Co jest z tym Limited?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Jacku, Ty niecnoto !

Nie mam nic do luku na BSB, sam go dopuszczam - ale nie o to chodzi.
Skoro ktos jest w organizacji uznajacej luk na BSB za niefairplay, powinien sie do tego dostosowac i go nie uzywac chociaz przez czas kadencji.
Skoro uzywa i jest z tego oficjalnie dumny - cos nie tak, IMO oczywiscie.
życie w krainie absurdu sprawia ze ludzie chyba glupieja :roll:

o co masz wogole problem?ja tam uscislenia rozumuje tak-ta kwestia pozostaje w gestii organizatora;tyle
a skoro sam uwazasz to za takie zle i niedobre to dlaczego dopuszczasz to na turniejach?

w kwestii rzeczonych minerow...coz,a dlaczego wogole mozna ich popchnac?
rownie niesportowe jest zatrzymywanie oddzialow przez linie dire wolfow z championem itp.

z uscislen IMO nalezaloby caly punkt o WP wywalic; martwe prawo to zle prawo

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

pingus pisze:Stąd się bierze całe zuo, nie ma w nim nic kontrowersyjnego. :)
To, że nie przyjmujesz argumentów drugiej strony, nie oznacza, że w temacie "nie ma nic kontrowersyjnego".
Używając Twoich analogii - to, że Kaczyński kładzie lachę na głosy mówiące o powstawaniu państwa policyjnego i zamordyzmu, nie oznacza, że Polska jest oazą wolności obywatelskich.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Tomash pisze: To, że nie przyjmujesz argumentów drugiej strony, nie oznacza, że w temacie "nie ma nic kontrowersyjnego".
Używając Twoich analogii - to, że Kaczyński kładzie lachę na głosy mówiące o powstawaniu państwa policyjnego i zamordyzmu, nie oznacza, że Polska jest oazą wolności obywatelskich.
Nie ja Cię nazwałem fluffową pierdołą, nie musisz się na mnie wyżywać. ;)
Argumenty np Szafy poznańskiej czytałem na LS... kto przeczytał ten wie dlaczego nie przyjąłem. :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

quas pisze:
z uscislen IMO nalezaloby caly punkt o WP wywalic; martwe prawo to zle prawo

O sensie sekcji WP na ETC i w ogóle…
Oczywiście można zupełnie spokojnie, zgodnie z zasadami, grać jak bydlę, lub jak "przedstawiciele pewnych krajów".
Da się. To całkiem łatwo – wystarczy trochę się rozluźnić, jak się "trafi na leszcza".

Ale czy warto?
Nie, nie, nie warto.

Jedy Knight pisze:
Fonta pisze:
Regarding miners, the rules are related to the "coming back on field" of the book. The formation should be the same as it was when the unit went off. As no formation is previuosly defined, any "legal" formation is allowed, otherwise we should define a "standard" formation for any unit, which is obviously impossible.
Being it fair or not is not the point in this case (I think the Golden Eye item is not fair, but who cares).
Furthermore, any Dwarf player probably included the miners just for that.
Everybody knows the rules for miners and that's it.
.....
Well if you guys think that this is tactical genius, then my hat off to you.
As I understand it was with pleasure that in the sixth edition you wheeled your hellbaster to get 24 inches plus range in the first turn, you still carefully place your chariots sideways, to get half an inch more in range.

I will do my best to discourage such deeply tactical play as the miners’ trick.
In case of the "anvil trick", please call me. If I can’t persuade the player to behave, at least I'll take pictures of his tactical prowess.
He’ll be in the annals.
Greg pisze:
Amazing Slug pisze:Miners entering the table in a conga line? Rules abuse of the worst kind or brilliant tactics?
I certainly hope no one will try to pull this at ETC.
Dakoth pisze:Agree. I also realy hope no one builds their army after such a "tactic".

Have no problem with making a house rule on the matter this close to the tournament. Because, I think You speak in general terms here, Fonta. Right? Not adding rules is the pressing matter. I just don´t feel sorry for someone loosing that "tactical" option.

Would spill bad blood if something like that happened. And be sure that the team-mates of the guy getting this treatment would here about it and 8 games would be ruined - not just one.
Think a houserule is better so that players don´t get tempted "in the heat of the moment".
Fonta pisze:Err... account sharing + overreaction = :(((
Jedy Knight pisze: Well if you guys think that this is tactical genius
This is no tactical genius, we all know that is rules abuse, but it is not a win-win move, as it is counterable by most armies (eg: fleeing or putting a screen unit about 6" behind your precious unit) and the Anvil may not work; in the middle of opponent army an infantry deployed in a column is much more difficult to hide from line of sight than one in a 5-wide formation and without ranks you can be routed by skirmishers countercharge.

Anyway how are you going to rule it? Miners have to enter in a 5-wide formation? I'll play in a different way if I'm sure that miners won't enter in a column formation; but if you only discourage players to do this, I'll have to play by taking in account a column of miners...

Last but not least, next time it's better to discuss such issues earlier, not 1 week before the tournament.

Fonta
Jedy Knight pisze:
Fonta pisze:.
...........
Good post Michele.

1 – Dwarfs don’t cry. I field an almost identical list as the Italian Dwarfs, and don’t field the miners in a conga line. The list works well enough without it.
2 – The trick doesn’t win games, just draws bad blood and aggravates people who don’t expect it.
It doesn’t win games, because one just has to remember to play it as if were the 6th edition, (when Dwarfs could march regardless after coming onto the table), allow for a 12 inch charge zone for the miners. (10 inch with ten miners), and play accordingly. No big deal. 3 – Since we are all sensible people – let’s not use this trick.
4 – What to do?

I can add this to the rule-pack, no problem.

VI. Worst Play

The worst play section lists behaviors which, while permissible by the letter of the rules, are a basis for a “worst play” score at a tourney

a)The „miner trick”: a regiment of 20 miners is deployed in a line, reforms in the movement phase and makes an „anvil charge”.
This trick will not be allowed during Euro

As I am not renowned for running around and giving penalty points (but rather quick to throw out people from the field… :oops: , mainly in football though...) let’s just say that this trick will not be allowed during Euro.

OK?
Are there any more stubborn Dwarfs? :P

Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Jeszcze apropo minerów:
Barbarossa pisze: zaś w przypadku minersów proponuję po prostu zasadę, że każda figurka w oddziale wchodzącym na stół po raz pierwszy nie może być dalej niż swój MV od krawędzi. Da się to uzasadnić (na baaardzo krzywo) odwołaniami do zasad dotyczących maksymalnego ruchu jednostek.
Co Ty na to Jacku?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

pingus pisze:Jeszcze apropo minerów:
Barbarossa pisze: zaś w przypadku minersów proponuję po prostu zasadę, że każda figurka w oddziale wchodzącym na stół po raz pierwszy nie może być dalej niż swój MV od krawędzi. Da się to uzasadnić (na baaardzo krzywo) odwołaniami do zasad dotyczących maksymalnego ruchu jednostek.
Co Ty na to Jacku?
Chciałbym, ale dupa. :(

To uzasadnienie nie przechodzi, casus Athrasis vs Queek,

http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.p ... 91&start=0

Edit - podsumowując;
--------------------------------------------------------------------------------

Atrahasis wrote:
Page 12 gives the standard limit on how far a model may move - its base movement. Models can only move farther than that if given permission to do so. Change Formation does not give such a permission.

That is an interesting opinion there Owen.

I wish I could support that as it would make things simpler and cut out some of the craziness, however if that interpretation was correct it would also prevent some much simpler formation changes such as changing a unit of 40 zombies deployed in 8 ranks of 5 wide to 7 ranks as IIRC it would be over 4" in movement.

The quote you are referring to on page 12 is actually in reference to non-manoeuvre movement.

Manoeuvre movement is covered by the Manoeuvres rules on pages 12-14 and as the rest of the community has already pointed out to you, the "dirty miner" trick is "legal" as the Change Formation Manoeuvre has no restrictions on distance travelled.

Note that the Design Team is aware of the Change Formation problem...it was raised to them on multiple occassions but for some reason (probably because "reasonalble" folks don't try that sort of garbage) Alessio decided to not address it.

Thus the community is left to deal with it ourselves.

Best Regards,

BF
Ostatnio zmieniony 24 sie 2007, o 22:45 przez Jedy Knight, łącznie zmieniany 1 raz.

quas
Niszczyciel Światów

O sensie sekcji WP na ETC i w ogóle…
Oczywiście można zupełnie spokojnie, zgodnie z zasadami, grać jak bydlę, lub jak "przedstawiciele pewnych krajów".
Da się. To całkiem łatwo – wystarczy trochę się rozluźnić, jak się "trafi na leszcza".
nie trafiles :wink:
akurat ja takich sztuczek nie stosuje...no i gram czysto 4fun
rozrywkowo...dla mnie to nadal hobby a nie sposob na zycie (a niestety dla niektorych osob tak jest-przynajmniej taki wniosek mozna wysnuc na podstawie ich postow)

dla mnie od zagrywki minerami(ktora budzi niesmak)bardziej irytuje i sklania ku daniu WP jest np gracz HE ktory przez kilka tur mnie waluje na ruchach uzywajac SH jak Ellrianow
albo trylion razy przesuwany jakis latacz itp.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

pingus pisze:Nie ja Cię nazwałem fluffową pierdołą, nie musisz się na mnie wyżywać. ;)
Spokojnie, Jacek jeszcze dostanie za swoje. Dawno nie grałem w battla - chętnie wykonam comeback wbijając solida pewnej kiełbasianej plewie ;)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Tomash pisze: Spokojnie, Jacek jeszcze dostanie za swoje. Dawno nie grałem w battla - chętnie wykonam comeback wbijając solida pewnej kiełbasianej plewie ;)
Mecz-rewanż?
Żebyś nie narzekał, że prziegięte DE gniotą muminki...

@Quas - Ja dobrze wiem, że Ty nie.
Ale jak bata, zakazu, groźby kary nie ma, to nie przekonasz "naprawdę twardych graczy", by nie wykonywali tyleż legalnych co ... "zaskakujących" zagrywek.
Potem masz turnieje "tylko dla fiutów".
Chodzi mi oczywiście o UKGT.... :roll:

quas
Niszczyciel Światów

ale zakaz ma miec jakas kotwice w zasadach

w zasadzie sytuacja "miedzy mlotem a kowadlem"

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Jedy Knight pisze:Mecz-rewanż?
Żebyś nie narzekał, że prziegięte DE gniotą muminki...
Oczywiście że są przegięte. Grając nimi pierwszy raz w życiu, na swoim pierwszym dwudniowym turnieju, ugrałem nimi remis przeciw Khemri, z takim jednym co to podobno mroczniaki zna od podszewki ;)

ODPOWIEDZ