tereny 2d

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Radzia
Pseudoklimaciarz

tereny 2d

Post autor: Radzia »

Czy ma ktoś dostęp do terenów 2d, typu: lasek, jeziorko, rzeczka, tak aby łatwo można było je wydrukować i położyć na stolik?

Przeszukałem chwilę internet i zwykle wyskakują modle 3d, a ja chce iść po najmniejszej linii oporu

Jakby ktoś był zainteresowany to takie rzeczy udało mi się znaleźć:

http://rpg.drivethrustuff.com/product/1 ... %3A-forest

http://www.tabletop-terrain.com/archive ... n-roundup/

http://boardgamegeek.com/thread/695188/ ... er-head-2d

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Weź sobie kartkę A4 i wytnij "las", czy co tam jest ci potrzebne...
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Radzia
Pseudoklimaciarz

chciałbym wydrukować i wyciąć te tereny w 10 minut, a nie przygotowywać przez 3 godziny -mają być estetyczne.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Po wyższych studiach nie jestem. Jeszcze 1 klasy liceum nie skończyłem, ale wydaje mi się, że jak wpiszesz w google grafika las/jezioro itp. I to co wydrukujesz wytniejsz w taki kształt jaki chcesz to bedziesz miał las/jezioro. A jak chcesz być na prawde kozakiem to naklej to zdjęcie na tekturke (uwaga wymaga ~30min roboty)
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Mi tworzenie jednorazówek do gry zajmuje 5min. Wystarczy mazak/długopis, ze 3 kartki a4 i nożyczki...
Uwaga! Można ich w sumie używać więcej niż 1 raz ;)

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

no to pobiję rekord- ok 30 sekund. Wyrywam kartkę z zeszytu A5, zaginam robi coby zbyt kanciaste nie było i jest las

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Wygrałeś.

Awatar użytkownika
Barney
Mudżahedin

Post autor: Barney »

Matijjos pisze:no to pobiję rekord- ok 30 sekund. Wyrywam kartkę z zeszytu A5, zaginam robi coby zbyt kanciaste nie było i jest las
a przyjemność z gry na ładnym estetycznym polu bitwy sięga zenitu

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Co mają płaskie, wycinane tekturki wspólnego z ładnym, estetycznym polem bitwy? Tego typu rozwiązania to raczej najmniejsza linia oporu, gdy nie ma się jeszcze ładnego stołu...

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

dokładnie- stół zrobiłem dopiero niedawno i grałem na nim raz. Dotychczas było na podłodze, max prox, końce pola bitwy wyznaczały książki to i takie tereny wystarczały. Teraz będę się zabierał porządnie. Ale na początek kartka w kratkę z zeszytu z zagiętymi rogami NAPRAWDĘ wystarczała. Trochę wyobraźni :P

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Jak ja zaczynałem grać to grało się bez terenów :shock: :D
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Barney
Mudżahedin

Post autor: Barney »

Matijjos pisze:dokładnie- stół zrobiłem dopiero niedawno i grałem na nim raz. Dotychczas było na podłodze, max prox, końce pola bitwy wyznaczały książki to i takie tereny wystarczały. Teraz będę się zabierał porządnie. Ale na początek kartka w kratkę z zeszytu z zagiętymi rogami NAPRAWDĘ wystarczała. Trochę wyobraźni :P
lubię to określenie : ) trochę wyobraźni a kilka kawałków tektury zostanie kawalerią , patyki armatami a psia kupa smokiem.

widać , że autor chciałby zagrać , mimo braku odpowiednich terenów , bitwę jak najbardziej estetyczną. a odpowiedzi w stylu wyrwij kartkę z zeszytu , zagnij rogi to będziesz miał ubaw po pachy są pod takim zapytaniem niezwykle pomocne : c

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

Wielu ludzi woli przekonywać do własnych racji a nie odpowiadać na konkretnie sformułowane pytania. Przecież można wogóle nie pisać i czytać tego jeśli nie ma się odpowiedzi.

Myślałem o tym samym w kontekście turniejowych lasów. Teraz będziemy mieli więcej miejsca na składowanie więc nie będę tego pchał w tej formie, ale myślałem o printscreenach z Baldurs Gate drukniętych na kartonie i wyciętych w ten sposób by na owalu całego lasu zaznaczyć topy drzew. Czyli całość owalna, a korony wycięte tak jak się układają. Baldurs ma fajne i ręcznie rysowane grafiki jeszcze 2d. Fotek czy czegoś z 3d bym nie zdzierżył.
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Niestety tereny 3d mają to do siebie, że nie nadają się do transportu czy do wchodzenia weń całymi hordami. A taki zgrabny placek jest jak wsam raz :)

Radzia
Pseudoklimaciarz

Dzięki za rady, znalazłem odpowiedni las na googlach:

http://www.lasy.gov.pl/wakacje-w-lesie/ ... aszamy.jpg

a na poważnie, jak nie dostanę tych terenów to sam znajdę grafikę i zrobię

Radzia
Pseudoklimaciarz

Domki, ruiny, mostek

http://bgfw.digital-wasteland.com/index.html

Reszta

http://battlechronicler.com/components/

trzeba zainstalować battlechroniclera, dodatek, w plikach programu będą grafiki

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Z zielonego papieru można skręcić i skleić stożki - szybkie "choineczki" do postawienia na podstawie lasu i na dodatek 3D :)
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

u mnie od 5-6 lat las to zielona kartka, górka brązowa i reszta różnie. Karton techniczny jak do podstawówki i są nieśmiertelne.
Obrazek

ODPOWIEDZ