Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Gibon

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Gibon »

Czy Inżynier może założyć magiczną zbroję?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

może, nawet chyba w magicznych przedmiotach jest magiczna zbroja dla klanu skryre :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Gibon

Jeszcze kilka pytań mi się nasunęło:

1.ile mnichów dajecie do pieca, żeby było bezpiecznie?
2.Jak najlepiej złożyć priesta na piecu?
3.Jak piec to i dzwon, czy albo albo?

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Ale chyba może tylko tą jedną zbroję, która ma wyraźnie zaznaczenie, że mogą ją brać elektrycy (ale może się mylę?)

1. 35, bo primo trzeba ich dużo, a secundo, że tyle najładniej wygląda w hordzie z piecem (ja nigdy nie wystawiam więcej, bo niszczyłoby to moje poczucie estetyki :D )
2. Standardzik to Talisman of Preservation + Ironcurse Icon (i ofc Flail!), żeby ten cały oddział+piec miał jakiegokolwiek save na machiny. Niestety piec nie daje tak dobrej ochrony jak dzwon. Innych opcji nie probowałem, być może ten Scroll z przedmiotów pestilense może być dobre, ale priest robi się wtedy wyjątkowo miękki.
3. Tutaj już jak wolisz, widziałem armie z oboma, żadnym, tylko piecem i tylko dzwonem :)

Gibon

Jak natomiast wygląda sprawa z Ratogrami, doom-flyerem i globkami? Ostatnio coś "Szczurze Rozpiski" przycichły, więc dlatego pytam, czy dalej standard?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Nic się nie zmieniło, w warunkach turniejowych się nie da, tym bardziej, że na stołach jest trochę więcej pocisków (light/heaven/HE magic).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

Mam takie pytanie o jednostkę pchającą dzwonek - ilu z tej jednostki walczy? Tylko tylu ile jest faktycznie modeli w kontakcie + ataki wspierające, czy też dolicza sie ilość modeli, które normalnie stałyby w miejscu dzwonka w pierwszym/kolejnych rzędach?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Nie, walczą normalnie te modele, które się stykają plus supporty, nie dodaje się tutaj żadnych 'dodatkowych' modeli których nie ma.

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Ogółem szczury przynajmniej dla mnie ostatnio zrobiły się strasznie nudne - armia na samej piechocie niestety zobowiazuje
a to do priesta to dla mnie tylko opal amulet + dispel scroll + flail

szeszej
Falubaz

No trudno w szczurach o kawalerię :P

Rozumiem, że ten build ma umożliwić Grey Seerowi wzięcie Power Scrolla? Opal Amulet jakoś do mnie mało przemawia, 15 pkt za 50% szansy na nieotrzymanie jednej rany.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

szeszej pisze:No trudno w szczurach o kawalerię :P
Skoro mają najwięcej large targetów w całym WFB (dość dziwne jak na armię żyjącą w kanałach) to dlaczego nie kawaleria
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

jest Plague Priest na Giant Pox Rat ;p

szeszej
Falubaz

Można zrobić armię dla nabity, Plague Priestów na Pox Ratach za całe Hero i Warlordów na szczurograch za całe Lords :D. Na 2400 to może nawet z 10 kawalerzystów wejdzie :)

Poza tym szczury najwięcej Large Targetów? No proszę cię - Abomka, dzwon i piec. Nie wierzę, że żadna inna armia nie ma więcej.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

szeszej pisze:Poza tym szczury najwięcej Large Targetów? No proszę cię - Abomka, dzwon i piec. Nie wierzę, że żadna inna armia nie ma więcej.
Jeszcze Verminlord i kólko. Razem pięć, chyba tylko Chadecja ma więcej bo aż 7 (k'daai, helka, siege giant, iron daemon, Bale taurus, Great taurus, Lammasu).
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Odpowiednio złożony Warlord potrafi sam być całkiem wredny :twisted: Takie moje dwa ulubione składy:

"Odłamkowy":
Bonebreaker, Warpstone Armour, Talisman of Endurance, Skalm, Biting Blade i shield.

I wersja "Przeciwpancerna":
Bonebreaker, Dragonhelm, Talisman of Preservation, Ogre Blade, Potion of Foulhardiness i shield.

Jeśli ktoś lubi ryzyko, to można wziąć Fellblade z ogrem pod siodło, jeśli sam się nie zabije lub coś go nie zastrzeli (ale od czego jest sztormówa? :twisted: ) kosi wszystkie duże jednostki (potrafił przyjąć na klatę szarżę Blood Knightów i zrobić z nich pasztet 8) )

Co do Plagusa na szczurze, to jest to chyba jedna z najbardziej powalonych jednostek skaveńskich, jakimi miałem okazję grać :D z wardem na 4+ i censerem potrafi nieźle namieszać :D Tylko drogi jak cholera, lord kosztuje niewiele więcej :P

Gallanomen, zajrzyj do rozpisek, masz tam dwa dzwony :twisted:

EDIT
Aha, i mam jeszcze pytanko: Czy jeśli GS wylosuje błyskawice z czarów, to elektryk może je wziąć jako przypisany czar? i w drugą stronę, jeśli elektryk weźmie błyskawice jako przypisany, to czy GS może je wylosować, czy musi zmienić na co innego?
Let the River of Blood flow...

szeszej
Falubaz

No dobra Arbiter, kółko niech będzie, ale Verminlorda bym nie liczył bo słabo u niego z wystawialnością :)

Opos: po kolei - 1. tak 2. musisz zamienić (ale tylko w Polsce, reszta świata gra warhammera ;) )

Lord Odłamkowiec fajna idea, ale zamień mu Skalm na Dawnstone i Talisman na Enchanted Shield:
1. Więcej odłamków
2. ...
3. Profit :D

Fellblade to raczej średni pomysł jednak, bardzo fluffowy, ale wpadnie w tym Blood Knightów, zabije 4 i się złoży najpewniej.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Arbiter Elegancji pisze:
szeszej pisze:Poza tym szczury najwięcej Large Targetów? No proszę cię - Abomka, dzwon i piec. Nie wierzę, że żadna inna armia nie ma więcej.
Jeszcze Verminlord i kólko. Razem pięć, chyba tylko Chadecja ma więcej bo aż 7 (k'daai, helka, siege giant, iron daemon, Bale taurus, Great taurus, Lammasu).
No tak, chodziło mi o armie by GW. ChD nie uwzględniałem.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

szeszej pisze:2. musisz zamienić (ale tylko w Polsce, reszta świata gra warhammera ;) )
+1 - poległem :lol2:
Co do odłamkowca, nie mogę wziąć charmed shield, ma już warpstone armour 8) Ale, przyznam, o Dawnstone nie pomyślałem, dzięki :twisted:

szeszej
Falubaz

Ogry też mają 5, 6 jeśli Huntera na Stonehornie liczyć oddzielnie. Jeśli te nowe zabawki z Imperium są Large Targetami, to tam też jest 5 co najmniej. Szczury jakoś na tym chyba za bardzo się nie wybijają.

Opos - damn, mój fail, za wcześnie dla mnie :D

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

szeszej pisze:Opos - damn, mój fail, za wcześnie dla mnie :D
Więcej kawy :wink:

ODPOWIEDZ