Nowy sklep z asortymentem GW w Warszawie. Komentujcie =]

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jamoz
Pseudoklimaciarz

Nowy sklep z asortymentem GW w Warszawie. Komentujcie =]

Post autor: jamoz »

Witam wszystkich, planuję otwarcie nowego sklepu z asortymentem GW w Warszawie. Mój kontakt ze wszystkimi podobnymi produktami ograniczał się do kolekcjonowania figurek Games Workshop, więc wiedza na ten i podobne tematy jest bardzo ograniczona. Efektem tego jest założenie tego wątku. Prowadzę firmę wielobranżową, wiec chciałbym, aby ten sklep (tak jak inne które prowadzę) w jak największym stopniu spełniał oczekiwania klientów.
Będę bardzo wdzięczny każdemu użytkownikowi, który zechce w tym wątku przedstawić swoje oczekiwania co do jego wizji nowego sklepu, jaki chciałby widzieć w Warszawie. (jakie firmy oprócz gw, jakie inny produkty, jaka powierzchnia, ile stołów, jakie godziny otwarcia, jaki dodatkowe usługi typu sprzedaż napojów i przekąsek) Innymi słowy wszystko co wam przyjdzie do głowy. A ja potem dokładnie przeanalizuje życzenia was wszystkich i na ich podstawie postaram się otworzyć najlepszy sklep w Warszawie ;]
Dodam tylko, że lokalizacja jaką dysponuję znajduje się około 5minut szybkim krokiem od stacji metra ratusz arsenał (plac bankowy). Proszę również o komentarz, czy takie miejsce jest odpowiednie.

Liczę na jak największy odzew =]
"Po dniu harówki mam chęć na parówki"

Awatar użytkownika
Skraaj
Pseudoklimaciarz

Post autor: Skraaj »

//Paste z poprzedniego wątku w złym dziale.

Żeby zorganizować jakikolwiek turniej (mały local) potrzebne jest przynajmniej 10 stołów 48x48" a dobrze by było żeby kilka miało 48x72" do większych bitew. Do tego tereny na wszystkie (2x górka, 2x lasek, 1x domek + makiety 40k). Miejsce do malowania przy którym jest kontakt (najlepiej w przewiewnym miejscu), lodówka z napojami w normalnej cenie i łazienka. Dobrze by było żeby stoły do grania były dalej od kasy/gablot/typowych ścieżek, tak żeby idąc po farbkę/pędzelek ludzie nie przeciskali się między graczami. Popielniczka na zewnątrz. No i żeby sklep był rentowny to niestety ale trzeba konkurować ze sklepami internetowymi które dają spore zniżki a i tak towar mają w lepszej cenie. Np. my klubem robimy zamówienia co miesiąc ze sklepu który ma box'y tańsze średnio o 12zł a jeszcze daje nam 10% rabatu za wielkość zamówienia które już złożyliśmy wcześniej. Jasne, że w stacjonarnym sklepie takich cen nigdy nie będzie, ale trzeba to jakoś wyrównać żeby różnica nie była tak drastyczna, bo klienci wolą poczekać tydzień i kupić taniej. Do tego trzeba się liczyć z handlem używanymi figurkami, to też jest ogromna część. Lepiej wspomóc wymianę/sprzedaż między graczami niż ją wyeliminować ze sklepu.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jako wieloletni hobbystka który sklepów widział wiele nie mam nic do dodania do tego, co napisał kolega Skraaj.

Co do ilości miejsca, to tutaj są dwa dobre rozwiązania moim zdaniem:
1. Sklep jest na tyle duży, aby w miarę na komforcie pomieścić 10 stołów 72x48. Wymaga to oczywiście sporego metrażu.
2. Masz stałe układy z pobliskim domem kultury, gdzie trzymasz stoły / tereny i ten dom kultury za bezcen użycza Tobie sali do organizacji turniejów. Jak sala jest dość duża to można wszystko upchać za jednym razem, tj. zrobić turniej wfb, fow, wh40k, magica, planszowek i czego dusza zapragnie. W takim przypadku sklep w którym w dużym komforcie mieszczą się 4 stoły powinien w zupełności wystarczyć.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Kroon
Mudżahedin

Post autor: Kroon »

Jedno jeżeli nie będziesz potrafił zrobić super ciekawych wydarzeń związanych z naszym hobby to sklep upadnie szybko.
Lokalizacja dosyć dobra według mnie tam gdzie metro każdy dojedzie. Sklep w naszych czasach w naszym mieście musi mieć to coś, wiele sklepów było.... zostało parę, te parę mają na prawdę wierną rzeszę fanów :) i będą przychodzić co najwyżej grać na stołach ale nic kupować. Nie tylko takie sklepy figurkami żyją.
Dwarfs - 3/0/2

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

A ja patrząc trochę z innego punktu widzenia napiszę, że na samych figurkach GW to ten sklep nie wyżyje (jest za mało ludzi w to grających, a jeszcze mniej z nich kupuje figurki i akcesoria w sklepach stacjonarnych).
Rozejrzyj się po rynku za innymi produktami, które by pasowały do tego sklepu by przyciągnąć chętnych. Gry planszowe, karcianki, figurki non-GW, czy też inne systemy też mógłbyś mieć. Aby się nie pakować w ciemno warto jednak rozeznać się co się może sprzedać, co mieć "na zamówienie" a z czego zrezygnować (bo np, konkurencja ma to na tyle tanio, że się nie opłaca).
Np. taki Graal zaczął sprowadzać modele Mantica.

Ludźmi, którzy przychodzą tylko pograć nie wyżyjesz. Są oni potrzebni do reklamy i tworzenia renomy sklepu. Zarobek na nich będziesz miał głownie na napojach i przekąskach.

Jeszcze jednym pomysłem jest organizowanie profesjonalnych imprez (turnieje, mini-konwenty, itp. działanie w środowisku) na których też można trochę zarobić. Oczywiście będzie się konkurować ze wszystkimi stowarzyszeniami non-profit, ale jeśli wprowadzi się o wiele lepsza jakość to można liczyć na klientów.
Obrazek

ODPOWIEDZ