Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Jeszcze kilka pytań mi się nasunęło:
1.ile mnichów dajecie do pieca, żeby było bezpiecznie?
2.Jak najlepiej złożyć priesta na piecu?
3.Jak piec to i dzwon, czy albo albo?
1.ile mnichów dajecie do pieca, żeby było bezpiecznie?
2.Jak najlepiej złożyć priesta na piecu?
3.Jak piec to i dzwon, czy albo albo?
Ale chyba może tylko tą jedną zbroję, która ma wyraźnie zaznaczenie, że mogą ją brać elektrycy (ale może się mylę?)
1. 35, bo primo trzeba ich dużo, a secundo, że tyle najładniej wygląda w hordzie z piecem (ja nigdy nie wystawiam więcej, bo niszczyłoby to moje poczucie estetyki
)
2. Standardzik to Talisman of Preservation + Ironcurse Icon (i ofc Flail!), żeby ten cały oddział+piec miał jakiegokolwiek save na machiny. Niestety piec nie daje tak dobrej ochrony jak dzwon. Innych opcji nie probowałem, być może ten Scroll z przedmiotów pestilense może być dobre, ale priest robi się wtedy wyjątkowo miękki.
3. Tutaj już jak wolisz, widziałem armie z oboma, żadnym, tylko piecem i tylko dzwonem
1. 35, bo primo trzeba ich dużo, a secundo, że tyle najładniej wygląda w hordzie z piecem (ja nigdy nie wystawiam więcej, bo niszczyłoby to moje poczucie estetyki

2. Standardzik to Talisman of Preservation + Ironcurse Icon (i ofc Flail!), żeby ten cały oddział+piec miał jakiegokolwiek save na machiny. Niestety piec nie daje tak dobrej ochrony jak dzwon. Innych opcji nie probowałem, być może ten Scroll z przedmiotów pestilense może być dobre, ale priest robi się wtedy wyjątkowo miękki.
3. Tutaj już jak wolisz, widziałem armie z oboma, żadnym, tylko piecem i tylko dzwonem

Jak natomiast wygląda sprawa z Ratogrami, doom-flyerem i globkami? Ostatnio coś "Szczurze Rozpiski" przycichły, więc dlatego pytam, czy dalej standard?
Nic się nie zmieniło, w warunkach turniejowych się nie da, tym bardziej, że na stołach jest trochę więcej pocisków (light/heaven/HE magic).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
Mam takie pytanie o jednostkę pchającą dzwonek - ilu z tej jednostki walczy? Tylko tylu ile jest faktycznie modeli w kontakcie + ataki wspierające, czy też dolicza sie ilość modeli, które normalnie stałyby w miejscu dzwonka w pierwszym/kolejnych rzędach?
Skoro mają najwięcej large targetów w całym WFB (dość dziwne jak na armię żyjącą w kanałach) to dlaczego nie kawaleriaszeszej pisze:No trudno w szczurach o kawalerię
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Można zrobić armię dla nabity, Plague Priestów na Pox Ratach za całe Hero i Warlordów na szczurograch za całe Lords
. Na 2400 to może nawet z 10 kawalerzystów wejdzie 
Poza tym szczury najwięcej Large Targetów? No proszę cię - Abomka, dzwon i piec. Nie wierzę, że żadna inna armia nie ma więcej.

Poza tym szczury najwięcej Large Targetów? No proszę cię - Abomka, dzwon i piec. Nie wierzę, że żadna inna armia nie ma więcej.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Jeszcze Verminlord i kólko. Razem pięć, chyba tylko Chadecja ma więcej bo aż 7 (k'daai, helka, siege giant, iron daemon, Bale taurus, Great taurus, Lammasu).szeszej pisze:Poza tym szczury najwięcej Large Targetów? No proszę cię - Abomka, dzwon i piec. Nie wierzę, że żadna inna armia nie ma więcej.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Odpowiednio złożony Warlord potrafi sam być całkiem wredny
Takie moje dwa ulubione składy:
"Odłamkowy":
Bonebreaker, Warpstone Armour, Talisman of Endurance, Skalm, Biting Blade i shield.
I wersja "Przeciwpancerna":
Bonebreaker, Dragonhelm, Talisman of Preservation, Ogre Blade, Potion of Foulhardiness i shield.
Jeśli ktoś lubi ryzyko, to można wziąć Fellblade z ogrem pod siodło, jeśli sam się nie zabije lub coś go nie zastrzeli (ale od czego jest sztormówa?
) kosi wszystkie duże jednostki (potrafił przyjąć na klatę szarżę Blood Knightów i zrobić z nich pasztet
)
Co do Plagusa na szczurze, to jest to chyba jedna z najbardziej powalonych jednostek skaveńskich, jakimi miałem okazję grać
z wardem na 4+ i censerem potrafi nieźle namieszać
Tylko drogi jak cholera, lord kosztuje niewiele więcej 
Gallanomen, zajrzyj do rozpisek, masz tam dwa dzwony
EDIT
Aha, i mam jeszcze pytanko: Czy jeśli GS wylosuje błyskawice z czarów, to elektryk może je wziąć jako przypisany czar? i w drugą stronę, jeśli elektryk weźmie błyskawice jako przypisany, to czy GS może je wylosować, czy musi zmienić na co innego?

"Odłamkowy":
Bonebreaker, Warpstone Armour, Talisman of Endurance, Skalm, Biting Blade i shield.
I wersja "Przeciwpancerna":
Bonebreaker, Dragonhelm, Talisman of Preservation, Ogre Blade, Potion of Foulhardiness i shield.
Jeśli ktoś lubi ryzyko, to można wziąć Fellblade z ogrem pod siodło, jeśli sam się nie zabije lub coś go nie zastrzeli (ale od czego jest sztormówa?

Co do Plagusa na szczurze, to jest to chyba jedna z najbardziej powalonych jednostek skaveńskich, jakimi miałem okazję grać

Gallanomen, zajrzyj do rozpisek, masz tam dwa dzwony

EDIT
Aha, i mam jeszcze pytanko: Czy jeśli GS wylosuje błyskawice z czarów, to elektryk może je wziąć jako przypisany czar? i w drugą stronę, jeśli elektryk weźmie błyskawice jako przypisany, to czy GS może je wylosować, czy musi zmienić na co innego?
Let the River of Blood flow...
No dobra Arbiter, kółko niech będzie, ale Verminlorda bym nie liczył bo słabo u niego z wystawialnością 
Opos: po kolei - 1. tak 2. musisz zamienić (ale tylko w Polsce, reszta świata gra warhammera
)
Lord Odłamkowiec fajna idea, ale zamień mu Skalm na Dawnstone i Talisman na Enchanted Shield:
1. Więcej odłamków
2. ...
3. Profit
Fellblade to raczej średni pomysł jednak, bardzo fluffowy, ale wpadnie w tym Blood Knightów, zabije 4 i się złoży najpewniej.

Opos: po kolei - 1. tak 2. musisz zamienić (ale tylko w Polsce, reszta świata gra warhammera

Lord Odłamkowiec fajna idea, ale zamień mu Skalm na Dawnstone i Talisman na Enchanted Shield:
1. Więcej odłamków
2. ...
3. Profit

Fellblade to raczej średni pomysł jednak, bardzo fluffowy, ale wpadnie w tym Blood Knightów, zabije 4 i się złoży najpewniej.
No tak, chodziło mi o armie by GW. ChD nie uwzględniałem.Arbiter Elegancji pisze:Jeszcze Verminlord i kólko. Razem pięć, chyba tylko Chadecja ma więcej bo aż 7 (k'daai, helka, siege giant, iron daemon, Bale taurus, Great taurus, Lammasu).szeszej pisze:Poza tym szczury najwięcej Large Targetów? No proszę cię - Abomka, dzwon i piec. Nie wierzę, że żadna inna armia nie ma więcej.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
+1 - poległemszeszej pisze:2. musisz zamienić (ale tylko w Polsce, reszta świata gra warhammera)

Co do odłamkowca, nie mogę wziąć charmed shield, ma już warpstone armour

Let the River of Blood flow...
Ogry też mają 5, 6 jeśli Huntera na Stonehornie liczyć oddzielnie. Jeśli te nowe zabawki z Imperium są Large Targetami, to tam też jest 5 co najmniej. Szczury jakoś na tym chyba za bardzo się nie wybijają.
Opos - damn, mój fail, za wcześnie dla mnie
Opos - damn, mój fail, za wcześnie dla mnie