Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Re: Szybkie pytania

Post autor: wenanty »

dexterzg pisze:Cześć! wie ktoś może gdzie w internecie można dostać fototrawione ogrodzenia, płotki, balustrady itp?
Dobre i w miarę tanie elementy fototrawione robi katowicki Aber. Ich głównym sprzedawcą w Polsce jest Jadar hobby - powinni mieć całą ofertę. Sklep stacjonarny w Warszawie, sprzedają przez net.

EDIT: Trochę się pospieszyłem z Aberem - oni robią ładne bramy i płoty, ale w niewłaściwej skali (1/35). Zerknij (w tym samym sklepie Jadar) na produkty firmy Voyager Model - mają mniejsze bramy (1/72). W ogóle w Jadarze jest dużo fototrawionych rzeczy, tylko się trzeba przebić przez masę elementów do czołgów, samolotów i podobnych pierdół :)

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

wenanty dzięki, życie mi ratujesz tymi ogrodzeniami;D
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

dexterzg

Post autor: dexterzg »

dzięki wielkie! przeszukam! właśnie zawsze mnie odstraszały tony tych czołgowo okrętowych części :wink:

wenanty

dexterzg pisze:dzięki wielkie! przeszukam! właśnie zawsze mnie odstraszały tony tych czołgowo okrętowych części :wink:
Elementy fototrawione właśnie takie głównie są (czołgi, samoloty, pierdoły). Ale warto szukać - Voyager Model ma w ofercie trzy rodzaje bram i trzy rodzaje ogrodzeń (1/72), każdy zestaw zajefajny. Nie wiem czy Jadar sprowadza je wszystkie, zawsze warto zapytać o MO.

Awatar użytkownika
Rejmol

Post autor: Rejmol »

Witam.
Czy ktoś używa do wygładzania przy rzeźbieniu pędzelków z gumką (clay shaper), jeśli tak to chciałem zapytać jakie lepiej wybrać o średnicy 2,5mm czy większe 6,5mm??

Awatar użytkownika
Lenar

Post autor: Lenar »

Przegiąłem z Purity Seal. Jest jakiś sposób żeby zmyć sam lakier bez naruszenia farb i kalkomanii?

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Zmyć nie bardzo :(. Nie jestem jakimś doświadczonym z lakierami, ale można by spróbować troszkę lakier wyszlifować, ale jak się coś zje*ie to ja tego nie mówiłem. :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Lenar

Post autor: Lenar »

Myślałem o tym, żeby położyć teraz na to warstwę błyszczącego lakieru a potem jeszcze raz Purity Seal ale już bez "psiknę trzeci raz żeby kalkomania lepiej się trzymała"...

>>>EDIT<<<
Paradoksalnie pomogły kolejne dwie warstwy Purity Seal (na jakimś barbarzyńskojęzycznym forum doradzali), model cały czas wygląda trochę jak oszroniony ale jest dużo lepiej. Wydaje mi się, że problemem był błyszczący lakier, który położyłem wcześniej pod kalkomanię. Możliwe, że 48h schnięcia to dla niego za mało.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Próbował ktoś używać takich (nazwy nie pamiętam, dlatego foto) do malowania śladów dymu, otarć itp na pacynach? Gdzieś to widziałem na YT, a wydaje mi się lepsze niz pigmenty.

Obrazek
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

wenanty

cahir pisze:Próbował ktoś używać takich (nazwy nie pamiętam, dlatego foto) do malowania śladów dymu, otarć itp na pacynach? Gdzieś to widziałem na YT, a wydaje mi się lepsze niz pigmenty.

Obrazek
Próbować oczywiście można. Zaletą jest z pewnością cena palety tanich cieni, gdzie od razu dostajemy całą - well - paletę kolorów. Ale są też wady. Główną jest to, że nie wiadomo jaka tam siedzi chemia, czy nie będzie konfliktów z farbami czy lakierami przy utrwalaniu. Modelarskie pigmenty są lepsze, bo oprócz barwnika nie mają żadnych domieszek (lepików, talku) i są możliwie najbardziej skondensowane. Tanią opcją jest też zakup suchych pasteli, choć i one mają domieszki spoiwa czy kredy/talku. Ja pigmentów używam na tyle mało, żeby argument finansowy nie miał znaczenia. Modelarskie pigmenty są proszkiem, więc nie muszę ich sam rozdrabniać (cienie do powiek, pastele) przed nakładaniem.

dexterzg

Post autor: dexterzg »

ja osobiście oprócz pigmentów używam właśnie suchych pasteli skrobanych nożykiem, sprawdza się to bardzo dobrze jeżeli chcesz mieć dziwaczne kolory. jeżeli chodzi o ziemiste i błotne, zdecydowanie lepsze są zwykłe pigmenty.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Elo,

Obecnie maluję szczury - a dokładnie chciałem rozjaśnić ich skórę. Podstawą jest Dwarf Flesh. Po washu DM rozjaśniałem skórę mieszanką 1:1 Biały + DF
Jako, że kończy mi się DF, to otworzyłem nową farbę GW Ratskin Flesh. Na pierwszy rzut oka widać, że odcienie delikatnie różnią się od siebie.
Po wymieszaniu 1:1 Białej z RF otrzymałem sporo ciemniejszy odcień od podstawowej mieszanki Biały + DF. Dodałem jeszcze białego ale za nic nie mogę uzyskać chociaż odrobinę zbliżonego koloru.
Macie jakieś pomysły co zrobić ?? Dwarf Flesha już raczej nie kupię ;/
Obrazek

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

A próbowałeś pokminić coś np z tallarn fleshem i elf fleshem? Mogłoby to dać jakiś zbliżony efekt, ale nie powiem ci bo w malowaniu jestem nowy i czasów gdy był dwarf flesh nie pamiętam :P
Obrazek

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Spróbuj paletę innego producenta np: Vallejo game color-np: dwarf skin . Vallejo ma bardzo dużo kolor z palety dawnych farbek by GW.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Deus pisze:A próbowałeś pokminić coś np z tallarn fleshem i elf fleshem? Mogłoby to dać jakiś zbliżony efekt, ale nie powiem ci bo w malowaniu jestem nowy i czasów gdy był dwarf flesh nie pamiętam :P
Elf Flesha nie mam ;/

SoCiu pisze:Spróbuj paletę innego producenta np: Vallejo game color-np: dwarf skin . Vallejo ma bardzo dużo kolor z palety dawnych farbek by GW.
Dzięki sprawdzę :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Ja lubie tallarn + skull white -> tallarn + więcej skull white -> rozwodniony ogryn (na twarzach nie robią się zacieki)
Obrazek

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Dwa pytania:

1. Czym najlepiej rozpuszczać klej (do plastików) aby figurki porozklejać

2. Hmmm jakieś porady odnośnie malowania barw nurgla, taka zgniła zieleń z elementami rdzy i brudu. Zielony wychodzi mi zadowalający natomiast nie wiem zbytnio jak nanieść na to ten cały syf.
Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Ad1. - jak było sklejone klejem do plastiku, to sharp knife only :(
Ad2. Możesz się bawić różnie - są washe -czarny, brązowe, możesz użyć farb - od ochry do ciemnego brązu, możesz też robić własne washe, możesz też próbować pigmentów... Myślę, że trza próbować różnych rzeczy, z czasem wypracujesz sobie własne metody...

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Co do punktu pierwszego, to zależy, czy chcesz tylko odkleić jakiś element, czy zupełnie rozebrać model na części-zmienić mu uzbrojenie, pozę i przede wszystkim, przemalować :wink: Jak ta pierwsza opcja to jest niestety tak jak napisał smiejagreg :( Jak ta druga to trzymasz trochę dłużej w płynie hamulcowym. Po ok 48 godzinach masz porozklejane, oczyszczone z farby modele :wink: Działa tak gdzieś w 90% przypadków, bo czasem połączenie jest tak szczelne, że płyn niestety nie ma szans wniknąć głębiej i rozpuścić kleju.

Aseoks
Chuck Norris

Post autor: Aseoks »

Jakie byście polecali pędzle do malowania skinków dla początkującego malarza? :) chodzi generalnie o rozmiar i jakieś moze konkretne firmy. :)

ODPOWIEDZ