ten sam oddział rzucić
to nie jest bound spell, po prostu czar wchodzi z bazowym casting value, nie ma tu ograniczenia, że nie mogę tego samego czaru rzucić 2x
pytam, żeby nie było, że mogłoby to powodować jakieś spory przy stole a w dziale VC mało odwiedzających
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
IMO czar jest rzucany przez posiadacza książki, nie przez książkę, więc jak castuje jeszcze raz to samo to poprzedni efekt (o ile jest taki sam) ulega rozproszeniu.
tak bo niby czemu ma sie nie kumulować?
to jest modyfikacja statystyki, a nie drugi raz armour piercing
tak samo Hexy czy Augmenty kumulujesz +do T z Beasta albo - do M z Shadow
to nie jest bound spell, nie jest też jakoś specjalnie opisane jak to traktować,
równie dobrze opis, że to posiadacz książki poświęca kostki można uznać za cytuję "fluffowe pierdzenie"
tak samo nie jest napisane co się dzieje przy ponownym wylosowaniu, tak jak np przy Eye of the Gods.
moim zdaniem źródłem czaru jest książka, gdyż opis przemiotu nie definiuje kto to rzuca, poświęcenie kostek to co innego, nie ma tam napisane np "Wizard casts that spell with minimum casting value"
to są czary z różnych domen Shadow Death Heaven, wobec tego czarodziej który nie zna tych domen nie może rzucać takich czarów, co sugeruje, że źródłem jest książka a GW nie wydało FAQ
to jest modyfikacja statystyki, a nie drugi raz armour piercing
tak samo Hexy czy Augmenty kumulujesz +do T z Beasta albo - do M z Shadow
to nie jest bound spell, nie jest też jakoś specjalnie opisane jak to traktować,
równie dobrze opis, że to posiadacz książki poświęca kostki można uznać za cytuję "fluffowe pierdzenie"
tak samo nie jest napisane co się dzieje przy ponownym wylosowaniu, tak jak np przy Eye of the Gods.
moim zdaniem źródłem czaru jest książka, gdyż opis przemiotu nie definiuje kto to rzuca, poświęcenie kostek to co innego, nie ma tam napisane np "Wizard casts that spell with minimum casting value"
to są czary z różnych domen Shadow Death Heaven, wobec tego czarodziej który nie zna tych domen nie może rzucać takich czarów, co sugeruje, że źródłem jest książka a GW nie wydało FAQ
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Mam 2 podstawowe pytania co do random movment:
1. jeśli rzut na zasięg pozwala na szarżę to model robi pivota i jedzie po prostej jak przy ruchu czy może wheelować jak przy normalnej szarży?
2. czy zapis abomy z AB jest nadrzędny do RB i można deklarować reakcję na jej szarżę?
1. jeśli rzut na zasięg pozwala na szarżę to model robi pivota i jedzie po prostej jak przy ruchu czy może wheelować jak przy normalnej szarży?
2. czy zapis abomy z AB jest nadrzędny do RB i można deklarować reakcję na jej szarżę?
1. nie można wheelować
2. zapis z AB jest nadrzędny; nie można deklarować reakcji na jej szarżę bo mówi tak faq do skav.
2. zapis z AB jest nadrzędny; nie można deklarować reakcji na jej szarżę bo mówi tak faq do skav.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
ktokolwiek?Morsereg pisze: czy jesli skaven odrzuci challenga to mozna mu wycofac championa do tylu?
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie