Wyspa krwi czy battalion Woch'u? Jak zacząć przygodę z WFB?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
config
Warzywo

Wyspa krwi czy battalion Woch'u? Jak zacząć przygodę z WFB?

Post autor: config »

Witajcie nadeszła ta pamiętna chwila - zgromadziłem fundusze i chce zacząć grać w WFB. Grałem 4 bitwy armiami takimi jak Woch, HE, Imperium, skaveny - na samym początku najbardziej spodobał mi sie woch (dlatego ze jest bardzo silna armia). Mój plan był taki by kupić battalion chaosu + maga + bohatera i rozgrywać bitwy z kumplami którzy kupili wyspę krwi. Tylko teraz tak - w okolicach grudnia ma wyjść nowy AB dla woch'u i nie wiadomo czy bedzie po polsku (a to dla mnie bardzo ważne). Więc tutaj mały minus dla tej armii. Co mnie skłania ku graniu HE? To ze za 270 zł mam ich armie na 700 pkt do tego podręcznik i te duperele + skaveny ktore sprzedam. No i mam dylemat co zrobić? Pod względem klimatu HE ale pod względem siły armii WoCH. Nie wiem o tej grze praktycznie nic więc moze lepiej by było gdybym naprawdę dobrze nauczył sie grać z pomocą wyspy krwi, no bo co kupię ten battalion chaosu itd ale army book bedzie po angielsku więc odpadnie mi z góry. Zależy mi na tym by mieć silna armie na 1k punktów, dobrze wsiąknąć w świat gry i poznać zasady oraz toczyć bitwy z kumplami którzy maja HE i skavenow. (I tutaj minus dla HE bo ma je kolega) prosze was o poradę, na prawdę mam spory dylemat. A i pozostaje kwestia ceny gdybym brał wariant z wochem to 300 batalion 40 mag 40 bohater, miarka kostki itd + AB to jakieś 500 zł. HE 370 zł (wyspa krwi + army book) no i skaveny których sprzedam. Pod względem ceny HE zwycięża. Przepraszam za nieład i orografie ale pisane na iphone, a to straszna meczarnia.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Patrz bardziej na klimat, a nie na moc armii. Jeśli weźmiesz armie ze względu na to, że jest mocna, to prędzej czy później Ci się znudzi. Do tego HE nie są mega słabe, a Woch mega mocny. Tym bardziej jak chcesz grać z kumplami domowe bitewki, to nie ma co cisnąć, bo żadna w tym radocha.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

HE dostaną nowego booka w okolicach marca-maja przyszłego roku, najprawdopodobniej. Tłumaczenia AB zajmują coś około pół roku. Tak więc chyba musisz wybrać trzecią opcję albo uzbroić się w cierpliwość.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

config
Warzywo

3 opcje? 1. Woch przed nowy army bokiem. 2. Wyspa krwi. Chodziło Ci, że korzystniejsze bedzie jezeli wezmę starter?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Chodziło mu o to, że ani woch, ani HE, tylko musisz wymyśleć coś nowego ;)

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Najlepiej pograj sobie więcej bitew na karteczkach, różnymi armiami i zobacz co ci się najbardziej spodoba, bo akurat WoCh i HE są następnymi armiami w kolejce do 8 edycyjnych booków. Po za tym kupując WoCh musisz liczyć się z tym, że wraz z premierą nowego booka wyjdą na pewno nowe jednostki.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 22:29 przez DarkAngel, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Nowy AB dla Wochu jest tuż tuż, HE dostaną swój nowy AB kilka miesięcy po tym jak gracze Wochu zaczną płakać jaka to ich armia nie jest słaba (tj. po nowym AB). Także obojętnie na co się skusisz, musisz liczyć się ze zmianą warty - bo obie armie dostaną nowego booka i trzeba będzie dokupić nowe lalki i poczekać pół roku na tłumaczenie.
Puszka Pandory, o immersji w grach
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Ja propnuje szczurki :]. Sa mocne, fajny zdradziecki klimat :D oraz to ze sa tani... na alle mozna za 100 zl kupic figsy z ibo co mozna z nich juz spora armie zrobic, 2x ibo daje nam : 2 odzialy po 40 skavenow clan braci, 4 maszynki wsparcia , 4 rat ogry 4 bohaterow [ za pomoca green stafu mozesz im wyglad zmienic]. Jest to juz okolo 1 k pk :] za 200 zl, a moze nawet jak masz juz skaveny :P
PS: skad masz taka fajna sygne White Tree ?:P
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Najważniejszą sprawą jest to, która armia najbardziej przypadła Ci do gustu, jeśli zamierzasz grać bardziej rekreacyjnie niż wyczynowo.
Kwestię podręcznika można rozwiązać po studencku (czyli w pobliskim punkcie ksero), a jak wyjdzie nowy to sobie kupisz oryginalny, już po przetłumaczeniu. W razie, gdybyś uznał, że wolisz inną armię figurki łatwo sprzedać, a książkę niekoniecznie. Poza tym opłaca się mieć również wersję angielską, żeby móc dogadywać się z graczami w klubach, ale w tym celu wystarczy ksero samego army lista, bez fluffu i galerii. W moim przekonaniu nie jest to piractwo, tylko testowanie produktu w celu zadowolenia klienta.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

to co klafuti napisal to szczera prawda (aczkolwiek ja sam nie preferuje takiego rozwiazania). :)
powiem ci, ze angielski AB to calkiem dobra sprawa do podszkolenia czy nauczenia sie angielskiego. zgadza sie, ze czeste sieganie po slownik czy niektore nazwy wlasne moga zrazic do tego typu nauki ale i tak polecam :)
do tego mam dla ciebie male sprostowanie: nowy AB do WoChu wyjdzie dopiero w lutym 2013 - teraz maja sie pojawic nowe modele figurek + moze jakies nowe zasady w WD.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

I najwazniejsze - nie kupuj nic w sklepach, wszystko na rynku wtornym.
Moja armia WoC (na oko jakies 5k punktow) kosztowala mnie w sumie jakies 1500 zl - inna sprawa, ze potem dwa razy tyle dalem za malowanie.
Generalnie najlepiej armie zbiera sie w ten sposob, ze nie planujesz zbytnio co kupisz nastepne, tylko zakladasz, co w ogole bedzie Ci w armii potrzebne i czekasz.
Jak pojawi sie dobra oferta na forum albo allegro, kupujesz. Jesli nie - czekasz.

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Tylko, że chaos jest dość nietypowy i armia na 2400 pkt może liczyć 35 figurek :wink:

Reszta jak Barbara.

config
Warzywo

Teraz okazuje się, że w lutym AB woch'u -.-. Co prawda moge zrobic tak, ze kupię ten battalion + maga + bohatera, kostkę, miarke, klej. (Malowanie zostawiam na pózniej) i bede grał z kumplami którzy maja wysp krwi i podręcznik(więc z nimi bym nauczył sie grać). Wydam na to w/w około 400zl i do lutego spokój az nie wydadzą AB ktory spowoduje to, ze być MOZE woch stanie sie kiepska armia - bede musiał sprzedac figurki i wziąć jakaś nowa armie. No chyba ze tak wiele nie namieszaja, to mógłbym zostać przy woch'u ale bedzie po angielsku, a zanim przetlumacza to z 6 miesięcy. To samo gdybym wziął HE to w marcu mam zmianę AB. Sadze ze wziąłem sie za WFB w najgorszym momencie. Bo inne armie niz te 2 w/w mi kompletnie nie podchodzą pod względem klimatycznym. Nie wiem co zrobic. Od razu mowie, ze nie cce mi sie czekać.
Obrazek Obrazek

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

To kup figsy na rynku wtórnym i potme za podobną cenę puścisz je dalej :)
Obrazek

config
Warzywo

Kiedy bedą najbliższe informacje co do woch'u np w White dwarfie?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

i tak po prawdzie to bedziesz musial zrobic troszke wieksze zakupy. sam batalion ci nie wystarczy.
po twojej wypowiedzi:
do lutego spokój az nie wydadzą AB ktory spowoduje to, ze być MOZE woch stanie sie kiepska armia - bede musiał sprzedac figurki i wziąć jakaś nowa armie
mozna sie domyslic, ze chcesz wygrywac i nie chcesz miec plewnych jednostek. 12xwojownikow i 20xmarauderow, zwyciestwa ci nie zapewnia, troche ich malo.

kostki, miarki i templatki mozesz narazie olac. twoi znajomi w starterze maja, wiec jesli sa mili to powinni sie podzielic ;)

tutaj masz aukcje na ebayu:
http://www.ebay.pl/itm/Warriors-of-Chao ... 27cc034903
wychodzi wiecej niz 400 plnow ale od reki bedziesz mial 6 herosow.
z batalionem to wychodzi 1+k plnow + ewentualne koszty przesylki.

oczywiscie jak by dokladniej poszukac to znalazlo by sie poszczegolne modele taniej. ale mam wrazenie, ze ponizej 1k to nie zejdziesz.

a co do wochu w WD to w sumie nie wiadomo czy cokolwiek bedzie ;)
ale jesli cos bedzie sie mialo pojawic to w kolejnym.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

config
Warzywo

A konkretna data tego WD?
Obrazek Obrazek

config
Warzywo

Doszedłem do wniosku, że jednak zdecyduje sie na WoCH poczekacie dlatego ze kumpel. Którym chce grac ma HE, a dwa ze od początku chciałem nimi grać tak więc kupię battalion maga i bohatera na start, do tego miarka kostki klej i obecny AB koszt to bedzie 500zl no chyba ze znajdę używany AB to taniej. A co dalej bedzie to bedzie do lutego armie bede miał i sadze ze przy nowym AB nie zepsuja takich jednostek jak knighty czy warriorsow. Co wy o tym sądzicie?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

kup teraz ile wlezie metalowych herosów bo potem się już tylko fajnkastu nałykasz :-8
zdecydowanie woch, klimatem bije haje na głowę ładnością figurek również. i tak jak barbara polecam rynek wtórny. na allegro jest helena za 160 i wogóle cała armia za 400?600?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

zdecydowanie woch, klimatem bije haje na głowę ładnością figurek również
To Twoja opinia. Ja bym modeli WoCHu nie kupił nawet jakby były tańsze o połowę od innych armii. ;)

ODPOWIEDZ